seawolf83 10.12.2019 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Witam,pytanie z innej beczki. Co właściwie najczęściej znajduje się w pomieszczeniu gosp./kotłowni? Chodzi mi o to czy planując ogrzewanie gazowe i rekuperator starczy w nim jeszcze miejsca np. na pralkę i jakąś suszarkę do prania? Może w ostaniej propozycji Elfir połączyć to pomieszczenie ze spiżarką? Czy lepiej nie? Może rekuperator wywalić na poddasze nieużytkowe?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.12.2019 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 (edytowane) ja w kotłowni mam piec gazowy, który jest bardzo mały i pod nim zasobnik 120 l. Rodzina pewnie musiałaby mieć większy. Poza tym stoi pralka (nad pralką wisi rekuperator), suszarka na pranie, są półki do przechowywania, jest miejsce na miski i mopa. Cały czas czekam na zamontowanie zlewu technicznego, do płukania szmat, namaczania prania. U mnie w pierwszym roku, gdy chata wysychała, trzeba było odprowadzać skropliny z rekuperatora. Więc dla n\mnie lepiej jest rekuperator pod ręką niż na strychu, gdzie trzeba go dodatkowo ocieplać. Edytowane 11 Grudnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.01.2020 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Masz architekta to jego/ją pytaj, a właściwie to on/ona powinna Ciebie pytać. Na początek prosty kwestionariusz: ile osób, jaki tryb życia, jakie nawyki itd itp. Jak lubisz jeździć na nartach, to gdzie je przechowasz? A kosiarkę? A pies sąsiada to z której strony ma budę? Jak w ogóle można tak podchodzić to projektu - bez uwzględnienia otoczenia domu???? Ludzie chcą pomóc, a potem pójdziesz do biura architektonicznego z głową pełną "must havów" i popsujesz architektowi koncepcję. Moim zdaniem właśnie wyrządzasz sobie krzywdę wespół z życzliwymi tu osobami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seawolf83 18.01.2020 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Ratpaw dziękuję za opinię.Oczywiście masz rację i nawet nie wiesz jak bardzo boli mnie, że właśnie w taki sposób nie mogę postąpić. Jako osoba również trochę hobbystycznie interesująca się architekturą wiem, jak taki proces powinien przebiegać. Niestety wiem też jaki mam gruby portfel, a różnice w ofertach od architektów i Architektów sięgające 20000 netto sprowadzają na ziemię. Ale bez obaw, nie będzie tak, że rzucę taki rysunek i powiem "to chcę", zdanie architekta będzie miało olbrzymie znaczenie.Rozważane opcje bardzo uwzględniają otoczenie domu i zabudowę sąsiada, do tego stopnia, że aby ratować niektóre drzewa rosnące na działce zmieniam WZ.Być może nie będzie to ideał ergonomiczny itp., ale mieszkałem kiedyś w starym domu z lat 60., ergonomii nie było tam żadnej, odwrócone wg dzisiejszych standardów strony świata, pomieszczenia przechodnie, no po prostu wszystko źle i ... nigdzie indziej nie mieszkało mi się lepiej niż tam... Poniżej jeszcze dwa obrazki. Kusi nas opcja 2 i duże pomieszczenie gospodarcze połączone ze spiżarnią z wejściem od kuchni i większą małą łazienką. Ktoś coś takiego ma? Jest to warte rozważania czy chybiony pomysł? 1.[ATTACH=CONFIG]439557[/ATTACH] 2.[ATTACH=CONFIG]439558[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seawolf83 27.07.2020 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Witam po przerwie. Na tą chwilę wersja w zasadzie finalna to: Gdyby ktoś miał jakieś uwagi to chętnie przyjmę . Pytania bardziej szczegółowe: 1. Projektant na podłogę planuje 15cm styropianu i 5cm wylewki. To dobre wartości? W wylewce podłogówka (poza pokojami). 2. Projektant w stropie planuje 18cm wełny. Nie za mało? Ja chciałem 30-40cm. Strop wiązarowy. Myślałem o podwieszeniu sufitu około 30cm poniżej dolnego pasa wiązara, tak aby schować wieniec w izolacji stropu, projektant chce kręcić stelaż sufitowy bezpośrednio do dolnego pasa, tak się robi? 3. Czy w tak małym domu pokusić się na okna do samej ziemi, tak obecnie modne? Na tą chwilę są raczej klasyczne, zawsze można coś pod parapetem postawić, to jednak mały dom i każdy cm ustawności w cenie. 4. Wyłaz na strych może być w wiatrołapie? Równolegle do wiązarów. Na razie chyba tyle. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 29.07.2020 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Okno narożne w kuchni - jak poprowadzisz rynnę z dachu dwuspadowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seawolf83 30.07.2020 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Spust pójdzie ok. 3m od narożnika. Dla uszczegółowienia moich wątpliwości co do stropu i podłogi załączam rysunki. Strop po lewej wg projektanta, po prawej tak jak mi się wydaje, że powinno być. Zaufać projektantowi? Jest trochę "starej daty", twierdzi, że 18cm wełny w stropie starczy, nie za licho? Byłby wdzięczny za jakąś opinię w temacie. Podłoga 15cm styro i 5 cm wylewki (podłogówka), nie za mało wylewki? Do tego na szczycie wylewki jest poziom "0" budowy, a co z 1,5-2cm na panele/płytki? Nie wiem czy nie byłoby lepiej 15cm styro, 7cm wylewki i 2cm na panel, razem 24 - akurat na wysokość 1 bloczka. Jak to było u Was? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts