Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obowiązująca linia zabudowy a garaż

Recommended Posts

Witam,

przychodzę z problemem natury prawnej. Wczoraj próbowałem zgłosic budowę garazu na pustej (jeszcze) działce. Chcę postawić garaż przed budową domu, aby było wygodniej w przyszłości. Niestety w rozmowie z urzędnikiem dowiedziałem się, że:

- wg MPZP na mojej działce obowiązuje linia zabudowy i dopuki nie postawie w tej linii domu to nie mogę postawić garażu w głębi działki.

Fragment z paragraf 3 MPZP dla obszaru 4MN:

"Funkcja mieszkaniowa - tereny przeznaczone pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną, wolnostojącą o niskiej aktywności zabudowy.

a. Tereny zabudowy jednorodzinnej, wolnostojącej. Wyklucza sie zabudowę szeregową.

.

.

e. Określona na rysunku planu obowiązująca linia zabudowy oznacza, że zewnętrzny obrys budynku nie może jej przekroczyć"

Wiecej informacji odnośnie lini zabudowy czy też garażu etc -brak. Czy znacie jakiś kruczek, który pomoże mi w potyczce z urzędem? Nie mam jeszcze PNB, w sumie architekta też jeszcze nie wybrałem... będzie na dniach. Jak myslicie - da się coś wymyślić?

Pozdrawiam

To co mówi urzędnik w rozmowie, często nie zgadza się z tym co potem urzędnicy podejmują. Ja tak miałem, zresztą za każdym razem mówili co innego.

Bazując na tym fragmencie z MPZP nie wynika, że w linii zabudowy ma być dom, a garaż w głębi. To co nie jest wyraźnie zabronione przez MPZP jest dozwolone. W razie sprzeciwu odwołaj się do wojewody (z uzasadnieniem) po decyzji odmownej.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi:

złóż wniosek na pozwolenie na budowę domu i garażu i zacznij od niego - moim zdaniem powinno być ok

Byłoby OK ale kredycik będzie na dom, wiec garaż nie może widnieć w PNB

@Bertha

W części opisowej MPZP stoi napisane: "linia zabudowy" W legendzie tak samo.

@Elfir

nie można postawić garazu w głębi bo on jest pierwszym budynkiem i musi zachowac linie zabudowy.

I to jest sedno problemu... Chyba biurokaracja wygrała ...