Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna Petralana

Ratpaw

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Ja się tej wełny w zasadzie nie boję, ba! nawet już ją zamówiłem, jednak musiałem dodać trochę centów, żeby skompensować potencjalne nietrzymanie parametrów, czyli może ma 0.035, a może nie. Mogę powiedzieć, że jeśli ktoś się zdecyduje, to maksymalna grubość "płyty" * wynosi 24 cm - więcej technologia nie pozwala.

Wełna kłuje dość agresywnie - kupiłem na próbę paczkę 10 cm mat i po rozłożeniu kaszlałem przez godzinę; bez ochrony skóry i, podejrzewam, oczu się nie obejdzie. Teraz nawet skafandra kupić nie można, bo cholerny wirus (jakby flizelina chroniła przez cząsteczką wielkości wirusa!). O maseczkach nie wspomnę, wszystko drogie jak cholera, a wełnę mega tanio kupiłem. Co za czasy :)

* - to nie jest płyta, a raczej docięta na wymiar 1000x600 mata; niestety się rozwarstwia dość łatwo, więc jak ktoś planuje docieplić skosy na poddaszu niech lepiej weźmie to pod uwagę. Ja kładę wełnę na płaskim, więc jest mi wsio rawno.

• 4 months później...

Położyłem wełnę na całej powierzchni. Oto moje wrażenia:

* wełna jest średniej jakości, dość łatwo się rozwarstwia podczas podnoszenia, niektóre płyty są źle sprasowane, wypadają z nich kołtuny itd

* oczy miałem po każdym dniu pracy pełne kurzu z wełny - skóra pali jak cholera, noc ciężka, kaszel itd itp. Za bardzo nie można się przed tym bronić, bo okulary łatwo zaparowują

* wełnę tak sobie się tnie, bo 24 cm grubości powodują, że nóż łatwo "zjeżdża"

* było dość sporo odpadów, ale musiałem dokupić jedynie dwa baloty względem początkowych szacunków. Wełna na 130 m2 kosztowała ok 6500 zł brutto (48 cm!!) - to jest naprawdę tanio

Czy kupiłbym tę wełnę jeszcze raz - zdecydowanie tak, bo cena skompensowała wszystkie niedogodności związane z kładzeniem tej izolacji.

• 1 month później...