Serafinxvii 16.12.2020 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Witam, Chciał bym rozkręcić działalność ale do efektywnej pracy potrzebuje wysokiej temperatury na poziomie 31 a nawet 32°C.Pomieszczenie do ogrzania nie jest duże bo około 60m², wysokość 2,5m.Budynek, przerobiony stary letniak z cegły, na ścianach 30cm styropian, na stropie 40cm wełny. Brak okien jedno wyjście poprzedzone małym pomieszczeniem, wentylacja z rekuperacją.Czy takie pomieszczenie da się ogrzać podłogówką wodna? Tzn czy takie ogrzewanie utrzyma tą temperaturę? Myślałem nad bojlerem elektrycznym. W przyszłosci chciał bym w to wpiąć kolektory słoneczne. Czy bardzo drogie było by ogrzewanie samym prądem? Może ktoś doradził by inne rozwiązanie. Ma to być firma hodujaca zwierzęta egzotyczne i dlatego taka temperatura, w pomieszczeniu ma być dużo pojemników, dlatego myślałem nad podłogówką aby nie tracić miejsca. Myślałem też nad dołożeniem dodatkowego styropianu 2-3cm i jakiegoś ekranu termoizolacyjnego od środka budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 16.12.2020 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Daj sobie spokój to nie jest biznes. Lubisz zwierzaki to kup sobie kilka a swoją energię i zapał do biznesu kieruj w sensowniejsze branże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 17.12.2020 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 Z ogrzewaniem podłogowym będziesz miał problem, bo najcieplej jest na dole a chłodniej na górze. Wg mnie już lepiej grzać powietrzem. Łatwiej regulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serafinxvii 17.12.2020 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 Janekk1234 dziękuję za odpowiedź ale nie o to pytałem:) Pawel78 Wiem ze przy podłogówce najcieplejsze jest na dole ale myślałem żeby zamontować wiatraki przy suficie które by powoli mieszały powietrze w pomieszczeniu. Po wygrzaniu pomieszczenia do tych 30° ogrzewanie miało by za zadanie utrzymać tą temp. A co do ogrzewania powietrzem to jak byś to widział? Piec w kotłowni, jakiś wymiennik który by oddawał ciepło i wentylator który rurami doprowadzał by ciepłe powietrze do pomieszczenia? Według Ciebie łatwiej by było w takim wypadku kontrolować temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.12.2020 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 ...Czy bardzo drogie było by ogrzewanie samym prądem? Myślałem też nad dołożeniem dodatkowego styropianu 2-3cm i jakiegoś ekranu termoizolacyjnego od środka budynku.... Przy tak wysokiej temperaturze grzanie nawet w G12(W) wyjdzie drogo. Choć nawet nie wiedziałem, że są zwierzęta, które takiej wymagają - konopie to rozumiem, ale zwierzęta? Druga kwestia całkiem sensowna, ale wyjątkowo trudna do skutecznego wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serafinxvii 17.12.2020 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Dla konopi to max 28:D a tak serio owady wymagają wysokiej temperatury, może nie tyle wymagają co tempo wzrostu uzależnione jest w dużym stopniu od temp. mistalova o drugim rozwiązaniu mówisz o styropianie i ekranie czy o ogrzaniu tego za pomocą jakiegoś rodzaju ciepłego powietrza? Edytowane 17 Grudnia 2020 przez Serafinxvii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 17.12.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Kurnik na kilkadziesiąt tysięcy kurcząt ogrzewany jest metodą kombinowaną, podłoga + nagrzewnice powietrza.Temperatury muszą być na podobnym poziomie jak w opisywanym przypadku, przynajmniej w tym początkowym stadium wzrostu.Nagrzewnice szybko muszą podnieść temp. wewnątrz budynku a podłoga oczywiście ma za zadanie podtrzymywać temperaturę, sama podłoga niestety nie da rady dobić do tak wysokiej temperatury w tego typu budynku.W przypadku kurnika co kilka tygodni dochodzi też do obniżenia temp. na skutek intensywnego wietrzenia pomieszczenia, jego mycia i dezynfekcji, więc nagrzewnice są potrzebne aby znów szybko podnieść temp. W kurniku cała hodowla rozgrywa się tez na poziomie 0, więc tu podłogówka jest optymalna - sucho, czysto, ciepło, wymarzone warunki dla ptaków - wedle opinii hodowców nie chorują, mają zdrowe, dobrej jakości nóżki, potrzebują mniej pokarmu. Jeśli w tym przypadku mielibyśmy podnieść temperaturę i ją cały czas utrzymywać to możliwe że sama podłoga wyda, ale to najlepiej sprawdzić obliczeniowo (jeśli to możliwe dla wykorzystania powierzchni grzewczej mogą posłużyć jeszcze ściany). Edytowane 17 Grudnia 2020 przez KAN-therm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.12.2020 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Jaka izolacja od gruntu?Trzeba policzyć straty i temperaturę podłogi. Możesz użyć builddesk albo OZC Audytor do tego pierwszego ando temperatury podłogi http://www.instsani.webd.pl/236/zasady-projektowania-ogrzewania-podlogowego Tylko licząc zapotrzebowanie będziesz miał nietypowe zyski bytowe (uwzględnij to w obliczeniach). Pytanie jakie? Edyta.Wiatraki będą prawdopodobnie zbędne, bo oprócz podłogówki będzie sporo ciepła dostarczało oświetlenie i "kwoki". Edytowane 17 Grudnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 18.12.2020 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 na bank się da. Nie wiem czy byliście we Wrocławskim ZOO w dziale z teriariami i innymi zwierzetami egzotycznymi czy robakami. Tempertura na bank 30 stC ściany liche a jednak temperaturę trzymają. Pytanie powinno brzmieć nie czy się da tylko ile to będzie kosztowało... Tanio nie bedzie. Szedłbym w przewymiarowaną pompe ciepła ( może byc przewymiarowana klima) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.12.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Pytanie powinno brzmieć nie czy się da tylko ile to będzie kosztowało... Tanio nie bedzie. Szedłbym w przewymiarowaną pompe ciepła ( może byc przewymiarowana klima) Jaką znasz klimę, co potrafi grzać do 32*? I jaki COP ma PC i klima przy takich warunkach? Raczej marny, więc się nie opłacą. Lepiej pieniądze przeznaczyć na kolektory albo PV. No, tania klima może i się zdąży zwrócić - o ile znajdzie grzejąca do 32* i nie porazi ceną. Edytowane 18 Grudnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 18.12.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Ogrzać podłogówką się da do takiej temperatury. Problemem jest jednak wysoka temperatura podłogi (powyżej 35*C) - niekoniecznie zdrowa dla ludzi, trzeba by się też przyjrzeć przepisom czy to będzie dopuszczalne dla pracowników. Ale od strony technicznej to wykonalne. Ja bym jednak poszedł w stronę klimakonwektorów zasilanych kotłem gazowym lub PC. A w załączniku zdjęcia z wygrzewania wylewek przy temperaturze zasilania 50*C, zwykła chałupa wg współczesnych standardów, PC Daikin Altherma 3 8kW. Dodam, że ten dom ma podłogówkę w mniej niż połowie powierzchni budynku, a grzejniki były wyłączone, czyli grzała tylko część podłóg w budynku, na zewnątrz 2-3*C na plusie. Edytowane 18 Grudnia 2020 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.12.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Szkoda energii na grzanie posadzki.Należy utrzymywać w miarę stabilną temperaturę i wilgotność.. Regulusy znakomicie mieszają powietrze w pomieszczeniu.Niskie, wąskie, długie grzejniki na obwodzie ew. grzejniki kanałowe wentylatorowe przy wejściach.Szybki start, szybkie hamowanie grzania, szeroki zakres Tz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 19.12.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 Witam, Chciał bym rozkręcić działalność ale do efektywnej pracy potrzebuje wysokiej temperatury na poziomie 31 a nawet 32°C. Pomieszczenie do ogrzania nie jest duże bo około 60m², wysokość 2,5m. Budynek, przerobiony stary letniak z cegły, na ścianach 30cm styropian, na stropie 40cm wełny. Brak okien jedno wyjście poprzedzone małym pomieszczeniem, wentylacja z rekuperacją. Czy takie pomieszczenie da się ogrzać podłogówką wodna? Tzn czy takie ogrzewanie utrzyma tą temperaturę? Myślałem nad bojlerem elektrycznym. W przyszłosci chciał bym w to wpiąć kolektory słoneczne. Czy bardzo drogie było by ogrzewanie samym prądem? Może ktoś doradził by inne rozwiązanie. Ma to być firma hodujaca zwierzęta egzotyczne i dlatego taka temperatura, w pomieszczeniu ma być dużo pojemników, dlatego myślałem nad podłogówką aby nie tracić miejsca. Myślałem też nad dołożeniem dodatkowego styropianu 2-3cm i jakiegoś ekranu termoizolacyjnego od środka budynku. Nie ocieplaj nic od środka -bo możesz mieć wilgoć i pleśń w ścianach po sezonie a to dla zwierzaków i Ciebie nie będzie dobre. Odradzam grzanie powietrzem (co najwyżej dogrzewanie jakims klimatyzatorem) dlatego, że mogą być duże wahania temperatury. Pamiętaj o zasilaniu awaryjnym, genaratorze. Z podłogówką może być problem, ale to nie znaczy że niemożliwe, sam szedłbym w kierunku podłogówki (da utrzymania temperatury ok. 28*) a resztę dogrzewać innymi sposobami. W rury podłogówki można puszczać praktycznie ok. 40-42*C wodę, na powrocie bedzie ok 34*C. Koniecznie kamera termowizyjna która zaobserwuje w zimne dni na zewnątrz ucieczki ciepła !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts