artnow 20.09.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Dzień Dobry.Dostałem w darowiźnie działke bez planu zagospodarowania która biegnie wzdłuż drogi którą przejeżdżają co kilka minut tiry z kopalni kruszywa znajdującej się jakieś 500m dalej. Kopalnia działa na pewno z 10lat. Działka normalnie nadawałaby się pod budowe ale przez te tiry jest takie zapylenie że nie ma mowy żeby tam postawić budynek i komfortowo w nim mieszkać.Sprzedaż też tylko za grosze jak się okazało. Każdy to wytyka jako ogromną wade.Da się uzyskać jakieś odszkodowanie od gminy lub właściciela kopalni? Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.09.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Zlikwiduj kopalnię kruszywa a działka odzyska wartość. Niektórym się udaje, choć trwało prawie 10 lat. http://www.rynekkamienia.pl/go.live.php/PL-H24/serwis/600/nie-dla-kopalni-w-karpnikach.html https://24jgora.pl/artykul/starostwo-powiatowe-uniknie/631902 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2020 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 działka nie straciła na wartości dla ciebie. Po prostu dostałeś w darowiźnie działkę małej wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artnow 21.09.2020 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Tak dostałem działke z założeniem wybudowania na niej domu.I nic nie moge zrobić z tymi samochodami, ktoś zarabia ja trace i jest ok? Co można zrobić zgodnie z prawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 wykupić kopalnię i ją zamknąć - to jest legalne.Ty nic nie straciłeś. Dostałeś działkę niskiej wartości i tyle. Kopalnia działa od 10 lat, więc nie wyrosła ci nagle pod nosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 01.10.2020 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 (edytowane) Tak dostałem działke z założeniem wybudowania na niej domu.I nic nie moge zrobić z tymi samochodami, ktoś zarabia ja trace i jest ok? Co można zrobić zgodnie z prawem? Samochodom nie wolno rozsypywać pyłu poza swoją burtę. Ale jak droga nie jest utwardzona, to pył się wznosi zgodnie z przepisami. Jeśli koniecznie chcesz tam budować dom (odradzam): 1. Utwardzić drogę, aby nie wznosiły się tumany kurzu. 2. Zbudować ekrany od strony drogi, ew. dodatkowo zieleń osłaniającą 3. Od razu założyć, że dom ma mieć wentylację mechaniczną z filtrami F7 i szczelne okna. Ewentualnie nastawić się, że to nie jest działka pod budowę domu, lecz pod działalność przemysłową lub usługową: zbudować tam zakład przemysłowy lub budynek pod działalność usługową - może być nawet uciążliwa (samochodom z kruszywem nie będzie przeszkadzała). Skoro tam jest kopalnia kruszywa, to chyba nie dostaniesz "WZiZT" na budowę domu. Z tego co patrzyłem w Krakowie, to uzbrojone działki przemysłowe są droższe niż budowlane. Więc uzyskaj decyzję "WZiZT" na budowę fabryki i sprzedaj jako działkę z "WZ", a za te pieniądze kup działkę w miejscu dogodnym pod budowę domu. Edytowane 4 Października 2020 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts