Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odszkodowanie za znaczną utrate wartości działki.

Recommended Posts

Dzień Dobry.

Dostałem w darowiźnie działke bez planu zagospodarowania która biegnie wzdłuż drogi którą przejeżdżają co kilka minut tiry z kopalni kruszywa znajdującej się jakieś 500m dalej.

Kopalnia działa na pewno z 10lat.

Działka normalnie nadawałaby się pod budowe ale przez te tiry jest takie zapylenie że nie ma mowy żeby tam postawić budynek i komfortowo w nim mieszkać.

Sprzedaż też tylko za grosze jak się okazało. Każdy to wytyka jako ogromną wade.

Da się uzyskać jakieś odszkodowanie od gminy lub właściciela kopalni?

Dziękuje.

• 2 weeks później...
Tak dostałem działke z założeniem wybudowania na niej domu.I nic nie moge zrobić z tymi samochodami, ktoś zarabia ja trace i jest ok? :jawdrop:

Co można zrobić zgodnie z prawem?

Samochodom nie wolno rozsypywać pyłu poza swoją burtę. Ale jak droga nie jest utwardzona, to pył się wznosi zgodnie z przepisami.

Jeśli koniecznie chcesz tam budować dom (odradzam):

1. Utwardzić drogę, aby nie wznosiły się tumany kurzu.

2. Zbudować ekrany od strony drogi, ew. dodatkowo zieleń osłaniającą

3. Od razu założyć, że dom ma mieć wentylację mechaniczną z filtrami F7 i szczelne okna.

Ewentualnie nastawić się, że to nie jest działka pod budowę domu, lecz pod działalność przemysłową lub usługową:

zbudować tam zakład przemysłowy lub budynek pod działalność usługową - może być nawet uciążliwa (samochodom z kruszywem nie będzie przeszkadzała).

Skoro tam jest kopalnia kruszywa, to chyba nie dostaniesz "WZiZT" na budowę domu. Z tego co patrzyłem w Krakowie, to uzbrojone działki przemysłowe są droższe niż budowlane. Więc uzyskaj decyzję "WZiZT" na budowę fabryki i sprzedaj jako działkę z "WZ", a za te pieniądze kup działkę w miejscu dogodnym pod budowę domu.

Edytowane przez Lew2