Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu związanego z uziomem domu. Po kolei:

1. Dom parterowy, stan SSZ, na dachu mam wykonaną instalację odgromową. Cztery zejścia instalacji odgromowej po elewacji na dół. Dom w kształcie litery T.

2. W domu wykonana instalacja elektryczna. Wyprowadzony przewód w kolorze żółto-czarnym do uziemienia domu.

3. Budowlaniec przy wykonywaniu płyty fundamentowej zapomniał wyprowadzić uziemienia domu.

Czy muszę wykonać uziom otokowy?

Jeśli tak, to w jaki sposób?

Czy wszystkie elementy (tzn. instalacja odgromowa plus uziemienie domu) można połączyć razem za pomocą bednarki?

Elektryk zaproponował mi za robociznę ok.2000zł (plus materiał), wydaje mi się dużo?

Czy ewentualnie możną odkuć zbrojenie i podłączyć do instalacji odgromowej?

No cóż - tylko współczuć kierownika budowy.

Teraz pozostał zdać się na fachowca, czyli elektryka.

A za błędy sie płaci. Może to zrobić kierbud z własnej kieszeni, czyli opłacić fachowca.

Wcześniej wypada zajrzeć do projektu domu na temat LPS, GSW itp.

No i na koniec sprawdzić dokumenty powykonawcze budynku, np. metrykę i protokół badań, że o instalacji elektrycznej i obecności SPD nie wspomnę.

Edytowane przez elpapiotr

No cóż - tylko współczuć kierownika budowy.

Teraz pozostał zdać się na fachowca, czyli elektryka.

A za błędy sie płaci. Może to zrobić kierbud z własnej kieszeni, czyli opłacić fachowca.

Wcześniej wypada zajrzeć do projektu domu na temat LPS, GSW itp.

No i na koniec sprawdzić dokumenty powykonawcze budynku, np. metrykę i protokół badań, że o instalacji elektrycznej i obecności SPD nie wspomnę.

Dziękuję za odpowiedź. Wątpię, że kierownik budowy zapłaci "ze swoich"... niestety to nie jest jego pierwsza wpadka. Mam nadzieję, że ostatnia.

Równocześnie proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu i odpowiedź na załączone w pierwszym poście pytania.

Nie jestem elektrykiem, ale właśnie jestem na etapie wykonywania uziemienia.

Tak, wykonaj uziom otokowy, najlepiej co najmniej 50cm poniżej poziomu gruntu i 1 metr od ścian fundamentowych.

Można połączyć otok z wszystkimi "wąsami". Trzeba się będzie zdać na elektryka, ma zapewnić wystarczająco mały opór takiej "instalacji".

IMG_3398a.jpg

Edytowane przez Robinson74

Kolego Kaizen, dlatego do projektanta należy wybór układu uziomowego budynku, zgodnie z PN-EN 62305-3

A skoro u autorki występuje instalacja LPS, powinno to oznaczać sporządzenie projektu w tym względzie, a wykonawcę obliguje do wykonania pomiarów i protokołu z metryką. Żeby było śmieszniej, w odróżnieniu od uziomu bez w/w instalacji, tutaj są bardziej obostrzone wymogi co do rezystancji takiego uziomu.

Każdy uziom (typ A, B) ocynkowany w gruncie jest narażony na korozję w zależności od agresywności chemicznej tego gruntu.

Doktor Musiał wyjaśnił, jak powinno się robić, by unikać, czy tez ograniczać skutki degradacji uziomów.

Warto poczytać.

Czy bednarka 25x3 ocynk będzie odpowiednio trwała?

Zalana betonem będzie trwała.

Cytat z opracowania dra Musiała:

Aktualna norma PN-HD 60364-5-54:2010 [18] wymaga płaskownika o przekroju co najmniej 90 mm2 i grubości co najmniej 3 mm, czyli płaskownika minimum 30×3 mm (tabl. 1)

Do odgromówki - 100mm2. AFAIK najczęściej montuje się 30x3,5mm.