vodka 05.12.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Mam dość skomplikowany (jak na moją małą głowę) problem. Jestem właścicielem działki, która z dwóch jej boków jest otoczona gruntem sklasyfikowanym w ewidencji gruntów i budynków jako "Ls" i "Lsv". Obszar na sąsiedniej działce w MPZP jest określony jako "tereny parkowe na gruntach leśnych", jednocześnie są inne grunty określone w MPZP jako "las". W MPZP określono, iż w odległości "10 m od ściany lasu tworzy się strefę jego ochrony, w granicach której wyklucza się zabudowę" (cyt.). Dom został zaprojektowany i wkomponowany tak, aby zachować 12m odległości od tych boków działki , gdzie znajduje się las, park czy co to właściwie jest (wiadomo, warunki techniczne)... Pytanie czy w strefie tych 10 m od granicy lasu mogą postawić wiatę, altanę lub taras? To, że nie wymagają one nawet zgłoszenia pod pewnymi warunkami to wiem, pytanie czy mogą mi to kazać później rozebrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.12.2020 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 "zabudowa" to nieprecyzyjne określenie. Nie jest dalej doprecyzowane, co przez to gmina rozumie? Ogrodzenie pod to podpada? Budynki? Budowle? Utwardzenie terenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vodka 05.12.2020 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 niestety brak jakiejkolwiek definicji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 06.12.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Na pewno wiata jest niewidoczna dla przepisów. Nie dotyczą jej przepisy przeciwpożarowe, bo nie zatrzymuje ognia. Ogień, temperatura i inne sprawy pożarowe przechodzą na drugą stronę wiaty bez problemu. Natomiast co gmina wymyśliła w swoim MPZP tego nikt nie wie. Interpretacja zależy od widzimisię urzędnika zatwierdzającego ewentualnie widzimisię sądu (jak ktoś zgłosi do sądu). W Krakowie jak prosiłem o wyjaśnienie pewnych kwestii powiedzieli, że nie wiedzą co to oznacza "my nie interpretujemy - my tylko uchwalamy MPZP" w domyśle "my piszemy byle co, sami nie wiemy co, może być dwuznaczne, a niech się inwestorzy kopią z urzędami" odpowiedziano mi w Wydziale Planowania Przestrzennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.12.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Na pewno wiata jest niewidoczna dla przepisów. Nie dotyczą jej przepisy przeciwpożarowe, bo nie zatrzymuje ognia. Ogień, temperatura i inne sprawy pożarowe przechodzą na drugą stronę wiaty bez problemu. Natomiast co gmina wymyśliła w swoim MPZP tego nikt nie wie. Interpretacja zależy od widzimisię urzędnika zatwierdzającego ewentualnie widzimisię sądu (jak ktoś zgłosi do sądu). W Krakowie jak prosiłem o wyjaśnienie pewnych kwestii powiedzieli, że nie wiedzą co to oznacza "my nie interpretujemy - my tylko uchwalamy MPZP" w domyśle "my piszemy byle co, sami nie wiemy co, może być dwuznaczne, a niech się inwestorzy kopią z urzędami" odpowiedziano mi w Wydziale Planowania Przestrzennego. Miodzio!!! Kwintesencja jakości przepisów stanowionych w Polsce. Zapewne było to kiedyś tzn. w czasach przed covidowych, gdy do krawędzi było daleko. Parafrazując klasyka: ...staliśmy na skraju przepaści, obecnie uczyniliśmy krok naprzód. Starzy pamiętają, młodsi sobie wygooglują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomatom 07.12.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 MPZP (w wielu przypadkach niestety) to kolejny przykład jak banda idiotów potrafi całej masie ludzi utrudnic życie. A taka wiata jak jest "niewidzialna" to moze nie mogą dać nakazu rozbiórki czegoś niewidzialnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts