Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze gazowe do kuchni na wszelki wypadek - czy jest sens?

karolinawarzycha

Recommended Posts

Stwiedzam fakty, których Ty nie potrafisz pojąć.

Polecam nie uderzać głową w twarde przedmioty

Jaki fakt? To że 3 tys zł to nie to samo co 3000 zł ???!!!! Faktycznie nie potrafię pojąć w czym różnica, no sorki różnicę widzę oczywiście ale w pisowni bo 3 tys to inaczej wygląda aniżeli 3000 .

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na indukcji na pewno miałbyś jeszcze mniejsze rachunki. 17 lat płyta to już muzeum, czy nie czas na zmiany?

Co do zużycia, jak korzysta się mało to male rachunki, proste. ja zimowe miesiące płacę około 200 zł za prąd, natomiast za miesiące wakacyjne gdzie więcej Nas/domowników nie ma w domu płace niecałe rachunki za prąd max do 100 zł.

to podobnie, planuję remont kuchni , w lanie jest indukcja i nowy piekarnik

Jaki fakt? To że 3 tys zł to nie to samo co 3000 zł ???!!!! Faktycznie nie potrafię pojąć w czym różnica, no sorki różnicę widzę oczywiście ale w pisowni bo 3 tys to inaczej wygląda aniżeli 3000 .

Jeszcze raz, powoli, bo nie zrozumiałeś:

Urządzenie gazowe Solgaz MUSISZ kupić za 3 tyś zł., płytę indukcyjną MOŻESZ kupić za 3tyś zł

Żebyś miał łatwiej teraz zastosowałem taką samą pisownię.

Już rozumiesz ?

To że wspomniałem że użytkuje ją koleżanka nie oznacza że tylko słyszałem, jak ciężko się dyskutuje, trzeba krok po kroku pisać co się robi i co się widzi.

Bywałem i bywam nie raz u niej, więc widzę co i jak. .

Aaaa i zawsze wtedy coś przypala i czyści ?

:lol:

Napisze raz jeszcze, dla mniej zamkniętych na argumenty innych użytkowników:

Użytkowałem płytę ceramiczna rok, indukcję osiem lat.

Na jednaj i drugiej warzyłem piwo, na jednej i drugiej zdarzyło się, że gotująca brzeczka mi wykipiała.

Łatwiej było doczyścić płytę indukcyjną.

Moja żona ma podobne odczucia.

Koniec, kropka.

Ty zaś mozesz opowiadać co widziałeś u koleżanki.

Jeszcze raz, powoli, bo nie zrozumiałeś:

Urządzenie gazowe Solgaz MUSISZ kupić za 3 tyś zł., płytę indukcyjną MOŻESZ kupić za 3tyś zł

Żebyś miał łatwiej teraz zastosowałem taką samą pisownię.

Już rozumiesz ?

No to teraz wróć się do mojego postu #19, #23 gdzie o tym pisałem że indukcje można kupić za 3 lub i więcej jak również i za połowę ceny co kosztuje Solgaz.

więc kto tu czegoś nie zrozumiał??

Aaaa i zawsze wtedy coś przypala i czyści ?

:lol:

Napisze raz jeszcze, dla mniej zamkniętych na argumenty innych użytkowników:

Użytkowałem płytę ceramiczna rok, indukcję osiem lat.

Na jednaj i drugiej warzyłem piwo, na jednej i drugiej zdarzyło się, że gotująca brzeczka mi wykipiała.

Łatwiej było doczyścić płytę indukcyjną.

Moja żona ma podobne odczucia.

Koniec, kropka.

Ty zaś mozesz opowiadać co widziałeś u koleżanki.

Co do czyszczenia, jak ktoś niechlujnie nie czyści na bieżąco to jaka by nie była płyta każdy powie że ciężko doczyścić.

Jak pisałem wcześniej w pracy mamy płytę ceramiczna używaną non stop od prawie dziesięciu lat przez kilkanaście osób, jest czyszczona na bieżąco i nikt nie uskarża się na trudności jej czyszczenia.

Koniec, kropka, stop, bez odbioru:cool:

Nie mówimy tu o czyszczeniu "na bieżąco" tylko po wykipieniu i przypaleniu.

Zresztą sam pisałeś, że:

jak coś wykipi to zapiecze się na dobre to niezłe bujdy ktoś tu rozsiewa bo tam jest płyta szklana coś na wzór z płyty indukcyjnej i brudzi się ona jak i czyści się ją w podobny sposób jak płytę indukcyjną.

i to jest BZDURA

No to teraz wróć się do mojego postu #19, #23 gdzie o tym pisałem że indukcje można kupić za 3 lub i więcej jak również i za połowę ceny co kosztuje Solgaz.

więc kto tu czegoś nie zrozumiał??

w pości #19 napisałeś:

Jeżeli uważasz że koszt kosmiczny to jeżeli prawie 3 tys to kosmos to nie wiem co wg Ciebie jest normalną ceną, przecież indukcje chodzą w tej cenie albo nawet i więcej.

Nie widzę tutaj informacji, że można kupić również "za połowę ceny", więc musiałem Ciebie sprostować

w poście #23 napisałeś:

są indukcje za 3 i więcej tys zł,

w ŻADNYM z tych postów nie napisałeś "o połowie ceny co kosztuje Solgaz"

Więc kończąc wątek - ze cenę 2-krotnie większą Solgaz nie oferuje nic powyżej tego, co oferuje średniej klasy indukcja, w dodatku z autopsji wiem, że w przypadku przypalenia czegoś na płycie łatwiej czyści się płytę indukcyjną.

I nie oglądałem tych płyt "u koleżanki", czy "w pracy" - miałem (mam) je w domu, użytkowałem (użytkuję) codziennie

Edytowane przez fotohobby

A czytałeś post #19 dokładnie? komu i na co odpowiadałem?

Drążysz temat jakby zależało twoje życie od tego kto co napisał.

Więc jak nie widziałeś płyty Solgaz po kilkuletnim użytkowaniu to jakie tu masz doświadczenia? teoretyczne? Bo pisałeś wcześniej że użytkowałeś tylko ceramiczną, teraz już i Solgaza użytkowałeś?? Każdy tu opisuje swoje doświadczenia, a że mogą być one odmienne no cóż, każdy ma prawo do swojego zdania.

Ceramiczną użytkuję od kilkunastu prawie lat w pracy i widzę jak jak wygląda, a wygląda dobrze bo jest czyszczona na bieżąco i sam nieraz miałem przyjemność jej czyszczenia, dla mnie nie ma większej różnicy czyszczenia ceramicznej od czyszczenia indukcji.

Chyba od nadmiary jadła na te święta masz odebrany dar czytania ze zrozumieniem.

Faktycznie Twoja egzystencja na tym świecie zależy od tej dyskusji.

Użytkuje w domu indukcję, ceramiczna w pracy a Solgaz ma koleżanka u której dość często bywamy w odwiedzinach i dla twojej ciekawości jak przyjdę do koleżanki to idę od razu do płyty Solgaz i sprawdzam papierkiem czy jest czysta czy nie, jak jest brudna to ją osobiście czyszczę bo nie lubię syfu, robię tak non stop.

Dla mnie możesz Solgaza nawet porównywać do kuchni polowej wojskowej.

Edytowane przez henrykow

A wracając do meritum. Ile trzeba liczyć za wykonanie 1m bieżącego takiego przyłącza?

Masz na myśli przyłącze gazowe do domu czy instalację wewnętrzną w domu?

Za przyłącze musisz pytać u swojego dostawcy bo jest to liczone różnie, natomiast instalacja masz tu orientacyjne koszty poniżej.

Ostateczna cena instalacji gazowej może być uzależniona od kilku czynników. Przede wszystkim od tego, na jakie materiały się zdecydujemy, jak duża liczba przewodów będzie poprowadzona, a także w jakim regionie Polski odbędzie się montaż.

Podstawowy cennik zakłada, że koszt instalacji gazowej jest uzależniony od długości zakładanych przewodów:

Minimalna cena instalacji gazowej wynosi - 90 zł/mb

Maksymalna cena instalacji gazowej wynosi - 190 zł/mb

Cena instalacji gazowej za podłączenie kominka - 3500 zł

Natomiast szczegółowy cennik wygląda następująco:

Cena instalacji gazowej zewnętrznej - od 80 zł/mb

Cena instalacji gazowej wewnętrznej wykonanej z miedzi przy użyciu zacisków - 60 zł/mb

Cena instalacji gazowej wewnętrznej stalowej spawanej - 120 zł/mb

Koszt instalacji gazowej - podbicie gwarancji - 60 zł

Całkowity koszt instalacji gazowej może wahać się od kilku nawet do kilkunastu tysięcy złotych. Pamiętajmy jednak, że koszt samego kotła gazowego może wynieść nas około 3 tys. do nawet 17 tys. złotych. Wszystko będzie zależeć od tego, jakiej mocy będzie to kocioł, to jest jego producentem, a także jakimi parametrami się wyróżnia.

Masz na myśli przyłącze gazowe do domu czy instalację wewnętrzną w domu?

Zdecydowanie mam na myśli: zewnętrzne przyłącze gazowe, czyli rura gazowa wokół budynku prowadząca do kuchni. Zapytałam Was na forum, bo projektant przyłączy po prostu zapytał, czy prowadzimy gaz też do kuchni. Ja odparłam, że na tę chwilę nie, ale potem zaczęłam się zastanawiać czy na wszelki wypadek nie zrobić, póki trwa budowa.

Wracając. Zastanawiam się czy można oszacować, ile generalnie kosztowałoby przestawienie się w kuchni na gaz po na przykład 2 latach używania indukcji i po ilu latach zwróciłoby się taki kaprys. Czyli:

0. Doprowadzenie gazu do kuchni: 20 mb x 110 PLN/mb = 2200 PLN

1. Płyta grzewcza indukcyjna: 2000 PLN (tzw. nietrafiony wybór)

2. Płyta grzewcza gazowa: 1000 PLN (tzw. alternatywa)

3. Demontaż/montaż płyty: 200 PLN

4. Instalacja gazowa wewnętrzna: 2mb x 150 PLN/mb = 300 PLN

5. ???

Macie pomysł jakie inne koszty dochodzą? Może w ten sposób da się ocenić czy jest sens? Nie wiem, głośno myślę.

Edytowane przez karolinawarzycha

Mam podciągnięty gaz w okolice kuchenki, instalator namawiał i namówił. Z perspektywy czasu zaślepiona rurka z zaworem okazała się zupełnie niepotrzebna, tylko trochę przeszkadza w szafce z karuzelą, bo czasem przykrywki garnków o nią potrącają. Po wielu latach doświadczenia z kuchenkami gazowymi i przejściem na indukcję 6 lat temu nigdy nie wróciłbym do gazu, albo prądu z płytami.

Podsumowując: nie warto, nie ma takiej potrzeby. Nie ze względu na niewielkie koszty, ale wspomniane wcześniej ryzyko. Każdy dodatkowy element układu gazowego to ciut większe ryzyko nieszczelności w przyszłości.

Nawet w razie dużego kryzysu, wojny itp. nie spodziewam się sytuacji, że będzie gaz, a nie będzie prądu. Tylko w takiej sytuacji przydałaby się dodatkowa instalacja gazowa w kuchni.