Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

:lol2: Z doświadczenia powiem, że powiedzenie formułki "trzeba się było zaszczepić, albo nie wychodzić z domu jak się pan/pani boi" kończy dyskusję z wiekszością nawiedzonych covidian na mieście, którym przeszkadza, zachowanie innych.

Wśrod znajomych mam i zaszczepionych i niezaszczepionych - nie widzę tego podziału w codziennym życiu o jakim piszesz - spotykamy się, jedździmy razem na weekendy, ferie. Ale fakt, są nawiedzeni covidiani, a z nimi nie ma dyskusji :)

Z mojego ,,podwórka" osoba , która unikała kontaktów, bała się ludzi siedziała w domu od roku właśnie ma korone. Poleciała na test po tym jak dostała gorączkę 37,2 bo w tv mówili ...brak mi słów . Oddycha dobrze,czuje się dobrze,z dwa lata temu miałaby normalne przeziębienie,ale teraz ma kwarantannę i siedzi w domu posmarkana ze strachu .

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdecyduj się - bo te twierdzenia się wykluczają.

Obecnie czyli z powodu braku miejsc w szpitalach nie wyklucza się to.

Zarażonych Covidem, nie mających problemu z oddychaniem wyrzuca się do domu na 2-tygodniowa kwarantannę.

Żona takich delikwentow ma kilkanaście jak nie dziesiąt w ciągu dnia...

Nie leczy się ich, izoluje się takiego człeka żeby innych nie zarażał.

TV kłamie jak za dobrych czasów PRL ale tak już od 2015r :)

Edytowane przez Arturo1972

Mało prawdopodobne obstawiam że dzieciaki wrócą po majówce

O optymizm to bym cię nigdy nie podejrzewał ;)

Szkoły pozostaną zamknięte do końca roku. Trzymamy kciuki za wrzesień 2021.

Też mam czipa (a może już dwa?)

Do tej pory nie mogę zrozumieć tego całego internetowego nabijania się z czipów. Jaki to ma cel i czy przystoi ludziom inteligentnym?

miałem nawet cztery NOP-y.

NOP-y istnieją. Ja wiem, że to promile i są statystycznie naturalną reakcją na szczepionkę, ale robienie sobie z tego heheszek jest niepoważne.

Z mojego ,,podwórka" osoba , która unikała kontaktów, bała się ludzi siedziała w domu od roku właśnie ma korone. Poleciała na test po tym jak dostała gorączkę 37,2 bo w tv mówili ...brak mi słów . Oddycha dobrze,czuje się dobrze,z dwa lata temu miałaby normalne przeziębienie,ale teraz ma kwarantannę i siedzi w domu posmarkana ze strachu .

Mojego brata lekarza irytują właśnie te skompoobjawowe jednostki, które lecą się testować w konsekwencji nabijają sztucznie statystyki przez co rząd utrzymuje/nakłada restrykcje. Koronawirus istnieje, nie neguję tego, ale koszty ekonomiczne i społeczne walki z nim przewyższają wielokrotnie jego negatywne skutki. Na przykład szczepionki. Nie jestem przeciwnikiem szczepionek, nie widzę nic złego w zaszczepieniu się, natomiast uważam, że powinny być płatne, jak np. na pneumokoki, na które zaszczepiłem dzieci (4 dawki po 200 zł na jedno dziecko). Koszt szczepionki na koronawirus to ok 50 USD (czytałem że tyle płacił Izrael) więc niezbyt wysoki w stosunku do wartości życia. Dlatego ten koszt powinien ponieść zainteresowany, a nie podatnicy.

Mojego brata lekarza irytują właśnie te skompoobjawowe jednostki, które lecą się testować w konsekwencji nabijają sztucznie statystyki przez co rząd utrzymuje/nakłada restrykcje. Koronawirus istnieje, nie neguję tego, ale koszty ekonomiczne i społeczne walki z nim przewyższają wielokrotnie jego negatywne skutki. Na przykład szczepionki. Nie jestem przeciwnikiem szczepionek, nie widzę nic złego w zaszczepieniu się, natomiast uważam, że powinny być płatne, jak np. na pneumokoki, na które zaszczepiłem dzieci (4 dawki po 200 zł na jedno dziecko). Koszt szczepionki na koronawirus to ok 50 USD (czytałem że tyle płacił Izrael) więc niezbyt wysoki w stosunku do wartości życia. Dlatego ten koszt powinien ponieść zainteresowany, a nie podatnicy.

Te szczepionki są darmowe ponieważ nigdy nie płaci się za branie udziału w eksperymencie medycznym.

Problemem jest tylko to że 99.99% dających się zaszczepić nie wie o tym że są obiektem eksperymentu medycznego.

Obecnie czyli z powodu braku miejsc w szpitalach nie wyklucza się to.

Wyklucza się. Na kwarantannie przebywać mogą tylko zdrowi. Chorzy są izolowani (może być izolacja domowa).

Kwarantanna to odosobnienie osoby zdrowej, z powodu narażenia na zagrożenie. Izolacja natomiast to odosobnienie osoby, której pierwszy wynik testu w kierunku koronawirusa jest dodatni.

Źródło

Z tymi szczepieniami to jakby było mało zamieszania i spekulacji to bodajże przedwczoraj w jakiś wiadomości podawali że starsze małżeństwo ponad 60 lat dostali termin szczepień w Wałbrzychu który oddalony jest od nich ponad 400 km. Oczywiście małżeństwo pojechało bo nie chciało czekać aby wyznaczyli im termin w bliższej miejscowości ich zamieszkania.

Czy to nie jest idiotyzm aby wyznaczać szczepienia ludziom w miejscowościach oddalonych kilkaset kilometrów od ich miejsca zamieszkania?

Wystarczy założyć osobie ze skierowaniem profil zaufany, przejść na IKP i można po krótkim czasie "polowania" na termin zapisać sie na termin w ościennej miejscowości.

Tak zapisałem ojca (70+) na szczepienie w Chorzowie (40km A1 i DTŚ-ką)

Był zapisany od miesiąca poprzez infolinię, ale tam głucha cisza.

W sobotę miał podaną pierwszą dawkę.

Z tymi szczepieniami to jakby było mało zamieszania i spekulacji to bodajże przedwczoraj w jakiś wiadomości podawali że starsze małżeństwo ponad 60 lat dostali termin szczepień w Wałbrzychu który oddalony jest od nich ponad 400 km.

Możesz przytoczyć źródło ?

Bo o ile wiem grupy 60+ (o ile to nie nauczyciele) jeszcze nie szczepią

EDIT:

A faktycznie, ale mają już ponad 70lat

https://tvn24.pl/polska/szczepionka-na-koronawirusa-na-szczepienie-jechali-przez-pol-polski-ponad-400-km-z-tarczyna-do-walbrzycha-5042243

idiotyzm, ale jeśli mają w rodzinie kogoś w miarę oblatanego, który pomógłby im założyć PZ (a jeśli korzystają z bankowości internetowej to banalnie proste) mogliby sami trzymać rękę na pulsie i "kliknąć" miejscowość, która im bardziej odpowiada

Edytowane przez fotohobby

Do tej pory nie mogę zrozumieć tego całego internetowego nabijania się z czipów. Jaki to ma cel i czy przystoi ludziom inteligentnym?

NOP-y istnieją. Ja wiem, że to promile i są statystycznie naturalną reakcją na szczepionkę, ale robienie sobie z tego heheszek jest niepoważne.

To nie ja się nabijam.

To w internecie antyszczepionkowcy piszą, że w szczepionkach wprowadzają do organizmu czipy.

NOP' występują i tyle. U jednych w gorszej postaci a u drugich w łagodniejszej.

Może też są tacy u kórych NOPy występuję bezobjawowo (bo nie zwracają uwagi na lekki NOP)

Serio miałem 4 x NOP, po 2 na każda dawkę.

NOPy występują nie tylko po szczepieniu przeciw COVID.

Odpowiednik NOP'ów występuje także po podaniu słynnej amantadyny.

Tego antyszczepionkowcy i zwolennicy podawania amantadyny nie podnoszą w dyskusjach o leczeniu covida tym specyfikiem.

Może se hu....... utnę?

Wystarczy napletek.

Tak na serio, gdyby przeprowadzić badania genetyczne całej populacji, to wielu prawdziwych Polaków byłoby bardzo zdziwionych czyje geny mają we krwi.

Patrząc realnie i na zimno - środek Europy, skrzyżowanie szlaków wędrówek ludów, od wieków pola wielu wojen, przemarszu hord ze wszystkich stron z Tatarami vel Mongołami (a może i Chińczykami? - chemia!) włącznie i zero śladu w genach?

Wystarczyło co nieco uważać na lekcjach historii w podstawówce, o wyższych szczeblach edukacji nie śmiem pisać. Tak może mniemać tylko "echt Pole" z nosem zadartym wyżej poziomu wiedzy.

Tu nieśmiertelny przykład

Wystarczy napletek.

Tak na serio, gdyby przeprowadzić badania genetyczne całej populacji, to wielu prawdziwych Polaków byłoby bardzo zdziwionych czyje geny mają we krwi.

Patrząc realnie i na zimno - środek Europy, skrzyżowanie szlaków wędrówek ludów, od wieków pola wielu wojen, przemarszu hord ze wszystkich stron z Tatarami vel Mongołami (a może i Chińczykami? - chemia!) włącznie i zero śladu w genach?

Wystarczyło co nieco uważać na lekcjach historii w podstawówce, o wyższych szczeblach edukacji nie śmiem pisać. Tak może mniemać tylko "echt Pole" z nosem zadartym wyżej poziomu wiedzy.

Tu nieśmiertelny przykład

Sądzisz że obchodza ile mam żyda w żydzie?

Wazne kiedy mnie dziabną.

A czyto Astra, pfazer, sputnik czy ping pong bez znaczenia byle szybciej

Zdecyduj się - bo te twierdzenia się wykluczają.

No nie wiem jak tam fachowo się mówi. Stwierdzam tylko,że ma potwierdzony test, jest tak jakby przeziębiona. Lekarz przepisał rutinoskorbin + vit c i ewentualnie coś do zbicia temperatury i do domu na 10 albo 14 dni nie dopytywałem. Dziś rozmawiałem telefonicznie z tą osobą i czuje się dobrze, bolały ją plecy i miała tą straszną gorączkę 37,2 . Ot i cała pandemia

Mnie też właśnie irytuje ta cała pandemia. Z tylu osób co znam to właśnie wszyscy lekko to przechodzą.Śmiem twierdzić,że z 2 lata temu były by normalnie przeziębione ,ale nie w obecnym czasie. Walka trwa ale z narodem.