Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obsypanie budynku ziemią z wykopu

alterego777

Recommended Posts

Hej

Jak w tytule. Czy mozna tak robic? Moj wykonawca chce uzyc ziemi z wykopu do obsypania budynku. Do srodka budynku oczywiscie piasek z zageszczeniem pojdzie, ale na zewnatrz chce wziac to co wykopali.

Troche sie obawiam, bo mam tam jakas gline, wiec bedzie to trzymalo pewnie wode mocno. Co prawda wykonawca mowi, ze bedzie przeciez izolacja, ze pojdzoe stryopani, folia babelkowa itd. jednak czy to akceptowalne rozwiazanie? Zebym nie mial potem problenow jakichs z tym.

Ja mam również dom na skosie i glinę. Mam piwnicę i drenaż robiłem podwójny tzn. poniżej ławy fundamentowej obsypany żwirkiem płukanym, potem zasypane gliną z wykopu i ok 1m poniżej poziomu gruntu drugi raz drenaż. Nie ryzykował bym bez drenażu nawet jak nie ma wód gruntowych. Jaki to dodatkowy koszt?

Gdyby okazało się później że trzeba poprawiać to wtedy dopiero będą koszty,

PozdrawiamIMG_2054.jpg

Edytowane przez grinio

Dom bez podpiwniczenia u mnie, spadek na calosci dzialki bedzie pewnie ze 2-3m. O cene drenazu nie pytalem, bo uskyszalem, ze nie ma potrzeby u mnie i szkoda moich pieniedzy.

Bardziej chcialem zapytac czy uzycie tej ziemi z wykopu jest ok, czy raczej powinno sie przywiezc np. piasek i zamiast niej dac.

Powiadasz skos gruntu masz i chciałbyś tam zrobić piaskowy basen coby fundamenty/płyta mogły się taplać w wodzie. Śmiały projekt, taki niekonwencjonalny. Powiadasz glina trzyma wodę, tak jak nie ubita i wyrobiona z wodą . Zajrzyj do cegielni popytaj jak ciężko się wyrabia glinę . Rozumnie postąpisz jak woda będzie opływała ci dom a nie wpływała pod niego. Chyba że zrobiłeś tam buforek ciepła , to wtedy miałoby jakiś sens

Można dać glinę, starać się ją zagęścić, gdy jest lekko wilgotna, najlepiej walcem.

Ale pod garażem powinna być pospółka. Ponadto, jeśli masz dobrą hydroizolację, to obejście domu powinno być z "kamyczków" ( na szerokość np. 40-50cm), a potem już jakiś chodniczek albo co tam chcesz.

Wykop dołek na swoim obejściu tak ok pojemności wiadra w swojej glinie. Wypełnij go ubitym piaskiem . Czekaj na deszcz albo oblej teren powyżej kilkoma wiaderkami albo z węza. Obserwuj gdzie cieknie i co robi z twoim basenikiem.

TY NIE MASZ ROBIĆ JAK INNI , TY MASZ ROBIĆ DOBRZE aby potem nie płakać że grzyb ci się zagospodarzył w domu

• 3 years później...

Przyjaciele, podepnę się pod temat.

Dom w całości podpiwniczony (piwnica w zasadzie wkopana w ziemię w całości), działka na lekkim skosie. Przewidziany drenaż w opasce.

Warunki glebowe: Glina piaszczysta (Gp) przewarstwiona piaskiem drobnym (Pd). Grunt plastyczny, małościśliwy.

Wody gruntowe obecne jako sączenie, na głębokości ok. 3m.

Wykopana będzie wuchta ziemi, ponad 1000 m3.

Czy częścią tej ziemi da się później obsypać piwnicę? Wykonawca mówi - śmiało. Kierownik - chce poczekać na wykop.

Tyle, że ja nie chcę za bardzo czekać, bo gdyby piwnicę obsypywać, to muszę zorganizować jakiejś miejsce na odkład ziemi (na działce nie mam miejsca).