Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obowiązująca linia zabudowy a słup energetyczny

teetoo

Recommended Posts

Cześć! Mam problem związany z miejscowy planem zagospodarowania przestrzennego, w którym obowiązująca linia zabudowy jest wyznaczona na krótszym jej boku. Problem w tym, że pośrodku tej lini ustawiony jest słup energetyczny niskiego napięcia uniemożliwiający jakiekolwiek umiejscowienie budynku. Załączam podglądową mapkę.

Zrzut ekranu 2019-09-24 o 18.15.53.jpg

Najchętniej dom postawiłbym frontem do nieprzekraczalnej lini zabudowy (wjaz od drogi biegnącej ze wschodu), ale jak wiadomo nie jest to możliwe.

Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć w jaki sposób ugryźć temat, żeby móc rozpocząć budowę? Czy sprawę załatwiać z energetyką, czy wnioskować o zmianę miejscowego planu zagospodarowania?

Słup stoi na mojej działce od lat 60, nigdy nie została podpisana umowa na dzierżawę ziemi pod nim. Kwestia samego słupa zapewne jest do rozwiązania na drodze sądowej, ale zależy mi na czasie, a jak wiadomo takie sprawy trwają latami.

Jeśli słup stoi tam od tak dawna jak piszesz to na drodze sądowej nic nie wskórasz. Najprościej i najszybciej byłoby słup na swój koszt przestawić. Skoro to tylko linia nn to koszty nie będą wysokie.

Dlaczego miałbym w sądzie nic nie wskórać? Operator sieci energetycznej nie posiada żadnych podstaw prawnych do korzystania z mojej nieruchomości. Nigdy nie została podpisana żadna umowa o służebność przesyłu, księga wieczysta jest również czysta.

Edytowane przez teetoo

teetoo

słup / słupem, ale od słupa biegnie sieć ( napowietrzna ). Należ zacząć od wniosku do energetyki o podanie faktycznych parametrów sieci oraz określenie strefy ochronnej sieci. Możliwa " strefa ochronna ", linie zabudowy ( obowiązująca + nieprzekraczalna ) dopiero dają odp. dla możliwości lokalizacji budynku na tej działce. Jeżeli sieć przebiega na obowiązującej linii zabudowy - nie pozostaje nic innego, jak przebudowa sieci.

miałem podobny problem z działką przez którą przebiegała sieć wodociągowa. Wodociągi wskazały strefę ochronną sieci wodociągowej po 10m od jej osi i z działki 2000m2 zrobiła się działka 700m2 dla możliwej zabudowy. Ale co jeśli działka miałaby 700m2 ? - dramat Inwestora. Ciekawy jestem, czy osoba sprzedająca takie "coś" ma świadomość jakie konsekwencje mogą z tego wynikać dla kupującego, który nie kupuje działki dla innego celu jak budowa domu. Podobnie jest z innymi istniejacymi sieciami, które niejednokrotnie "przebijają" działki budowlane i to po skosie.

każdorazowo należy pytać właściciela sieci. Nie kto inny jak Właściciel sieci ma dane dot. napięcia znamionowego linii oraz dane dot. wielkości pola elektromagnetycznego. Stąd wynikają strefy ochronne / odległości ( pionowe, poziome ) pomiędzy istniejącą czynną siecią, a projektowanym budynkiem

• 11 months później...
MPZP, w którym obowiązująca (nie nieprzekraczalna) linia zabudowy biegnie przez słup ma wadę prawną i jest do obalenia. Bo niemożliwe jest zgodne z prawem postawienie budynku na słupie energetycznym.

W jaki sposób ? Mam podobny problem jakiś debil narysował linie obowiązująca w mpzp na lini średniego napiecia

dlatego przed zakupem działki należy szczegółowo analizować zapisy i rysunek PM_Planu Miejscowego wraz z innymi istniejącymi elementami zagospodarowania mającymi wpływ na lokalizację budynku i zagospodarowanie działki. Jeśli ktoś tego nie zrobi ( lub nie zleci analizy działki pod katem zabudowy ), wówczas ma problem - do rozwiązania w taki, czy inny sposób. Zapisów Planu Miejscowego się nie zmieni, ( nie ma takich możliwości, aby np. odwołać się od zapisów PM ), pozostaje tym samym " zabawa " z lokalizacją / przekładką sieci.

Oczywiście, że można zaskarżyć mpzp jako niezgodny z ogolnie przyjetymi przepisami chociażby pod tym kątem, że ktoś narysował obowiązkowa linię zabudowy na lini średniego napięcie, gdzie normatywnie budynek musi być odsunięty od lini, czyli jest błąd, tak samo można.wnioskowac o zmianę w.planie, na zmianę lini na nieprzekraczalną, tym bardziej że wszystkie działki obok tak mają. To wszystko znalazłam dziś w internecie.

Oczywiście, że można zaskarżyć mpzp jako niezgodny z ogolnie przyjetymi przepisami chociażby pod tym kątem, że ktoś narysował obowiązkowa linię zabudowy na lini średniego napięcie, gdzie normatywnie budynek musi być odsunięty od lini, czyli jest błąd, tak samo można.wnioskowac o zmianę w.planie, na zmianę lini na nieprzekraczalną, tym bardziej że wszystkie działki obok tak mają. To wszystko znalazłam dziś w internecie.

Gdzie jest zakazane budowanie garaży czy nawet domów pod linią energetyczną? Jest tylko w normach zapis, jak daleko od budynków należy budować linie energetyczne - a to nie to samo.

nawet, gdyby odległość między linią, a proj. budynkiem wynosiła 10cm, to w przypadku linii elektroenergetycznej położonej na linii zabudowy - jest niezgodność albo : projektowanej zabudowy z Planem, albo Warunkami Technicznymi odległości budynku od sieci.

Od zapisów PM nie ma procedury odwoławczej, od WT - można występować o odstępstwo ( wskazując rozwiązania zamienne )

nie znam takiej procedury, napisz na jakiej podstawie prawnej i gdzie można " zaskarżyć " zapisy Planu Miejscowego ?

Zaskarża się Plan Miejscowy jak jest niezgodny z prawem, albo procedura jego uchwalania była niezgodna z prawem. Jeżeli plan każe postawić budynek na słupie energetycznym, a istnieje przepis, który tego zabrania, to plan jest niezgodny z prawem. Przy sporządzaniu planu najpierw robi się inwentaryzację istniejących obiektów w terenie. Przykładowa lista planów unieważnionych:

https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=54251#plany%20nieobowi%C4%85zuj%C4%85ce

Nie wiem jak to się zaskarża, ale co jakiś czas w Krakowie widzę publikację, że jakiś MPZP był obowiązujący, a następnie został uchylony przez Wojewódzki Sąd Administracyjny, więc ktoś to jakoś zaskarża z sukcesem.

Edytowane przez Lew2