Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwna sytuacja

Recommended Posts

Mam dziwną sytuację i nie wiem jak z tego wybrnąć.

Mam do sprzedania działkę, zainteresowany kupnem działki, dał zadatek 2000zł, działka została wytyczona przez geodetę.

Zgodziłem się aby kupujący nie będąc formalnie właścicielem zrobił na działce wodę i szambo.

Geodeta rozpoczął procedurę sprzedaży i nagle urwał się kontakt z nabywcą, nikt nie odbiera telefonu.

W potwierdzeniu otrzymania zadatku, są dane adresowe żony nabywcy, bo formalnie to ona miała być kupującym.

Napisałem do niej list, prosząc o kontakt, minęły dwa miesiące i nikt się do mnie nie odezwał.

Czy mogę sprzedać działkę komuś innemu?. a kiedy odnajdzie się pierwszy nabywca, zwrócić pieniądze za wodę i szambo.

Czy nie będzie miał facet do mnie pretensji, nie wiem co robić.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

umowy do zadatku nie było?

Duża szansa, że małżonkowie się pokłócili, sa w separacji.

Wyślij listem poleconym powiadomienie o rozwiązaniu umowy, zawartej ustnie i potwierdzonej zadatkiem z prośbą o podanie rachunku bankowego na które zwrócić zadatek. .

Czy mogę sprzedać działkę komuś innemu?. a kiedy odnajdzie się pierwszy nabywca, zwrócić pieniądze za wodę i szambo.

Czy nie będzie miał facet do mnie pretensji, nie wiem co robić.

Do kiedy miała zostać zawarta umowa przyrzeczona? Jak nie masz tego co najmniej na piśmie (a najlepiej w akcie notarialnym) to pojawia się problem udowodnienia swojego stanowiska.

Wpuszczanie kogoś na swoją nieruchomość to potencjalnie spore problemy. Bo jak okaże się, że umowa nie dojdzie do skutku z Twojej winy (bo termin zawarcia umowy przyrzeczonej jeszcze nie minął) to nie tylko oddajesz 2x zadatek, to jeszcze poniesiesz koszty prac, skoro wyraziłeś na nie zgodę. A co gorsza, jak nie zostały odpowiednio udokumentowane (zgłoszenie) to masz jeszcze kłopoty z samowolą budowlaną.

Po to jest notariusz, żeby doradził i żeby były odpowiednie zapisy w umowie. Oszczędność żadna, bo przy umowie dotyczącej nieruchomości i tak musisz ją zawrzeć u notariusza - i taksę i tak zapłacisz (tyle samo niezależnie czy będzie tylko umowa ostateczna, czy przedwstępna + ostateczna - jedyna różnica to koszt wypisów, których teoretycznie brać nie musisz).

Wyślij listem poleconym powiadomienie o rozwiązaniu umowy, zawartej ustnie i potwierdzonej zadatkiem z prośbą o podanie rachunku bankowego na które zwrócić zadatek. .

Dzięki Elfir za konkretną radę, tak zrobię.

Do kiedy miała zostać zawarta umowa przyrzeczona? Jak nie masz tego co najmniej na piśmie (a najlepiej w akcie notarialnym) to pojawia się problem udowodnienia swojego stanowiska.

Komu i co ja mam udowodnić?.

Po to jest notariusz, żeby doradził i żeby były odpowiednie zapisy w umowie. Oszczędność żadna, bo przy umowie dotyczącej nieruchomości i tak musisz ją zawrzeć u notariusza - i taksę i tak zapłacisz.

Notariusz, umowa?, chyba nie przeczytałeś dokładnie mojego postu.

Przyjechał facet, dał zadatek i przepadł a płacić nie będę, bo to kupujący płaci za notariusza.

W tem kraju jest jakiś organiczny wstręt do zawierania umów na piśmie. Wiadomo że to są koszty lecz w szkole nie nauczono

Tego akurat mnie nie nauczono, ale nauczono mnie pisać poprawnie po polsku.

Najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy…… nic nie maja do powiedzenia.

Przyjdzie trzech krzepkich błyszczących chłopców ABS + długopis* i zbywający podpisze przygotowany dokument, że dobrowolnie i bez przymusu :lol2::lol2::lol2: daruje panom X oraz Y swój dom 180 m^2 wraz z przyległym gruntem 0,9578 ha wolnym od obciążeń i roszczeń osób trzecich. Pacta sum servanta.

*) chyba niezręcznie się wyraziłem, poprawniej byłoby napisać np. wieczne pióro.

P.S.

ABS = absolutnie bez szyi

Edytowane przez Bertha
P.S.. ...

Wyznaję zasadę, że wszystko muszę mieć na piśmie. Podczas przekazania zadatku, jeśli nie spisywaliście umowy (czego osobiście nie rozumiem, ale na ten temat, już wypowiedzieli się inni), to powinno być chociaż wystawione jakieś pokwitowanie, że przyjąłeś pieniądze. Przy takim załatwianiu wszystkiego na tak zwaną gębę, jest potem masa problemów i pretensji, że ktoś coś żle zrozumiał, albo obiecał i się nie wywiązał. Dlatego dziwi mnie ten wstręt do spisywania umów i lęk przed notariuszami, ten "papier" to gwarancja dla obu stron. W tej sytuacji zrobiłbym tak jak radzi Elfir. Powiadom ich w tym piśmie, że wasze ustalenia uznałeś za niebyłe z powodu ich milczenia. Odczekaj dla przyzwoitości te dwa tygodnie, a jeśli nie odpowiedzą pismem z numerem konta to zwróć im te pieniądze przekazem pocztowym. Odnośnie pomysłów by tego zadatku nie oddawać, to będzie świadczyło jedynie o Twojej uczciwości. Skoro Ci ludzie przestali się odzywać, to może akurat wydarzyło się coś złego? Może mają jakiś poważny problem i dlatego milczą? Czy ktoś z proponujących takie rozwiązanie o tym pomyślał zanim zaczął januszować?

Nie ma papieru, nie było zadatku. Niech on udowadnia, że był to zadatek, a nie zaliczka. Tak jak napisała Elfir, wysyłasz polecony, z tym, że piszesz o zaliczce.

Jak zwał tak zwał (wiem o co chodzi), lecz ile będzie się oglądał przy furtce czy drzwiach frontowych? Jak pies padnie, to sekcja aby znaleźć truciznę? Ma dzieci i co? Żona wieczorem z zajęć zoomby zawsze wraca z obstawą?

Rżnęcie /palenie głuppa to słaby sposób na przeżycie.

Tiulowy interes.

tylko zadatek do czegoś zobowiązuje. Jak się ludzie ockną, przypomną sobie, to potem mogą bruździć, że się umawiali, że mają rok na dokończenie formalności.

Dlatego lepiej oddać i mieć czyste konto, zero wzajemnych zobowiązań.