Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mówią, że co sie odwlecze to nie uciecze, ale przedłużenie ze 120 dni na 300..? :mad:

Info ze strony NFOŚiGW:

Na podstawie § 3 ust. 5 „Regulaminu naboru wniosków o dofinansowanie przedsięwzięć ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach Programu Priorytetowego Mój Prąd Część 1). Program Mój Prąd na lata 2021 – 2023” (https://mojprad.gov.pl/images/regulamin-naboru-wnioskow_pp_mp3_18.08.2021.pdf). Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej uprzejmie informuje, obecnie przewidywany termin rozpatrzenia wniosku wynosi 300 dni roboczych liczonych od dnia zarejestrowania wniosku w NFOŚiGW. W przypadku gdy wniosek wymaga uzupełnienia termin przewidziany na ocenę wniosku wynosi 350 dni pod warunkiem przesłania przez Wnioskodawcę wszystkich wymaganych informacji/dokumentów w terminie (max. 10 dni roboczych) poprzez aplikację GWD.

NFOŚIGW zastrzega sobie prawo do wydłużenia terminów rozpatrywania wniosków.

https://forum.murator.pl/topic/248514-program-quotm%C3%B3j-pr%C4%85dquot/page/88/#findComment-8001238

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mówią, że co sie odwlecze to nie uciecze, ale przedłużenie ze 120 dni na 300..? :mad:

To chyba dobrze, że w końcu urealnili terminy do tych faktycznych? Ludzie często czekali od pół roku do roku (a niektórzy dłużej) i później się pieklili, że im kasę ukradli (w sensie, że nie wypłacili). No chyba, że wolisz, żeby dalej był nierealny termin na stronie podany i żale ludzi, że ich okradają?

Ps. od razu uprzedzę - truizmy i idiotyzmy w stylu, żeby się wzięli do roboty, zatrudnili więcej ludzi, etc możemy sobie darować. Były dyskusje wielokrotnie i tak jak pisałem rok czy dwa lata temu - nie, nie da się :cool: Jak się komuś nie podoba, to program nie jest obowiązkowy, nie musi do niego przystępować :stirthepot:

https://forum.murator.pl/topic/248514-program-quotm%C3%B3j-pr%C4%85dquot/page/88/#findComment-8001246

To chyba dobrze, że w końcu urealnili terminy do tych faktycznych? Ludzie często czekali od pół roku do roku (a niektórzy dłużej) i później się pieklili, że im kasę ukradli (w sensie, że nie wypłacili). No chyba, że wolisz, żeby dalej był nierealny termin na stronie podany i żale ludzi, że ich okradają?

Ps. od razu uprzedzę - truizmy i idiotyzmy w stylu, żeby się wzięli do roboty, zatrudnili więcej ludzi, etc możemy sobie darować. Były dyskusje wielokrotnie i tak jak pisałem rok czy dwa lata temu - nie, nie da się :cool: Jak się komuś nie podoba, to program nie jest obowiązkowy, nie musi do niego przystępować :stirthepot:

Mówią, że milczenie jest złotem, ale jak widać czasami potrzeba odezwania się jest silniejsza niezależnie od tego co się chce powiedzieć :D

Nie szanowny Panie, wolałbym, żeby wyrabiali się w pierwotnie założonym terminie. I tyle... a może aż tyle.

Widzisz, pracuje w małej gminie i np. mam 65 dni na wydanie decyzji celu publicznego. I to jest tez termin nierealny. A jeśli go nie dotrzymam ustawodawca przewidział kare 500zł za każdy dzień zwłoki. I nikt się nie mnie nie pyta czy daje radę, czy nie... nikt nie patrzy na to, że rocznie wydaję (osobiście i jednoosobowo) ok. 120 decyzji o warunkach zabudowy i ok. 50 decyzji celu publicznego, gdzie każda decyzja wymaga przeprowadzenia postępowania administracyjnego, procesu uzgadniania z konserwą, zarządca dogi, wodami polskimi czy jeszcze innymi, publikacjami zawiadomień o wszczęciu postępowania, publikowania obwieszczeń o zakończeniu postępowania, i obwieszczeń o wydaniu decyzji. Nie liczę procedur odwoławczych. To urealnijmy w takim razie terminy administracyjne na wydanie decyzji o warunkach i np. pozwolenia na budowę do 6... a co się będziemy ograniczać - do 9 miesięcy!! A co... !!

Ale jak widać co wolno wojewodzie... itd.

https://forum.murator.pl/topic/248514-program-quotm%C3%B3j-pr%C4%85dquot/page/88/#findComment-8001271

Mówią, że milczenie jest złotem, ale jak widać czasami potrzeba odezwania się jest silniejsza niezależnie od tego co się chce powiedzieć :D

Wiem, sam niejednokrotnie się gryzę w język (klawiaturę?), żeby za dużo nie powiedzieć/napisać. Łączę się w bólu :yes:

Nie szanowny Panie, wolałbym, żeby wyrabiali się w pierwotnie założonym terminie. I tyle... a może aż tyle.

Rozumiem. Ale skoro to nierealne, to co proponujesz? Utrzymanie fikcji? Po co? Żeby kolejny niezadowolony przyszedł i wylewał na forum żale? I bez tego jest o czym pisać. Moim zdaniem dobrze się stało, teraz przynajmniej będzie można takiego marudę odesłać na drzewo i będzie spokój :D

Widzisz, pracuje w małej gminie i np. mam 65 dni na wydanie decyzji celu publicznego. I to jest tez termin nierealny. A jeśli go nie dotrzymam ustawodawca przewidział kare 500zł za każdy dzień zwłoki. I nikt się nie mnie nie pyta czy daje radę, czy nie... nikt nie patrzy na to, że rocznie wydaję (osobiście i jednoosobowo) ok. 120 decyzji o warunkach zabudowy i ok. 50 decyzji celu publicznego, gdzie każda decyzja wymaga przeprowadzenia postępowania administracyjnego, procesu uzgadniania z konserwą, zarządca dogi, wodami polskimi czy jeszcze innymi, publikacjami zawiadomień o wszczęciu postępowania, publikowania obwieszczeń o zakończeniu postępowania, i obwieszczeń o wydaniu decyzji. Nie liczę procedur odwoławczych. To urealnijmy w takim razie terminy administracyjne na wydanie decyzji o warunkach i np. pozwolenia na budowę do 6... a co się będziemy ograniczać - do 9 miesięcy!! A co... !!

Na pewno rozumiesz różnicę między swoją pracą, która jest obowiązkowym punktem, bez której inwestor nie ruszy dalej, od programu Mój Prąd, który w niczym inwestorowi nie wadzi i nie ma prawnego obowiązku uczestniczenia w nim.

Ale jak widać co wolno wojewodzie... itd.

Zgoda, masz kupę racji w tym ustępie :cool: Zawsze byli równi i równiejsi.

Ale do brzegu: nikt nie zatrudni więcej osób - i bardzo dobrze, ostatnie czego nam trzeba, to kolejnych pracowników na naszym garnuszku. A te osoby, które są, mają swoją przepustowość. Tak jak pisałem - zaproponuj rozwiązanie tego problemu, a nie proponuj ulżenie w Twojej pracy. Twoja praca - Twój problem. Mogę jedynie wspomóc radą ex prezydenta: zmień pracę (i weź kredyt, hehe).

https://forum.murator.pl/topic/248514-program-quotm%C3%B3j-pr%C4%85dquot/page/88/#findComment-8001287

• 1 month później...
  • 2 months później...
To całkiem inny system. Przede wszystkim energia nie będzie rozliczana ilościowo a wartościowo, a więc o sprzedaż nadwyżek wyprodukowanej energii po cenach giełdowych. Prosumenci będą mieli swoje konta z depozytem prosumenckim, na które będą trafiały te nadwyżki.

A czy jeśli wyprodukuję więcej energii niż jestem w stanie zużyć, to czy można ten nadmiar sprzedać czy mi przepadnie?

https://forum.murator.pl/topic/248514-program-quotm%C3%B3j-pr%C4%85dquot/page/88/#findComment-8017589

A czy jeśli wyprodukuję więcej energii niż jestem w stanie zużyć, to czy można ten nadmiar sprzedać czy mi przepadnie?

W starych zasadach przepada a w nowych dostajesz pieniądze za 20% niewykorzystanej w miesiącu nadprodukcji.

https://forum.murator.pl/topic/248514-program-quotm%C3%B3j-pr%C4%85dquot/page/88/#findComment-8017662

• 3 months później...

Słyszeliście już o planowanych zmianach w programie Mój Prąd? Mają one zostać wprowadzone 15.12.2022 r. i dotyczyć beneficjentów czwartego naboru.

Zgodnie z zapowiedziami, kwota dotacji na mikroinstalację PV wzrośnie z 4 tys. do 6 tys. zł (z 5 tys. zł do 7 tys zł w przypadku rozszerzenia inwestycji o dodatkowe komponenty), a dotacja na magazyn energii wzrośnie z 7,5 do 16 tys. zł.

Osoby, które otrzymały już dotację na konto, dostaną różnicę wynikającą ze zmian, bez konieczności składania nowego wniosku

https://forum.murator.pl/topic/248514-program-quotm%C3%B3j-pr%C4%85dquot/page/88/#findComment-8034456