kulibob 22.12.2021 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Kulibob jakie dotacje są za te łąki? Koszenie 2 razy w roku coś kojarzę musi być (lipiec i wrzesień bodajże)... Marne Raz lub dwa razy kosisz zależy co bierzesz JPO, ONW, PROW, Młodyrolnik(tylko 5lat) , Zależne od kursu euro https://www.gov.pl/web/arimr/stawki-platnosci-bezposrednich-za-rok-2021 https://www.gov.pl/web/rolnictwo/platnosci-onw1 PRROW musiszposzukac to zalezy do czego to rzeczoznawca kwalifikuje ekologiczne żaby,bociany i inne robaki:) Ale to dotyczyło chyba naturalnych łąk i niewiem czy nie obszarów Natura 2000. Chyba że coś z nazwami poknociłem w wniosku sprawdzam nr konta i walę dalej Tak jak pisałem rentowność z dopłat to ok1-2%po uwzględnieniu kosztów(przy aktualnej cenie dziąłki). Średnia wartości działki umnie to 58k/ha.Po odjęciu młodego rolnika dostaję ok 1k/ha Dokładnie nie powiem bo reszta zaliczek będzie około lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.12.2021 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Prawda jest taka że ci co mają aktywa się bogacą a plebs biednieje smutne ale prawdziwe Kapitalizm... Tylko widzisz ja jestem opłacam KRUS mam nr producenta rolnego (niezbędne do ARIMR) Posiadanie przynajmniej 1ha ziemi rolnej umożliwia stanie się Tobie rolnikiem https://www.farmer.pl/finanse/jak-kupic-dzialke-rolna-nie-bedac-rolnikiem,107376.html Musiałeś zdawać egzamin na rolnika? Bo sam numer producenta rolnego można zdobyć dierżawiąc kawałem pola, tylko to chyba jeszcze nie powoduje, że stajesz się rolnikiem. Czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.12.2021 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Kapitalizm... Musiałeś zdawać egzamin na rolnika? Bo sam numer producenta rolnego można zdobyć dierżawiąc kawałem pola, tylko to chyba jeszcze nie powoduje, że stajesz się rolnikiem. Czy się mylę? Nie ziemię mam od czasu zanim weszły te dziwne ustawy o sprzedaży ziemi rolnej. A KRUS to wystarczy miec 1ha. Jak już ma 1ha zimi rolnej to teroetycznie jestęś rolnik Jak kilka lat temu "zapisąłem: sie do krusu to wystarczył akt notarialny i musiałem 3000kary zaległych składek bo niepracująca nie zapisałem się do krus a miałem obowiązek jako "magnat ziemski" niepodlegający ZUS Edytowane 22 Grudnia 2021 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.12.2021 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Teoretycznie, ale chyba nie w każdym przypadku.Kojarzysz ten program? Żeby z niego skorzystać trzeba mieć papier, a nie tylko ziemię.https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/restrukturyzacja-malych-gospodarstw-2021-dla-kogo-60-tys-zlotych-dotacji/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.12.2021 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Teoretycznie, ale chyba nie w każdym przypadku. Kojarzysz ten program? Żeby z niego skorzystać trzeba mieć papier, a nie tylko ziemię. https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/restrukturyzacja-malych-gospodarstw-2021-dla-kogo-60-tys-zlotych-dotacji/ To tylko tak pieknie wygląda To słowa klucz "Od wnioskujących wymaga się, aby dochody lub przychody z rolnictwa stanowiły co najmniej 25% wszystkich dochodów lub przychodó" "Wielkosc ekonomiczna gospodarstwa" Mając 1-2-3... hektary i brak jakiegokolwiek zaplecza te 60k dotacji niewiele da. Kilka lat tmu też próbowałem coś z restrukturyzacją małych gospodarstw tylko nie pamiętam czemu to się nie spinało chyba przez te dwa punkty na początku. Zostają dopłaty i wzrost kapitalizacji gruntu. Może w tym roku przysiądę do jakiejś dopłaty ale pewnie to znowu utknie na jakimś problemie nie do przejścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 22.12.2021 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 O ile pamiętam coś z prawa rolnego, to aby być rolnikiem trzeba mieć 1 h i wykształcenie co najmniej średnie. Są wyjątki jak zamiast hektara działy specjalne produkcji rolnej ( stawy, szklarnie ) i można nie mieć wykształcenia ale od małego pracować na gospodarstwie. Pracując na umowie o prace przeszedłem z KRUS na ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.12.2021 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 nie no o KRUSie to można zapomnieć obecnie jak ktoś już w nim nie jest. Żeby przejść na KRUS to trzeba zrezygnować z pracy/działalności na 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.12.2021 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 A jak sprawdzić czy mieszkanie wystawione na sprzedaż będące w zasobach spółdzielni mieszkaniowej, nie posiadające KW, którego właścicielka była członkiem spółdzielni i teraz jej spadkobiercy sprzedają - czy nie ma innych spadkobierców którzy w przyszłość mogliby rościć sobie prawo do tej nieruchomości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.12.2021 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 A jak sprawdzić czy mieszkanie wystawione na sprzedaż będące w zasobach spółdzielni mieszkaniowej, nie posiadające KW, którego właścicielka była członkiem spółdzielni i teraz jej spadkobiercy sprzedają - czy nie ma innych spadkobierców którzy w przyszłość mogliby rościć sobie prawo do tej nieruchomości? Nie brałbym czegoś takiego. Ja sprzedawałem swoje mieszkanie to miało swoją KW i nie kupiłbym niewłasnościowego mieszkania bez księgi wieczystej. Na twoje pytanie nie odpowiem ale nie warto się pchać jak sytuacja nie jest czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 23.12.2021 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 A jak sprawdzić czy mieszkanie wystawione na sprzedaż będące w zasobach spółdzielni mieszkaniowej, nie posiadające KW, którego właścicielka była członkiem spółdzielni i teraz jej spadkobiercy sprzedają - czy nie ma innych spadkobierców którzy w przyszłość mogliby rościć sobie prawo do tej nieruchomości? Jak to niektórzy mówią : nie ma ryzyka,nie ma zabawy. Czemu zwracasz uwagę? Najlepiej poczekać na wpis do KW - a do tego czasu mieć podpisaną umowę przedwstępną (najlepiej u notariusza) z osobami wymienionymi np. na poświadczeniu dziedziczenia. Co do kwestii nabycia mieszkania spółdzielczego, to nie mam praktycznego doswuadczenia. Zwróciłbym oczy w kierunku dokumentów znajdujących się w kancelarii spoldzielni. Wydaje mi sie,że są tu osoby znające się na tym temacie - może Bertha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.12.2021 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 A jak sprawdzić czy mieszkanie wystawione na sprzedaż będące w zasobach spółdzielni mieszkaniowej, nie posiadające KW, którego właścicielka była członkiem spółdzielni i teraz jej spadkobiercy sprzedają - czy nie ma innych spadkobierców którzy w przyszłość mogliby rościć sobie prawo do tej nieruchomości? Co konkretnie sprzedają spadkobiercy? W spółdzielni może być kilka form "własności" - spółdzielcze prawo do lokalu (niedziedziczne), spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu (dziedziczne) oraz wspólnota mieszkaniowa (tylko tu jest KW). Konkrety uzyskasz w spółdzielni (np. czy spadkobiercy mają w ogóle prawo sprzedawać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.12.2021 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Nie brałbym czegoś takiego. Ja sprzedawałem swoje mieszkanie to miało swoją KW i nie kupiłbym niewłasnościowego mieszkania bez księgi wieczystej. Na twoje pytanie nie odpowiem ale nie warto się pchać jak sytuacja nie jest czysta. to że mieszkanie nie ma księgi wieczystej to nie problem, ja teraz właśnie takie kupuję i notariusz ma podczas transakcji , stworzyć taką księgę. tak w skrócie z tego co mi tłumaczyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.12.2021 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Jestem po obejrzeniu mieszkania, sytuacja prawna chyba się wyjaśniła. Po telefonicznej rozmowie zrozumiałem, że sprzedawcą jest spadkobierca, natomiast nie - facet który sprzedaje nabył to mieszkanie od potomków zmarłej. Ma akt notarialny na siebie i żonę, przedmiotem sprzedaży na akcie jest spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Czy to jednoznacznie wyjaśnia prawo własności i zamyka sprawę potencjalnych spadkobiorców? Mieszkanie nie ma KW bo obecny właściciel kupował za gotówkę. Gdy nabywałem swoje pierwsze mieszkanie również nie miało ono KW, dopiero przy akcie zakładaliśmy, więc tego się nie boję. Czy mimo aktu własności nowego właściciela może pojawić się jakiś zapomniany potomek poprzedniej właścicielki i rościć sobie prawo do lokalu, czy już jest "musztarda po obiedzie"? Z góry dziękuję za odpowiedzi, będziemy mieli o czym dyskutować z bratem przy wigilijnym stole. Lepszy temat niż covid, czy polityka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.12.2021 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 edit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.12.2021 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 to że mieszkanie nie ma księgi wieczystej to nie problem, ja teraz właśnie takie kupuję i notariusz ma podczas transakcji , stworzyć taką księgę. tak w skrócie z tego co mi tłumaczyli. I jak zakup się udał? A jak teraz warunki na kredyt hipoteczny wyglądają? Marża, prowizja itp. Pogadaliśmy z bratem przez święta i ostatecznie stanęło na tym, że każdy z nas dobiera kredyt i kupuje swoje, zamiast jednego wspólnego za gotówkę więc zaczynam się interesować tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 28.12.2021 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 I jak zakup się udał? A jak teraz warunki na kredyt hipoteczny wyglądają? Marża, prowizja itp. Pogadaliśmy z bratem przez święta i ostatecznie stanęło na tym, że każdy z nas dobiera kredyt i kupuje swoje, zamiast jednego wspólnego za gotówkę więc zaczynam się interesować tym tematem. Na dniach będzie finalizowane. Mam do wyboru 2 banki ING i pekao. Prowizja 0 marża 2 oprocentowanie 4 To tak mniej wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.12.2021 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Mieszkanie nie ma KW bo obecny właściciel kupował za gotówkę. Nie ma opcji, żeby forma płatności zwalniała notariusza z obowiązku założenia KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.12.2021 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Nie ma opcji, żeby forma płatności zwalniała notariusza z obowiązku założenia KW. Obowiązek ten nie dotyczy sprzedaży spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.12.2021 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Ja się nie znam ale chyba musi być KW aby był wpis w hipotece? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.12.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Ja się nie znam ale chyba musi być KW aby był wpis w hipotece? :wave: Si, senior. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts