BettaR 20.02.2020 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Witam, przychodzę z problemem natury prawnej. Wczoraj próbowałem zgłosic budowę garazu na pustej (jeszcze) działce. Chcę postawić garaż przed budową domu, aby było wygodniej w przyszłości. Niestety w rozmowie z urzędnikiem dowiedziałem się, że:- wg MPZP na mojej działce obowiązuje linia zabudowy i dopuki nie postawie w tej linii domu to nie mogę postawić garażu w głębi działki. Fragment z paragraf 3 MPZP dla obszaru 4MN:"Funkcja mieszkaniowa - tereny przeznaczone pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną, wolnostojącą o niskiej aktywności zabudowy.a. Tereny zabudowy jednorodzinnej, wolnostojącej. Wyklucza sie zabudowę szeregową...e. Określona na rysunku planu obowiązująca linia zabudowy oznacza, że zewnętrzny obrys budynku nie może jej przekroczyć" Wiecej informacji odnośnie lini zabudowy czy też garażu etc -brak. Czy znacie jakiś kruczek, który pomoże mi w potyczce z urzędem? Nie mam jeszcze PNB, w sumie architekta też jeszcze nie wybrałem... będzie na dniach. Jak myslicie - da się coś wymyślić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 20.02.2020 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 złóż wniosek na pozwolenie na budowę domu i garażu i zacznij od niego - moim zdaniem powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 22.02.2020 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 To co mówi urzędnik w rozmowie, często nie zgadza się z tym co potem urzędnicy podejmują. Ja tak miałem, zresztą za każdym razem mówili co innego.Bazując na tym fragmencie z MPZP nie wynika, że w linii zabudowy ma być dom, a garaż w głębi. To co nie jest wyraźnie zabronione przez MPZP jest dozwolone. W razie sprzeciwu odwołaj się do wojewody (z uzasadnieniem) po decyzji odmownej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.02.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 W części opisowej MPZP stoi napisane : "linia zabudowy" czy "nieprzekraczalna linia zabudowy" ? Co jest w legendzie planu a co w opisie tej dotyczacym jednostki planistycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.02.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 nie można postawić garazu w głębi bo on jets pierwszym budynkiem i musi zachowac linie zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettaR 25.02.2020 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi: złóż wniosek na pozwolenie na budowę domu i garażu i zacznij od niego - moim zdaniem powinno być ok Byłoby OK ale kredycik będzie na dom, wiec garaż nie może widnieć w PNB @Bertha W części opisowej MPZP stoi napisane: "linia zabudowy" W legendzie tak samo. @Elfir nie można postawić garazu w głębi bo on jest pierwszym budynkiem i musi zachowac linie zabudowy. I to jest sedno problemu... Chyba biurokaracja wygrała ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts