boorys 26.01.2020 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Nie ślepy. Będę w Polsce za miesiąc. Wpadasz, mierzysz co musisz, ja Ci udostępniam projekt i robisz wycenę. Oczywiście za to Ci płacę. Jak mi cena spasuje, na wiosnę wykonujesz zlecenie.A może od razu jak będziesz chciał.Pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 02.02.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Chyba przestraszyłeś fahofca, zaniemówił. Wierzysz że on cokolwiek potrafi zrobić? To jest taki elektryk co w domu żarówki musi zona wymieniać. Nie przestraszyłem, tylko umówiłem spotkanie. Po co ta krytyka? Zwykle oznacza potrzebę dowartościowania własnej osoby. Mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.03.2020 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Chciałem tylko na szybko dopisać, że uziom fundamentowy przeszedł pomiary: 1,8 Ohma. Elektryk mówi, że jest git. Nie mógł wyjść ze zdumienia, że majster podczas wykonywania zbrojenia ław pospawał mi odcinki zbrojenia i narożniki Mam jeszcze zrobione uziemienie bednarką wokół budynku i wystawione "wąsy" pod przewody odprowadzające. W każdym razie dzięki za pomoc, teraz śpię spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.03.2020 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Chciałem tylko na szybko dopisać, że uziom fundamentowy przeszedł pomiary: 1,8 Ohma. Elektryk mówi, że jest git. Nie mógł wyjść ze zdumienia, że majster podczas wykonywania zbrojenia ław pospawał mi odcinki zbrojenia i narożniki Mam jeszcze zrobione uziemienie bednarką wokół budynku i wystawione "wąsy" pod przewody odprowadzające. W każdym razie dzięki za pomoc, teraz śpię spokojnie. Czyli dwa różne uziemienia? Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santini 25.03.2020 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 A wg Was co jest lepsze? Uziom fundamentowy naturalny czy fundamentowy sztuczny? O ile można powiedzieć, że to lub to jest lepsze. Wiadomo, że uziom fundamentowy naturalny nie wymaga dodatkowego wkładu finansowego bo nie trzeba kupować bednarki lub prętów. Nie trzeba także wkładać tej bednarki w zbrojenie, więc i też jakaś robocizna jest mniejsza. Minus to, że trzeba to pospawać. I pospawać dobrze na zakład chyba z 10 cm lub więcej. Często natrafiam na zdjęcia i filmiki gdzie zbrojenie jest "połapane" w 3 punktach zakładu gdzie łączna długość spawu to może 6 cm. Do mnie takie spawanie osobiście nie przemawia a spawaczem nie jestem. Z innej beczki czy zbrojenie możemy spawać sobie od tak? Nie konsultując tego wcześniej z konstruktorem? I czy każdą stal zbrojeniową można spawać? Osobiście gdy będę budował dom to dam bednarkę czarną (akurat mam do niej łatwy dostęp) w fundament, starając się aby to w jednym kawałku na tyle na ile będzie to możliwe. Do tego wypusty z nierdzewki. Rozwiązanie droższe niż wyżej opisałem ale w moim odczuciu lepsze. Zbrojenie niech będzie odpowiedzialne za warstwę konstrukcyjną a dodatkowa bednarka za warstwę "elektryczną" że tak to ujmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts