Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe podłogowe czy łączone ?

Wojtek1995

Recommended Posts

...

Nieodmiennie w Was wierzę. Z czasem docenicie zalety hybrydowej dystrybucji ciepła. Niemożliwe, żeby wieloaspektowych zalet tego rozwiązania nie dostrzec...

Pozdrawiam

Bogusław

Wiara czyni cuda, ale czy tym akurat przypadku?. Jakos do tej pory nikt nie docenił tych wieloaspektowych zalet, przypadek czy reguła?

Ostatnio znajomy własciciel hurtowni hydraulicznej był na szkoleniu organizowanym przez duzego producenta kotłów pelletowych (notabene z okolic Bielska), jak stwierdził dzienna produkcja spadła z ok 100 szt. do 15. I dalej sie utrzymuje tendencja spadkowa. Moze Ty jeszcze tego nie obserwujesz ale grzejniki tez taki los czeka, oczywiscie jakies niszowe zastosowania ich będą, ale nie nalezy sie łudzic ze nagle inwestorzy porzucą mysl o podłogówce i skierują sie ku grzejnikom. Własnie skonczylismy układanie 350 m2 podłogówki w markecie budowlanym, własciciel nawet nie chciał slyszec o jakichkolwiek grzejnikach. To samo dotyczy inwestorów indywidualnych. Pytałes Elfir o zaklinanie rzeczywistosci , a mam wrazenie jakbys pisał sam do siebie.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dwa dni temu na jutubie facet z afriso pokazywał taką specjalną szafkę z zaworami i pompkami mała kompaktowa która jest dedykowana do mieszanych układów szczególnie korzystne do gazu czyli kotłów kondensacyjnych , główne zasilanie ciepła idzie najpierw do góry na kaloryfery i powrót z nich idzie na podłogówkę oczywiście sterują tym specjalne zawory nawet jak na górze zamkną się termostaty to na podłogówkę dalej idzie zadana , nie pamiętam tej nazwy szafki sterującej ale to da się znaleść , całość podobno sprawdzona pod każdym względem , ja też mam podłogówkę na parterze a na piętrze kalafiory i wszystko elegancko bangla więc nie mówcie że się nie da ;)

Przy ogrzewaniu opartym na grzejniku o dużej bezwładności cieplnej takim jak ogrzewanie podłogowe, zadana temperatura powietrza często jest przekraczana.

Masz na to jakieś dowody? Pomiary? Jak to wygląda w Twoim systemie?

3. Czas pracy podłogówki wyjątkowo długi - 13:10 do 14:50 - chciałem sprawdzić, ile uda się podbić temperaturę w dziennym okienku. Poza tym grzała 22:30-22:55 i 5:25-5:50 czyli łącznie 2,5 godziny w ciągu doby.

4. Za oknem temperatura taka (z grubsza - na wejściu do reku, odrobinę wyższa, niż faktycznie na zewnątrz - wielkość odrobiny zależy od wydajności wentylatorów):

attachment.php?attachmentid=439682

5. Temperatura w sypialni, z której jest timelapse:

attachment.php?attachmentid=439683

Ostatniego lata w lipcu było kilka dni pod rząd z temperaturami w okolicach 10oC...

Mi tam w lipcu temperatura nie spadła w sypialni poniżej 25*. A na zewnątrz sporadycznie spadała nocą poniżej 10. Zyski bytowe i słoneczne wymuszały używanie klimy.

W takiej sytuacji klimatycznej moje grzejniki są znakomitą opcją, gdyż, nie wdając się w szczegóły, w zasadzie każdy ich typoszereg może być używany zarówno do grzania jak i do chłodzenia..

Nieodmiennie w Was wierzę. Z czasem docenicie zalety hybrydowej dystrybucji ciepła.

Nie zmienia to kąta padania promieni słonecznych i tego, że dużo większa jest potrzeba chłodzenia, a nie ma potrzeby grzania... A jak już ktoś zamontuje klimę (do chłodzenia - ale przecież ma funkcję grzania) to po co mu jeszcze grzejniki, skoro może klimą dogrzać z prędkością dostępną jedynie farelkom - poza zasięgiem jakichkolwiek grzejników wodnych z kotłami?

Ostatniego lata w lipcu było kilka dni pod rząd z temperaturami w okolicach 10oC... Dogrzewanie po okresach upałów było konieczne - szczególnie na Wybrzeżu.

w

Czyli jednak mieszkasz na szczycie Rysów.

W Poznaniu od maja do końca października temperatura nie spadła poniżej 20 stopni. Ok, może wykazane na prognozach szczegółowych będą drobne wahnięcia - ale fakt jest taki, że ogrzewanie zostało włączone dopiero w połowie listopada, bo dom był nagrzany. Dom akumulacyjny nie stygnie w 10 minut po tym, gdy w nocy temperatura spadnie o kilka stopni. Stygnie kilka dni. A w międzyczasie dogrzewa się z zysków słonecznych

Edytowane przez Elfir

10 stopni w lipcu? :) Chyba w Mongolii. A nawet jeśli to o ile Ci spadnie temperatura latem w te 2,3 dni? o Dwa stopnie, z 25 do 23? :) Faktycznie bajkopisarz. W tej chwili mam wiatr na zewnątrz do 80kmh, w nocy kolo zera było wczoraj, a podlogówka wylączona od kilku dni. w domu 22 stopnie po nocy i 23 w dzien.

Kiedy jest naprawdę komfortowo? Kiedy posiadany rodzaj grzejników pozwala nam na podejmowanie zróżnicowanych decyzji, co do stopnia ogrzania pomieszczeń – np. nie grzejemy w ogóle, grzejemy w sposób stabilny, grzejemy intensywnie przez krótki czas, zmieniamy temperaturę wnętrza w różnych okresach doby i w różnych częściach naszego domu.

By było to możliwe, musimy mieć pod możliwie największą kontrolą grzejniki – emitery ciepła. Im są bardziej sterowalne, im mniejsza będzie ich bezwładność cieplna, tym sprawniej będziemy zarządzać komfortem cieplnym i ceną jaką za ten komfort musimy zapłacić. W ten sposób wpływamy także na większą lub mniejszą emisję ciepła. Każdy może mieć nader aktywne pole do działania. Małe z pozoru działania optymalizujące proces grzania lecz czynione przez wielu użytkowników, zaowocują bez wątpienia istotną poprawę jakości wspólnie użytkowanego powietrza.

By mieć wpływ na koszt grzania, należy dać sobie możliwość stosowania zmiennych strategii grzania z zastopowaniem grzania włącznie. Grzejnik podłogowy jako jedyny posiadany emiter ciepła to dobrowolne ograniczenie do minimum naszych możliwości wpływu na dynamikę grzania, m. in. poprzez ograniczenie dostępnych parametrów czynnika grzewczego. Mając poczucie bezpieczeństwa cieplnego, wynikającego z faktu posiadania jednoczesnego z ogrzewaniem podłogowym lub wyłącznego szybko i efektywnie działających grzejników, możemy grzać ze zmienną dynamika a także wydłużać sumę okresów, w których centralne ogrzewanie nie musi grzać w ogóle.

Nasz dom ma służyć nam i naszym bliskim. Nasz dom jest dla nas a nie my dla domu. Miejmy emisję ciepła pod kontrolą.

Pozdrawiam

Bogusław

komfortowo jest, gdy temperatura jest stała i stabilna. Bez gwałtownych wahań a to daje dobre ocieplenie + bezwładnosć.

Bogusław - weź przestaw w końcu swoją produkcję na przyszłościową podłogówkę, bo mała szansa by kogoś, kto kiedykolwiek miał do czynienia z podłogówką, namówisz do powrotu do grzejników.

Zostanie ci jedynie rynek mieszkań w blokach i kamienicach.

Pożyjemy, zobaczymy... Tylko podłogówka w całym domu???

Musiałbym upaść na głowę, żeby tak zrobić...

Dobrowolnie pozbawić się możliwości posiadania wielu międzybiegów i biegów a także wrzucania "luzu" w swoim "samochodzie" ?

Ty Elfir nie musisz "dojrzeć" do takiej opcji. Zrobiłaś podłogówkę i już nie masz innego wyjścia. Masz, w zasadzie jednobiegową ciężarówkę. Nic z tym już nie zrobisz.

Ja mogę grzać kiedy chcę, grzać ile chcę, grzać gdzie chcę, nie grzać w ogóle a także mogę w stosunkowo łatwy sposób przejść na chłodzenie...

Są grzejniki wąskie wysokie, ozdobne, w dowolnym kolorze, są wreszcie grzejniki wewnątrzścienne czy też kanałowe.

Wieszczenie końca grzejników to brak rozeznania rynku i brak wyobraźni.

U siebie w domu mam hybrydową dystrybucję ciepła - tj. grzejniki i podłogówkę w jednym obiegu z tą samą temperaturą zasilania. To dopiero jest komfort! Nie tylko komfort cieplny lecz także pełne bezpieczeństwo cieplne.

Edytowane przez boguslaw

Czy każdy domownik, w każdym wieku i w każdym stanie zdrowia określa taką samą temperaturę jako komfortową dla siebie?

Czy taka sama temperatura powinna panować w domu w porze relaksu, zajęć wymagających aktywności fizycznej, aktywności umysłowej czy też podczas snu?

Czy taka sama temperatura powinna panować w każdym pomieszczeniu, w całym domu, podczas całego sezonu grzewczego?

Jeśli odpowiedź brzmi „nie” na którekolwiek z powyższych pytań, należy wówczas uznać, że ogrzewanie płaszczyznowe - podłogowe i ścienne nie już obecnie szczytem komfortu cieplnego. Powinno pełnić funkcję ogrzewania wspomagającego, zapewniając neutralność temperatury posadzki kub efekt letniej podłogi. Główny ciężar grzania powinien należeć do dynamicznej komponenty czyli niskoinercyjnych grzejników.

a dlaczego nie mogę grzać mniej jak wyjadę na wczasy zimą?

Dlaczego przy podłogówce wykluczasz sterowanie indywidualne w pokojach?

I jaki sens ma gwałtowna zmiana temperatury gdy w domu się przebywa? Żeby się przeziębić?

Co jest niebezpiecznego w posiadaniu samej podłogówki, skoro piszesz że hybrydowe zapewnia ci bezpieczeństwo cieplne? Jak walnie źródło ciepła, to ani podłogówka ani grzejnik nie pomoże.

Mieszkałam w mieszkaniu z grzejnikami i juz nigdy nie wrócę do grzejników.

Edytowane przez Elfir

No muszę napisać bo znieść nie mogę.

Dlaczego moderatorzy pozwalają na te marketingowe, wprowadzające w błąd tyrady?

Ja rozumiem że boguś założył sobie kiedyś wątek i się w nim rozpisywał ale tutaj?Wiem że płaci ale nie odpowiada, nie trzyma się tematu tylko wrzuca to swoje ciągle te same rzeczy które mają sprawić wrażenie na nowych osobach że świat jest inny niż jest.

Bogusław pisze bzdury, jako zwykły naciągacz na grzejniki które są przeżytkiem pozwala sobie kłamać na każdy temat.

Przez takich jak on swego czasu kupiłem grzejniki. Dzięki wspaniałym ludziom z tego forum sprzedałem je na czas i mam 100% podłogówki sterowanej regulatorami pokojowymi z listwą.

Sterowalność wspaniała. Maksymalne wahania temperatury w ciągu doby to 0,5 stopnia od zadanej, w różnych pokojach rożne temp zadane. To o czym ten prostak bredzi?

Miałbym sobie na ścianach grzejniki powiesić?? No po co?? Na co?? Żeby maluszków ciągle pilnować i zepsuć pokój??

On dogrzewa latem??? No trzymajcie mnie - skończony iiddiioo........

I niech nie pisze kim to on nie jest, bo jak czytam że on wielki człek zmienił fach na żerowanie w stylu a kupcie moje grzejniki to robi się jeszcze bardziej żenujący niż jest.

Przepraszam za offtop.

Edytowane przez vghm

Huuuuzia !!!

Jeśli doprowadzę wnętrze całego domu do temp. np. 20 oC i wyjdę do pracy na 10 godzin wyłączając całkowicie ogrzewanie, oznaczać to będzie, że w domu tym nie będzie żadnego elementu o temperaturze wyższej niż 20 oC !!! Bo i po co? Nie ma mnie w domu... W dobrze akumulującym ciepło domu temperatura wnętrza w tym czasie nie spadnie.

Analogicznie można postąpić w nocy w części domu (np. sypialnie) lub we wszystkich pomieszczeniach.. Przy ogrzewaniu regulusami z uwagi na ich krótki czas rozruchu oraz krótki czas do zaprzestania grzania (mała masa grzejnika wraz z wodą), planowane przerwy w grzaniu mogą być maksymalnie wydłużone ergo - okresy grzania mogą być maksymalnie skrócone.

Wyłączamy ogrzewanie, włączamy oszczędzanie energii.

Lubię Was. Niektórzy forumowicze to zaiste prawdziwi jajcarze...

Zadaniem grzejnika jest, by precyzyjnie uzupełniał straty ciepła. Im precyzyjniej grzeje grzejnik, tym lepiej dla kieszeni i dla komfortu cieplnego użytkownika.

W związku z tym, że potrzeby cieplne są niewielkie, coraz mniejsze grzejniki grzeją jedynie ułamek doby – nieco dłuższy , głównie podczas mrozów, szczególnie nocą oraz w okresach przejściowych krótki lub bardzo krótki. Okresy, w których centralne ogrzewanie nie musi grzać w ogóle, są coraz dłuższe. Zatem grzejąca permanentnie sama „podłogówka” powoli także stanie się przeżytkiem. Jeśli grzejnik grzeje, oznacza to, ze uzupełnia temperaturę pokojową do temperatury zadanej. Gdy temperatura zadana zostanie osiągnięta, grzejnik powinien możliwie jak najszybciej przerwać grzanie.

Ja mam takie zdanie, ktoś może mieć odmienne.

Pozdrawiam wszystkich potrafiących toczyć polemikę na argumenty, bez inwektyw i personalnych wycieczek.

Bogusław

Jeśli doprowadzę wnętrze całego domu do temp. np. 20 oC i wyjdę do pracy na 10 godzin wyłączając całkowicie ogrzewanie, oznaczać to będzie, że w domu tym nie będzie żadnego elementu o temperaturze wyższej niż 20 oC !!! Bo i po co?

Jak nie masz monitoringu, alarmu, nie odpali się pralka z opóźnionego startu, zmywarka, nie masz zasobnika CWU (tylko przepływowo ogrzewasz), odetniesz wszystkie urządzenia i zasilacze od zasilania, nie masz kota ani psa - to dalej masz kaloryfery i ich okolice ogrzane do wyższej temperaturury. Dalej masz też zyski słoneczne - u mnie 201kWh w najgorszym pod tym względem miesiącu (grudniu).

W dobrze akumulującym ciepło domu temperatura wnętrza w tym czasie nie spadnie.

To po co grzać w takim domu, skoro nie spada temperatura? Piszesz przecież o domu pasywnym.

Jak wrócę z pracy do takiego domu, odpalę komputer, TV, ugotuję zupę, wodę na herbatkę, wezmę prysznic - to muszę odpalić klimę na chłodzenie, żeby się nie ugotować...

Huuuuzia !!!

....

Wyłączamy ogrzewanie, włączamy oszczędzanie energii.

Lubię Was. Niektórzy forumowicze to zaiste prawdziwi jajcarze...

Bogusław, odosnie oszczednosci w zuzyciu energii, dla przypomnienia przewyzszenie o 1 oC w całym budynku podczas calego okresu grzewczego to ok 6-7% zawiekszonego zapotrzebowania na energię. Był tu jeden uzytkownik który za pomoca regulatorów PID sterował podłogówką z histereza 0,1 oC, co pokazał na wykresach. Da sie przecyzyjnie sterowac podłogówką? da sie. oczywiscie nie jest to grzanie akumulacyjne. Jak myslisz ile by zaszczedził majac regulusy?. Ja sadze ze jezeli były by róznice to na poziomie maks dziesiatych czesci promila. W przeliczeniu na złotowki to szacujac dosc ogolnie to maks 1-2 zł. Warto miec regulusy ? dla niektórych i te 2 zł to duzo.

Bogusław, odosnie oszczednosci w zuzyciu energii, dla przypomnienia przewyzszenie o 1 oC w całym budynku podczas calego okresu grzewczego to ok 6-7% zawiekszonego zapotrzebowania na energię. Był tu jeden uzytkownik który za pomoca regulatorów PID sterował podłogówką z histereza 0,1 oC, co pokazał na wykresach.

Znowu piszesz o tym jednorożcu? Czy masz jednak wykresy?

Sterował z taką histerezą - całkiem możliwe. Pytanie, jaką amplitudę temperatury powietrza osiągnął. Bo w 0,1*/24h nie uwierzę. Chyba w laboratorium w termosie odizolowanym od świata.