Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę wygasło

Recommended Posts

Witam. Pozwolenie na budowe niestety wygasło. I teraz chcę je odnowić, ale żeby tego dokonać muszę złożyć w urzędzie 4 kopie projektu. Tylko, że ja mam tylko jeden egzemplarz projektu. Co w takiej sytuacji robić??? Można go po prostu skserować???

Ilość kopi to najmniejszy z Twoich problemów , musisz zaktualizować mapę do celów projektowych czyli geodeta pomiary itd, pewnie wygasły warunki na media, i musisz dostosować budynek do WT 2021.

Witam. Pozwolenie na budowe niestety wygasło. I teraz chcę je odnowić, ale żeby tego dokonać muszę złożyć w urzędzie 4 kopie projektu. Tylko, że ja mam tylko jeden egzemplarz projektu. Co w takiej sytuacji robić??? Można go po prostu skserować???

Nie 4 tylko 3, i nie cały projekt, tylko PZT i PAB. U mnie projektant (czyli architekt) niektóre dokumenty kserował, podbijał swoją pieczątką i podpisywał "za zgodność z oryginałem", więc przypuszczam, że powinno przejść coś takiego jak skopiowanie z podpisem.

Puki co, nowe normy jeszcze nie obowiązują, więc po co to robić?

Nawet jak złoży w tym roku to zmieniły się przepisy obowiązuje WT na dzień pozwolenia nie złożenie o pozwolenie jak było. A z tego co piszą przez Covid-a trwa to długo wiec na pozwolenie w 2020 szans nie ma.

Nawet jak złoży w tym roku to zmieniły się przepisy obowiązuje WT na dzień pozwolenia nie złożenie o pozwolenie jak było. A z tego co piszą przez Covid-a trwa to długo wiec na pozwolenie w 2020 szans nie ma.

Nie wiem jak jest w tej chwili. Jak ja składałem w 2017, a potem ponownie w 2018 (żeby było według nowych WT2018 ) to obowiązywały mnie przepisy na dzień złożenia projektu w urzędzie, a nie na dzień uzyskania pozwolenia.

Nie wiem jak jest w tej chwili. Jak ja składałem w 2017, a potem ponownie w 2018 (żeby było według nowych WT2018 ) to obowiązywały mnie przepisy na dzień złożenia projektu w urzędzie, a nie na dzień uzyskania pozwolenia.

Tak było teraz wg stanu po ostaniej aktualizacji PB z września jest zmiana jak pisałem

1) - musisz złożyć NOWY projekt do Urzędu ( odpadają wszelkie ksera, kopie, itp ) podpisany przez uprawnionych projektantów i z aktualnymi dokumentami formalno prawnymi ( opinie, zaświadczenia, pozwolenia, ... )

2) - projektanci mogą się "posiłkować" wcześniejszym projektem, ale NOWY musi być dostosowany do aktualnych przepisów budowlanych, w tym ( zakładając, że złożysz projekt w przyszłym roku ) do zmian Warunków Technicznych wchodzących od stycznia 2021r. ( w tym projektowanej charakterystyki energetycznej.

Jeżeli projektanci nie są autorami oryginalnego projektu - potrzebna byłaby zgoda autorów na zmiany w Projekcie ( Ustawa o Prawie Autorskim )

3) - zmieniło się Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy Projektu Budowlanego jednak przepisy dopuszczają składanie projektu do Urzędu na dotychczasowych warunkach ( tj. 4 egzemplarze projektu ), co będzie obowiązywać do dnia 19 września 2021r i co wynika z art. 26 ustawy z dnia 13 lutego 2020 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2020 poz. 471),

jw dot. również dotychczasowej Ustawy Prawo Budowlane

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

- Urząd ( organ administracji architektoniczno-budowlanej ) ma 65 dni na wydanie Decyzji z możliwością przedłużenia terminu, jeśli wniosek o wydanie PNB byłby niekompletny ( do uzupełnienia ).

- zazwyczaj, dla proj. domu jednorodzinnego, decyzja PNB wydawana jest w miesiąc, ale wszystko zależy od danego Urzędu

2) - projektanci mogą się "posiłkować" wcześniejszym projektem, ale NOWY musi być dostosowany do aktualnych przepisów budowlanych, w tym ( zakładając, że złożysz projekt w przyszłym roku ) do zmian Warunków Technicznych wchodzących od stycznia 2021r. ( w tym projektowanej charakterystyki energetycznej.

Jeżeli projektanci nie są autorami oryginalnego projektu - potrzebna byłaby zgoda autorów na zmiany w Projekcie ( Ustawa o Prawie Autorskim )

Skoro projekt będzie rysowany od nowa, to mi się wydaje że nie ma szans, aby ktoś udowodnił naruszenie praw autorskich. Nie wiem jak wygląda plagiat w architekturze, ale czy jeżeli łazienka będzie mieć te same wymiary, to stary projektant odszuka nowy projekt w zasobach Wydziału Architektury i pozwie o plagiat?

• 4 months później...