mitch 05.04.2022 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Na czym dokładnie polegają te różnice ? To żart? Ale jeśli jednak pytasz serio, to w Ustawie o OZE znajdziesz wszystkie informacje, dotyczące zarówno starych jak i nowych zasad. PS. Wystarczy poczytać wątek.albo użyć google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 06.04.2022 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Spoko. Dziękuję za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 14.04.2022 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Mówią, że co sie odwlecze to nie uciecze, ale przedłużenie ze 120 dni na 300..? Info ze strony NFOŚiGW: Na podstawie § 3 ust. 5 „Regulaminu naboru wniosków o dofinansowanie przedsięwzięć ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach Programu Priorytetowego Mój Prąd Część 1). Program Mój Prąd na lata 2021 – 2023” (https://mojprad.gov.pl/images/regulamin-naboru-wnioskow_pp_mp3_18.08.2021.pdf). Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej uprzejmie informuje, obecnie przewidywany termin rozpatrzenia wniosku wynosi 300 dni roboczych liczonych od dnia zarejestrowania wniosku w NFOŚiGW. W przypadku gdy wniosek wymaga uzupełnienia termin przewidziany na ocenę wniosku wynosi 350 dni pod warunkiem przesłania przez Wnioskodawcę wszystkich wymaganych informacji/dokumentów w terminie (max. 10 dni roboczych) poprzez aplikację GWD. NFOŚIGW zastrzega sobie prawo do wydłużenia terminów rozpatrywania wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 14.04.2022 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Mówią, że co sie odwlecze to nie uciecze, ale przedłużenie ze 120 dni na 300..? To chyba dobrze, że w końcu urealnili terminy do tych faktycznych? Ludzie często czekali od pół roku do roku (a niektórzy dłużej) i później się pieklili, że im kasę ukradli (w sensie, że nie wypłacili). No chyba, że wolisz, żeby dalej był nierealny termin na stronie podany i żale ludzi, że ich okradają? Ps. od razu uprzedzę - truizmy i idiotyzmy w stylu, żeby się wzięli do roboty, zatrudnili więcej ludzi, etc możemy sobie darować. Były dyskusje wielokrotnie i tak jak pisałem rok czy dwa lata temu - nie, nie da się Jak się komuś nie podoba, to program nie jest obowiązkowy, nie musi do niego przystępować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 14.04.2022 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 To chyba dobrze, że w końcu urealnili terminy do tych faktycznych? Ludzie często czekali od pół roku do roku (a niektórzy dłużej) i później się pieklili, że im kasę ukradli (w sensie, że nie wypłacili). No chyba, że wolisz, żeby dalej był nierealny termin na stronie podany i żale ludzi, że ich okradają? Ps. od razu uprzedzę - truizmy i idiotyzmy w stylu, żeby się wzięli do roboty, zatrudnili więcej ludzi, etc możemy sobie darować. Były dyskusje wielokrotnie i tak jak pisałem rok czy dwa lata temu - nie, nie da się Jak się komuś nie podoba, to program nie jest obowiązkowy, nie musi do niego przystępować Mówią, że milczenie jest złotem, ale jak widać czasami potrzeba odezwania się jest silniejsza niezależnie od tego co się chce powiedzieć Nie szanowny Panie, wolałbym, żeby wyrabiali się w pierwotnie założonym terminie. I tyle... a może aż tyle. Widzisz, pracuje w małej gminie i np. mam 65 dni na wydanie decyzji celu publicznego. I to jest tez termin nierealny. A jeśli go nie dotrzymam ustawodawca przewidział kare 500zł za każdy dzień zwłoki. I nikt się nie mnie nie pyta czy daje radę, czy nie... nikt nie patrzy na to, że rocznie wydaję (osobiście i jednoosobowo) ok. 120 decyzji o warunkach zabudowy i ok. 50 decyzji celu publicznego, gdzie każda decyzja wymaga przeprowadzenia postępowania administracyjnego, procesu uzgadniania z konserwą, zarządca dogi, wodami polskimi czy jeszcze innymi, publikacjami zawiadomień o wszczęciu postępowania, publikowania obwieszczeń o zakończeniu postępowania, i obwieszczeń o wydaniu decyzji. Nie liczę procedur odwoławczych. To urealnijmy w takim razie terminy administracyjne na wydanie decyzji o warunkach i np. pozwolenia na budowę do 6... a co się będziemy ograniczać - do 9 miesięcy!! A co... !! Ale jak widać co wolno wojewodzie... itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 14.04.2022 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Mówią, że milczenie jest złotem, ale jak widać czasami potrzeba odezwania się jest silniejsza niezależnie od tego co się chce powiedzieć Wiem, sam niejednokrotnie się gryzę w język (klawiaturę?), żeby za dużo nie powiedzieć/napisać. Łączę się w bólu Nie szanowny Panie, wolałbym, żeby wyrabiali się w pierwotnie założonym terminie. I tyle... a może aż tyle. Rozumiem. Ale skoro to nierealne, to co proponujesz? Utrzymanie fikcji? Po co? Żeby kolejny niezadowolony przyszedł i wylewał na forum żale? I bez tego jest o czym pisać. Moim zdaniem dobrze się stało, teraz przynajmniej będzie można takiego marudę odesłać na drzewo i będzie spokój Widzisz, pracuje w małej gminie i np. mam 65 dni na wydanie decyzji celu publicznego. I to jest tez termin nierealny. A jeśli go nie dotrzymam ustawodawca przewidział kare 500zł za każdy dzień zwłoki. I nikt się nie mnie nie pyta czy daje radę, czy nie... nikt nie patrzy na to, że rocznie wydaję (osobiście i jednoosobowo) ok. 120 decyzji o warunkach zabudowy i ok. 50 decyzji celu publicznego, gdzie każda decyzja wymaga przeprowadzenia postępowania administracyjnego, procesu uzgadniania z konserwą, zarządca dogi, wodami polskimi czy jeszcze innymi, publikacjami zawiadomień o wszczęciu postępowania, publikowania obwieszczeń o zakończeniu postępowania, i obwieszczeń o wydaniu decyzji. Nie liczę procedur odwoławczych. To urealnijmy w takim razie terminy administracyjne na wydanie decyzji o warunkach i np. pozwolenia na budowę do 6... a co się będziemy ograniczać - do 9 miesięcy!! A co... !! Na pewno rozumiesz różnicę między swoją pracą, która jest obowiązkowym punktem, bez której inwestor nie ruszy dalej, od programu Mój Prąd, który w niczym inwestorowi nie wadzi i nie ma prawnego obowiązku uczestniczenia w nim. Ale jak widać co wolno wojewodzie... itd. Zgoda, masz kupę racji w tym ustępie Zawsze byli równi i równiejsi. Ale do brzegu: nikt nie zatrudni więcej osób - i bardzo dobrze, ostatnie czego nam trzeba, to kolejnych pracowników na naszym garnuszku. A te osoby, które są, mają swoją przepustowość. Tak jak pisałem - zaproponuj rozwiązanie tego problemu, a nie proponuj ulżenie w Twojej pracy. Twoja praca - Twój problem. Mogę jedynie wspomóc radą ex prezydenta: zmień pracę (i weź kredyt, hehe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 08.06.2022 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Dzisiaj, dokładnie w 302 dzień od złożenia wniosku dostałem maila o przyznaniu dofinansowania. Termin płatności do 5 dni roboczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.08.2022 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 To całkiem inny system. Przede wszystkim energia nie będzie rozliczana ilościowo a wartościowo, a więc o sprzedaż nadwyżek wyprodukowanej energii po cenach giełdowych. Prosumenci będą mieli swoje konta z depozytem prosumenckim, na które będą trafiały te nadwyżki. A czy jeśli wyprodukuję więcej energii niż jestem w stanie zużyć, to czy można ten nadmiar sprzedać czy mi przepadnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.08.2022 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 Na starych zasadach przepada, na nowych z automatu sprzedajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 17.08.2022 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 A czy jeśli wyprodukuję więcej energii niż jestem w stanie zużyć, to czy można ten nadmiar sprzedać czy mi przepadnie? W starych zasadach przepada a w nowych dostajesz pieniądze za 20% niewykorzystanej w miesiącu nadprodukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 23.11.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2022 Słyszeliście już o planowanych zmianach w programie Mój Prąd? Mają one zostać wprowadzone 15.12.2022 r. i dotyczyć beneficjentów czwartego naboru.Zgodnie z zapowiedziami, kwota dotacji na mikroinstalację PV wzrośnie z 4 tys. do 6 tys. zł (z 5 tys. zł do 7 tys zł w przypadku rozszerzenia inwestycji o dodatkowe komponenty), a dotacja na magazyn energii wzrośnie z 7,5 do 16 tys. zł. Osoby, które otrzymały już dotację na konto, dostaną różnicę wynikającą ze zmian, bez konieczności składania nowego wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts