januslu1 30.11.2020 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 cześć Chcę kupić działkę budowlaną, jednak właściciel na etapie uzgadniania formalności zaproponował mi nie typową formę aktu notarialnego: opcja A) jeden 3stronny akt notarialny: właściciel przekazuje w darowiźnie działkę swojej żonie - równocześnie ja ją kupuję od żony opcja B) właściciel podpisuje akt notarialny przekazania w darowiźnie działkę swojej żonie - tydzień później (po uzyskaniu zaświadczenia o uregulowaniu/ zwolnieniu od podatku) ja podpisuję umowę kupna z obdarowaną żoną Pls pomóżcie Czy taka forma transakcji jest w pełni dla mnie bezpieczna? Jakich zapisów w Umowie muszę dopilnować, żeby tak było? Mam obawy podatkowe i z Księgą Wieczystą (na dzień dzisiejszy KW jest czysta: jeden właściciel, brak obciążeń - jednak w momencie kupna przez mnie tej działki KW nie będzie jak rozumiem aktualna, bo aktualizacja pod kątem darowizny trwałaby ~pół roku). Zależy mi na kupnie tej działki, ale nie chciałabym się nadziać na "minę"... Z góry dziękuję za Wasze rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.11.2020 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Ale szambo nie ładuj się w coś takiego. Kupujesz działkę od własciciela który widnieje w KW a nie jakieś robienie lodów na boku. Jak to własność małżeńska to kupujesz od małżeństwa i masz wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.11.2020 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Niech sobie właściciele sami ustalą kto jest ostatecznie właścicielem i tym samym sprzedającym - mąż czy żona. Pierwsza wersja to oczywiście przerzucenie na ciebie kosztów notarialnych za ich prywatne rozliczenia. Ale druga nie bardzo wiem dlaczego ciebie miałaby obchodzić, co oni tam sobie przekazują?Jedynie mają wyprostować sytuacje w KW. W obecnych czasach mało realne, by KW została zaktualizowana tydzień po podpisaniu aktu notarialnego. podejrzewam, że mąż musiałby odprowadzić podatek od sprzedaży i dlatego chce by jednym właścicielem była żona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januslu1 30.11.2020 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Hejka Pls Weźcie pod uwagę, że ja chcę kupić tą działkę - tyle że w sposób legalny/ w pełni bezpieczny dla mnie To może inaczej: na dzień dzisiejszy właścicielem działki jest wyłącznie osoba X > za miesiąc osoba X podpisze darowiznę na osobę Y > za 6 tygodni osoba Y podpisze umowę sprzedaży ze mną. Czy koniecznie muszę czekać aż osoba Y zostanie wpisana do Księgi Wieczystej jako właściciel (co pewnie potrwa ponad pół roku)? Czy mogę bezzwłocznie bezpiecznie podpisać umowę kupna z osobą Y? W mojej naiwności myślę, że legalność tej operacji GWARANTUJE notariusz który przygotowuje tą całą "logistykę" ... racja? Pozdrowienia! & z góry dziękuję Wam za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.11.2020 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Spytaj w takim razie notariusza, czy on nie widzi przeszkód w tym, że na podglądzie KW ma innego właściciela niż będzie w akcie notarialnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Sprawdź, ile u Ciebie trwa zmiana wpisu w KW. Teraz wszystko jest elektronicznie, więc nie sądzę, żeby trzeba było czekać tygodnie, a co dopiero miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.11.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Sprawdź, ile u Ciebie trwa zmiana wpisu w KW. Teraz wszystko jest elektronicznie, więc nie sądzę, żeby trzeba było czekać tygodnie, a co dopiero miesiące I tu się zdziwisz wpisanie hipoteki 7 lat temu trwało w Pruszkowie tydzień a teraz wykreślenie 6 miesięcy bo są zawaleni robota maja mnóstwo zajęć hipotek i to jest terminowe a wykreslenie kredytu to light niczym niezagrozony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.11.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 (edytowane) Notariusz odpowie czy można dokonać transakcji na podstawie aktu notarialnego nie ujawnionego w KW. Obowiązkiem notariusza jest przesłać zawarty AN chyba w ciągu doby i następnego dnia w KW pojawi się wzmianka o wniosku (data wpływu, numer) , lecz bez możliwości poznania jego treści. To jest wzmianka o wniosku, natomiast treść wniosku będzie wpisana stosownie do mocy przerobowych wydziału KW. Terminy podawane przez dyskutantów wyżej, są spotykane w praktyce. Pytaj. Edytowane 30 Listopada 2020 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januslu1 01.12.2020 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Bardzo Wam wszystkim dziękuję za rady Wyjaśnię wszystko bardzo dokładnie z notariuszem, liczę że wszystko zakończy się szczęśliwym finałem. Miłego dnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.12.2020 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Notariusz odpowie czy można dokonać transakcji na podstawie aktu notarialnego nie ujawnionego w KW. Obowiązkiem notariusza jest przesłać zawarty AN chyba w ciągu doby i następnego dnia w KW pojawi się wzmianka o wniosku (data wpływu, numer) , lecz bez możliwości poznania jego treści. To jest wzmianka o wniosku, natomiast treść wniosku będzie wpisana stosownie do mocy przerobowych wydziału KW. Terminy podawane przez dyskutantów wyżej, są spotykane w praktyce. Pytaj. Notariusz obecnie powie co zechcesz aby przytulić taksę notarialną i to niczego nie gwarantuje zalecam ostrożność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.12.2020 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Lecz wówczas ryzykuje zarzutem braku dołożenia należytej staranności. Osoba zaufania publicznego , która nie umie powiedzieć NIE, to może .... .... .... .Nie każdy notariusz jest jak rejent na filmie "Wesele". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts