asolt 11.03.2020 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Znowu piszesz o tym jednorożcu? Czy masz jednak wykresy? Sterował z taką histerezą - całkiem możliwe. Pytanie, jaką amplitudę temperatury powietrza osiągnął. Bo w 0,1*/24h nie uwierzę. Chyba w laboratorium w termosie odizolowanym od świata. Niestety brak linków do wykresów (nieaktualne) co oznacza ze ich nie było. Co do temperatury to były własnie wykresy temperatur poszczegolnych pomieszczen w czasie. Whania nie przekraczały 0,1 oC. Jaka była histereza nie pamietam ale skoro wahania były w zakresie 0,1 oC to histereza musiała byc jeszcze mniejsza. Jaka Twoja wiara jest tego nie wiem, ale nie sadze aby wkleił te wykresy dla oszustwa. Oczywiscie nie twierdzę ze wahania nie były wieksze w przypadku pomieszczen nasłonecznionych, kuchni czy łazienki gdzie zyski bytowe moga byc duze, ale dla pokoi szczegolnie połnocnych i wschodnich to takie wahania to nic specjalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 11.03.2020 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Niestety brak linków do wykresów (nieaktualne) co oznacza ze ich nie było. Co do temperatury to były własnie wykresy temperatur poszczegolnych pomieszczen w czasie. Whania nie przekraczały 0,1 oC. Jaka była histereza nie pamietam ale skoro wahania były w zakresie 0,1 oC to histereza musiała byc jeszcze mniejsza. Jaka Twoja wiara jest tego nie wiem, ale nie sadze aby wkleił te wykresy dla oszustwa. Oczywiscie nie twierdzę ze wahania nie były wieksze w przypadku pomieszczen nasłonecznionych, kuchni czy łazienki gdzie zyski bytowe moga byc duze, ale dla pokoi szczegolnie połnocnych i wschodnich to takie wahania to nic specjalnego. Jaki termometr został użyty do pomiaru, aby uzyskać taką dokładność i rozdzielczość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Co do temperatury to były własnie wykresy temperatur poszczegolnych pomieszczen w czasie. Whania nie przekraczały 0,1 oC.. Nie wierzę w taką amplitudę w zamieszkałym domu. Nawet, jak zasuniesz rolety i unikniesz zysków słonecznych, to zostają zyski bytowe które w krótszych okresach znacznie przekraczają obciążenie współczesnego domu i sterowanie niczego tu nie uratuje (chyba, że odpali w razie potrzeby chłodzenie). Bajki trzeba umić opowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 11.03.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 A ja tam olewam całe kaloryfery i jeszcze bardziej olewam automatykę strefy i inne dyrdymały , przy podłogówce najlepiej sprawdza się grzanie ciągłe bez skoków regulować wyłączeń , sezon zamknę kwotą 1500 zł łącznie z CWU , 120m2 podłogówki oraz 40m2 na poddaszu w kaloryferach (musiały być) dom poniemiecki żeby nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2020 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) Jaki termometr został użyty do pomiaru, aby uzyskać taką dokładność i rozdzielczość? Tani DS18B20 potrafi mierzyć z rozdzielczością do 0.0625°C. Droższe BMP/BME280 0.01°C. Więc to żaden problem. Drift i kalibracja w pomiarze amplitudy w tak krótkim czasie jak doba nie ma znaczenia. Edytowane 11 Marca 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 11.03.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Tani DS18B20 potrafi mierzyć z rozdzielczością do 0.0625°C. Więc to żaden problem. Drift i kalibracja w pomiarze amplitudy w tak krótkim czasie jak doba nie ma znaczenia. No potrafi jak masz przetwornik 12-bit. Jak masz i potrafisz to obsłużyć. Dokładność dla ds18b20 to +/- 0,5C. . Polecam popatrzeć jeszcze na wykres błędów. Jest na końcu karty katalogowej. DS do takich pomiarów się po prostu nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.03.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) Nie wierzę w taką amplitudę w zamieszkałym domu. Nawet, jak zasuniesz rolety i unikniesz zysków słonecznych, to zostają zyski bytowe które w krótszych okresach znacznie przekraczają obciążenie współczesnego domu i sterowanie niczego tu nie uratuje (chyba, że odpali w razie potrzeby chłodzenie). Bajki trzeba umić opowiadać. Ze ja bajki ? ja tylko w skrocie opisałem posty kol. homecactus. Z tego co pisał to miał dokladnie opomiarowany dom, jak zrozumiałem z jego wypowiedzi to był i chyba jest pasjonatem takich rozwiazan, czy opowiada bajki nie wiem, nie pisuje tu ostatnio, nie ma okazji go zapytac. W kazdym razie zabawe z regulatorami PID i podłogówką wodną zaczął duzo wczesniej od Ciebie i doswiadczenia z podłogówką wodną i jej regulacją ma duzo wieksze niz Twoje, chociazby z tego powodu ze podłogówki wodnej nie posiadasz. A tak na marginesie mam coraz wiecej zapytan o regulatory do podłogowki z histerezą 0,1 oC. Jak myslisz dlaczego? Edytowane 11 Marca 2020 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.03.2020 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Jaki termometr został użyty do pomiaru, aby uzyskać taką dokładność i rozdzielczość? Nie wiem, nie pytalem, nie wiem czy był wzorcowany i jaką klase dokladnosci posiadał. Nie opisywał tak szczegołowo, a moze ja nie doczytałem. Gdyby tu jeszcze pisał mozna by go zapytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 11.03.2020 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Nie wiem, nie pytalem, nie wiem czy był wzorcowany i jaką klase dokladnosci posiadał. Nie opisywał tak szczegołowo, a moze ja nie doczytałem. Gdyby tu jeszcze pisał mozna by go zapytac. Wiedziałem, że taka będzie odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.03.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Wiedziałem, że taka będzie odpowiedź. W czym problem, mozesz napisac PW do kol. homecactus, moze odpowie, kto jak kto ale on najlepiej wie czego uzył do pomiarów i regulacji. Dlaczego moją winą jest niedokladny opis przez tworcę tego systemu.Potem zdziwienie ze piszę o rozp... niu watku przez takich jak Ty. Niczym pies Pawłowa czekasz na moje posty aby sie do nich przyczepic, naprawdę nie masz innego zajecia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2020 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Z tego co pisał to miał dokladnie opomiarowany dom, jak zrozumiałem z jego wypowiedzi to był i chyba jest pasjonatem takich rozwiazan, czy opowiada bajki nie wiem, nie pisuje tu ostatnio, nie ma okazji go zapytac. A możesz zacytować? Posty nie zginęły? A tak na marginesie mam coraz wiecej zapytan o regulatory do podłogowki z histerezą 0,1 oC. Jak myslisz dlaczego? O czym to świadczy Twoim zdaniem? O wierze w świętego Graala, czy są jakieś pomiary czy badania dowodzące, że podłogówka jest w stanie szybciej reagować, niż wskazują pomiary, które już w tym wątku wrzucałem? Jak myślisz, czemu maseczki budowlane zniknęły ze sklepów? To dowód na to, że chronią przed wirusami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.03.2020 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 A możesz zacytować? Posty nie zginęły? O czym to świadczy Twoim zdaniem? O wierze w świętego Graala, czy są jakieś pomiary czy badania dowodzące, że podłogówka jest w stanie szybciej reagować, niż wskazują pomiary, które już w tym wątku wrzucałem? Jak myślisz, czemu maseczki budowlane zniknęły ze sklepów? To dowód na to, że chronią przed wirusami? Po co mam cytowac, przeciez mozesz sam je znalezc i poczytac, jezeli jeszcze są. ... O czym to swiadczy? o tym ze wahania temperatury wieksze niz 0,5 oC, bo o to chodziło pytajacym są malo komfortowe, Oni by chcieli wieksze stabillnosci temperatury. Tu nie ma sie co doszukiwac teorii spiskowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) Po co mam cytowac, przeciez mozesz sam je znalezc i poczytac, jezeli jeszcze są. Próbowałem. Nie mogę. Szukałem - nie znalazłem. o tym ze wahania temperatury wieksze niz 0,5 oC, bo o to chodziło pytajacym są malo komfortowe, Oni by chcieli wieksze stabillnosci temperatury. Tu nie ma sie co doszukiwac teorii spiskowych. I skuteczność takiego sterownika jest potwierdzona przy podłogówce? Faktycznie jest w stanie utrzymać taką amplitudę? Czy to tylko złoto dla naiwnych? To co robią latem? Wyprowadzają się, gdy bez grzania amplituda znacznie to przekracza? Edytowane 11 Marca 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 11.03.2020 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 W czym problem, mozesz napisac PW do kol. homecactus, moze odpowie, kto jak kto ale on najlepiej wie czego uzył do pomiarów i regulacji. Dlaczego moją winą jest niedokladny opis przez tworcę tego systemu.Potem zdziwienie ze piszę o rozp... niu watku przez takich jak Ty. Niczym pies Pawłowa czekasz na moje posty aby sie do nich przyczepic, naprawdę nie masz innego zajecia? Opierasz się na kimś i jakiś pomiarach to pytam. Co jest w tym dziwnego? Kolejny raz pokazałeś "klasę". Gratuluję. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.03.2020 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Próbowałem. Nie mogę. Szukałem - nie znalazłem. I skuteczność takiego sterownika jest potwierdzona przy podłogówce? Faktycznie jest w stanie utrzymać taką amplitudę? Czy to tylko złoto dla naiwnych? To co robią latem? Wyprowadzają się, gdy bez grzania amplituda znacznie to przekracza? Moj bład pomyliłem nazwe uzytkownika to kol. homelogic a nie homecactus. Wykresy były w poscie nr 1 w wątku : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?233760-Sterowanie-ogrzewaniem-przyk%C5%82ad-dzia%C5%82ania dlaczego ich nie ma nie wiem, ale homelogic jest aktywny w tym roku na forum, mozna napisac aby te wykresy udostepnił powtórnie a nie opowiadał bajki. Jezeli chodzi o lato to jaki ma to zwiazek z regulatorami które działają tylko podczas okresu grzewczego?. Czy dlatego ze mamy wieksze wahania temperatur w pomieszczeniach mamy sie wyprowadzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2020 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) Moj bład pomyliłem nazwe uzytkownika to kol. homelogic a nie homecactus. Wykresy były w poscie nr 1 w wątku : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?233760-Sterowanie-ogrzewaniem-przyk%C5%82ad-dzia%C5%82ania dlaczego ich nie ma nie wiem, Coś pamięć Cię zawodzi chyba... Czy oby tylko co do autora takich rewelacji? Masz na myśli takie stwierdzenie: Jak widac harmonogram na podłogówce nie ma najmniejszego sensu, dowodzący bezwładności podłogówki? Czy te zniknięte wykresy w pokoju z dwoma grzejnikami? Czy to oby na pewno nie był tekst reklamowy? W końcu wykresy leżały na stronie http://homelogic.pl/ (jak klikniesz "odpowiedz" to będzie widać linki, gdzie pliki powinny być). Jezeli chodzi o lato to jaki ma to zwiazek z regulatorami które działają tylko podczas okresu grzewczego? Dowodzi ściemy z tym dyskomfortem przy amplitudzie 0,5*. Edytowane 11 Marca 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vghm 12.03.2020 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 A tak na marginesie mam coraz wiecej zapytan o regulatory do podłogowki z histerezą 0,1 oC. Jak myslisz dlaczego? Bo pomijając amplitudę na poziomie 0.1 dotychczasowe najlepsze regulatory salusa mając histerezą min. 0,25 i ustawiałność co 0.5 stopnia nie pozwalały ustawić amplitudy 0,5 dla pożądanego zakresu. Najnowszy dokładny regulator jest póki co dość drogi. wahania temperatury wieksze niz 0,5 oC, bo o to chodziło pytajacym są malo komfortowe, Oni by chcieli wieksze stabillnosci temperatury. Tu nie ma sie co doszukiwac teorii spiskowych. O to tak, zgadza się. Jakby o mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.03.2020 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Bo pomijając amplitudę na poziomie 0.1 dotychczasowe najlepsze regulatory salusa mając histerezą min. 0,25 i ustawiałność co 0.5 stopnia nie pozwalały ustawić amplitudy 0,5 dla pożądanego zakresu. Najnowszy dokładny regulator jest póki co dość drogi. O to tak, zgadza się. Jakby o mnie. Nie tylko o Tobie, nie Ty jeden chcesz wiekszego komfortu. Inni by o tym tez napisali ale obawiają sie hejtu ze strony tych którzy wiedzą lepiej co komu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1995 13.03.2020 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Czyli jednak zostaje przy podłogowym na całym mieszkaniu. Każdy pokój będę mógł sterować osobno manualnie, dodatkowo deweloper powiedział że niedużym kosztem można wstawić panel i sterować temperaturą będąc np w pracy. Nie mowie tu o wyłączaniu ale obniżeniu delikatnym temperatury gdy nikogo nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.03.2020 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Hybrydowa dystrybucja ciepła. Inwestorzy stawiani są przed wyborem "podłogówka” czy grzejniki ścienne. Błąd. Przecież można pogodzić ze sobą obecnie formułowane pozytywy posiadania obu tych systemów dystrybucji ciepła, zostawiając sobie niemal pełny wachlarz możliwych strategii grzania i możliwość podłączenia w przyszłości zmodyfikowanych urządzeń…Można skonfigurować system dystrybucji ciepła umieszczając w tym samym pomieszczeniu: 1/. "Odchudzoną podłogówkę" a zatem inwestycyjnie znacznie tańszą, dysponującą około 20-40% potrzebnej maksymalnej mocy grzewczej połączoną z2/. Maksymalnie szybko działającym układem grzejników ściennych (Regulus®-system), dysponującym 60-80% potrzebnej maksymalnej mocy grzewczej. W ciepłym, dobrze akumulującym ciepło domu zarówno ogrzewanie płaszczyznowe jak i ogrzewanie grzejnikowe mogą bez problemu pracować w tej samej niskiej temperaturze zasilania a przyłącze grzejników i pętle ogrzewania podłogowego rozprowadzone są w posadzce z tego samego rozdzielacza. Umieszczenie ogrzewania podłogowego jedynie na otwartych połaciach podłogi i w ciągach komunikacyjnych a także zdjęcie z niej konieczności pełnego, 100% uzupełniania strat ciepła, stwarza efekt letniej posadzki dla osób, które taki właśnie efekt lubią. Współczesne grzejniki ścienne bywają w odpowiednio dobranym do wnętrza kolorze, często mają formę ozdobną, można je umieszczać w dowolnym miejscu a nie jak bywało dotychczas, jedynie pod oknem. Dobrą opcją jest umieszczenie szybko działającego grzejnika w posadzce (patrz: grzejniki kanałowe). Grzejników ściennych, pracującego w niskich parametrach czynnika grzejnego, nie trzeba przewymiarować.Rolę przewymiarowania grzejnika spełnia właśnie "odchudzona podłogówka”, posiadająca niezbędną rezerwę mocy, by razem z grzejnikami sprostać potrzebom grzewczym w razie dużych, kilkudniowych spadków temperatury. Jaki plus posiadania szybkich grzejników? Gdy włączymy spięte z nimi dowolne źródło ciepła, zaczynają one grzać niemal natychmiast. Panujemy nad temperaturą wnętrza, panujemy nad kosztami, panujemy nad komfortem cieplnym, panujemy nad przyszłością naszej instalacji. PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts