Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

Zdrowia życzę, ale nie zadręczaj się że się nie zaszczepiłeś, na niewiele by Ci się to zdało, niestety:

https://pbs.twimg.com/media/FF_yNiMWQAYj7Nd?format=jpg&name=small

W tej statystyce brakuje mi trochę liczby zmarłych zaszczepionych i niezaszczepionych - tak dla uczciwości.

Bo wiesz co może oznaczać też owa zerowa liczba zaszczepionych na OIOM ?

Że wczoraj, przedwczoraj "zwolnili miejsce"

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Naturalne tak, sprowokowane "szczepionką" mniej

Teraz mnie zaintrygowałeś :) Mniej, ale jednak pożądane ?

A to czym się różnią ?

Daj mi wreszcie po przeczytania jakiś konkret na ten temat

Prosiłem o linki do badań.

No co ty, fakehunter? Jak może dementować fejki ktoś kto ma udział w ich tworzeniu?

Fejki o "nieszczelnych szczepionkach" tworzą na fakehunter ?

Chyba nie...

Edytowane przez fotohobby

W tej statystyce brakuje mi trochę liczby zmarłych zaszczepionych i niezaszczepionych - tak dla uczciwości.

Bo wiesz co może oznaczać też owa zerowa liczba zaszczepionych na OIOM ?

Że wczoraj, przedwczoraj "zwolnili miejsce"

On codziennie wrzuca na twittera statystykę, można sobie sprawdzać na bieżąco. Od kiedy ja go obserwuję statystyki są analogiczne do tej. Jak na to, że szczepionka miała chronić przed hospitalizacją i tym bardziej przed oiomem, to nawet tych 4 gości na cały powiat to o 4 za dużo. Gdyby w statystyce Piecha było, że na oiomie leży 10 z czego 9 niezaszczepionych to pewnie nikt nie musiałby nikogo do szczepień namawiać. Chętnych nie brakowałoby.

Edytowane przez kemot_p

On codziennie wrzuca na twittera statystykę, można sobie sprawdzać na bieżąco..

Codziennie ??

Tym bardziej ciekawe, dlaczego (dla wzmocnienia przekazu) nie podaje liczby zmarłych

Pierwszego grudnia na OIOMie leżało 4 zaszczepionych i 2 niezaszczepionych

Siódmego grudnia na OIOMie leżało 4 zaszczepionych i 0 niezaszczepionych

W jaki sposób niezaszczepieni zwolnili miejsce ? Z tarczą, czy na tarczy ?

Teraz mnie zaintrygowałeś :) Mniej, ale jednak pożądane ?

A to czym się różnią ?

Daj mi wreszcie po przeczytania jakiś konkret na ten temat

Prosiłem o linki do badań.

Musisz mi uwierzyć na słowo.

Fejki o "nieszczelnych szczepionkach" tworzą na fakehunter ?

Chyba nie...

Chodzi o to, że fakehunters jest stroną rządową, więc z automatu są niewiarygodni bo będą dementować każdy news, który jest niezgodny z obowiązującą narracją. A nie muszę chyba nikogo przekonywać, że "nasz" rząd kłamie.

Musisz mi uwierzyć na słowo.

Nie, nie muszę.

Są ludzie, którym mogę uwierzyć na słowo, ale Ty się do niech nie zaliczasz.

Jak chcę poczytać fantasy, to kupuję ebooka, a nie czytam ludzi, którzy nie potrafią wstawić linka do badan potwierdzających ich tezy.

A nie muszę chyba nikogo przekonywać, że "nasz" rząd kłamie.

To zobacz sobie w wynikach wyszukiwania, które wrzucił @ryni, ilu ludzi z dyplomami "kłamie".

Nie, nie muszę.

Są ludzie, którym mogę uwierzyć na słowo, ale Ty się do niech nie zaliczasz.

Jak chcę poczytać fantasy, to kupuję ebooka, a nie czytam ludzi, którzy nie potrafią wstawić linka do badan potwierdzających ich tezy.

Utrafileś w samo sedno, dlatego ja nie wierzę na słowo ludziom, którzy mówią mi że te "szczepionki" są przebadane, jak sam producent mówi, że są w trakcie badań.

]To zobacz sobie w wynikach wyszukiwania, które wrzucił @ryni, ilu ludzi z dyplomami "kłamie".

I co, kłamstwa jednych usprawiedliwiają drugich?

Codziennie ??

Tym bardziej ciekawe, dlaczego (dla wzmocnienia przekazu) nie podaje liczby zmarłych

Pierwszego grudnia na OIOMie leżało 4 zaszczepionych i 2 niezaszczepionych

Siódmego grudnia na OIOMie leżało 4 zaszczepionych i 0 niezaszczepionych

W jaki sposób niezaszczepieni zwolnili miejsce ? Z tarczą, czy na tarczy ?

Nie wiem, czemu jego tweety znikają, teraz ma na koncie tylko 8, a tu masz np. screen z tweeta z 24 listopada, którego teraz nie umiem znaleźć:

Nie uważasz chyba, że mam jakąś chorą satysfakcję (bo nie mam) że codziennie grubo ponad setka zaszczepionych umiera - nie tak to miało wyglądać ani w skali makro, ani w skali mikro ma przykładzie jednego szpitala powiatowego. Dlatego też uważam, że dzieci/młodzież, którzy w przyszłości będą prokreować czy osoby zdrowe, nienarażone jak np. ja, który covida przechodziłem i wiem z czym to się je, nie powinny być zmuszane do szczepień preparatami niezbadanymi o takiej skuteczności jak widać w codziennych statystykach. Z drugiej strony nie mam nic przeciwko dobrowolnym szczepieniom seniorów, otyłych czy innych grup ryzyk, jeśli to im poprawi samopoczucie, czy zminimalizuje ciężki przebieg nawet odrobinę. Trzeba minimalizować straty jeśli eksperyment miałby się nie powieźć, a nie narażać całe społeczeństwo.

Nie wiem, czemu jego tweety znikają, teraz ma na koncie tylko 8, a tu masz np. screen z tweeta z 24 listopada, którego teraz nie umiem znaleźć:

Nie uważasz chyba, że mam jakąś chorą satysfakcję (bo nie mam) że codziennie grubo ponad setka zaszczepionych umiera - nie tak to miało wyglądać ani w skali makro, ani w skali mikro ma przykładzie jednego szpitala powiatowego. Dlatego też uważam, że dzieci/młodzież, którzy w przyszłości będą prokreować czy osoby zdrowe, nienarażone jak np. ja, który covida przechodziłem i wiem z czym to się je, nie powinny być zmuszane do szczepień preparatami niezbadanymi o takiej skuteczności jak widać w codziennych statystykach. Z drugiej strony nie mam nic przeciwko dobrowolnym szczepieniom seniorów, otyłych czy innych grup ryzyk, jeśli to im poprawi samopoczucie, czy zminimalizuje ciężki przebieg nawet odrobinę. Trzeba minimalizować straty jeśli eksperyment miałby się nie powieźć, a nie narażać całe społeczeństwo.

PRzecież ten tweet nadal jest, ale na stronie Urzędu Miasta.

Są trzy - 24.11; 01.12 i 07.11, więc trochę popłynąłeś z tym "On codziennie wrzuca na twittera statystykę"

Dlatego piszę - fajnie, jakby wrzucał pełną, obiektywną statystykę.

Ja tez jestem daleki od nawoływania do przymusowych szczepień, czy szczepień dzieci, tym bardziej, że leki (hamujące namnażanie wirusa, czy też nadreakcję immunologiczną) są tuż, tuż.

I co, kłamstwa jednych usprawiedliwiają drugich?

Taaa, wszyscy kłamią...

on też ?

– Za powstawanie nowych mutacji koronawirusa odpowiadają nie już zaszczepieni, tylko ci, którzy do tej pory się nie zaszczepili – mówi w rozmowie z DW wirusolog Friedemann Weber z Uniwersytetu Justusa Liebiga w Gießen. – Dowodzi tego przykład Indii, Brazylii i Republiki Południowej Afryki, w których powstały nowe mutacje koronawirusa i w których odsetek zaszczepionych osób jest wciąż bardzo niski – podkreśla.

a prosty fakt, że warianty beta gamma i delta pojawiłe się przed masowymi szczepieniami to też kłamstwo ?

Pierwsze doniesienia o wykryciu mutacji nazywanej wariantem delta pojawiły się pod koniec 2020 roku w Indiach (stąd też pierwotna nazwa- wariant indyjski).

Możesz mi podać jaki procent indyjskiej populacji był zaszczepiony pod koniec 2020r ?

Dziś słuchałem prezydenta Siemianowic i u niego w szpitalu więcej leży szczepionych niż nieszczepionych , podawał tam jako przykład Portugalię gdzie podobno 93 proc się zaszczepiło a horror jeszcze większy niźli przed szczepieniami i zachodzi zasadne pytanie po uja te szczepienia ? polityka panie polityka i kasa kasa .:lol2: tak jak w tej Uni EU ale wy tego nie wiecie wszak TVN nie informuje o takich sprawach GW też nie więc ok śpijcie dobrze .

Dziś słuchałem prezydenta Siemianowic i u niego w szpitalu więcej leży szczepionych niż nieszczepionych , podawał tam jako przykład Portugalię gdzie podobno 93 proc się zaszczepiło a horror jeszcze większy niźli przed szczepieniami i .

Jaki horror ?

w grudniu 2020 podczas szczytu 2 fali maksymalna średnia dobowa zachorowań 13tyś przypadków, maksymalna średnia zgonów 275

w grudniu 2021 podczas szczytu 4 fali największa (póki co) średnia dobowa zachorowań to 3.5tyś przypadków, maksymalna średnia zgonów (póki co) 23

https://www.google.com/search?q=portugalia+koronawirus&oq=portugalia+coronawirusd&aqs=chrome.1.69i57j0i13j0i13i457j0i13l7.6791j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8

gdzie ten horror ?

chyba taki, jak w Chinach, gdzie meldowałeś o wyrejestrowania paru mln kart sim w regionie Wuhan na początku 2020 :) :)

Ochłoń, sprawdzaj dane, nie daj sobie wmawiać bzdur :lol:

Dziś słuchałem prezydenta Siemianowic i u niego w szpitalu więcej leży szczepionych niż nieszczepionych , podawał tam jako przykład Portugalię gdzie podobno 93 proc się zaszczepiło a horror jeszcze większy niźli przed szczepieniami i zachodzi zasadne pytanie po uja te szczepienia ? polityka panie polityka i kasa kasa .:lol2: tak jak w tej Uni EU ale wy tego nie wiecie wszak TVN nie informuje o takich sprawach GW też nie więc ok śpijcie dobrze .

Jak to po co kasa musi się zgadzać

Nie pamiętam żeby przez całą pandemię zamknęli hipermarkety czy sklepy spożywcze z powodu braku personelu który zachorował na covid xD

Czyli, co to jest ucieczka immunologiczna nadal nie rozumiesz, albo zapomniałeś to napisać.

Ja tez jestem daleki od nawoływania do przymusowych szczepień, czy szczepień dzieci, tym bardziej, że leki (hamujące namnażanie wirusa, czy też nadreakcję immunologiczną) są tuż, tuż.

Ty bardziej więc trzeba nagłaśniać i prostować półprawdy, przemilczenia, czy zwykłe kłamstwa, żeby nie obudzić się w sytuacji bez wyjścia.

Zobacz np. dane z Irlandii:

Według raportu Health Protection Surveillance Centre od 1 kwietnia do 20 listopada w Irlandii z powodu COVID-19 zmarło 680 osób.

249 (37 proc.) z nich nie było zaszczepionych, 431 (63 proc.) było przynajmniej po jednej dawce szczepionki, 352 (prawie 52 proc.) było po dwóch dawkach preparatu (lub jednej w przypadku szczepionki jednodawkowej).

Szału nie ma, że tak powiem...

Covid to ściema a ludzie umierają z braku dostępu do podstawowej opieki medycznej

To prawda. Największa ściema to że szpitale były pełne.

• System zdrowia pracował w pandemii na zaledwie dwie trzecie mocy - wynika z oficjalnych statystyk
  • To efekt przyjęcia polityki walki z covidem, która zablokowała szpitale. Hospitalizacji było o 34 proc. mniej niż przed pandemią
  • Zarządzanie przez wojewodów wywołało zamieszanie w poszczególnych placówkach. Postawienie 30 łóżek covidowych likwidowało 300 innych

https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/koronawirus-czy-sluzba-zdrowia-na-dwie-trzecie-mocy-co-gorsze-zgonow-poza-szpitalem/sq80hzw