Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom gruntu powyżej poziomu posadzki? Jak?

jebadeon

Recommended Posts

W skrócie, ja, cielę, ignorant, leń, oddałem się w ręce architekta, kierownika budowy i wykonawcy, bezmyślnie, nad niczym się nie zastanawiając. Oszczędności przyniosły komplikacje. Przy SSZ naszła mnie refleksja, że nie mam możliwości ułożenia gruntu tak, żeby woda nie stała wokół budynku, chyba że grunt otaczający budynek wypadnie powyżej poziomu posadzki - z 30 cm. Płyta fundamentowa, parterówka z płaskim dachem. Wokół grunty nieprzepuszczalne. Nie mam jak podnieść poziomu posadzki, bo trzyma mnie wysokość pomieszczenia. Nie pytajcie jak do tego doszło. Rozmawiałem już z architektem i kierbudem, jednak wolę już zapytać, gdzie indziej. Druga diagnoza. Co zrobilibyście na moim miejscu?

jebadeon.jpg

Edytowane przez jebadeon

Spadek od domu i studnia chłonna.

Dobrze. Budynek jest teraz w małym dołku, zagłębieniu. Z każdej strony. Rozumiem, że spadek trzeba zrobić. Tylko czy ściany mogę podsypać wyżej posadzki wewnątrz? Trzeba dać jakąś izolację dodatkową albo XPS na styku z ziemią?

Studnia w glinie nie wyjdzie :(

Edytowane przez jebadeon

Jakie rośliny polecasz do takiego dołka?

Z drzew olchy, czeremchy i wierzby

Z krzewów kalina, bez czarny, derenie

z bylin, traw: tojeść, języczki, krwawnica, spartyna, tatarak trawiasty, tatarak zwykły, wiele turzyc, kosaciec syberyjski, liliowce

Się ludzie nie nauczą nie wierzyć projektantom. Architekt był w ogóle na działce? pewnie nie bo drogo by to wyszło.

Takie bagienko może nie dać rady odebrać całej wody z działki. Jako uzupełnienie ok.

Może jednak udałoby sie z tymi spadkami. Nie wiem jakie to są wielkości, ale jak nieduże, to może zrobić wokół domu murki oporowe/wysokie krawezniki. Tak 80cm od domu. Od nich spadek na zewnątrz działki, a do domu kruszywo i drenaż do oczka.

Woda z dachu do naziemnego zbiornika i do ubikacji :)