d7d 01.05.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Bzdura, powinna jak najmniej, zgodnie z wytycznymi ekologów i wszelkiej maści oszołomów. Co jest bzdurą? Komentarz Elfir "bardzo dużo" ? Masz jakiekolwiek pojęcie o ekologii i problemie z wodą w Polsce? Przeczytaj np. tutaj https://wpolityce.pl/gospodarka/497531-hydrolog-alarmuje-to-moze-byc-najgorsza-susza-w-historii Czarny krzyżyk nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.05.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Trzy osoby zużycie 4,5-5m3/mc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 01.05.2020 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 (edytowane) Właśnie dostałem rozliczenie za zeszły rok.Ciepła woda 34,7 m3Zimna woda 55,3 m3 2 osoby dorosłe, 1 dwulatka. Prysznic i zmywarka w mieszkaniu. Żona z dzieckiem siedzi w domu. Edytowane 1 Maja 2020 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.05.2020 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Co jest bzdurą? ) dajesz się podpuszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.05.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Brencikowi ? nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.05.2020 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Niżej niż 1,5m3/os/mc nie udało mi się zejść aby zejść niżej trzeba by już przestać się myc. Chyba że ktoś umie lepiej to chętnie się nauczę.Teraz podłączam wodę ogrodową aby nalać basen wodą miejską to tutaj jest jakieś pole do popisu aby zrobić jakiś wałek na 0,5m3/mc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 02.05.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) ... Niżej niż 1,5m3/os/mc nie udało mi się zejść aby zejść niżej trzeba by już przestać się myc. ... Żeby zejść do 1,5m3/os to już trzeba się przestać myć. Nudzi mi się, więc usiadłem przy kalkulatorze i oto co mi wyszło: Kibel. 5xdziennie "I" i 1x dziennie "II". Czyli np. dla oszczędnej wersji Geberitu 5x3litra + 1x6litra. Miesięcznie 0,65m3 Toaleta. dwa mega szybkie (po 5 min.) prysznice dziennie. Czyli 10x6 litrów (powiedzmy, że ktoś ma perlatory:). Miesięcznie 1,8m3 Mycie rąk, zębów, golenie - nie mam pojęcia, ale 5 minut dziennie będzie. Czyli jak ktoś ma perlatory np. 3l/min to 0,45m3 Kawa, herbata, zupa itp - nie mam pojęcia, ale zakładam że jakieś pół metra będzie. Czyli łącznie wychodzi jakieś 3,4m3 na osobomiesiąc. I to przy oszczędnym trybie życia. Tak więc, NIE DA SIĘ zejść ponad dwukrotnie niżej - oczywiście żyjąc jak człowiek cywilizowany a nie Janusz-dzikus Ps. Tak, wiem, że Kulibob lubi trollować, ale nudzi mi się i celowo dałem się podpuścić XD Edytowane 2 Maja 2020 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.05.2020 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Czyli łącznie wychodzi jakieś 3,4m3 na osobomiesiąc. I to przy oszczędnym trybie życia. Tak więc, NIE DA SIĘ zejść ponad dwukrotnie niżej - oczywiście żyjąc jak człowiek cywilizowany a nie Janusz-dzikus Mało kto spędza cały czas w domu - więc kibelek zdecydowanie przeszacowujesz. Dwa prysznice dziennie to też nie często się przydarza. Spożyć 16 litrów wody codziennie to nie lada wyczyn. Uwzględniając, że nie spędzamy całego czasu w domu, jemy i pijemy rzeczy butelkowane czy "na mieście" to z 10x przeszarżowałeś. Perlatory mam 1,2l/min. Mycie rąk to z 10-15 sekund lania wody. Mycie zębów to z 200ml. Do golenia nie używam wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.05.2020 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) Prysznice mają ograniczniki przepływu 4l deszczownice 6l i woda nie leci cały czas a prysznic jest jeden dziennie.krany łazienkowe 1,2l/miZmywarka teraz codziennie 9,5l.50-60l/os/dziennie jest do zrobieniaPralka to najsłabsze ogniwo 40l /4,5kg prania. Już od 4 lat przymierzam się do zmiany ale popsuć się nie chce.Za zeszły miesiąc a wszyscy byliw domu wyszło 4,43m3 czyli 0.157m3/dzień Edytowane 2 Maja 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.05.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Prysznice mają ograniczniki przepływu 4l krany łazienkowe 1,2l/m Zamówiłem perlatory 1.2l i 4l, zobaczymy czy coś zejdę z zużycia. O ile mnie żona z domu nie pogoni za mały przepływ w kranach XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 07.05.2020 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 No i wykrakałem - przepływ 1.2l/min jest stanowczo za mały - nie nadaje się do absolutnie niczego, nawet ręce ciężko umyć. Ale do prysznica wstawiłem 4l/min i od biedy może być. Wstawię takie do kranów i zobaczę czy coś to da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koreanczyk 07.05.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Miesięczne zużycie na 3 osoby u nas ok 10m3. Dużo , niedużo, ciężko oszacować. Używamy kiedy trzeba, ale nie skąpimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.05.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Miesięczne zużycie na 3 osoby u nas ok 10m3. Dużo , niedużo, ciężko oszacować. Używamy kiedy trzeba, ale nie skąpimy czy jest w tych osobach dziecko? Jeżeli tak to w jakim wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koreanczyk 08.05.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 2 osoby dorosłe, jedno dziecko 11 lat. teraz dokładnie sprawdziłem to wychodzi nawet 12m3. jednak trochę się dużo wydaje, ale nie ma opcji by ta woda gdzieś cudem ginęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palimkaaa 22.02.2021 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Mam ten sam problem, od kiedy założyli nowe liczniki zużycie wody wzrosło. Za 6 miesięcy mamy zużycie łazienka + kuchnia 75 m 3 ????? Wydaje mi się bardzo dużo, mieszkamy w bloku rodzina 2+1 ( dziecko 4 lata) wanna długość 140 cm więc mała kąpiele kilka razy na tydzień tak to szybkie prysznice, zmywarka dziennie ale pranie 4 razy w tygodniu. Czy to możliwe żeby aż tyle wody się lało? Mieszkamy tu 2 lata pierwszy rok bez dopłat a teraz dopłata drugi raz z rzędu. Mamy na uwadze liczniki i wydają się działać okej ale mimo to reklamowalismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.02.2021 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Mam ten sam problem, od kiedy założyli nowe liczniki zużycie wody wzrosło. Za 6 miesięcy mamy zużycie łazienka + kuchnia 75 m 3 ????? Wydaje mi się bardzo dużo, mieszkamy w bloku rodzina 2+1 ( dziecko 4 lata) wanna długość 140 cm więc mała kąpiele kilka razy na tydzień tak to szybkie prysznice, zmywarka dziennie ale pranie 4 razy w tygodniu. Czy to możliwe żeby aż tyle wody się lało? Mieszkamy tu 2 lata pierwszy rok bez dopłat a teraz dopłata drugi raz z rzędu. Mamy na uwadze liczniki i wydają się działać okej ale mimo to reklamowalismy To nie są wartości w stylu "absurdalne i niemożliwe", ale faktycznie wydają się dość wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts