Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy kondensacyjny - ponad 700 włączeń i wyłączeń na dobę :-(

stingeros

Recommended Posts

a mam jeszcze pytanko bo piszecie mając podłogówkę, że np. w łazience macie 24 stopnie w salonie 22 a w pokojach po 20. Jak to zrobić??? Ja mam wszędzie tyle samo po ok 22-23 a chciałbym mieć w łazience 24.

Projekt podłogówki (w praktyce większe zagęszczenie rurek w łazienkach) i większe przepływy jakby to było za mało.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odpowiedzi zaczynają wykraczać poza moje kompetencje. Rurki od pieca do rozdzielaczy są fi20 bo sprawdzałem teraz suwmiarką. Ok miesiąca temu był u mnie 3 razy autoryzowany serwisant De Dietrich bo zgłosiłem tą usterkę. Sprawdzał instalację, odkręcał wszystkie zawory na full, czyścił filtry, poodkręcał pół pieca, podłączał jakieś różne mierniki i stwierdził, że w piecu jest wszystko ok, instalacja ok tylko może być komin nieszczelny i zaciąga spaliny i temu sie włącza i wyłącza. Zrobiłem z kominem (wymieniłem wkład) ale nic to nie dało.

Te twoje rurki mają średnice wewnętrzną 15,55mm a średnica wewnętrzna w kształtkach to 11,3mm to faktycznie "DUŻO"

Jeśli to jest ok 1 mb to żal k... aby wymienić na rurki miedziane fi 22mm i będzie średnica wewnętrzna fi 20mm.

Ale Ty wiesz lepiej.

kolego stingeros, wybór kotła 24KW na 100m2 dobrze ocieplonych był Twój, czy instalator polecił ? Pytam, bo też miałem ten dylemat, a powiem szczerze, na 160m2 zupełnie nie ocieplone z roku 1981, chciałem brać 14KW, tylko instalator mnie przekonał do 24KW, czy słusznie czas pokaże.

Uważam, że większość Twoich problemów wynika z powodu zbyt dużego kotła, więc może by np. spróbować ograniczyć moc max. w kotle do np 14KW, lub mniej. Mam Junkersa Cerapur Smar 24KW i mam możliwość regulacji max mocy co 1% i w tej chwili, przy tych temp. jadę na 7 KW, a i tak kocioł pracuje z mocą 22-23%, czyli ok. 5KW. Instalacja stara, na grubych rurach, wszędzie grzejniki.

kolego stingeros, wybór kotła 24KW na 100m2 dobrze ocieplonych był Twój, czy instalator polecił ? Pytam, bo też miałem ten dylemat, a powiem szczerze, na 160m2 zupełnie nie ocieplone z roku 1981, chciałem brać 14KW, tylko instalator mnie przekonał do 24KW, czy słusznie czas pokaże.

Uważam, że większość Twoich problemów wynika z powodu zbyt dużego kotła, więc może by np. spróbować ograniczyć moc max. w kotle do np 14KW, lub mniej. Mam Junkersa Cerapur Smar 24KW i mam możliwość regulacji max mocy co 1% i w tej chwili, przy tych temp. jadę na 7 KW, a i tak kocioł pracuje z mocą 22-23%, czyli ok. 5KW. Instalacja stara, na grubych rurach, wszędzie grzejniki.

Mój wybór bo serwis De Dietrich prawie na miejscu. A moc 24kw jest taka bo to przecież kocioł 2F więc nie da się tego pogodzić. Ale oczywiście trochę się wczytałem przed wyborem i mój kocioł schodzi przy CO do 3.5kw więc nie jest źle.

Jeśli chodzi o problemy to też mi się wydaje, że taktowanie wynika ze zbyt dużej mocy minimalnej. Starałem się dobrać kocioł żeby była wysoka moc na CWU i niska na CO i to był najlepszy wybór najbliżej mnie. Niestety okazuje się, że nawet to 3.5kw jest zbyt dużo na mój dom bo wg obliczeń potrzeba mi ok 4.5kw ale przy -20 na zew.

A moc 24kw jest taka bo to przecież kocioł 2F więc nie da się tego pogodzić.

Nie pisz takich rzeczy bo to nie prawda u mnie jest Cerapur Modul Solar ZBS 14/210S-3MA jest dwu funkcyjny i ma 14kW a więc o 10kW mniej niż Twój.

Winę znasz, testuj może uda Ci się tak wyregulować aby tak nie nie taktował. Moje wnioski już zamieściłem więc wiesz gdzie jest "pies pogrzebany"

Pozdrawiam

Nie pisz takich rzeczy bo to nie prawda u mnie jest Cerapur Modul Solar ZBS 14/210S-3MA jest dwu funkcyjny i ma 14kW a więc o 10kW mniej niż Twój.

Winę znasz, testuj może uda Ci się tak wyregulować aby tak nie nie taktował. Moje wnioski już zamieściłem więc wiesz gdzie jest "pies pogrzebany"

Pozdrawiam

Zejdźmy na ziemię. Twój kocioł nie jest typowy 2F tylko z zasobnikiem i kosztuje ponad 12000 a mój kosztował 4000 więc nawet nie ma co pisać.

Z problemem w pewnym sensie się uporałem. Zastosowałem przerwy czasowe i teraz jest lepiej. Teraz włącza się 3 razy na dobę.

• 1 month później...

Słuchajcie. Pomóżcie mi jeszcze rozszyfrować te skróty z regulatora. Co one oznaczają? Za co odpowiadają? I co osiągnę zmieniając ich wartości itp itd

Podst. zewn. 16 stopni - Temp. zewn. w punkcie podst.

Podst. t. zasil. 20 stopni - Temp. zasilania w punkcie podst.

Klima zewn. -20 stopni - Temp. zewn. w punkcie klim.

Klima t. zasil. 35 stopni - Temp. zasilania w punkcie klim.

Nachylenie Ogrz. podł - grzejniki - konwektory - mam ustawione na podłogówkę

Korekta komfortu - nie

Zmiana tych wartości niewiele daje w pracy pieca

Dzięki za info

Witam

Kocioł gazowy De Dietrich 2 F + iSense. Strategia cz.pok + cz.zew. Kocioł włącza się na paręnaście sekund grzejąc do temp ok45 stopni po czym się wyłącza i schładza tak do 32 stopni a po 3 minutach znów to samo i tak wkoło ehh. Na dobę robi tak ponad 700 razy !! Zmiana ustawień na regulatorze niewiele daje.

Dom ok 100m2. 5 grzejników + parter w podłogówce z 9 sekcjami. Wszystko na rozdzielaczach. Już nie wiem jak go okiełznać bo za niedługo przy takiej pracy to padnie i już nie wstanie wrrr

Z moich doświadczeń:

1. za mały przepływ, sprawdź filterek przed pompą. O ciśnieniu wody nie wspomnę.

2. Upewnij sie czy jest choć jeden grzejnik otwarty.

3. Modulator palnika uszkodzony + za mały przepływ.

I napisz co tam. Hej!

Jeśli jest szum to w kotle może być "fałszywe powietrze" - odkręć w kotle odpowietrznik. Jeśli zapowietrzenie było przyczyną to po odpowietrzeniu szum ustanie.

Inną przyczyną może być wada w elektronice kotła, lub dozowaniu gazu powodująca, że kocioł pracuje na maksimum mocy.

----------- szumy podczas pracy palnika to może być gotowanie wody w wymienniku. Hej!

powinieneś skontaktować się z serwisem. Ja tez mam kocioł od de dietrich, jest w porządku, raz miałem ustrkę i pomogli szybko. Jestem z wrocławia i tutaj się kontaktowałem. Ogólnie z samym kotłem oprócz tego jednego przypadku nie było problemów

Serwis już był na przeglądzie. Wszystko poodkręcali, poczyścili. Wszystko hula. Ogólnie nie narzekam. Mam wprowadzone przerwy czasowe i teraz jest ok.

Skoro masz De Dietrich to może odpowiesz na moje pytania parę postów wyżej?

• 5 months później...
Serwis już był na przeglądzie. Wszystko poodkręcali, poczyścili. Wszystko hula. Ogólnie nie narzekam. Mam wprowadzone przerwy czasowe i teraz jest ok.

Skoro masz De Dietrich to może odpowiesz na moje pytania parę postów wyżej?

to spamer.