gogush 25.11.2020 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Mam pytanie jak sterujecie oświetleniem zewnętrznym ? ręcznie, automatycznie , pół automatycznie ? czego używacie w dwóch ostatnich przypadkach ? (w pierwszym zakładam że jest włącznik ) Pytam ponieważ pierwotnie u mnie miał być zegar astronomiczny ale małża zażyczyła sobie sterowanie ręcznie co przy obecnej już instalacji nie jest trywialne (aczkolwiek możliwe). Czy ktoś z Was całkowicie zdał się na automatyczne włączanie/wyłączanie oświetlenia zewnętrznego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.11.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Czujka zmierzchu do ograniczenia od dołu i czasowy do ograniczenia od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 26.11.2020 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Zegar astronomiczny może pracować także w trybie ręcznym i wówczas masz zał /wył. A jak żonce znudzi się załączanie ręczne to zawsze możesz przejść na tryb automatyczny. Sam zegar ma w sobie już wbudowany przekaźnik wiec nie potrzebuje urządzenia zewnętrznego typu np. stycznik. Wiadomo styk przekaźnika ma dopuszczalną max. wartość prądu jaki może przez ten styk płynąć. W razie większego obciążenia wykorzystasz przekaźnik zegara jako element sterujący np. w/w stycznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.11.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Sterowanie poprzez centralę alarmową z wolnego przycisku pilota, możliwość(wybór) sterowania z czujnika zmierzchu, timer-a (ustawienie godzin pracy w dniu/miesiącu/roku) sterowanie z czujników zewnętrznych(gdy nie jest załączone) sterowanie aplikacją ze smartfonu. Tak więc wiele opcji - nie mam dodatkowego włącznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 27.11.2020 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Ja poszedłem drogą "lenia" - czyjnik zmierzchu i o niczym nie muszę pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 30.11.2020 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Ja poszedłem drogą "lenia" - czyjnik zmierzchu i o niczym nie muszę pamiętać. Tylko nie da się zrobić przerwy nocnej , ja mam na szczęście światełka 1 W na elewacji więc nie jest jak na lotnisku więc mógłbym świecić całą noc , na razie podłączyłem do zegara astronomicznego i pokazałem żonie jak włączać/wyłączać w rozdzielni (zegar na szyne), nie jest zachwycona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 30.11.2020 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Poszperaj jeszcze w katalogu firmy f&f. Znajdziesz tam pilota dzięki któremu można zbudować jeszcze alternatywne załączanie oświetlenia przy pomocy pilota i przekaźnika z nim współpracującego. Zegar niech załącza normalnie oświetlenie, natomiast żona będzie sterować przy pomocy pilota stykiem przekaźnika spiętego szeregowo ze stykiem zegara astronomicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2020 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Jak ktoś chce cuda na kiju - sonoff.Mi tam do oświetlenia elewacji wystarczają żarówki z czujnikiem zmierzchu. Widziałem też plafony (ale w sklepie żadnym nie mogę namierzyć) zapalające się po zmierzchu słabym światłem a po wykryciu ruchu jasnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.11.2020 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Tylko nie da się zrobić przerwy nocnej , ja mam na szczęście światełka 1 W na elewacji więc nie jest jak na lotnisku więc mógłbym świecić całą noc , na razie podłączyłem do zegara astronomicznego i pokazałem żonie jak włączać/wyłączać w rozdzielni (zegar na szyne), nie jest zachwycona Już raz napisałem ale powtórzę Czujka zmierzchu w połączeniu z zegarem da ci możliwość włączenia w automacie po zmierzchu i wyłączenia o zaprogramowanej godzinie do tego można zrobić to samo o świcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 01.12.2020 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Już raz napisałem ale powtórzę Czujka zmierzchu w połączeniu z zegarem da ci możliwość włączenia w automacie po zmierzchu i wyłączenia o zaprogramowanej godzinie do tego można zrobić to samo o świcie. Zegar astronomiczny jaki posiadam włącza się po zachodzie (w swoim mam jeszcze zmierzch cywilny) i wyłącza się o wschodzie. Nie bardzo rozumiem czujnika zmierzchu, chyba ze myślałeś nie o zegarze astronomicznym a o włączniku czasowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.12.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Zegar astronomiczny jaki posiadam włącza się po zachodzie (w swoim mam jeszcze zmierzch cywilny) i wyłącza się o wschodzie. Nie bardzo rozumiem czujnika zmierzchu, chyba ze myślałeś nie o zegarze astronomicznym a o włączniku czasowym Fakt jakoś mi to umknęło z zegarem. Dodasz wyłącznik czasowy i wyjdzie to co napisałem. Zegar astronomiczny jako czujka zmierzchu i programowany wyłącznik czasowy i masz włączenie po zmierzchu i wyłączenie o zadanej godzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts