Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wody miesięcznie powinna złużywać rodzina 2 + 1 (roczne dziecko)

alex10

Recommended Posts

Bzdura, powinna jak najmniej, zgodnie z wytycznymi ekologów i wszelkiej maści oszołomów.

Co jest bzdurą? Komentarz Elfir "bardzo dużo" ?

Masz jakiekolwiek pojęcie o ekologii i problemie z wodą w Polsce?

Przeczytaj np. tutaj https://wpolityce.pl/gospodarka/497531-hydrolog-alarmuje-to-moze-byc-najgorsza-susza-w-historii

Czarny krzyżyk nie pomaga. :)

Niżej niż 1,5m3/os/mc nie udało mi się zejść aby zejść niżej trzeba by już przestać się myc. Chyba że ktoś umie lepiej to chętnie się nauczę.

Teraz podłączam wodę ogrodową aby nalać basen wodą miejską to tutaj jest jakieś pole do popisu aby zrobić jakiś wałek na 0,5m3/mc

... Niżej niż 1,5m3/os/mc nie udało mi się zejść aby zejść niżej trzeba by już przestać się myc. ...

Żeby zejść do 1,5m3/os to już trzeba się przestać myć.

Nudzi mi się, więc usiadłem przy kalkulatorze i oto co mi wyszło:

Kibel. 5xdziennie "I" i 1x dziennie "II". Czyli np. dla oszczędnej wersji Geberitu 5x3litra + 1x6litra. Miesięcznie 0,65m3

Toaleta. dwa mega szybkie (po 5 min.) prysznice dziennie. Czyli 10x6 litrów (powiedzmy, że ktoś ma perlatory:). Miesięcznie 1,8m3

Mycie rąk, zębów, golenie - nie mam pojęcia, ale 5 minut dziennie będzie. Czyli jak ktoś ma perlatory np. 3l/min to 0,45m3

Kawa, herbata, zupa itp - nie mam pojęcia, ale zakładam że jakieś pół metra będzie.

Czyli łącznie wychodzi jakieś 3,4m3 na osobomiesiąc. I to przy oszczędnym trybie życia.

Tak więc, NIE DA SIĘ zejść ponad dwukrotnie niżej - oczywiście żyjąc jak człowiek cywilizowany a nie Janusz-dzikus

Ps. Tak, wiem, że Kulibob lubi trollować, ale nudzi mi się i celowo dałem się podpuścić XD

Edytowane przez mistalova

Czyli łącznie wychodzi jakieś 3,4m3 na osobomiesiąc. I to przy oszczędnym trybie życia.

Tak więc, NIE DA SIĘ zejść ponad dwukrotnie niżej - oczywiście żyjąc jak człowiek cywilizowany a nie Janusz-dzikus

Mało kto spędza cały czas w domu - więc kibelek zdecydowanie przeszacowujesz. Dwa prysznice dziennie to też nie często się przydarza. Spożyć 16 litrów wody codziennie to nie lada wyczyn. Uwzględniając, że nie spędzamy całego czasu w domu, jemy i pijemy rzeczy butelkowane czy "na mieście" to z 10x przeszarżowałeś.

Perlatory mam 1,2l/min. Mycie rąk to z 10-15 sekund lania wody. Mycie zębów to z 200ml. Do golenia nie używam wody.

Prysznice mają ograniczniki przepływu 4l deszczownice 6l i woda nie leci cały czas a prysznic jest jeden dziennie.

krany łazienkowe 1,2l/mi

Zmywarka teraz codziennie 9,5l.

50-60l/os/dziennie jest do zrobienia

Pralka to najsłabsze ogniwo 40l /4,5kg prania. Już od 4 lat przymierzam się do zmiany ale popsuć się nie chce.

Za zeszły miesiąc a wszyscy byliw domu wyszło 4,43m3 czyli 0.157m3/dzień

Edytowane przez kulibob

• 9 months później...
Mam ten sam problem, od kiedy założyli nowe liczniki zużycie wody wzrosło. Za 6 miesięcy mamy zużycie łazienka + kuchnia 75 m 3 ????? Wydaje mi się bardzo dużo, mieszkamy w bloku rodzina 2+1 ( dziecko 4 lata) wanna długość 140 cm więc mała kąpiele kilka razy na tydzień tak to szybkie prysznice, zmywarka dziennie ale pranie 4 razy w tygodniu. Czy to możliwe żeby aż tyle wody się lało? Mieszkamy tu 2 lata pierwszy rok bez dopłat a teraz dopłata drugi raz z rzędu. Mamy na uwadze liczniki i wydają się działać okej ale mimo to reklamowalismy

Mam ten sam problem, od kiedy założyli nowe liczniki zużycie wody wzrosło. Za 6 miesięcy mamy zużycie łazienka + kuchnia 75 m 3 ????? Wydaje mi się bardzo dużo, mieszkamy w bloku rodzina 2+1 ( dziecko 4 lata) wanna długość 140 cm więc mała kąpiele kilka razy na tydzień tak to szybkie prysznice, zmywarka dziennie ale pranie 4 razy w tygodniu. Czy to możliwe żeby aż tyle wody się lało? Mieszkamy tu 2 lata pierwszy rok bez dopłat a teraz dopłata drugi raz z rzędu. Mamy na uwadze liczniki i wydają się działać okej ale mimo to reklamowalismy

To nie są wartości w stylu "absurdalne i niemożliwe", ale faktycznie wydają się dość wysokie.