Slawko123 24.10.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 Hmmm, nie wiem, ja potrzebowałem warunki przyłączy, woda, kanalizacja, prąd zjazdu z drogi gminnej. Bez tego nie dostałbym pozwolenia, ale ostatnio tak dynamicznie zmienia sie prawo budowlane, ze nie mam pojecia co teraz jest potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.10.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 nie. projekt to projekt, a warunki przyłączy to warunki przyłączy. to tak jak Warunki zabudowy a pozwolenie na budowę Sprawa dotyczyła przy występowaniu o WZ że trzeba posiadać warunki przyłączy a to nie tak dawno nie było wymagane bo wystarczyło tylko zapewnienie dostaw mediów.Do WZ (nie wiem jak teraz) nie było potrzebne nic i o nie mógł wystąpić każdy, nie musiał być właścicielem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.10.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Panowie dzialka kupiona, media przy działce. Co mam teraz robic? Wybrać pierw projekt i z projektem załatwiać wszystko czy zacząć od czegos innego. Moglby mi ktoś wypisać po kolei co robić z czym gdzie iść itp? Kompletnie sie na tym nie znam. Nie chce robić czegoś czego nie muszę nie po kolei. 1. - uzyskać z Urzędu Decyzję o Warunkach Zabudowy lub Wypis i Wyrys z Palnu Miejscowego ( jeśli działka byłaby objęta Planem Miejscowym ) 2. - zlecić opracowanie ( geodeta uprawniony ) mapy do celów projektowych 3. - zlecić ( geotechnik uprawniony ) opracowanie Opinii Geotechnicznej ( na podstawie odwiertów na działce ) 4. - wystąpić o wydanie Zapewnienia i Warunków Technicznych podłączenia budynku do sieci ( na podstawie wniosków do nestorów sieci ) dot. gaz, energia, woda, kanalizacja ( sanitarne, deszczowa ) + ( nowość ! ) wystąpić o podanie informacji dot. możliwości podłączenia budynku do sieci ciepłowniczej 5. - skontaktować się z projektantem. I tu dwie opcje zlecenia na opracowanie projektu : 5.1. - projekt indywidualny : projekt koncepcyjny budynku i zagospodarowania działki i na jego podstawie opracowanie Projektu Budowlanego 5.2 - projekt gotowy : zakup projektu koncepcyjnego gotowego budynku i na jego podstawie opracowanie Projektu Budowlanego uzupełnionego o projekt zagospodarowania działki i wszystkie inne elementy, których projekt gotowy nie posiada ( a trochę tego jest ) 6. złożenie Projektu do Urzędu i uzyskanie Pozwolenia na budowę 7. znalezienie kierownika budowy i firmy realizacyjnej 8. realizacja budynku i zagospodarowania działki 9. odbiór jw i uzyskanie pozwolenia na użytkowanie 10. szczęśliwe użytkowanie budynku !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.10.2020 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Łukasz reprezentuje odpowiedzialność, a ty typową nad Wisłą byle jakość. Przecież nie każdy dom na kurzawce, glinie czy osuwisku się zawali. Niektóre może tylko się zarysują. http://www.jak-zrobic-dom.pl/2011/07/katastrofa-na-osuwisku.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.10.2020 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Co ten bełkot o kropidle i córkach wnosi do tematu? Nic.Nie każda działka wymaga przeprowadzenia badań geologicznych przed budową (bez sensu porównywać budowę na stoku z budową na normalnej działce), o tym czy są one konieczne decyduje architekt opracowujący Projekt Budowlany. W moim przypadku nie było takiej potrzebny, architekt to wyraźnie zaznaczył. I o tym był wpis henrykow - że takie badania nie są obligatoryjne w każdym przpadku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natwill 29.10.2020 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Moja gmina wymaga badań z odwiertami. Bez tego nie pozwolą budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s3pp 03.11.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Dokładnie tak było i zapewne tak jest teraz. Powielasz błędne informacje, które nijak się mają do rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.11.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Nie każda działka wymaga przeprowadzenia badań geologicznych przed budową (bez sensu porównywać budowę na stoku z budową na normalnej działce), o tym czy są one konieczne decyduje architekt opracowujący Projekt Budowlany. http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20120000463 § 4. [...] 3. Rozróżnia się następujące kategorie geotechniczne obiektu budowlanego: 1) pierwsza kategoria geotechniczna, która obejmuje posadawianie niewielkich obiektów budowlanych, o statycznie wyznaczalnym schemacie obliczeniowym w prostych warunkach gruntowych, w przypadku których możliwe jest zapewnienie minimalnych wymagań na podstawie doświadczeń i jakościowych badań geotechnicznych, takich jak: a) 1- lub 2-kondygnacyjne budynki mieszkalne i gospodarcze, [...] § 6. 1. Zakres badań geotechnicznych gruntu ustala się w zależności od kategorii geotechnicznej obiektu budowlanego. 2. Dla obiektów budowlanych pierwszej kategorii geotechnicznej zakres badań geotechnicznych może być ograniczony do wierceń i sondowań oraz określenia rodzaju gruntu na podstawie analizy makroskopowej. Wartości parametrów geotechnicznych można określać przy wykorzystaniu lokalnych zależności korelacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s3pp 06.11.2020 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Powielasz błędne informacje, które nijak się mają do rzeczywistości. Pisałem już wcześniej w tym wątku jak wygląda sytuacja na chwilę obecną. Cofnij się na poprzednią stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.11.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Obecnie wystąpienie o WZ jest darmowe, ale tylko dla właściciela działki. W innym wypadku opłata to 600 zł. możesz podać źródło tego twierdzenia? Podstawa prawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s3pp 09.11.2020 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 To co pisałeś to była proponowana zmiana ustawy, nie doszły mnie słuchy aby ona weszła w życie. Załóżmy że weszła w życie a to i tak nic nie zmieni bo ja jako zainteresowany kupnem danej działki zamiast płacić 600 zł za WZ, to będę żądał od właściciela działki aby pokazał mi WZ dla tej działki i tak będę miał WZ za darmo, bo właściciel ma warunki za darmo. Mocne jest te "żądać", takie... polskie. Szkoda, że w praktyce ta sama działka z WZ będzie miała zupełnie inną cenę niż ta bez WZ, ale z możliwością ich uzyskania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s3pp 09.11.2020 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 możesz podać źródło tego twierdzenia? Podstawa prawna. Slawko niestety nie podam Ci podstawy prawnej. Wypowiadam się jako praktyk. Sam dowiedziałem się o tym przy kupnie działek. Jeszcze parę miesięcy temu wszystko wyglądało tak jak pisał kolega "żądacz" powyżej. WZ uzyskiwało się bez problemu i bez opłat. To samo tyczy się promes dotyczących podłączenia wody i kanalizy. Do 19.09.20 były promesy, obecnie występujesz z wnioskiem o wydanie warunków technicznych dla powyższcyh z określeniem lokalizacji przyłącza, ilościach dobowych wody, ścieków etc. Niby jest to wiążące, ale wystarczy przed złożeniem PnB złożyć nowy wniosek, już z konkretnymi wytycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 09.11.2020 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 (edytowane) Czyli tylko słyszałeś, że trzeba zapłacić....... To samo tyczy się promes dotyczących podłączenia wody i kanalizy. Do 19.09.20 były promesy, obecnie występujesz z wnioskiem o wydanie warunków technicznych dla powyższcyh z określeniem lokalizacji przyłącza, ilościach dobowych wody, ścieków etc.a ja nie miałem promes tylko musiałem dostarczyć warunki techniczne podłaczenia wody, kanalizacji, prądu itp. Czyżby wróciło stare..... to co było kilka lat temu? Na pewno? czy tylko słyszałeś? Edytowane 9 Listopada 2020 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 11.11.2020 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 To że coś obowiązuje regionalnie bo tak sobie Pan Wójt czy Burmistrz ustalił, nie oznacza że to obowiązuje w całym kraju. Dla przykładu do PnB jest wymagany projekt instalacji elektrycznej, ale bywają w Polsce starostwa gdzie nie wymagają takiego projektu przy składaniu papierków na PnB. W tej chwili już żadne starostwo nie może wymagać instalacji elektrycznej do PnB. Instalacja jest częścią PT, który robi się po uzyskaniu PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s3pp 22.11.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Nie bądź smieszny, w jakim świecie Ty żyjesz? Każdy kto kupuje działkę pyta o możliwość zabudowy (trafiają sie łosie co kupują kota w worku ale to margines) czyli czy ma WZ albo wypis z MPZP i nie ma to nic związane z cena działki, o czym ty w ogóle piszesz? Skoro właściciel działki otrzymuje WZ za darmo to w jaki sposób ma to wpłynąć na cenę działki? Kto kupi działkę bez WZ? Możesz mi wyjaśnić dlaczego działka z WZ ma być droższa niż bez. Ile gruntów pod budowę kupiłeś z swoim życiu? Jedną działkę? Dwie? Bez urazy, ale dyskutowanie z teoretykiem, który kiedyś kupił jedną działkę pod budowę domu mija się z celem. Nie jestem śmieszny, piszę jako praktyk. Tylko na przełomie pażdziernika/listopada zakupiłem 6 działek rolnych, żadna nie miała WZ. Do tego na działkach była służebność operatora energii. Cena to jakieś 15% ceny rynkowej gruntów w tej okolicy. Formalności zajęły 2 miesiące. Obecnie każda działka ma wydane WZ. W KW czysto, żadnych służebności. Dla przyszłych kupujących zrobione badania gruntu. Do końca roku wszystkie działki będą sprzedane. Tak działają "łosie", o których piszesz. Panowie macie rację. Lokalnie może to wyglądać inaczej niż w reszcie kraju. Odniosłem się do własnego przypadku, może niepotrzebnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts