krystianw1 12.07.2020 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 Witam, jestem w trakcie kupowania mieszkania. Na osiedlu w którym planowałem zamieszkać w budynku na parterze pokazuje się grzyb. W połowie mieszkań i klatce schodowej pojawiają się plamy i odpada tynk. W mieszkaniu które chce kupić teoretycznie się jeszcze nic nie dzieje. Czy jest taka możliwość że przy nieodpowiedniej izolacji ten grzyb pojawi się później? Z informacji które uzyskałem deweloper wykonuje naprawy doraźnie. Tzn. skuje kawałek tynku, suszy ścianę. Czy takie naprawy są w stanie załatwić ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.07.2020 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 Z informacji które uzyskałem deweloper wykonuje naprawy doraźnie. Tzn. skuje kawałek tynku, suszy ścianę. Czy takie naprawy są w stanie załatwić ten problem? Jak zepsuta jest hydroizolacja pozioma (a na to wygląda - choć bez kosztownej ekspertyzy trudno mieć co do tego pewność), to jest to trudne i kosztowne do naprawienia. Deweloper pudruje trupa, żeby dociągnąć do końca gwarancji/rękojmi. Albo będzie pudrowanie na koszt właścicieli albo w końcu zostanie wysupłana poważna kwota też z kieszeni właścicieli i zostanie zrobione porządnie. Ja bym nie kupował - nawet na wyższym piętrze, bo problem jest w części wspólnej więc wszyscy będą mieli obowiązek się zrzucić, jak minie rękojmia a do tego czasu nikt SKUTECZNIE nie pozwie dewelopera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.07.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 Odpuść sobie tego bubla. Niestety takich jest wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystianw1 12.07.2020 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 A czy nie jest tak że to wada konstrukcyjna i nie liczy się tu czas jak w rękojmi. Właśnie się dowiedziałem że ten dewlepoer w innej inwestycji w ogóle nie wykonał izolacji, sprawa jest już w sądzie, ale obawiam się że firma pewnie zniknie zanim wszystko się zakończy, Na "naszym" osiedlu wszyscy dalej czekają na ruch dewelopera, ale ten nie wyrywa się do naprawy izolacji. Jakie mogą być skutki długoterminowe takiej wady? Mieszkanie raczej odpuszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.07.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 Docelowo stopniowe niszczenie materiału z którego zbudowane są ściany. Materiał ma określona wytrzymałość techniczną dla konkretnych warunków. Zmiana warunków zmienia wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystianw1 13.07.2020 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Tak z ciekawości zapytam. Jak wygląda naprawa takiej izolacji? Trzeba skuć ścianę na całej długości przy fundamencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.07.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Tak z ciekawości zapytam. Jak wygląda naprawa takiej izolacji? Trzeba skuć ścianę na całej długości przy fundamencie? https://www.technologie-budowlane.com/Naprawa_izolacji_poziomej_wykonanie_iniekcji_do_muru_przepona_pozioma-1-789-10.html https://www.ceresit.pl/pl/practices/system-renowacyjny/odtworzenie-izolacji-poziomej---metoda-grawitacyjna.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts