piotr_bzyk 16.11.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Witam. Od jakiegoś czasu myślę nad budową swojego domu. Co prawda plany są na etapie raczkowania ale chcę podejść do tematu mądrze i świadomie. Tutaj pytanie do osób które mają doświadczenia z budową. Jak wybierać projekt i czym kierować się aby budowa nie stała się finansowym koszmarem? Mam na myśli rozwiązania na etapie wyboru projektu. Czytając forum zauważam opinie osób które sądzą, że np. garaż w bryle znacznie podnosi koszta, kominki również itd itd. Nie znalazłem niestety tematu który zbiera w pigułce doświadczenia osób które mają budowę za sobą. Dlatego proszę o opinie kolegów i koleżanki z doświadczeniem w budowie swojego domu na co zwrócić uwagę, czego unikać itd. Zaznaczę przy tym, że budując nie wymagam luksusów i fajerwerków, działkę mam ogromną więc przestrzeń dla np. osobnego garażu nie jest żadnym ograniczeniem.Z góry dziękuję za rezolutne i pomocne wypowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2019 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 - garaż w bryle jest droższy za m2 niż salon.- duże przeszklenia potrafią powalić kwotą. 10 okien po 2m2 może być wielokrotnie tańsze, niż jedna przestrzeń 20m2 (i to nie tylko koszt samych okien - ale też koszty konstrukcji, żeby taki otwór pod szklenie wygospodarować). Czasami zmiana o kilka centymetrów wymusza hartowanie szkła czy inne profile. I warto tu pamiętać, że pewnie znajdzie się firma, co zrobi taniej - ale AFAIK żaden producent nie daje gwarancji na "samoistne" pękanie szkła, więc jest kryty nawet, jak wie, że przekracza granice wytrzymałości konstrukcji.- piwnica - droższa od tej samej powierzchni nad ziemią i do tego spore ryzyko wilgoci przez spartoloną hydroizolację.- balkony - trzeba ocieplać z dwóch stron i/lub robić kosztowną termoizolację od stropu. Do tego kosztowna hydroizolacja.- tarasy nad pomieszczeniami ogrzewanymi - j.w.- wszelkie udziwnienia i łamańce w bryle części ogrzewanej - wykusze, słupy poza bryłą, pustka nad salonem, antrasola w domu parterowym- trudne warunki posadowienia - tu można wydać majątek, dlatego wybierając działkę warto co najmniej zapytać niedawno zbudowanych sąsiadów, jak sytuacja wygląda a w razie jakichkolwiek wątpliwości przed zakupem zrobić badanie geotechniczne.- sprawdzić MPZP samej działki jak i okolicy i sytuację faktyczną. Wyciszenie domu jak niedługo powstanie niedaleko ruchliwa ekspresówka czy uciążliwy zakład przemysłowy może sporo kosztować.- infrastruktura - zbiornik na gaz płynny kosztuje. Można "zastąpić" pompą ciepła - ale może nie wyjść taniej. Warto przekalkulować, co i przy jakim ociepleniu wyjdzie optymalnie w dłuższej perspektywie. Może warto kupić droższą działkę, z gazem w granicy, a może tańsza bez gazu i grzać pompą ciepła, a może inne rozwiązanie. - okna połaciowe kosztują sporo i do tego mają marne U- schody kosztują i zajmują miejsce - więcej o "darmowym" poddaszu w sygnaturce.- strop monolityczny - najdroższy, ale i najlepszy. I tu uogólnienie - czy warto wybierać tylko najtańsze rozwiązania? Gdzie warto dopłacić i ile do droższego i gdzie jest optimum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 17.11.2019 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 samodzielnie stojący garaż to pamiętaj o tym w niektórych gminach luxus, za który płacisz więcej 3x jak za podatek za cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2019 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) samodzielnie stojący garaż to pamiętaj o tym w niektórych gminach luxus, za który płacisz więcej 3x jak za podatek za cały dom To musiałby być maleńki dom i wielki garaż (garaż tylko 3x mniejszy od domu). I pytanie kiedy podatek od garażu w bryle będzie taki sam, jak od wolnostojącego. W blokach już przy osobnej KW płaci się za garaż wyższe stawki nawet, jak jest w bryle. Kwestia czasu, kiedy przy domach zrobią tak samo. A garaż w bryle trudno wyburzyć czy przerobić na wiatę. Można też postawić wiatę i nie płacić wcale podatku od nieruchomości. Edytowane 17 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 17.11.2019 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 To musiałby być maleńki dom i wielki garaż (garaż tylko 3x mniejszy od domu). I pytanie kiedy podatek od garażu w bryle będzie taki sam, jak od wolnostojącego. W blokach już przy osobnej KW płaci się za garaż wyższe stawki nawet, jak jest w bryle. Kwestia czasu, kiedy przy domach zrobią tak samo. A garaż w bryle trudno wyburzyć czy przerobić na wiatę. Można też postawić wiatę i nie płacić wcale podatku od nieruchomości. u mnie nie ma znaczenia metraż garażu trzeba albo wybudować garaż w bryle ( tylko po co ) albo garaż dokleić do budynku postawienie nawet garażu 5x5 osobno drenuje x3 podatek więc dla mnie bez sensu piszę o tym bo nikt ci o tym nie powie przed budową jak nie spytasz, a nam akurat architekt to przekazała na etapie projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2019 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 u mnie nie ma znaczenia metraż garażu trzeba albo wybudować garaż w bryle ( tylko po co ) albo garaż dokleić do budynku postawienie nawet garażu 5x5 osobno drenuje x3 podatek więc dla mnie bez sensu Stawki maksymalne podatku od nieruchomości w 2019r.: Powierzchnia mieszkalna - 0,79 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej Pozostałe - 7,90 zł od 1 m2 Więc jak garaż ma 25m2 to płacisz za niego maksymalnie 197,5zł/rok. Żeby to było 3x więcej od domu, to dom musiałby mieć 83m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 17.11.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 samodzielnie stojący garaż to pamiętaj o tym w niektórych gminach luxus, za który płacisz więcej 3x jak za podatek za cały dom W Polsce to są śmiesznie niskie stawki więc nie nazywałbym tego luksusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 17.11.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Stawki maksymalne podatku od nieruchomości w 2019r.: Powierzchnia mieszkalna - 0,79 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej Pozostałe - 7,90 zł od 1 m2 Więc jak garaż ma 25m2 to płacisz za niego maksymalnie 197,5zł/rok. Żeby to było 3x więcej od domu, to dom musiałby mieć 83m2. widzisz różnicę 7,90 a 0,79 ? czy znowu będziesz mędrkował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_bzyk 17.11.2019 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 dzięki za podpowiedzi. Dlaczego m2 garażu kosztuje więcej niż m2 salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.11.2019 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Garaż to dobra rzecz miejsce na samochód, regały z rożnymi rzeczami i rupiecie których zawsze jest pełno. Taki domek dla samochodu i piwnica w jesdnym. Dodatkowodoklejony do ściany z jednej strony stanowi strefę buforową dla budynku obniża ksozty ogrzewania pod warunkiem że go nie grzejesz i najlepij bez ocieplenia w podłodze łatwiej utrzymać dodatnie temperatury w wielkie mrozy.Dlaczego garaż nie miałby yć cześcią budynku w sensie podatkowym. Jeśli są w nim instalacje niezbędne do funkcjonowania budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2019 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 widzisz różnicę 7,90 a 0,79 ? czy znowu będziesz mędrkował Podtrzymuję swoje stwierdzenie, że: To musiałby być maleńki dom i wielki garaż (garaż tylko 3x mniejszy od domu). I pytanie kiedy podatek od garażu w bryle będzie taki sam, jak od wolnostojącego. W blokach już przy osobnej KW płaci się za garaż wyższe stawki nawet, jak jest w bryle. Kwestia czasu, kiedy przy domach zrobią tak samo. A garaż w bryle trudno wyburzyć czy przerobić na wiatę. Można też postawić wiatę i nie płacić wcale podatku od nieruchomości. A Ty dalej się upierasz, że: postawienie nawet garażu 5x5 osobno drenuje x3 podatek więc dla mnie bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Taki domek dla samochodu i piwnica w jesdnym. Dodatkowodoklejony do ściany z jednej strony stanowi strefę buforową dla budynku obniża ksozty ogrzewania pod warunkiem że go nie grzejesz i najlepij bez ocieplenia w podłodze łatwiej utrzymać dodatnie temperatury w wielkie mrozy. Wtedy musisz ścianę między garażem a domem ocieplić tak, jakby była zewnętrzna. Wstawić drzwi zewnętrzne między garażem a domem (ze 2K zł jak mają być przyzwoite). Do wchodzenia do garażu zewnątrz drugie niewiele gorsze by się przydały. Brama też kosztuje. I po co? Żeby młotek i samochód miały zimno, jak w garażu wolnostojącym? 30m2 wiaty + 17,5m2 domek narzędziowy to koszt 42K zł na gotowo, bez kiwnięcia palcem i podatku od nieruchomości zero. Za 42K dobrze, jakby mi wyszło 15m2 garażu w bryle. Dlaczego garaż nie miałby yć cześcią budynku w sensie podatkowym. Jeśli są w nim instalacje niezbędne do funkcjonowania budynku? Czyli co chcesz instalować w tej przestrzeni nieogrzewanej? Rekuperację? Kocioł? Zasobnik? Słaby pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2019 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 dzięki za podpowiedzi. Dlaczego m2 garażu kosztuje więcej niż m2 salonu? Większość standardu robisz tak samo. Ale styropian musi być twardszy (droższy) wylewka mocniejsza i grubsza. Nawet, jak zostawisz goły beton to już masz cenę podobną, jak salon z panelami. A do tego trzeba dołożyć bramę garażową i drzwi zewnętrzne, które tanie nie są. A płytki albo epoksyd na podłodze się przyda. Nawet, jak kupisz najtańszy gres, to i tak wyjdzie drożej niż panele a ze 20-30zł/m2 taniej, niż jakbyś w salonie położył płytki ze średniej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2019 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) Garaż to dobra rzecz miejsce na samochód, regały z rożnymi rzeczami i rupiecie których zawsze jest pełno. Tylko z drugiej strony samochód nie koń, stajni nie potrzebuje. Więc przy ograniczonym budżecie jest to forma luksusu. Jeśli ktoś obawia się podatku to buduje dom z dostawionym garażem na osobnej konstrukcji - dla urzędu to garaż w domu, chociaż konstrukcyjnie to dwa odrębne budynki. wówczas garaż bez ocieplenia, z podłogą na gruncie (kostka brukowa), w lekkiej konstrukcji, z lekkim fundamentem. I już jest sporo taniej niż gdy to jest wspólna konstrukcja z domem. Edytowane 17 Listopada 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.11.2019 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) Wtedy musisz ścianę między garażem a domem ocieplić tak, jakby była zewnętrzna. Wstawić drzwi zewnętrzne między garażem a domem (ze 2K zł jak mają być przyzwoite). Do wchodzenia do garażu zewnątrz drugie niewiele gorsze by się przydały. Brama też kosztuje. I po co? Żeby młotek i samochód miały zimno, jak w garażu wolnostojącym? 30m2 wiaty + 17,5m2 domek narzędziowy to koszt 42K zł na gotowo, bez kiwnięcia palcem i podatku od nieruchomości zero. Za 42K dobrze, jakby mi wyszło 15m2 garażu w bryle. Czyli co chcesz instalować w tej przestrzeni nieogrzewanej? Rekuperację? Kocioł? Zasobnik? Słaby pomysł. Mój garaż z pomieszczeniem gospodarczym ma 44m2 między domem a garażem 20 styropianu. Na ponad połowie ściny wschodniej budynku nigdy temperatura nie spadnie poniżej 0*C przeważnie cieplej jak na zewnątrz.Czasmi się zdaży że chłodniej końcówka okresu grzewczego jak słońce przywali. A jest miejsce na samochód graty, rowery, hydroforownia, akumulatorownia, przetwory, narzędzie,rekuperator itp.... a wszystko jednak w strefie z alarmem PIR+MF i kontaktrony. Jedna żecz jest do dupy co odbiega od WT2021 to dzwi między domem i garażem dałem chińczyki U teraz juz nie pamiętam 1,5 lub 1,8. Bojlery dodatkowo docieplone, przłącze wody docieplone i wrazie W kabel grzejny. Nakłamałem dogrzewany kolektorem powietrznym DIY jak słońce przywali to 1,5-2kW mocy. W pierwszym sezonie najniższa odnotowana temperatura ok3*--4* przzy bamie. póżniejsze sezony cieplej. Uważam że garaż jest potrzebny przynajmniej mi Edytowane 17 Listopada 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka112 17.11.2019 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Jeżeli garaż jest potrzebny to trzeba go zbudować. W bryle domu na pewno wygodniej i na pewno trochę drożej niż osobny.U mnie jest w bryle, z ogrzewaniem podłogowym. Nie wiem, czy akurat tu szukałabym oszczędności. Raczej w wyborze odpowiedniego projektu: prostej bryle domu, bez balkonów, wykuszy, lukarn itp. Prosty dach, raczej dwuspadowy. Właściwe usytuowanie domu wzgledem stron świata, ściana północna z jak najmniejszą ilością okien.Jak najtańszy materiał na ściany, nie oszczędzać na ociepleniu. Kominy generują koszty, kominek też jest drogi. Bardzo duże okna to duży koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_bzyk 17.11.2019 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Ok, wiem już, że garaż w bryle domu sporo kosztuje. Co jeśli jednak komuś zależy aby garaż przylegał do bryły domu, czy jakąś alternatywą jest niski garaż przylegający z dachem płaskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2019 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 przecież o tym napisałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_bzyk 17.11.2019 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 przecież o tym napisałam... Przepraszam, przeoczyłem. Czy testowałaś to rozwiązanie w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.11.2019 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Jesienią czy zimą a nawet podczas ulewy latem docenisz garaż w bryle budynku (oczywiście brama garażu i od ulicy na pilota). Maluchy czy staruchy* w domu, także są argumentem za garażem w bryle. Jeśli ma być tanio, to najlepiej odpuścić budowę i LDGB**.Jest fun, są koszty.Pradziadowie mieszkali w kurnych chatach i przeżyli. Chcecie kontynuować tą/tę tradycję? To po .... wam postęp? *) też jestem staruchem.**)Nie mylić z LGBT !! LDGB=Leżeć Do Góry Brzuchem Tu fun = wygoda & luksus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts