Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Betn komórkowy czy Silikat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam silikat i nie było bruzdowania pod przewody, mieszkam 8 lat i żadne przewody nie przebijają przez tynk,

Mam silikat i nie było bruzdowania pod przewody, mieszkam kilka miesięcy i żadne przewody nie przebijają przez tynk - czuję się jak w klubie AA :p

PS. Może za krótko mieszkam....:rolleyes:

Edytowane przez ProStaś

mam silikat i nie było bruzdowania pod przewody, mieszkam 8 lat i żadne przewody nie przebijają przez tynk, piszę to, nie dlatego by się pochwalić, tylko zapytać, od czego to zależy tak naprawdę, że raz są ślady po przewodach, a innym razem nie

pozdrawiam

http://www.tynki.info.pl/krok-po-kroku/przyczyny-powstawania-czarnych-smug/

zła jakość przewodów, może ci zabarwić po paru latach. Mi wyszło po powtórnym malowaniu po kilku latach od pierwszego.

:bash: nigdy nie pisz jak nie wiesz albo nie jesteś pewien - bo u mnie są bruzdy i pod kable i pod instalacje wodne i OC.

[ATTACH=CONFIG]444778[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]444779[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]444780[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]444781[/ATTACH]

Bo kto bruzdował w silikacie ten wie jak prze....a jest to robota i ile czasu zajmuje.

To ja sugeruję spróbować, a potem dopiero zabierać głos.

Nieźle.

Sam bruzdowałem u siebie w silikacie na poddaszu. Pod kabelki, łatwizna.

Parter olałem.

Jeśli ktoś twierdzi, że widać kable, to ma jakieś wątłej jakości te izolacje na drucikach.

Było o tym kilka razy.

Z moich znajomych, nikt nie bruzdował. Wszyscy mają na ścianach.

A, zapomnieliście, że guma w płynie zaczernia farbę nawet do 15 cm ponad płytki?

Jakoś nikt nie wspomina.

Edytowane przez klaudiusz_x

Jeśli ktoś twierdzi, że widać kable, to ma jakieś wątłej jakości te izolacje na drucikach.

Było o tym kilka razy.

Z moich znajomych, nikt nie bruzdował. Wszyscy mają na ścianach..

Co ciągle nie zmienia faktu że lepiej nie ryzykować i bruzdować , aby nie "dołączyć" do grona tych "szczęśliwych" osób o których te kable są "widoczne" .

A co do kabli to raczej większość stosuje kable z atestem znanych producentów ...

Co ciągle nie zmienia faktu że lepiej nie ryzykować i bruzdować , aby nie "dołączyć" do grona tych "szczęśliwych" osób o których te kable są "widoczne" .

A co do kabli to raczej większość stosuje kable z atestem znanych producentów ...

Z takimi atestami to jak ze styropianem, też wszystkie miały atesty, potem zrobili badania i runął nagle świat. Dlatego lepiaj stosować zasade braku zaufania.

Przy tynkach CW- czyli jedynych słusznych- położonych na pustakach ceramicznych nie ma opcji by był widoczny jakikolwiek prześwit kabla na ścianie. Żadne bruzdowanie nie jest potrzebne.

Zresztą bez sensu kłaść kilometry kabli na ścianach, jak można to puścić po podłogach w arotach.

CW mają tendencje do pękania w rejonach gdzie występują wstrząsy ( górnicze, blisko kolej, blisko droga którą rozjeżdzają cieżarówki), więc nie są jedynie słuszne. Gips jest bardziej elastyczny. Poza tym w starszych wątkach można znalezć głosy ludzi którzy mają CW i i tak im kable wyszły.

• 4 weeks później...
jakie dać ocieplenie na silikat 18? 15cm wystarczy? WG WT2017 mam mieć ścianę z lambdą 0.23. czy to jest jakoś weryfikowane przy odbiorze budynku?

Przecież im mniejsze zużycie energii tym lepiej, więc po co oszczędzać? na ocieplenia tym bardziej że zwiększenie grubości izolacji w późniejszym czasie jest relatywnie droższe.

• 3 months później...
  • 2 months później...

Cześć,

Na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi :)

Trochę wykorzystam ten wątek, ale nie widziałem sensu aby zaczynać kolejny. Czy ma ktoś do polecenia ekipę budowlana z okolic Krakowa, która dobrze ogarnia budowanie z silikatów na cienką spoinę? Termin startu budowy jest raczej odległy, ale zależy nam na kimś pewnym.

Będę bardzo wdzięczny o namiary na priv.

• 1 year później...
. OK w sezonie grzewczym ale latem za chiny nie idzie tego ciepła przeciągami wieczornymi wygonić. Mam mieszkania w domu z cegły i z wielkiej płyty a córka w bloku z BK , różnica jest odczuwalna.

to akurat ciekawe jest, bo wszyscy mowia o akumulacyjnosci jako plusie, ale latem jak taki silikat przyjmie przez pare dni upalow cieplo to potem trudno je wieczorem wygonic. Ja obecnie mieszkam w bloku, ale buduje dom z BK i tak ciagle wracam do tematu silikat czy BK choc juz jest wlasciwie po ptakach bo dom praktycznie stoi, niemniej to ciekawe. Mieszkam obecnie w bloku i latem jak sie sciany i sufit nagrzeje to rzeczywiscie akumulacyjnosc tego jest potezna bo nawet jak wietrze od 21 do 23 mieszkanie i potem zamykam bo mieszkam przy ruchliwej trasie, to sciany wciaz oddaja cieplo i nadal jest upał w srodku, praktycznie 5 minut od zamkniecia znow jest goraco w domu.

Beton ma swoje wady, ale ma i zalety. A i z tego co sie orientowalem koszt m2 silikatow jest wyzszy od BK, ciekawe jest tez czy ekipa ktora stawia mi dom tez krzyknela by podobna kwote gdyby dowiedzieli sie, ze bedzie chata jednak z silikatow, gdy wzialem pare wentylowanych siliakow w rękę, to watpie czy by nie dolczyli paru ladnych tysiecy dodatkowych za robote, bo material jest jednak sporo cięższy od BK, nie wiem jak z dokladnoscia wyrobu, szybkoscia stawiania scian i czy mozna to klasc na klej

Uwazam, ze jesli jest cicha okolica to niekoniecznie trzeba pchac sie w silke, chyba ze ktos ma portfel z gumy. Potem obrobka silikatow tez pociagnie kosztow, nie wierze ze elektryk nie doliczy cos ekstra za rycie w tej twardej scianie.

"BK vs silikat" - kolejny raz :-D

Nie powinno się dopuścić do przegrzania domu, niezależnie z czego jest wykonany. Idziemy z WT w kierunku domów bardzo energooszczędnych, akumulacja pomaga skrócić sezon grzewczy, a po jego rozpoczęciu wyłapać więcej ciepła od słońca i ograniczyć rachunki za ciepło grzewcze. Jak ktoś nie umie tego wykorzystać albo zwyczajnie mu nie zależy, to może budować z czegokolwiek, np materiału z którym elektrykowi będzie się łatwiej ryć pod przewody.

to akurat ciekawe jest, bo wszyscy mowia o akumulacyjnosci jako plusie, ale latem jak taki silikat przyjmie przez pare dni upalow cieplo to potem trudno je wieczorem wygonic. Ja obecnie mieszkam w bloku, ale buduje dom z BK i tak ciagle wracam do tematu silikat czy BK choc juz jest wlasciwie po ptakach bo dom praktycznie stoi, niemniej to ciekawe. Mieszkam obecnie w bloku i latem jak sie sciany i sufit nagrzeje to rzeczywiscie akumulacyjnosc tego jest potezna bo nawet jak wietrze od 21 do 23 mieszkanie i potem zamykam bo mieszkam przy ruchliwej trasie, to sciany wciaz oddaja cieplo i nadal jest upał w srodku, praktycznie 5 minut od zamkniecia znow jest goraco w domu.

Beton ma swoje wady, ale ma i zalety. A i z tego co sie orientowalem koszt m2 silikatow jest wyzszy od BK, ciekawe jest tez czy ekipa ktora stawia mi dom tez krzyknela by podobna kwote gdyby dowiedzieli sie, ze bedzie chata jednak z silikatow, gdy wzialem pare wentylowanych siliakow w rękę, to watpie czy by nie dolczyli paru ladnych tysiecy dodatkowych za robote, bo material jest jednak sporo cięższy od BK, nie wiem jak z dokladnoscia wyrobu, szybkoscia stawiania scian i czy mozna to klasc na klej

Uwazam, ze jesli jest cicha okolica to niekoniecznie trzeba pchac sie w silke, chyba ze ktos ma portfel z gumy. Potem obrobka silikatow tez pociagnie kosztow, nie wierze ze elektryk nie doliczy cos ekstra za rycie w tej twardej scianie.

A ja się zastanawiam w jaki sposób przegrzejesz silikat. Toć dom - niezależnie z czego postawiony należy ocieplić wełną/styropianem.