Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

Recommended Posts

Kur.. swita idą i cię napiętnują za biłą kiełbase i słodycze raz do roku.

o normalnym nie mrozonym zielsku nie czytałeś? Nie jestem wstanie wyprodukowac i zmagazynować zielska na cały rok

Banany na przecenie to przynajmniej widać że są w połowie zgniłe, ale biała kiełbasa na przecenie wygląda tak samo z jadem kiełbasianym jak i bez.

Smacznego.

• Odpowiedzi 17k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poszanowanie własnych pieniędzy jak najbardziej wskazane ale robiąc takie zakupy to siebie kulibot i Ty nie szanujecie bo jecie szajs. Jak widzę dla was nie liczy się jakoś tylko cena i ilość.

Skąpstwo to jest właśnie to co wy reprezentujecie a oszczędność to jest całkiem co innego czego chyba nie ogarniecie bo dla mnie oszczędność to nie jest kupować to co tanie i w promocji tylko rozsądnie.

Acha, co do promocji wędlin i nabiału, to w hipermarketach gdy kończy się okres przydatności do spożycia lub nawet jest po terminie robią superpromocję i ludziska kupują bo jak np szynka kosztowała 19 zł a przecenili na 7 zł to przecież jak za darmo i to jest właśnie świadomość zakupów w wydaniu powyższych dwóch kolegów.

dziwne a czymrózni się ten sam produk np za 20 a za 12? Sugerójesz że nie sprawdzam dat przy zakupie? Muszę to robić jeśli trzymam dość duże zapasy.

Przy mięsie pojawia się jeszcze taka forma przechowywania jak mrożenie.

Nawet foliarze sa w branży zakupowej japier pewnie anty covidowcy sami :)

Banany na przecenie to przynajmniej widać że są w połowie zgniłe, ale biała kiełbasa na przecenie wygląda tak samo z jadem kiełbasianym jak i bez.

Smacznego.

Może grzybica płuc z maseczki przeszła? z czipami Gejtsa?

Np ja. Jestem normalny jak większość Polaków używających cukier do różnych rzeczy i używam cukier, zresztą cukier jest prawie w każdym produkcie spożywczym.

Zabawne jak ludzie kupując słodycze są pewni że kupują coś co zawiera cukier. No przecież to jest słodkie to musi być z cukrem.

Sugeruję poczytać czego się dzisiaj używa do słodzenia bo jest znacznie tańsze od cukru.

@kulibob powinien tą oszczędność docenić. :)

Przecież nie zdrowe jedzenie jest ważne tylko jego cena.

Nawet foliarze sa w branży zakupowej japier pewnie anty covidowcy sami :)

Może grzybica płuc z maseczki przeszła? z czipami Gejtsa?

Widzę że argumentów brakuje to zaczyna się obrażanie.

Jedz tak dalej to niedługo nie będziemy musieli czytać tu twoich bredni.

dziwne a czymrózni się ten sam produk np za 20 a za 12?

A tu już być musiał udać się do wkładu wędliniarskiego i zobaczyć na własne oczy :)

Albo do browaru - przemysłowego i kraftowego

Widzę że argumentów brakuje to zaczyna się obrażanie.

Jedz tak dalej to niedługo nie będziemy musieli czytać tu twoich bredni.

Gdzie tu jest obrażanie? jesteś zwolenikiem grzyba i czipów? dziwna zbieżność że lista zakuów, która uważam za ok ty masz coś do niej może nie jest idealna lae powiedziałbym że jest neutralna.

Ja mówię akurat o produktach które kupuję bo je potrzebuję i nie czekam kiedy będzie promocja na nie. Po-prostu idę do sklepu biorę z półki i finito, a że nieraz trafie za dany produkt którego akurat potrzebuje jest w obniżonej cenią albo w promocji kup 2 albo 2+1 to skusze się.

I co z tego że mięcho możesz zamrozić jak jest widzę że jest we foli to jak owiłem nie chce tego za darmo. Gotowałeś kiedyś rosół z kupionych w Biedronie z ćwiartek kurczaka z Mega Paki lub z vacu? Na wierzchu w garnku podczas gotowania mięsa pojawiają się same burzynie, ja raz kupiłem i było to pierwszy i ostatni.

Jak mwilem mam zapasy i nie musze iśc d sklepu bo potrzebuje mam to w domu.

tak gotowałem na mięsie z biedy i niewiedze aby dziłąo sie coś nie tak. Przeważnie gotuję na swoich kurach jednak piersi mam sklepowe

A tu już być musiał udać się do wkładu wędliniarskiego i zobaczyć na własne oczy :)

Albo do browaru - przemysłowego i kraftowego

Od razu przypomina mi się ten z n oosem jak renifer co zmienił z węgla na gaz ogrzewanie i gada głupoty :)

Przecież jesteś zwolennikiem teorii plandemicznych? czy się mylę?

Ty jesteś z tych co zrobią wszystko żeby ośmieszyć inne poglądy na jakiś temat.

Jak ktoś uważa że to co się teraz dzieje to jest zaplanowane to wyjeżdżasz z czipami żeby go ośmieszyć.

Jak ktoś uważa że w Smoleńsku był zamach to tacy ja ty wyjeżdżają z bombami termo-barycznymi, parówkami czy maskirowką.

Nie będę już z tobą dyskutował bo nie warto tracić czasu.

Ty jesteś z tych co zrobią wszystko żeby ośmieszyć inne poglądy na jakiś temat.

Jak ktoś uważa że to co się teraz dzieje to jest zaplanowane to wyjeżdżasz z czipami żeby go ośmieszyć.

Jak ktoś uważa że w Smoleńsku był zamach to tacy ja ty wyjeżdżają z bombami termo-barycznymi, parówkami czy maskirowką.

Nie będę już z tobą dyskutował bo nie warto tracić czasu.

Po prostu zmierzam do tego że uważasz jedzenie w normalnej jakości zza szkodzi a COVID nie.

Po prostu zmierzam do tego że uważasz jedzenie w normalnej jakości zza szkodzi a COVID nie.

Dobra, ostatni raz.

Jedzenie które kupujesz jest szkodliwe dla zdrowia.

COVID jest chorobą i nie wiem dlaczego wmawiasz mi że uważam że nie szkodzi zdrowiu.

Ja jedynie uważam że jest wynikiem działania zaplanowanego i skrupulatnie egzekwowanego przy pomocy manipulacji medialnych.

Chyba nie zaprzeczysz że mordowanie ludzi przez niemców w obozach koncentracyjnych było zaplanowane i szkodziło zdrowiu tych więźniów.

Wmawia się nam tu wszystkim że jedynie szczepionka nas uratuje a próby leczenia są administracyjnie torpedowane.

Podobno tego korona wirusa wyizolowano ale nie robi się szczepionek z tym osłabionym wirusem jak to dotychczas robiono.

Edytowane przez stos

Planowanie zakupów i robienie ich wg listy to podstawa oszczędności. Kupowanie w promocji też takie może być.

Ale trzeba uważać, żeby nie przekroczyć granicy między oszczędnością a skąpstwem. Jedno dobre drugie nie.

Ale definicja obu płynna i indywidualna więc trudno ostatecznie orzec. Nie jest to cecha ogólna człowieka i zależy od rodzaju produktu ja siebie oceniam jako rozrzutnego na zakupach jedzenia i oszczędnego a czasem skąpego w innych.

A ten wyrób 0% "piwo" to mi przypomniał, żebym w końcu kiedyś spróbował wina bezalkoholowego.

W angielskiej szkole naukę zaczyna się od prostych obowiązków domowych i społecznych. W pierwszej klasie dziecko wie po co jest shopping liste. W Polsce dziecko zaczyna naukę od modlitwy oraz innych otępiających bajek. Tak mamy wychować kandydatów na Nobla?
@Bertha, masz słuszne spojrzenie na tę organizację, ale niebezpiecznie to rzutuje na Twoje całkowite postrzeganie otaczającego świata i prowadzi do błędów. Polska szkoła tak nie wygląda, chociaż faktycznie brakuje pewnych rzeczy głównie w starszych klasach (kwestie ekonomiczno-przedsiębiorczo-jak ten świat działa) na początkach edukacji nie jest dobrze ale tragicznie też nie jest. Jest dużo nauki o sprawach życiowych.
Dobra, ostatni raz.

Jedzenie które kupujesz jest szkodliwe dla zdrowia.

COVID jest chorobą i nie wiem dlaczego wmawiasz mi że uważam że nie szkodzi zdrowiu.

Ja jedynie uważam że jest wynikiem działania zaplanowanego i skrupulatnie egzekwowanego przy pomocy manipulacji medialnych.

Chyba nie zaprzeczysz że mordowanie ludzi przez niemców w obozach koncentracyjnych było zaplanowane i szkodziło zdrowiu tych więźniów.

Wmawia się nam tu wszystkim że jedynie szczepionka nas uratuje a próby leczenia są administracyjnie torpedowane.

Podobno tego korona wirusa wyizolowano ale nie robi się szczepionek z tym osłabionym wirusem jak to dotychczas robiono.

Jesli cie uraziłem to przepraszam. Uważam że jedzenie które jem jest ok.Tym bardziej że udziła własnych produktów jest spory i rzadko kupuje jedzenie całkowicie przetworzone ewentualnie pół produkty.

Co do foliarzy generalnie i się mylą dlamnie każy zwolennik Czipó to ta sam osoba.

Nie wiem co obzy mają do COVd.

Jestem zwolennikiem masowego i obowiązkowego szczepienia

Planowanie zakupów i robienie ich wg listy to podstawa oszczędności. Kupowanie w promocji też takie może być.

Ale trzeba uważać, żeby nie przekroczyć granicy między oszczędnością a skąpstwem. Jedno dobre drugie nie.

Ale definicja obu płynna i indywidualna więc trudno ostatecznie orzec. Nie jest to cecha ogólna człowieka i zależy od rodzaju produktu ja siebie oceniam jako rozrzutnego na zakupach jedzenia i oszczędnego a czasem skąpego w innych.

A ten wyrób 0% "piwo" to mi przypomniał, żebym w końcu kiedyś spróbował wina bezalkoholowego.

W mojm kalkulatorze do skąpstwa mi daleko.

wina nie piłem nawet jak chlałem czasami piwo dobre zwłaszcza jak smakuje jak piwo i przypomina dawne czasy

@Bertha, masz słuszne spojrzenie na tę organizację, ale niebezpiecznie to rzutuje na Twoje całkowite postrzeganie otaczającego świata i prowadzi do błędów. Polska szkoła tak nie wygląda, chociaż faktycznie brakuje pewnych rzeczy głównie w starszych klasach (kwestie ekonomiczno-przedsiębiorczo-jak ten świat działa) na początkach edukacji nie jest dobrze ale tragicznie też nie jest. Jest dużo nauki o sprawach życiowych.

W naszym szkolnictwie jest kompletny brak edukacji finansowej