Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile ciepła odbija folia metalowa?

Recommended Posts

Cześć Wszystkim!

Zastanawiam się nad układem warstw między parterem a nieogrzewanym poddaszem. Na chwilę obecną zamierzam wykonać tak (od dołu):

- podwieszany sufit z płyt GK

- ok. 25-30 cm pustki technicznej (będą tam rury wentylacji i oprawy oświetleniowe, przewody itp)

- płyta OSB 18mm

- folia paroizolacyjna dobrej jakości (niekoniecznie metalizowana)

- 50 cm wełny, położonej między pasami dolnymi wiązarów

- poddasze nieizolowane termicznie (strych)

Czy jest sens dawać dodatkowo na płycie OSB od dołu jakieś lustro dla podczerwieni w rodzaju folii metalizowanej, mylaru czy innej folii o podobnej charakterystyce? Ile ciepła może odbić taka folia? Jaka byłaby najlepsza?

Od razu powiem, że nie chcę dawać metalizowanej folii paroizolacyjnej, ponieważ do odbijania IR potrzebny jest dystans (kilka centymetrów), a folia będzie leżała

bezpośrednio na płycie OSB.

Moim zdaniem nie jest to konieczne. Oglądałem swój dom za pomocą kamery podczerwieni i był właściwie niewidzialny na tle otoczenia. Znaczy nie emitowal podczerwieni na tyle aby kamera go zauważyła. Uważam więc ze przegrody dobrze ocieplone są w stanie same w sobie zatrzymać to promieniowanie. Inna by była sytuacja gdy masz kaloryfer wprost przy nieocieplonej ścianie. Wtedy kaloryfer grzeje ścianę która promieniuje, i wtedy taka folie dać warto.

Jakoś nie mogę edytować poprzedniego posta.

Chciałem doprecyzować, że skoro ocieplenie pochłania to i wypremieniowuje we wszystkich stronach, także spoworotem do środka.

Interesuje mnie frakcja ciepła odbijana folią. Chodzi mi o to, czy prawdą jest to co np Du Point pisze na swoich stronach: http://www.dupont.pl/produkty-i-uslugi/construction-materials/tyvek-building-envelope/brands/tyvek-breather-membrane/products/tyvek-solid-silver.html

• 1 month później...

To może być prawda, jednak w warunkach spotykanych na co dzień ilość ciepła wymienianego przez promieniowanie jest niewielka tym samym refleksyjność na poziomie 90 czy nawet 100% niewiele wpłynie na ogólny bilans cieplny. To przewodzenie i konwekcja stanowią decydujący wpływ na wymianę ciepła, w warunkach próżni lub ewentualnie przy dużych różnicach temperatur i bez kontaktu z innym ciałami to promieniowanie staje się motorem wymiany cieplnej wtedy osłony termiczne refleksyjne maja znaczenie.

Jak na ironie całe ciepło docierające do ziemi od słońca to promieniowanie - jednak spotykamy się cześciej z konwekcja - kontakt z powietrzem czy wodą lub przewodzeniem wszelki kontakt z innymi ciałami stałymi.

Edytowane przez deel

Interesuje mnie frakcja ciepła odbijana folią. Chodzi mi o to, czy prawdą jest to co np Du Point pisze na swoich stronach: http://www.dupont.pl/produkty-i-uslugi/construction-materials/tyvek-building-envelope/brands/tyvek-breather-membrane/products/tyvek-solid-silver.html

Haczyk jest 90% ciepła promieniowania. Skoro membrana jest osłonięta od UV to i od bezpośredniego promieniowania cieplnego ze słońca również. Pytanie, ile % ciepła dociera do membrany w postaci promieniowania którym "świeci" nagrzane krycie dachu. I dalej - co z tym ciepłem po odbiciu się dzieje? Ogrzewa dachówki od spodu... Czyli może i coś daje taki bajer - ale pytanie, jak mało to jest.

• 7 months później...

Jestem przed kładzeniem opóźniacza pary wodnej nad parterem i po rozmowie z inżynierem z Tyveka.

Mam 48 cm izolacji termicznej w postaci wełny skalnej między parterem i nieogrzewanym poddaszem w układzie zamkniętym (nie będzie wentylowane).

Oto co mi powiedział spec z Tyveka:

przy 48 cm termoizolacji ilość ciepła odbitego od folii będzie stanowiła kilka procent ciepła zatrzymanego na termoizolacji. Dodatkowo nowoczesne oświetlenie ledowe nie powoduje wydzielanie dużej ilości promieniowania cieplnego, jak to ma miejsce przy np żarówkach. Wniosek: taka folia jest nieopłacalna.

Można ją zastosować dla np bardzo wysokiego współczynnika Sd (rzędu kilometrów), jeśli ktoś potrzebuje zastopować parę wodną.

• 4 weeks później...

W PEXach warstwa foli aluminiowej to bariera dyfuzyjna dla tlenu, zapobiegająca przedostawaniu się (dyfuzji przez cienkie ścianki rurki) gazów w tym tlenu.

Warstwa ta nie ma znaczenia dla wymiany ciepła przez ściankę rurki mimo ze jest to metal o dobrym przewodnictwie to na granicy tworyzwo-Al-tworzywo występuje cieplny opór międzyfazowy.

Wrasta Al zapobiega przedostawaniu sie tlenu do cieczy obiegowej i ewentualnej korozji podzespół mających kontakt z płynem obiegowym.

W obliczeniach cieplnych na potrzeby budownictwa radiacyjna wymiana ciepła uwzględnia się tylko w zyskach ciepła od słońca ale tu są gotowe wartości w postaci tabelki.