xyzo 02.08.2020 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Cześć drodzy forumowicze, Mam taki problem, otóż w mieszkaniu mam łazienkę 298cm x 178cm, kanał wentylacji gwaritacyjnej jest umieszczonych bardzo blisko od wejscia ok 30cm, mam obawy czy sama wentylacja grawitacyjna poradzi sobie z odrpowadzeniem wilgoci z pomieszczenia ponieważ wanna i źródło wilgoći będzie na drugim końcu łazienki. Myślałem nad zamontowaniem wentylatora który by tylko wspomagał co jakis czas wyciąg z łazienki. Kolejną kwestią jest chęć postawienia szafki łazienkowej zabudowanej do sufitu i szer 60cm, która zasłoni oryginalny kanał wentylacy. Przypuszcam, że rozwiązaniem będzie przedłużenie kanału rurą wewnątrz szafki i w szafce zamontowanie kratki. I tutaj głowne pytanie montująć wspomniany wcześniej wentyator zamontować go w piertownym kanale i dostawić rurę przedłużającą wentylację czy też najpierw przedłuzyć kanał i zamontować wentylator na szafce. Dołączyłem rysunek poglądowy, kolorem czerowny zaznaczyłem potencjalne umiejscowienie wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 02.08.2020 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) Jeżeli chcesz zamontować wentylator wewnątrz szafki i przedłużyć rurą, to potrzebujesz wentylator kanałowy, a najmniejsze jakie znam mają wydatek grubo ponad 100m3/h, więc trochę za duży do łazienki. Lepiej będzie przedłużyć kanał i zamontować wentylatorek (taki z kratką) na zewnątrz szafki. Możesz go włączać razem z oświetleniem łazienki i zastosować wyłącznik zwłoczny, żeby wentylator działał jeszcze przez 5-15 minut po zgaszeniu światła.Są też wentylatorki z czujnikiem wilgotności i włączają się kiedy ta jest powyżej określonego poziomu. Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.08.2020 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Teoretycznie skoro to jest kanał WG to wstawienie do niego jakiegokolwiek wentylatora jest nielegalne.Jeżeli to Twój dom to wstawiaj, najwyżej zaburzysz ciąg w pozostałych kanałach, ale jeśli to blok to nie możesz, bo zaszkodzisz prawdopodobnie sąsiadom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyzo 03.08.2020 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 To mieszkanie na parterze w bliźniaku, sąsiad z gory ma osobny kanał wentylacyjny wiec ryzyka zaburzenia wentylacji u innych nie ma. A w przypadku zastosowania wentylatora czy wyciag grawitacyjny bedzie działał gdy wentylator będzie wyłączony czy to ustrojstwo zupełnie zatyka naturalny przepływ powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 03.08.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Będzie działał (może minimalnie gorzej), wyłączony wentylator nie jest specjalną przeszkodą dla grawitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.08.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Jeżeli chcesz mieć dobrze, to zleć zaprojektowanie takiej instalacji kompetentnej osobie. Bez projektu łatwo można zaburzyć wentylację i spowodować cofkę w którymś kanale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.08.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 To mieszkanie na parterze w bliźniaku, sąsiad z gory Co to za bliźniak ,co masz sąsiada na górze, a nie obok? A co do meritum - nie ma legalnej możliwości mieszania w tej samej przestrzeni wentylacji mechanicznej z grawitacyjną. Musisz zmienić całą wentylację na hybrydową albo mechaniczną, żeby włączenie "wspomagania" w kuchni nie mogło spowodować ciągu wstecznego w łazience (albo odwrotnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyzo 06.08.2020 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Obok też mam sasiada, bliźniak podzielony na 4 mieszkania, 2 na dole i dwa na górze. A jak wyglada sytuacja podpinania okapu pod wentylacje, tzn. ze podczas działania okapu moze byc zaburzona wentylacja grawitacyjna. To moze narazie sie wstrzymam z montazem wentylatora i zobaczę jak bedzie dzialaja grawitacja, choc mam obawy czy umiejscowienie kanalu poradzi sobie z wyciągnięciem wilgoci z obaszaru wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 06.08.2020 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Jeżeli tylko będzie ciąg w tym kanale, to spokojnie on sobie poradzi z usunięciem wilgoci - powietrze cały czas się miesza i to znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyzo 09.08.2020 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Ok, dzięki za porady, czyli zostaję na ta chwilę to co jest czyli grawitacyjna, jeśli będę widział problem z wilgocią to wtedy będę myślał nad wspomaganiem i dołożeniem wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 11.08.2020 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Dokładnie.Tylko jesli będziesz musiał dodać ten wentylator, to dobrze by było dac w pozostałych kanałach zawory zwrotne, które zabezpieczą kanały przed cofką podczas pracy wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts