Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pls pomóżcie: nietypowa transakcja kupna działki

januslu1

Recommended Posts

cześć

Chcę kupić działkę budowlaną, jednak właściciel na etapie uzgadniania formalności zaproponował mi nie typową formę aktu notarialnego:

opcja A) jeden 3stronny akt notarialny: właściciel przekazuje w darowiźnie działkę swojej żonie - równocześnie ja ją kupuję od żony

opcja B) właściciel podpisuje akt notarialny przekazania w darowiźnie działkę swojej żonie - tydzień później (po uzyskaniu zaświadczenia o uregulowaniu/ zwolnieniu od podatku) ja podpisuję umowę kupna z obdarowaną żoną

Pls pomóżcie :bash: Czy taka forma transakcji jest w pełni dla mnie bezpieczna? Jakich zapisów w Umowie muszę dopilnować, żeby tak było? Mam obawy podatkowe i z Księgą Wieczystą (na dzień dzisiejszy KW jest czysta: jeden właściciel, brak obciążeń - jednak w momencie kupna przez mnie tej działki KW nie będzie jak rozumiem aktualna, bo aktualizacja pod kątem darowizny trwałaby ~pół roku). Zależy mi na kupnie tej działki, ale nie chciałabym się nadziać na "minę"...

Z góry dziękuję za Wasze rady :)

Niech sobie właściciele sami ustalą kto jest ostatecznie właścicielem i tym samym sprzedającym - mąż czy żona.

Pierwsza wersja to oczywiście przerzucenie na ciebie kosztów notarialnych za ich prywatne rozliczenia. Ale druga nie bardzo wiem dlaczego ciebie miałaby obchodzić, co oni tam sobie przekazują?

Jedynie mają wyprostować sytuacje w KW. W obecnych czasach mało realne, by KW została zaktualizowana tydzień po podpisaniu aktu notarialnego.

podejrzewam, że mąż musiałby odprowadzić podatek od sprzedaży i dlatego chce by jednym właścicielem była żona.

Hejka

Pls Weźcie pod uwagę, że ja chcę kupić tą działkę - tyle że w sposób legalny/ w pełni bezpieczny dla mnie :) To może inaczej: na dzień dzisiejszy właścicielem działki jest wyłącznie osoba X > za miesiąc osoba X podpisze darowiznę na osobę Y > za 6 tygodni osoba Y podpisze umowę sprzedaży ze mną. Czy koniecznie muszę czekać aż osoba Y zostanie wpisana do Księgi Wieczystej jako właściciel (co pewnie potrwa ponad pół roku)? Czy mogę bezzwłocznie bezpiecznie podpisać umowę kupna z osobą Y? W mojej naiwności myślę, że legalność tej operacji GWARANTUJE notariusz który przygotowuje tą całą "logistykę" ... racja?

Pozdrowienia! & z góry dziękuję Wam za rady

Sprawdź, ile u Ciebie trwa zmiana wpisu w KW. Teraz wszystko jest elektronicznie, więc nie sądzę, żeby trzeba było czekać tygodnie, a co dopiero miesiące

I tu się zdziwisz wpisanie hipoteki 7 lat temu trwało w Pruszkowie tydzień a teraz wykreślenie 6 miesięcy bo są zawaleni robota maja mnóstwo zajęć hipotek i to jest terminowe a wykreslenie kredytu to light niczym niezagrozony

Notariusz odpowie czy można dokonać transakcji na podstawie aktu notarialnego nie ujawnionego w KW. Obowiązkiem notariusza jest przesłać zawarty AN chyba w ciągu doby i następnego dnia w KW pojawi się wzmianka o wniosku (data wpływu, numer) , lecz bez możliwości poznania jego treści. To jest wzmianka o wniosku, natomiast treść wniosku będzie wpisana stosownie do mocy przerobowych wydziału KW. Terminy podawane przez dyskutantów wyżej, są spotykane w praktyce.

Pytaj.

Edytowane przez Bertha

Notariusz odpowie czy można dokonać transakcji na podstawie aktu notarialnego nie ujawnionego w KW. Obowiązkiem notariusza jest przesłać zawarty AN chyba w ciągu doby i następnego dnia w KW pojawi się wzmianka o wniosku (data wpływu, numer) , lecz bez możliwości poznania jego treści. To jest wzmianka o wniosku, natomiast treść wniosku będzie wpisana stosownie do mocy przerobowych wydziału KW. Terminy podawane przez dyskutantów wyżej, są spotykane w praktyce.

Pytaj.

Notariusz obecnie powie co zechcesz aby przytulić taksę notarialną i to niczego nie gwarantuje zalecam ostrożność.