Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róznicówka 3-fazowa jako zabezpieczenie obwodu jednofazowego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tymczasem z tego co widzę, mam taką różnicówką zabezpieczone obwody w kuchni: płytę indukcyjną (3-fazową) i 3 obwody gniazdek (1-fazowe). Czy to błąd elektryka?

Tu nie ma jasnych wytycznych ani przepisów. W sytuacji, gdy na obwód jednofazowy została użyta różnicówka trzyfazowa problemem jest "upalony neutralny" - wtedy na fazy trafia niebezpieczne dla urządzeń i ludzi napięcie. Myślący elektryk zabezpiecza inwestora przed takim ryzykiem. Ale trudno udowodnić, że trzyfazowa różnicówka do obwodu jednofazowego to błąd.

Edytowane przez Kaizen

Tu nie ma jasnych wytycznych ani przepisów. W sytuacji, gdy na obwód jednofazowy została użyta różnicówka trzyfazowa problemem jest "upalony PE" - wtedy na fazy trafia niebezpieczne dla urządzeń i ludzi napięcie. Myślący elektryk zabezpiecza inwestora przed takim ryzykiem. Ale trudno udowodnić, że trzyfazowa różnicówka do obwodu jednofazowego to błąd.
Że co ?

I Ty chcesz egzaminować elektryków?

Nie rozśmieszaj mnie!

Edytowane przez elpapiotr

Że co ?

I Ty chcesz egzaminować elektryków?

Nie rozśmieszaj mnie!

No to zacytuj, gdzie widnieje zakaz stosowania różnicówki trzyfazowej do obwodów jednofazowych. Wielu inwestorów tak urządzonych będzie miało powód do czepienia się wykonawcy... Tylko czemu dostali kwit umożliwiający odbiór instalacji? Od elektryka przecież...

A do egzaminowania wystarczy wyrywkowa wiedza. Elektryk powinien znać odpowiedzi na wszystkie pytania. Inwestorowi wystarczy znać kilka pytań.

Edytowane przez Kaizen

No to powtórzmy - Widzę tę wyrywkową wiedzę - chorą wiedzę.

Masz "uroczy" sposób poprawiania cudzych błędów. Tak, żeby przypadkiem żaden czytający nie dowiedział się, jak powinno być i przypadkiem nie zyskał ani odrobiny tajemnej wiedzy.

Dbasz jednocześnie i mistrzowski poziom złośliwości i hejtu.

Poprawiłem - komuś może się przyda.

Edytowane przez Kaizen

Przecież zacytowałem, później podkreśliłem, a tu dalej wiedza tajemna ... była.

Teraz rozumiesz, panie egzaminatorze?

PS. Nie ma różnicówek 3-fazowych, tak jak i 1-fazowych. Masz 5 sekund do sprawdzenia :D

I żeby dokończyć te smutne sprawy -

Tu nie ma jasnych wytycznych ani przepisów. W sytuacji, gdy na obwód jednofazowy została użyta różnicówka trzyfazowa problemem jest "upalony neutralny" - wtedy na fazy trafia niebezpieczne dla urządzeń i ludzi napięcie
To też nie jest prawda. Chyba że chodzi o zagrożenie pożarowe.

Tym razem zapomniał odwrotnie - zapomniał o PE.

Przecież zacytowałem, później podkreśliłem, a tu dalej wiedza tajemna ... była.

Teraz rozumiesz, panie egzaminatorze?

Kto z Twojej wypowiedzi dowiedział się, jak powinno być i na czym polegał błąd? Ewidentnie Twoim celem było dokopanie interlokutorowi a nie pomoc pytającemu.

PS. Nie ma różnicówek 3-fazowych, tak jak i 1-fazowych. Masz 5 sekund do sprawdzenia :D

Tutaj sam wrzucasz obrazek z protokołu różnicówki "typ: [...] trójfazowy"

He he - czy to ja pisałem ? Czy ten "protokół" jest mojego autorstwa?

Chyba nie używasz nieprawdziwych informacji do poparcia swojego stanowiska? Skoro producent twierdzi, że wyprodukował różnicówkę trójfazową to jakie masz kompetencje, żeby to kwestionować?

EOsT z mojej strony.

Skoro producent twierdzi, że wyprodukował różnicówkę trójfazową to jakie masz kompetencje, żeby to kwestionować?
Ano takie :

Za doktorem Musiałem -

Jednofazowe bądź trójfazowe są urządzenia dostarczające napięcia i prądu odpowiednio jedno- bądź trójfazowego (prądnica, przetwornica, przekształtnik) i/lub działające poprawnie pod warunkiem zasilania napięciem i prądem odpowiednio jedno- bądź trójfazowym (transformator, przetwornica, przekształtnik, silnik, piec, nagrzewnica). Natomiast wszelkie łączniki: odłączniki, rozłączniki, wyłączniki, uziemniki czy zwierniki są jednobiegunowe, dwubiegunowe, trójbiegunowe bądź czterobiegunowe, zależnie od liczby ich torów głównych. Do poprawnego działania łączniki 3- lub 4-biegunowe nie potrzebują trzech napięć przesuniętych w czasie o 1/3 okresu zmienności,ale potrzebują tego na przykład 3-fazowe silniki lub transformatory.

Teraz paniatno ?

Witam

Z tego co wyczytałem, nie powinno się stosować 3-fazowych średnicówek do zabezpieczania obwodów 1-fazowych. Tymczasem z tego co widzę, mam taką różnicówką zabezpieczone obwody w kuchni: płytę indukcyjną (3-fazową) i 3 obwody gniazdek (1-fazowe). Czy to błąd elektryka?

Dobrze napisałeś nie powinno ale nie ma zapisu zabraniającego. Miałeś elektryka takiego sobie ale nic raczej nie wskórasz chyba że miał robić jak w projekcie a w projekcie było inaczej. A płytę indukcyjną masz raczej 2-fazową i jej pewnie nie trzeba było zabezpieczać różnicówką bo podłączona na stałe.

Super Panowie, że sobie pogadaliście. Ale ja dalej nie wiem czy mam brać elektryka za łeb żeby poprawiał czy nie...
Tak, weź go za łeb, niech poczyta arkusz 4-41 PN 60364 i dowie się, kiedy jest obowiązek stosowania RCD. Po drugie, montaż RCD 4-polowych/biegunowych do urządzeń odbiorczych 1-fazowych nie jest niezgodne zprzepisami, ale ... mało funkcjonalne. No i możliwość przerwania toru N w tym aparacie niesie takie ryzyko. Osobiście nie spotkałem się z taką sytuacją, ale licho nie śpi.

Do autora tematu - podaj gdzie to wyczytałeś. I daj sobie spokój z tym wyimaginowanym problemem, bo Instalacja RCD jest OK. Upalenie neutralnego jest mitem.
Kto tutaj, oprócz Ciebie, pisał o upaleniu toru N w RCD 4-biegunowym, kolego Domsat?

Po drugie, wytłumacz autorowi, po co mu różnicówka dla płyty indukcyjnej (mowa oczywiście o instalacji zasilanej z sieci w układzie TN). Też polejesz wodę?

Do autora tematu - podaj gdzie to wyczytałeś.

Rzuciło mi się parę razy w oczy gdzieś na forum

Kto tutaj, oprócz Ciebie, pisał o upaleniu toru N w RCD 4-biegunowym, kolego Domsat?

Po drugie, wytłumacz autorowi, po co mu różnicówka dla płyty indukcyjnej (mowa oczywiście o instalacji zasilanej z sieci w układzie TN). Też polejesz wodę?

Czyli co, mam rozumieć że to nie trójfazowa różnicówka jest problemem tylko to że płyta jest nią zabezpieczona?