jebadeon 13.10.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 (edytowane) W skrócie, ja, cielę, ignorant, leń, oddałem się w ręce architekta, kierownika budowy i wykonawcy, bezmyślnie, nad niczym się nie zastanawiając. Oszczędności przyniosły komplikacje. Przy SSZ naszła mnie refleksja, że nie mam możliwości ułożenia gruntu tak, żeby woda nie stała wokół budynku, chyba że grunt otaczający budynek wypadnie powyżej poziomu posadzki - z 30 cm. Płyta fundamentowa, parterówka z płaskim dachem. Wokół grunty nieprzepuszczalne. Nie mam jak podnieść poziomu posadzki, bo trzyma mnie wysokość pomieszczenia. Nie pytajcie jak do tego doszło. Rozmawiałem już z architektem i kierbudem, jednak wolę już zapytać, gdzie indziej. Druga diagnoza. Co zrobilibyście na moim miejscu? Edytowane 13 Października 2020 przez jebadeon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2020 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Masz. zrobić spadki w kierunku granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 13.10.2020 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Masz. zrobić spadki w kierunku granicy. Z przyjemnością. Teraz jest tak wygląda moja błękitna łódź podwodna. Żeby zrobić spadki w kierunku granicy, to muszę przysypać ściany powyżej posadzki. Można tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 13.10.2020 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 A wyjdzie tak? Podłoga parteru poniżej gruntu jest dopuszczalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 13.10.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Spadek od domu i studnia chłonna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 13.10.2020 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Spadek od domu i studnia chłonna. Dobrze. Budynek jest teraz w małym dołku, zagłębieniu. Z każdej strony. Rozumiem, że spadek trzeba zrobić. Tylko czy ściany mogę podsypać wyżej posadzki wewnątrz? Trzeba dać jakąś izolację dodatkową albo XPS na styku z ziemią? Studnia w glinie nie wyjdzie Edytowane 13 Października 2020 przez jebadeon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2020 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 14.10.2020 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Studnia w glinie nie wyjdzie Elfir dobrze narysował Studnia chłonna może być i w glinie - pytanie jak głęboko trzeba wiercić żeby się dowiercić do suchego piasku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 14.10.2020 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Jakie rośliny polecasz do takiego dołka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 15.10.2020 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 (edytowane) Panowie Złoci,Dziękuję za porady!Zaraz będę realizował - dzięki! Warstwa przepuszczalna jest na 200cmA woda na 120cm...To przejdzie z tą studnią?Nie mam kanalizacji burzowej, rowów melioracyjnych, nic Edytowane 15 Października 2020 przez jebadeon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 15.10.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Paniom też podziękuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2020 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Jakie rośliny polecasz do takiego dołka? Z drzew olchy, czeremchy i wierzby Z krzewów kalina, bez czarny, derenie z bylin, traw: tojeść, języczki, krwawnica, spartyna, tatarak trawiasty, tatarak zwykły, wiele turzyc, kosaciec syberyjski, liliowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 16.10.2020 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Z drzew olchy, czeremchy i wierzby Z krzewów kalina, bez czarny, derenie z bylin, traw: tojeść, języczki, krwawnica, spartyna, tatarak trawiasty, tatarak zwykły, wiele turzyc, kosaciec syberyjski, liliowce Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 17.10.2020 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Paniom też podziękuj. Mea culpa, mea, mea! Paniom dziękuję nawet bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 17.10.2020 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Ogród deszczowy w glinie przejdzie? Bez studni chłonnej i kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2020 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 raczej nie - trzeba po prostu zrobić bagienko o pojemności dachu.Chyba, ze po prostu zrobisz sztuczne złoże ze żwiru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.10.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Się ludzie nie nauczą nie wierzyć projektantom. Architekt był w ogóle na działce? pewnie nie bo drogo by to wyszło. Takie bagienko może nie dać rady odebrać całej wody z działki. Jako uzupełnienie ok. Może jednak udałoby sie z tymi spadkami. Nie wiem jakie to są wielkości, ale jak nieduże, to może zrobić wokół domu murki oporowe/wysokie krawezniki. Tak 80cm od domu. Od nich spadek na zewnątrz działki, a do domu kruszywo i drenaż do oczka. Woda z dachu do naziemnego zbiornika i do ubikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2020 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 całej nie musi odbierać. Przecież cos tam wsiąka nawet na gliniastej glebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.10.2020 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 A coś blokuje zebranie nadmiaru ziemi z działku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.10.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Plus w pakamerze pompa do brudnej wody i wąż o wystarczającej długości na wypadek opadów przez 40 dni i 40 nocy. Każdy zbiornik kiedyś się wypełni. https://polska-org.pl/855132,foto.html?idEntity=509944 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts