xyzo 11.04.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Drodzy forumowicze, mam pytanie w kwestii zmiany w projekcie przez developera z bez konsultacji ze mna jako właścicielem.Otóż niedługo za ok 1mc mają zakończyć inwestycje małego osiedla domków szeregowych, gdzie nabyłem jedno mieszkanie. I jakieś dwa tyg temu bylem na budowie i wszystko bylo zgodne z projektem jaki otrzymałem, natomiast dzis przyjechałem zobaczyc i sie okazalo ze zamurowali mi jedno okno w pokoju (pierwotnie były dwa, juz byly wystawione) nikt mnie o tym nie poinformował, żadnej zgody na taka zamianę nie wyraziłem. I tutaj pytanie czy developer ma prawo wprowadzić tak zmianę bez konsultacji i akceptacji z właścicielem czyli mną? Bo jeśli chodzi o PB to wyczytałem ze rozmiar i ilość okien jest zmianą nieistotna może zmieniać po akceptacji architekta ale czy to tez daje mu możliwość zmian bez mojej akceptacji jako właściciela? Ps.Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych:) Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez xyzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 12.04.2020 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 W mojej opinii nie ma prawa dokonać takiej zmiany. Umowę podpisałeś dla konkretnego lokalu, z konkretnymi rozwiązaniami (rozkład pomieszczeń, ilość okien, itp.). Wszelkie zmiany w zakresie przesunięcia ścian, zmiany powierzchni czy ilości okien powinny być konsultowane z nabywcą. W umowie deweloperskiej masz powinien znajdować się zapis mówiący o możliwości odstąpienia przez Ciebie od umowy, jeśli standard lokalu będzie niezgodny z prospektem informacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyzo 12.04.2020 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Dzięki za opinie, mi też się tak wydaje że powinien to skonsultować ze mna. Odstąpienie od umowy jest to wyjście natomiast to jest ostateczność, pytanie czy ewentualnie mogę się ubiegać o jakies odszkodowanie. Podejrzewam że zrobili cos zle i żeby nadzór budowlany odebrał inwestycje musieli tak postąpić a klient najwyżej odstąpi od umowy, nic nie traca bo znajdą innego nabywce a tak to bym sie na to nigdy nie zgodzil... Wiec dla nich jest na reke, takie rozwiązanie eh... Ciekawe jak uzasadnią taką zmianę:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 12.04.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Odpowiednie zapisy powinieneś mieć w umowie deweloperskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyzo 12.04.2020 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Taki zapis znalazłem "Developer ma prawo na dokonywanie bieżących zmian w projekcie budowlanym nie powodujących zmian układu, standardu wykończenia lokalu w stosunku do okreslenego w niniejszej umowie" I pytanie jak rozumieć w kontekście prawnym sformułowanie "nie powodujących zmian układu, standardu" bo usunięcie jednego okna dla mnie jest zmianą układu i standardu mieszkania. Inne mieszkanie kupowałem a inne otrzymuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.04.2020 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 nabyłem jedno mieszkanie. Jak nie ma wydzielonego lokalu to nie mogłeś go nabyć. Masz tylko jakąś umowę z deweloperem i co on może i kiedy ma Ciebie pytać o zdanie jest w tej umowie. Do czasu podpisania aktu notarialnego przenoszącego własność lokalu nie jesteś jego właścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyzo 13.04.2020 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Ale mieszkania są wydzielone, kupowałem konkretne mieszkanie w konkretnym domu. Właścicielem stane sie po przeniesieniu własności to racja:) ale jeszcze czeka mnie odbiór mieszkania i ja mam inny plan niz stan faktyczny i teraz pytanie czy nie powinienem otrzymac jakiegos aneksu jakies informacji o zmianie. I jak mam rozumieć zapis z umowy, który przytoczyłem co oznaczają zmiany w projekcie nie zmieniające układu? Czy usunięcie okna jest zmianą układu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 13.04.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Jak nie ma wydzielonego lokalu to nie mogłeś go nabyć. Masz tylko jakąś umowę z deweloperem i co on może i kiedy ma Ciebie pytać o zdanie jest w tej umowie. Do czasu podpisania aktu notarialnego przenoszącego własność lokalu nie jesteś jego właścicielem. Wszyscy wiemy o co chodzi. Mieszkanie rzeczywiście jeszcze nie jest własnością użytkownika, ale podpisał umowę przedwstępną, w której nastąpiła deklaracja kupna/sprzedaży i która to deklaracja zobowiązuje obie strony transakcji do określonych zachowań. Taki zapis znalazłem "Developer ma prawo na dokonywanie bieżących zmian w projekcie budowlanym nie powodujących zmian układu, standardu wykończenia lokalu w stosunku do okreslenego w niniejszej umowie" W mojej opinii układ pomieszczeń nie został zmieniony, ale standard już owszem. Zatem deweloper tej zmiany bez konsultacji z Tobą zrobić nie mógł. Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez Łukasz Zalewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyzo 13.04.2020 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Ok, dzieki za pomoc, jutro się okaże o co z tym oknem chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyzo 19.04.2020 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 I się wyjaśniło, zamurowanie było tymczasowe pod odbior budowalny, ponieważ miejsce parkingowe jest znacznie bliżej niz mówią przepisy:/ teraz pytanie czy w związku z tym mogę mieć jakieś problemy z nadzorem budowalnym w późniejszym czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2020 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 ciekawe ile jeszcze rzeczy było zrobione na "odpierdol", których nie wyłapałeś ty i nadzór budowlany?Ja bym zmierzyła, czy odległość okno-granica działki jest właściwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2020 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 I się wyjaśniło, zamurowanie było tymczasowe pod odbior budowalny, ponieważ miejsce parkingowe jest znacznie bliżej niz mówią przepisy:/ teraz pytanie czy w związku z tym mogę mieć jakieś problemy z nadzorem budowalnym w późniejszym czasie? To znaczy, ze ale albo miejsce parkingowe, albo okno jest zrobione niezgodnie z projektem. Wcześniej czy później wyjdą przez to kwasy bo któryś inspektor się przyczepi w czasie corocznego przeglądu albo któryś sąsiad zacznie się awanturować, że mu śmierdzi a będzie znał przepisy. Albo sam to zrobisz, żeby dogryźć właścicielowi tego zbyt bliskiego miejsca postojowego. I wtedy zgaduj zgadula czy finalnie zostanie zlikwidowane miejsce postojowe (których ilość pewnie zejdzie poniżej wymaganego prawem minimum - więc to mało prawdopodobna opcja) czy zostanie zamurowane Twoje okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyzo 23.04.2020 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Tyle dobrze ze miejsca parkingowe zaraz przy moim oknie sa moje wiec sasiad raczej nie będzie się awanturował, ale nie pokoji mnie to że w przyszłości może być problem:/ dodatkwo wychodzą kolejne kwiatki z montażem rynien dali mi wylot z rynny centealnie przy drzwiach tarasowych w poprzednich inwestycjach bylo odprowadzanie pod powierzchnią gruntu, ale to juz dałem post w odpowiednim dziale. Miało byc fajne mieszkanko w wychodzi bubel masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.04.2020 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 jak sam nie przypilnujesz to zawsze ci zrobią "na odpierdol". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.04.2020 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Przypominam słynny tekst gdy młodzi wybierali okna: Państwo budują dom dla siebie czy na sprzedaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.04.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 jak sam nie przypilnujesz to zawsze ci zrobią "na odpierdol". To nie kwestia robienia "na odpierdol" tylko maksymalne wykorzystanie działki, żeby mieć i widny, doświetlony oknem pokój i miejsce postojowe - kombinacja dewelopera raczej w interesie kupującego. Podobnie jest np. z lokalizacją śmietnika czy miejsc postojowych na działce z domem jednorodzinnym. Wg przepisów śmietnik powinien być co najmniej 2m od granicy i tak się go robi na czas odbioru. A docelowo i tak śmietnik ląduje w rogu, żeby nie szpecił działki. Podobnie z miejscami postojowymi - w praktyce nikt nie odsuwa się 3 metry od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts