koliberek19 18.03.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Na początku chciałbym przywitać wszystkich użytkowników forum. Otóż jestem na etapie wyboru projektu własnego domu. Doszedłem do wniosku, że wykonam z pomocą architekta projekt indywidualny. Przedstawiłem mu więc swoją koncepcję, którą umiesciłem na dole i architekt powiedział, że za 2-3 dni na tej podstawie wykona swoją koncepcję. Lecz mam pytanie również do Was co o tym sądzicie. Czy wszystko ok? Najbardziej mnie nurtują te skośne ściany czy to jest ok? Dodam tylko, że nie mogę poszerzyć budynku, gdyż nie chce zmieniać warunków zabudowy. Dom będzie parterowy z poddaszem użytkowym, który będzie wykorzystywany jako strych. Jeśli macie jakieś sugestie dotyczące projektu to bardzo proszę o podzielenie się. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2020 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 ogromna powierzchnia zmarnowana na hole/korytarze.Te łamane ściany są bez sensu. Wrzuć większy rzut, bo nie mogę doczytać się roli poszczególnych pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.03.2020 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Niewiele widać. Generalnie zmarnowano sporo przestrzeni jak napisała Elfir. Mało okien moim zdaniem, Pokoje dzieci z mikroskopijnymi oknami zwróconymi na północ? Pokaż działkę i WZ. Łazienka główna wielkości pokoju ? Generalnie pomiędzy pokojami a łazienką warto wstawić np. garderobę aby było ciszej. Ty masz łazienkę, WC i kotłownie oklejone sypialniami. Taki zwykły piec gazowy też potrafi hałasować... Wrzuć koniecznie to co zaproponuje architekt. Chciałbym zobaczyć jak z tego wybrnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koliberek19 18.03.2020 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Oczywiście będę wrzucał na bieżąco. Jeśli chodzi o okna to nie skupiałem się zbytnio na ich wymiarze, po prostu wstawilem do każdego pokoju po jednym. Nie ustawiłem też dobrze domu pod względem stron świata. Chciałem wrzucić mapke ale sie nie da nie wiem czemu a WZ są narazie u projektanta. Jeśli dużo miejsca straciłem na hol i korytarze to jak można to inaczej zagospodarować? Jeśli chodzi o pokoje dziecięce to chciałem mniej wiecej zeby mialy taki sam metraż i te skosy to jedyne co mi przyszło do głowy. Myślicie, że mogę kosztem salonu powiekszyć te dwa pokoje o np. gaderobę oraz zmniejszyć łazienkę? Z tą łazienką to wiem, że jest troche za duża, ale żona jak widziała poniżej 8m2 to miała łzy w oczach sam nie wiem czemu Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.03.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Co będzie w kotłowni? Na pewno chcesz mieć to za ścianą sypialni? Wiele rzeczy tam hałasuje. I dostawać się tam tylko z zewnątrz? Ja tam np. mam pralkę, skrzynkę z narzędziami, rekuperator, router, monitoring, alarm, rozdzielnicę i wiele innych rzeczy. Nie wyobrażam sobie nie mieć wejścia od wewnątrz. Taras ma być od północy?Unikaj okien od północy - i najlepiej tam rób kotłownię, garderobę czy inne pomieszczenia, w których spędzasz mało czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Po ci tak wielka łazienka? Jak planujesz dom, ustawiaj sobie sprzęty. Bo łazienka jest bardzo drogim w wykończeniu pomieszczeniem i jeśli tylko nie masz beztrosko wysokich oszczędności, nie ma sensu rozbudowywać tego pomieszczenia poza niezbędne min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 (edytowane) nie wiem w końcu jak tam masz te strony świata, ale przy klasycznym wejściu od północy: Dwie osobne łazienki - gdyby ktoś chciał się szybko wykąpać a w wannie akurat moczy się nastolatka. Łazienki blisko kotłowni, aby ograniczyć straty ciepłej wody. Są też daleko od pokoi dzieci, by wieczorna kąpiel rodziców nie zaburzała im snu. Tak samo sypialnia rodziców nie łączy się bezpośrednio z pokojami dzieci. Dodatkowo zaplanowałam schowek-szafę wnękową, w której można ustawić pralkę i suszarkę, wstawić odkurzać, wiadro, mopa. Masz ogromną strefę dzienną - bez sensownego zagospodarowania możesz mieć pogłos (echo). Warto pomyśleć o spiżarce w kuchni. może warto zwęzić część dzienną i nieco (o 1-1,5 m) poszerzyć część nocną? Edytowane 18 Marca 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.03.2020 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Okna dzieci ma na północ. Widać znacznik N na 1 fotce. Dla mnie to nieporozumienie. Poza tym sypialnie mają po 10 metrów a salon 60m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2020 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Ale napisał, że źle umiejscowił.Więc podejrzewam, że jest właśnie na odwrót, bo program ustawia północ jak na mapach, z automatu u góry, a ludzie z przyzwyczajenia rysują domy z wejściem u dołu rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koliberek19 19.03.2020 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Prosze sie nie sugerowac tym co jest na projekcie jesli chodzi o kierunki. Wejscie do domu jest od strony wschodnio-polnocnej. Dziekuje za odpowiedzi. Dzisiaj dostalem 2 koncepcje od projektanta i je odrzucilem bo to kompletnie nie moj gust. pandzik - tam jest zle policzone to 60m2 jest zlaczone razem z hallem i kuchnia a takze jadalnia. Elfir - bardzo dziekuje za sugestie . Ta koncepcja z rozsuwana szafą bardzo fajna. Jednak łazienka mi się nie podoba bo jest taka kiszkowata tzn. długa i wąska. Pozatym zależy mi, aby kotłownia była z prawej strony. Biorąc pod uwagę Wasze sugestie zmniejszyłem strefę dzienną kosztem nocnej. Jedyny problem, którego nie potrafie rozwiązać to strata powierzchni na hall/ korytarz.. Ponadto zmiejszyłem łazienkę. Jednak nie ująłem tego w projekcie, a kazałem projektantowi wykonać schody na strych więc wydaje mi się ze schody które są w korytarzu to dobry pomysł. Chodzi mi oczywiście o schody takie kupowane opuszczane do strychu. Wstawiłem tez drzwi do kotłowni od wewnatrz PS. Na tej koncepcji jest juz prawidłowy kierunek stron swiata Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Nie możesz bardziej pomyśleć o zbiciu razem kotłowni i łazienek? Żeby omijały sypialnie?Dlaczego wejście na strych nie będzie z kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 25.03.2022 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 zdecydowanie polecam: wyjscie z kuchni na taras, w cieniu w lecie czyli np polnocny taras wzglednie pln-wsch. efekt wow przy wejsciu: na wprost wejscia do pokoju glownego musi byc duze przeszkelenie, jak czlowiek widzi sciane to sie "smutno robi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2022 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 też polecam dwa tarasy - południowy na taką pogodę jak teraz i pólnocny/wschodni na lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł AR 08.07.2022 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Temat już pewnie mało aktualny, bo założony w 2020 roku, ale patrząc na rzut, to tak jak pisali poprzednicy - centralna część budynku to duże straty powierzchni, a i skośne ściany w pokojach to mało ustawne i mało efektowne elementy.... Lepiej poczekać na propozycję architekta;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 11.08.2022 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 Bez jakiś wielkich ingerencji: W ten sposob likwidujesz ten skos.... Dodatkowo zalecam: Przesun o ok 40 cm sciane kotlowni ksztem lazienki oraz sciane garderoby kosztem kotlowni. Wtedy zabudowa szaf w garderobie bedzie po obu stronach i 100 przestrzni ciagu komunikacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts