Fernando91 06.11.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Witam. Pozwolenie na budowe niestety wygasło. I teraz chcę je odnowić, ale żeby tego dokonać muszę złożyć w urzędzie 4 kopie projektu. Tylko, że ja mam tylko jeden egzemplarz projektu. Co w takiej sytuacji robić??? Można go po prostu skserować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.11.2020 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Witam. Pozwolenie na budowe niestety wygasło. I teraz chcę je odnowić, ale żeby tego dokonać muszę złożyć w urzędzie 4 kopie projektu. Tylko, że ja mam tylko jeden egzemplarz projektu. Co w takiej sytuacji robić??? Można go po prostu skserować??? Ilość kopi to najmniejszy z Twoich problemów , musisz zaktualizować mapę do celów projektowych czyli geodeta pomiary itd, pewnie wygasły warunki na media, i musisz dostosować budynek do WT 2021. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 06.11.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Nowy projekt zgodny z nowymi wytycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldente 07.11.2020 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 musisz dostosować budynek do WT 2021 Puki co, nowe normy jeszcze nie obowiązują, więc po co to robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.11.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Puki co, nowe normy jeszcze nie obowiązują, więc po co to robić? Jak zdąży uzyskać PnB w tym roku - to gratulacje. A projekt i tak będzie potrzebny, żeby dostosować do WT2017. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 08.11.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Witam. Pozwolenie na budowe niestety wygasło. I teraz chcę je odnowić, ale żeby tego dokonać muszę złożyć w urzędzie 4 kopie projektu. Tylko, że ja mam tylko jeden egzemplarz projektu. Co w takiej sytuacji robić??? Można go po prostu skserować??? Nie 4 tylko 3, i nie cały projekt, tylko PZT i PAB. U mnie projektant (czyli architekt) niektóre dokumenty kserował, podbijał swoją pieczątką i podpisywał "za zgodność z oryginałem", więc przypuszczam, że powinno przejść coś takiego jak skopiowanie z podpisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.11.2020 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Puki co, nowe normy jeszcze nie obowiązują, więc po co to robić? Nawet jak złoży w tym roku to zmieniły się przepisy obowiązuje WT na dzień pozwolenia nie złożenie o pozwolenie jak było. A z tego co piszą przez Covid-a trwa to długo wiec na pozwolenie w 2020 szans nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 09.11.2020 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Nawet jak złoży w tym roku to zmieniły się przepisy obowiązuje WT na dzień pozwolenia nie złożenie o pozwolenie jak było. A z tego co piszą przez Covid-a trwa to długo wiec na pozwolenie w 2020 szans nie ma. Nie wiem jak jest w tej chwili. Jak ja składałem w 2017, a potem ponownie w 2018 (żeby było według nowych WT2018 ) to obowiązywały mnie przepisy na dzień złożenia projektu w urzędzie, a nie na dzień uzyskania pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.11.2020 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Nie wiem jak jest w tej chwili. Jak ja składałem w 2017, a potem ponownie w 2018 (żeby było według nowych WT2018 ) to obowiązywały mnie przepisy na dzień złożenia projektu w urzędzie, a nie na dzień uzyskania pozwolenia. Tak było teraz wg stanu po ostaniej aktualizacji PB z września jest zmiana jak pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.11.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 (edytowane) Witam. Pozwolenie na budowe niestety wygasło. I teraz chcę je odnowić, ale żeby tego dokonać muszę złożyć w urzędzie 4 kopie projektu. Tylko, że ja mam tylko jeden egzemplarz projektu. Co w takiej sytuacji robić??? Można go po prostu skserować??? 1) - musisz złożyć NOWY projekt do Urzędu ( odpadają wszelkie ksera, kopie, itp ) podpisany przez uprawnionych projektantów i z aktualnymi dokumentami formalno prawnymi ( opinie, zaświadczenia, pozwolenia, ... ) 2) - projektanci mogą się "posiłkować" wcześniejszym projektem, ale NOWY musi być dostosowany do aktualnych przepisów budowlanych, w tym ( zakładając, że złożysz projekt w przyszłym roku ) do zmian Warunków Technicznych wchodzących od stycznia 2021r. ( w tym projektowanej charakterystyki energetycznej. Jeżeli projektanci nie są autorami oryginalnego projektu - potrzebna byłaby zgoda autorów na zmiany w Projekcie ( Ustawa o Prawie Autorskim ) 3) - zmieniło się Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy Projektu Budowlanego jednak przepisy dopuszczają składanie projektu do Urzędu na dotychczasowych warunkach ( tj. 4 egzemplarze projektu ), co będzie obowiązywać do dnia 19 września 2021r i co wynika z art. 26 ustawy z dnia 13 lutego 2020 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2020 poz. 471), jw dot. również dotychczasowej Ustawy Prawo Budowlane Edytowane 11 Listopada 2020 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 15.11.2020 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Ile czasu czeka sie teraz na pozwolenie na budowe ? Powiat piaseczyński? Obawiam.sie, ze moge miec obsuwe z powodu wirusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.11.2020 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 - Urząd ( organ administracji architektoniczno-budowlanej ) ma 65 dni na wydanie Decyzji z możliwością przedłużenia terminu, jeśli wniosek o wydanie PNB byłby niekompletny ( do uzupełnienia ).- zazwyczaj, dla proj. domu jednorodzinnego, decyzja PNB wydawana jest w miesiąc, ale wszystko zależy od danego Urzędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.11.2020 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 16.11.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 2) - projektanci mogą się "posiłkować" wcześniejszym projektem, ale NOWY musi być dostosowany do aktualnych przepisów budowlanych, w tym ( zakładając, że złożysz projekt w przyszłym roku ) do zmian Warunków Technicznych wchodzących od stycznia 2021r. ( w tym projektowanej charakterystyki energetycznej. Jeżeli projektanci nie są autorami oryginalnego projektu - potrzebna byłaby zgoda autorów na zmiany w Projekcie ( Ustawa o Prawie Autorskim ) Skoro projekt będzie rysowany od nowa, to mi się wydaje że nie ma szans, aby ktoś udowodnił naruszenie praw autorskich. Nie wiem jak wygląda plagiat w architekturze, ale czy jeżeli łazienka będzie mieć te same wymiary, to stary projektant odszuka nowy projekt w zasobach Wydziału Architektury i pozwie o plagiat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.11.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Nie chodzi o udowodnienie i nie chodzi o wymiar łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 20.03.2021 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Uprzejmie donosze, że pozwolenie dostaliśmy w ciągu miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.03.2021 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Aj waj! Donosić na siebie? Czy to nazywa się autodonos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts