Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziemienie w budynku nowobudowanym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Chciałem tylko na szybko dopisać, że uziom fundamentowy przeszedł pomiary: 1,8 Ohma. Elektryk mówi, że jest git. Nie mógł wyjść ze zdumienia, że majster podczas wykonywania zbrojenia ław pospawał mi odcinki zbrojenia i narożniki :D

Mam jeszcze zrobione uziemienie bednarką wokół budynku i wystawione "wąsy" pod przewody odprowadzające.

W każdym razie dzięki za pomoc, teraz śpię spokojnie.

Chciałem tylko na szybko dopisać, że uziom fundamentowy przeszedł pomiary: 1,8 Ohma. Elektryk mówi, że jest git. Nie mógł wyjść ze zdumienia, że majster podczas wykonywania zbrojenia ław pospawał mi odcinki zbrojenia i narożniki :D

Mam jeszcze zrobione uziemienie bednarką wokół budynku i wystawione "wąsy" pod przewody odprowadzające.

W każdym razie dzięki za pomoc, teraz śpię spokojnie.

Czyli dwa różne uziemienia? Po co?

A wg Was co jest lepsze? Uziom fundamentowy naturalny czy fundamentowy sztuczny? O ile można powiedzieć, że to lub to jest lepsze.

Wiadomo, że uziom fundamentowy naturalny nie wymaga dodatkowego wkładu finansowego bo nie trzeba kupować bednarki lub prętów. Nie trzeba także wkładać tej bednarki w zbrojenie, więc i też jakaś robocizna jest mniejsza. Minus to, że trzeba to pospawać. I pospawać dobrze na zakład chyba z 10 cm lub więcej. Często natrafiam na zdjęcia i filmiki gdzie zbrojenie jest "połapane" w 3 punktach zakładu gdzie łączna długość spawu to może 6 cm. Do mnie takie spawanie osobiście nie przemawia a spawaczem nie jestem. Z innej beczki czy zbrojenie możemy spawać sobie od tak? Nie konsultując tego wcześniej z konstruktorem? I czy każdą stal zbrojeniową można spawać?

Osobiście gdy będę budował dom to dam bednarkę czarną (akurat mam do niej łatwy dostęp) w fundament, starając się aby to w jednym kawałku na tyle na ile będzie to możliwe. Do tego wypusty z nierdzewki. Rozwiązanie droższe niż wyżej opisałem ale w moim odczuciu lepsze.

Zbrojenie niech będzie odpowiedzialne za warstwę konstrukcyjną a dodatkowa bednarka za warstwę "elektryczną" że tak to ujmę.