Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka - ukształtowanie terenu (badania) / media

Recommended Posts

Witajcie,

Znalazłem ciekawą działkę.

po

• wierzchnia 2800m2 - na dom, ogród i sad, albo rodzinnie na 2 domy lub może nawet i bliźniak
  • do szkoły, sklepu itp. 5km
  • otoczona z dwóch lasem (wschód, zachód).
  • Od południa droga asfaltowa, za drogą las.
  • Od północy pole i znów las.
  • Najbliższy sąsiad 100m (1 dom w lesie) i 100m ( kilka domów) - wszelkie osiedla gdzie jest dużo domków dla mnie odpadają - przez kosiarki grille i zapachy z kominów
  • Nieopodal są 2 jeziora - do plaż jest 2km, do lasu na grzyby czy spacer - od razu przy działce.
  • piękny widok z północnej części działki na lasy na wschodzie, zachodzie i południu. Przy granicy działki rosną podgrzybki. Pięknie pachnie i szumi las.

To teraz minusy:

1) Lekki hałas samochodów - z drogi asfaltowej - za dnia ok 20 samochodów na godzinę, od wieczora do rana ruch zerowy. Myślę że płot lity z drewna + żywopłot odbije znaczną część dźwięków.

2) Działka nie jest równa. Różnica poziomów to 3m pomiędzy najwyższym a najniższym punktem działki. Najwyższy punkt jest na równi z drogą, najniższy 3m poniżej poziomu drogi asfaltowej.

1/4 powierzchni działki (700m2) jest na równi z drogą - tam bym chciał budować dom

1/4 powierzchni działki (700m2) jest położone około 1,5m poniżej poziomu drogi.

1/4 powierzchni działki (700m2) jest położone około 2m poniżej poziomu drogi.

1/4 powierzchni działki (700m2) jest położone około 3m poniżej poziomu drogi. Tam rosną drzewa i trochę chaszczów. Jest to najniższe miejsce na działce - widoczny dół z krzakami i drzewami.

Działka jest piaszczysta - nawet jak pada deszcze to nigdzie nie stoi woda.

Podnoszenie to karkołomny proces bo licząc że 1400m2 wymaga poniesienia o 1,5m to daje 2100m3 ziemi. Szwagier pracuje w firmie, która buduje drogi, może dałby radę z wykopów płacąc tylko za transport pozyskać trochę ziemi.

Licząc 10m3 na wywrotce to jest 210 kursów. Sporo... a potem trzeba to jeszcze rozplantować i zagęścić.

No a może nie ma sensu tego w ogóle podnosić bo tam jest przepuszczalny grunt ? Ale jak to ustalić ? Bo ja mam za mało wiedzy by to precyzyjnie określić.

W jaki sposób ocenić grunt profesjonalnie ? Zlecić jakieś badanie ?

Wtedy najpierw umowa przedwstępna kupna działki i dopiero potem zlecać badanie ? Ile takie badanie kosztuje ?

3) Brak wody i kanalizacji

Trzeba kopać studnię i budować oczyszczalnię przydomową.

To duże wady ? Taka woda gruntowa na mało zaludnionym terenie może się kiedyś skończyć?

4) Droga od południa

Działka jest fajnie doświetlona od południa, ale wymaga to postawienia domu na północy - konieczne jest zrobienie drogi wewnętrznej jakby chcieć podjechać (albo jakiejś wiaty na południu działki).

Edytowane przez tom_bombadil

Najważniejsze, to co jest MPZP - i dla tej działki, i dla okolicy.

Studnia - nie wszędzie jest woda. A czasami nawet jak jest, to koszty jej uzdatniania potrafią zdziwić.

Jakieś pojęcie dadzą badania elektrooporowe - ale pewnie taniej wyjdzie zrobić odwiert próbny, a i wodę wtedy będziesz mógł pobrać do sprawdzenia.

Badanie geotechniczne też możesz zrobić.

Prąd masz bezpośrednio przy działce? Niedaleko mnie w lesie stoi dom w SSO. Wybudowany ponad dekadę temu na agregacie - w końcu budowa zawieszona, bo z prądem trzeba przekopać się przez fafnastu właścicieli prywatnych a ani oni, ani PGE nie mają na to ochoty.

Elfir, Kaizen - dzięki za pomoc! :)

ale po co podnosić?

Uważasz że nie ma potrzeby jak jest teren suchy (piasek, zero roślin rosnących na terenach podmokłych) podnosić go ?

Średnio działka jest około 1,5m poniżej drogi asfaltowej.

Z minusów - swiatło będzie dochodziło w okolicach południa na działkę..

Faktycznie - działka jest dobrze eksponowana od południa do prawie wieczora. Po stronie wschodniej spory las, ale z dzięki temu mniej wieje.

Byłem u znajomych na działce przy polach - w wietrzny dzień wiało zdecydowanie mocniej.

Najważniejsze, to co jest MPZP - i dla tej działki, i dla okolicy.

tego nie sprawdzałem jeszcze - MPZP albo trzeba wystąpić o warunki zabudowy ?

Prąd masz bezpośrednio przy działce?

Do linii napowietrznej mam jakieś kilkanaście metrów - prowadzi przez pole chłopa, który sprzedaje działkę.

OK czyli reasumując należałoby sprawdzić:

• formalnie - MPZP
  • Woda (studnia) - wykonać odwiert próbny + próbka do sprawdzenia - gdzie takie sprawdzenie można wykonać ?
  • Ziemia - badanie geotechniczne - czy takie badanie powie mi czy ziemię trzeba podnosić ?

Ile takie poszczególne badania mogą kosztować ?

Edytowane przez tom_bombadil