ciężkiprzypadek 08.01.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Po co te złośliwości ? Przecież jak byk jest napisane, że nie zrobię we własnym zakresie samemu dachu, bo nie mam wiedzy i sprzętu oraz przede wszystkim, a akurat dach musi być zrobiony porządnie. Nie moja wina, że wszyscy niesłusznie założyli że jestem amatorem mimo wystarczającej wg mnie informacji. Chciałem zaczerpnąć informacji od osób, a na 100 % są które budowały dom w sposób taki jaki na chce. A jeżeli pytasz o samoróbki to u babci zerwaliśmy balustrade, po wycenie ponad 3 tys złotych zrobilem samemu z lat 6x6. W środku połączenia pod kątem 45 stopni, obrobione, pomalowane, jak chcesz mogę wysłać Ci zdjęcia na PW. Wszystkim się podoba, bo stary klasyczny wzór i wygląda na nową, a koszt ok 130 zł na materiał Jakie złośliwości? Chcę Ci tylko uzmysłowić, ze materiały na wykończeniówkę są drogie. Twoja balustrada mnie nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 08.01.2020 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Skończyłem budowę 2 lata temu. Działkę kupiłem 2015, budowę rozpocząłem w maju 2016. Nie wiem czy wiesz, ze ceny budowy domu i materiałów poszły znacząco w górę i będzie jeszcze drozej. Wprowadzasz kolegę w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D0minik 08.01.2020 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Jakie złośliwości? Chcę Ci tylko uzmysłowić, ze materiały na wykończeniówkę są drogie. Twoja balustrada mnie nie interesuje. Co jest drogie, szary regips za 9.99 czy zielony za 15, mp75 light za 16 złotych worek 30 kg ? Czy może hst z ekookien 3 szybowy za 13500 430x220 ? Czy panel podłogowy 10 mm ac5 z katalogowych 70 zł za 47 dla mnie ? Pracuje gdzie pracuje, materiały w wykonczeniowce mam w cholerę tanio i na 8 % vacie. Wiem ile kosztuje wykończeniowka, nie wiem ile trwa materiałów, dla twojej informacji 4 pokoje, łącznie 85 M2, materiał trochę ponizej 3 tys. Panele, tynki mp75, podkłady, folie, farby , parapety, 14 schodów szerokie na 80 cm. Chcesz pokaże Ci faktury... To że Ty czy ktoś inny płaci w cholerę Robociznę to nie mój problem. Stworzę kosztorys, dodam zdjęcia faktur i Cię specjalnie oznaczę byś się wlurwial ile mnie wyjdzie " drogie wykończenie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 08.01.2020 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Co jest drogie, szary regips za 9.99 czy zielony za 15, mp75 light za 16 złotych worek 30 kg ? Czy może hst z ekookien 3 szybowy za 13500 430x220 ? Czy panel podłogowy 10 mm ac5 z katalogowych 70 zł za 47 dla mnie ? Pracuje gdzie pracuje, materiały w wykonczeniowce mam w cholerę tanio i na 8 % vacie. Wiem ile kosztuje wykończeniowka, nie wiem ile trwa materiałów, dla twojej informacji 4 pokoje, łącznie 85 M2, materiał trochę ponizej 3 tys. Panele, tynki mp75, podkłady, folie, farby , parapety, 14 schodów szerokie na 80 cm. Chcesz pokaże Ci faktury... To że Ty czy ktoś inny płaci w cholerę Robociznę to nie mój problem. Stworzę kosztorys, dodam zdjęcia faktur i Cię specjalnie oznaczę byś się wlurwial ile mnie wyjdzie " drogie wykończenie " bez komentarza rób sobie co chcesz...mam to gdzieś....tylko po co się pytasz tu na forum>/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D0minik 08.01.2020 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Nie wiem czy wiesz, ze ceny budowy domu i materiałów poszły znacząco w górę i będzie jeszcze drozej. Wprowadzasz kolegę w błąd. Pytanie było do konkretnej grupy osób, a nie takiej która wkład własny w domu miała malując ściany by trochę zaoszczędzić, a później skomle, że prosty dom to minimum 500 tys i reszcie też to próbuje wcisnąć , a jak ktoś podaje kwoty to smiesz wątpić. Po co wprowadzasz taki nastrój, zazdrość że ktoś potrafi coś zrobić ? Nick adekwatny do twojego charakteru. Nie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 08.01.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Jeden kupi meble do kuchni za 2 tyś A drugi będzie robił na wymiar za 22tys. I różnica 20tys się robi... Nie każdy musi mieć wykończone w średnim czy wysokim standardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 08.01.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 (edytowane) Jeden kupi meble do kuchni za 2 tyś A drugi będzie robił na wymiar za 22tys. I różnica 20tys się robi... Nie każdy musi mieć wykończone w średnim czy wysokim standardzie. Dobra, kto tu z forumowiczów kupił meble do kuchni za 2k lub mniej? Wg mnie może jedynie Adam M. Bajki opowiadasz. Idź do Ikei i zobacz po ile jest kuchnia nie na wymiar. NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK BUDOWA DOBRZE I TANIO. DROGO NIE ZAWSZE JEST DOBRZE, NATOMIAST TANIO ZAWSZE JEST ŹLE! Edytowane 8 Stycznia 2020 przez donvitobandito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 08.01.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 (edytowane) Pytanie było do konkretnej grupy osób, a nie takiej która wkład własny w domu miała malując ściany by trochę zaoszczędzić, a później skomle, że prosty dom to minimum 500 tys i reszcie też to próbuje wcisnąć , a jak ktoś podaje kwoty to smiesz wątpić. Po co wprowadzasz taki nastrój, zazdrość że ktoś potrafi coś zrobić ? Nick adekwatny do twojego charakteru. Nie pozdrawiam Przestań mnie obrazać człowieku!!! Co Cię ukuło? Przeciez napisałam, ze sama budowa do stanu deweloperskiego kosztowała nas podobnie jak Twojego znajomego a dom taki jak Ty chcesz budować. Chciałam Ci dobrze doradzić a Ty mnie obrazasz!!! Bo myślę, ze jesteś bardzo młody i masz mylne wyobrazenie o kosztach wykończenia....chodzi mi głównie o sprzęty tj; wyposarzenie kuchni, łazienek, mebli i mnóstwa drobiazgów, których się nie bierze pod uwagę, jezeli chodzi o koszta. zakładasz dopiero rodzinę i nie znasz swojej przyszłości, to po co tyle ryzykować.... Syn kolezanki buduje dom 5 rok i ciągle dobiera kredyty( w tym czasie wynajmuje mieszkanie), bo się przewartościował na początku inwestycji i tez budują sami a mogli by juz mieszkać w 100m domku zamiast 230m. Ale widzę, ze Ty jesteś najmądrzejszy. Edytowane 8 Stycznia 2020 przez ciężkiprzypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.01.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 To, że dom jest ciepły zimą nie musi oznaczać, że jest dobrze ocieplony. Stara chata teściów jest zimą ciepła, bo spalają tam tony węgla. Nawet w szałasie może być ciepło, jak zapewnisz odpowiednio mocne grzanie. To żaden argument. W twoim tempie planowania budowy raczej będziesz się musiał szykować na WT2021. Chyba, że budujesz 30 m2 na zgłoszenie? Inaczej Dom weźmie ile musi. Planuję tak, aby czerpać z Natury wiecej niż bierze. NIKT nie narzuci mi jakichchś idiotycznych wymogów. Zrobię prijekt autorski, eksperymentalny lub inny, aby sie odpier... z unijnymi normami. Sa dla "normalnych" a ja taki nie jestem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.01.2020 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 adam_mk, od dawna widuję Cię na tym forum, udzielasz się bardzo dużo, ale w sumie po tym wpisie się pogubiłem: budujesz już kolejny dom czy dopiero zamierzasz pierwszy? Sorry, że tak się dopytuję, ale pamiętam sprzed lat, jak pisałeś coś o planach. Miałem już nawet urządzenia, sprzet cały aby 1500m2 po podłogach Naturą napędzić. Moje m2 spodobały sie "dobrej zmianie". Ukradły mi je te skłór.... moderowano syny. Zaczynam od poczatku w nowym miejscu... No i nowe podejscie bo inne warunki tu znalazłem, ale cel ten sam. Nie kazdemu się zdarza , ze 30 ostatnich lat w dupę wsadził... Mam sie powiesić? Na razie jeszcze ruszam się nieźle... Dam radę ! No, chyba, że diabli mnie wezmą, ale złego podobno szlag nie trafia, a wielu ma mnie tu za tego złego. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuuKee 08.01.2020 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Domek 150m2 dach wielospadzisty crwaton w środku tynki, i instalacja elektryczna dzwi i brama garażowa 140 tys. I to jest stan obecny. oczywiście system gospodarczy, hydraulika wszystko w podłodze z kotłem na gaz 30 tys a z kotłem na pellet 37.. taka wycenę dostałem . Elewacja styropian plus klej plus siatka 7 tys. Robota ojca, wełna 25 skosy współczynnik 15 39 i 10 35 około 5 tys. Zostaną mi tylko regipsy na poddasze.. stan deweloperski w cenie stanu surowego,, buduje 2 lata wszystko w rodzinie, jedynie więźbę robiła mi firma. Chce bez kredytu, dlatego rozległe w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuuKee 08.01.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Domek 150m2 dach wielospadzisty crwaton w środku tynki, i instalacja elektryczna dzwi i brama garażowa 140 tys. I to jest stan obecny. oczywiście system gospodarczy, hydraulika wszystko w podłodze z kotłem na gaz 30 tys a z kotłem na pellet 37.. taka wycenę dostałem . Elewacja styropian plus klej plus siatka 7 tys. Robota ojca, wełna 25 skosy współczynnik 15 39 i 10 35 około 5 tys. Zostaną mi tylko regipsy na poddasze.. stan deweloperski w cenie stanu surowego,, buduje 2 lata wszystko w rodzinie, jedynie więźbę robiła mi firma. Chce bez kredytu, dlatego rozległe w czasie. Mówicie o kuchniach, kuchnia że sprzętem to 20 tys.. szwagierka robiła.. sprzęt Samsunga 8tys i stolarz niecałe 12.. ludzie trochę przesadzacie, jeden placi za murowanie gazobetonu i wylanie stropów po 50-70tys a drugi zrobi sam.. dlatego takie rozbieżności cenowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.01.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Pytanie było do konkretnej grupy osób, a nie takiej która wkład własny w domu miała malując ściany by trochę zaoszczędzić, a później skomle, że prosty dom to minimum 500 tys i reszcie też to próbuje wcisnąć , a jak ktoś podaje kwoty to smiesz wątpić. Po co wprowadzasz taki nastrój, zazdrość że ktoś potrafi coś zrobić ? Nick adekwatny do twojego charakteru. Nie pozdrawiam Rozumiem, że praktycznie nie znasz tego forum. WYCOFUJĘ wszelkie moje rady. Nie są dla Ciebie. Ty problematykę budowania znasz - jak piszesz. Zmąciłeś wszystkich stawiając problem tak, jak BARDZO WIELE OSÓB I TO OD LAT! "Sprzeadwałem kwiaty, zarobiłem 100 tysiecy, chcę dom i SAM go sobie zrobię, a czego nie wiem to się nauczę - warto?" Forum przejrzyj... TO jest standart. Uważam TERAZ, że sam powinieneś przymierzyć siły, srodki i mozliwości na zamiary. Warto mieć własny wygodny dom. Problem w tym - jakim kosztem, ale koszta konieczne musisz policzyć sam! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 08.01.2020 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 (edytowane) DOminik, skoro jesteś budowlańcem, to źle trafiłeś. Tu wspólnota forumowa to w znacznej większości ludzie, którzy zetknęli się z budowlanką, ale nie są budowlańcami na co dzień. Jako budowlaniec powinieneś znać realia i koszty - dziwi mnie Twoje pytanie. Czy mieszkanie, czy dom to musisz sam zdecydować, a późniejsze pretensje zgłaszać tylko do siebie. Nie jest jasno napisane, ale czy dobrze zrozumiałem, że chcesz kupić działkę obok rodziców (lub teściów) i tam się budować? Jeśli tak, to jest to bardzo zły pomysł - najgorszy jaki może tylko być. Ja niestety dałem się w takie coś wkopać i małżeństwo cierpi. Jeśli i tak będziesz kupował działkę ,kup w bezpiecznej odległości od rodziny i znajomych. Dodatkowo jak stwierdzasz robocizna jest bardzo droga. Jesteś osobą z branży - korzystaj z tego!! Zarób najwięcej jak się da, a w czasie spowolnienia wydaj sobie te pieniądze. Zamiast tynków planujesz wykończenie gips - kartonem? A wylewki ? Parterówka trochę podłogi ma? Rozumiem, że konstrukcje dachu dajesz do firmy, ale pokrycie robisz sam? Planujesz dachówkę, blachę czy coś innego? Czy planujesz wykonywać prace z jakąś osobą do pomocy? Napisałeś, że w ceny materiałów na stan surowy bardzo nie wnikałeś. Powinieneś się zainteresować. NIe tylko ceną, ale także terminami dostaw. To dopiero możesz się zdziwić... Dom w takim stylu jak Ty chcesz budowali forumowicze np. Legendarny Netbet czy Sadysta. Są dzienniki na forum, może jak im napiszesz priva z pytaniem to odpiszą. Edytowane 8 Stycznia 2020 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 09.01.2020 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Co jest drogie, szary regips za 9.99 czy zielony za 15, mp75 light za 16 złotych worek 30 kg ? Czy może hst z ekookien 3 szybowy za 13500 430x220 ? Czy panel podłogowy 10 mm ac5 z katalogowych 70 zł za 47 dla mnie ? Pracuje gdzie pracuje, materiały w wykonczeniowce mam w cholerę tanio i na 8 % vacie. Wiem ile kosztuje wykończeniowka, nie wiem ile trwa materiałów, dla twojej informacji 4 pokoje, łącznie 85 M2, materiał trochę ponizej 3 tys. Panele, tynki mp75, podkłady, folie, farby , parapety, 14 schodów szerokie na 80 cm. Chcesz pokaże Ci faktury... To że Ty czy ktoś inny płaci w cholerę Robociznę to nie mój problem. Stworzę kosztorys, dodam zdjęcia faktur i Cię specjalnie oznaczę byś się wlurwial ile mnie wyjdzie " drogie wykończenie " powiem ci tak, sam robiłem dom 140m2. Robilem wszystko sam oprocz dachu, wylewek, tynków, przyłaczy. Stan deweloperski skonczylem w 230 tysiacach chyba(musiałbym zerknac w excela). Obecnie na wykoncznie, ogród, płot, bramy, balustrady, schody lampki i inne pierdoły poszło mi 250 tysięcy. Nawet nie wiem kiedy. kuchnia 20 00 tys meble + sprzet okolo 15 000, sama łazienka armatura + jakies wanny prysznice to okkoło 15-20 tysiecy. Nie wspominam że płot i brama wyszła kolo 20. Robiłem sam wykonczenie, z mat jakich chciałem jedne droższe inne tańsze. Tez sądziłem że zmieszcze sie w wykonczeniu w 100 000. Chyba gdybym zrobił jedna łazienkę i nie wstawiał mebli oraz odpuscił płot i ogród Zebys nie zrozumial mnie zle, zycze ci żebys sie zmiescił w kwocie którą ustalisz i kupił to co chcesz Edytowane 9 Stycznia 2020 przez redbox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2020 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Cześć, aktualnie wynajmuje z dziewczyną mieszkanie, dziewczyna jest w ciąży ów lipcu będziemy dumnymi rodzicami Poważnie zastanawiamy się nad swoim gniazdkiem, tylko mam mętlik, bo. - rodzice i teściowie byśmy kupili mieszkanie, bo się od razu wprowadzacie. Niby racja, ale deweloperki nie chce, bo ceny chore , a w używane też trzeba będzie włożyć z 50 tys. Mieszkania mnie też irytują, bo sąsiedzi, bo klatka, bo... No iw pierwszym mieszkaniu mało co się nie zaczadzilismy, bo ciaglo din z wentylacji ( przy remoncie bloku coś zepsuli ) i dopiero zima to wyszło. Pomijam już rzeczy i ściany które były aż tłuste od sadzy. W aktualnym też pięknie, odremontowane, ale zima wyszedł grzyb w łazience, a w sypialni ściany aż mokre , ( mieszkanie wietrzymy i mam dodatkowo osuszacz powietrza, co tydzień 2 litry wody z niego wylewam...) Problem w tym że reszta tego nie widzi. Aktualnie mam prawie 310 tys zł gotówki, w maju będę wiedział jak zakończy się sprawą rodziców z frankami, jeżeli wygrają wg zapewnień adwokatów będę miał 310 na start, jak się nie uda to chce rodzicom spłacić hipotekę i zostanie mi ok 240 Działki obok 10-12 ar są po 60 tys. Czy mając taką gotówkę tj 180 tys warto brać się za budowę czy kredyt mnie zabije ? Bo dobrać coś trzeba będzie. Czy są tu szaleńcy, którzy brali kredyt z praktycznie zerowym wkładem ? Jeżeli chodzi o dom to powierzchnia 146 metrów wliczając w to garaż 30 m, parterowka bez poddasza użytkowego a konstrukcje dachowe byłyby z wiązarów. Akurat w tym projekcie jest koperta. BBudowa tradycyjna tj pustaki ceramiczne. Ogółem wszystko robiłbym sam poza konstrukcja dachu Poradzcie Nie czytałem wszystkich wpisów ale dodam coś od siebie.Skupiając się na tym, nazwę to priorytetowym poście. Domu 146 m2 za deklarowane 180000 zł. nie wybudujesz. Choćbym nie wiem jak się spinał nie wybudujesz. Śpieszę z moim subiektywnym wytłumaczeniem. Pytanie powinno być takie.Jaki jest Twój wkład własny (pieniężny już znamy) ten ,Twój ,fachowy. Siądź z długopisem i kartką i się rozpisz.Zacznij od działki i powoli uszczuplaj budżet który przeznaczasz.Nie doczytałem mea culpa, zakładam ,że działkę masz.Koperta prosta bryła ale nic za darmo. Najpierw organizacja terenu pod przyszłą budowę..Humus-koparkowy itd. ,geodeta, wytyczanie , warunki zabudowy, gaz plus coś tam, opłaty i oczekiwanie na warunki. Papirologia. Tego nie przeskoczysz.Cały czas odejmuj. Fundamenty. Wujek ,stryjek Ty, teść ,żona itp. - pomoc. Odejmuj.Mało ,ale odejmuj.Ławy wylane trzeba pomyśleć już na tym etapie co i jak się ogrzewać. Płyta, czy standard.Musisz się dopasować do wymogów Państwa polskiego - smog. Odejmuj i pisz co na tym etapie włożysz swojego. Jak się z tym uporasz i uzgodnisz wchodzą ściany. Będziesz sam murował(nic o tym nie piszesz) co musi odebrać i ktoś z uprawnieniami wpisać i zatwierdzić. Odejmij.Ściany już masz , dach zlecisz firmie .Odejmij. O materiały nie pytam bo wyrzeźbisz coś taniego byle stało.Ceramika. Odejmij. CDN.....Wybór tanich materiałów na rynku zostawiam Tobie. Będziesz mieszkał z rodziną. Pokusisz się o to by mieć coś ponad standard? Odejmuj. Hipotetycznie zakładając ,że masz bryłę bez okien drzwi. Wstawisz sam ,ktoś to podpisze, to Twoje, masz.Odejmij mimo wszystko, ale odejmij. Klocek stoi. Zaczyna się wykończeniówka. W środku zrobisz wszystko sam (nie piszesz co) meble,łazienki, glazura,podłogi,tynki ,elektryka,malowanie,...............osprzęt : coś do grzania - układanie linii, nazwę to cieplnych zrobisz sam. (do zrobienia samemu ok.). Mimo to coś odejmuj. Nic za darmo. Coś po wykończeniówce która będzie bardzo prosta, musisz coś jeść pić mieć oczyszczalnię - szambo , płot (opcja) niech psy sobie latają...........bezpieczeństwo tu na FM poruszane to sprawa własna.Odejmuj także. Pokrótce masz zarys co możesz z ze 180000 tysiakami zrobić. Wielu mierzyło siły na zamiary. Ostrzegają Cie wyżej. Edytowane 9 Stycznia 2020 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.01.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 D0minik jeżeli nigdy wcześniej nie miałeś do czynienia z budowlaka to sobie odpuść. Kup mieszkanie, dziecko się urodzi a Ty na budowie?. Kup działkę bo nie straci na wartości doksztalc się zdobadz wyprawę i dopiero zacznij budowe. Za 300 postawisz 100m2 dom własną praca. Własną to w 250k się zmieści bez działki i skromnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.01.2020 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Do autora tematu: jeśli teraz wynajmujecie mieszkanie to moim zdaniem kupcie sobie jakieś małe mieszkanie i szukajcie działki. Kupicie działkę, wybierzcie projekt i uzyskajcie pozwolenie na budowę. Wówczas weźcie kredyt na SSZ a resztę ze sprzedaży mieszkania zrobicie. Realnie zanim kupicie działkę, uzyskacie papiery i skończycie budowę to minie z 5 lat. A jak jeszcze budowa będzie robiona pracą własną to 8-10 lat pewnie trzeba liczyć na wszystko. 10 lat wynajmując to jest sporo kasy no i nie warto, lepiej mieszkać już w mieszkaniu niż tyle lat życia stracić. . Max 3 lata. Ale to trzeba mieć głowę na karku i takie tynki dać firmie, nie samemu. Da się zrobić we dwójkę cały dom. Dosłownie. Ale to potrzeba 2 osoby. Przy jednej, z dachem jest problem i trzeba brać do pomocy drugą osobę. Ale ten ma być robiony przez firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.01.2020 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Stąd też informacja, że robiłbym wszystko poza dachem , bo do tego nie mam sprzętu i nie miałem okazji przy tym działać , Zmień projekt. Dach 2-spadowy. Prosta konstrukcja. We 2 osoby postawisz bez problemu. Przeleciałem po wątku. Napisałeś, nie w tym dziale. Skoro wszystko ogarniesz sam, czyli tak jak napisałeś w 1 poście, przekalkuluj koszty materiałów. PS. U mnie obecnie taki hasiok z PW kosztuje 40zł/m2 na fakturę. Robisz sam, można naprawdę dużo zaoszczędzić. Skoro zdecydowałeś się na takie rozwiązanie, to ok. Dom musisz mieć jak najprostszej konstrukcji. Nie bój się dachu. Dwu-spadowy to bajka. Spokojnie ogarniesz. Tyle, że na wszystko potrzebny jest czas. Ja nawet tynkowałem, bo 3 firmy dostały zlecenia od deweloperki i mnie olały. Cały dom sam. Dosłownie. Tylko czasu potrzeba. Dlatego jak najprostsza konstrukcja typu stodoła. Dach w kierunku południowym i wstawisz pv za jakiś czas (jesli nie dowałą zusu, vatu itd, a są furtki w prawie). Do takiego domku wstawisz pompę PW Karolka z YT i będziesz się śmiać ze wszystkich. Edytowane 9 Stycznia 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Max 3 lata. Bajki opowiadasz. U mnie 32 dni (115 dni kalendarzowych) trwało do postawienia więźby dla wprawionej ekipy 4-6 osób. W sumie, powinienem dodać co najmniej pół kolejnej osoby (siebie) bo część czasu zajęłoby szukanie dostawców, rozwiązań, formalności i prace koncepcyjne. Pracowali od świtu do nocy. Już to dla jednej osoby to wychodzi ponad rok - bo jedna osoba ma znacznie mniejszą wydajność, niż 1/5 pięcioosobowej ekipy. I to zakładając mieszkanie na budowie i zero innych zajęć (odwiedzanie dziecka w weekendy i jak pogoda nie pozwoli na prace na budowie, a nie będzie potrzeby prac koncepcyjnych i zaopatrzeniowych). Jak trzeba samemu schodzić z rusztowania, żeby klej rozrobić, wrzucić sobie bloczki i potem je posklejać. Edytowane 9 Stycznia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts