Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat - mieszkanie na wynajem, czy zakup działki?

Recommended Posts

Kulibob jakie dotacje są za te łąki? Koszenie 2 razy w roku coś kojarzę musi być (lipiec i wrzesień bodajże)...

Marne

Raz lub dwa razy kosisz zależy co bierzesz JPO, ONW, PROW, Młodyrolnik(tylko 5lat) , Zależne od kursu euro

https://www.gov.pl/web/arimr/stawki-platnosci-bezposrednich-za-rok-2021

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/platnosci-onw1

PRROW musiszposzukac to zalezy do czego to rzeczoznawca kwalifikuje ekologiczne żaby,bociany i inne robaki:) Ale to dotyczyło chyba naturalnych łąk i niewiem czy nie obszarów Natura 2000. Chyba że coś z nazwami poknociłem w wniosku sprawdzam nr konta i walę dalej :)

Tak jak pisałem rentowność z dopłat to ok1-2%po uwzględnieniu kosztów(przy aktualnej cenie dziąłki). Średnia wartości działki umnie to 58k/ha.Po odjęciu młodego rolnika dostaję ok 1k/ha Dokładnie nie powiem bo reszta zaliczek będzie około lutego.

• Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawda jest taka że ci co mają aktywa się bogacą a plebs biednieje smutne ale prawdziwe

Kapitalizm...

Tylko widzisz ja jestem opłacam KRUS mam nr producenta rolnego (niezbędne do ARIMR) Posiadanie przynajmniej 1ha ziemi rolnej umożliwia stanie się Tobie rolnikiem

https://www.farmer.pl/finanse/jak-kupic-dzialke-rolna-nie-bedac-rolnikiem,107376.html

Musiałeś zdawać egzamin na rolnika? Bo sam numer producenta rolnego można zdobyć dierżawiąc kawałem pola, tylko to chyba jeszcze nie powoduje, że stajesz się rolnikiem. Czy się mylę?

Kapitalizm...

Musiałeś zdawać egzamin na rolnika? Bo sam numer producenta rolnego można zdobyć dierżawiąc kawałem pola, tylko to chyba jeszcze nie powoduje, że stajesz się rolnikiem. Czy się mylę?

Nie ziemię mam od czasu zanim weszły te dziwne ustawy o sprzedaży ziemi rolnej. A KRUS to wystarczy miec 1ha. Jak już ma 1ha zimi rolnej to teroetycznie jestęś rolnik

Jak kilka lat temu "zapisąłem: sie do krusu to wystarczył akt notarialny i musiałem 3000kary zaległych składek bo niepracująca nie zapisałem się do krus a miałem obowiązek jako "magnat ziemski" niepodlegający ZUS

Edytowane przez kulibob

Teoretycznie, ale chyba nie w każdym przypadku.

Kojarzysz ten program? Żeby z niego skorzystać trzeba mieć papier, a nie tylko ziemię.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/restrukturyzacja-malych-gospodarstw-2021-dla-kogo-60-tys-zlotych-dotacji/

Teoretycznie, ale chyba nie w każdym przypadku.

Kojarzysz ten program? Żeby z niego skorzystać trzeba mieć papier, a nie tylko ziemię.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/restrukturyzacja-malych-gospodarstw-2021-dla-kogo-60-tys-zlotych-dotacji/

To tylko tak pieknie wygląda

To słowa klucz

"Od wnioskujących wymaga się, aby dochody lub przychody z rolnictwa stanowiły co najmniej 25% wszystkich dochodów lub przychodó"

"Wielkosc ekonomiczna gospodarstwa"

Mając 1-2-3... hektary i brak jakiegokolwiek zaplecza te 60k dotacji niewiele da. Kilka lat tmu też próbowałem coś z restrukturyzacją małych gospodarstw tylko nie pamiętam czemu to się nie spinało chyba przez te dwa punkty na początku.

Zostają dopłaty i wzrost kapitalizacji gruntu.

Może w tym roku przysiądę do jakiejś dopłaty ale pewnie to znowu utknie na jakimś problemie nie do przejścia

O ile pamiętam coś z prawa rolnego, to aby być rolnikiem trzeba mieć 1 h i wykształcenie co najmniej średnie. Są wyjątki jak zamiast hektara działy specjalne produkcji rolnej ( stawy, szklarnie ) i można nie mieć wykształcenia ale od małego pracować na gospodarstwie.

Pracując na umowie o prace przeszedłem z KRUS na ZUS.

A jak sprawdzić czy mieszkanie wystawione na sprzedaż będące w zasobach spółdzielni mieszkaniowej, nie posiadające KW, którego właścicielka była członkiem spółdzielni i teraz jej spadkobiercy sprzedają - czy nie ma innych spadkobierców którzy w przyszłość mogliby rościć sobie prawo do tej nieruchomości?

A jak sprawdzić czy mieszkanie wystawione na sprzedaż będące w zasobach spółdzielni mieszkaniowej, nie posiadające KW, którego właścicielka była członkiem spółdzielni i teraz jej spadkobiercy sprzedają - czy nie ma innych spadkobierców którzy w przyszłość mogliby rościć sobie prawo do tej nieruchomości?

Nie brałbym czegoś takiego. Ja sprzedawałem swoje mieszkanie to miało swoją KW i nie kupiłbym niewłasnościowego mieszkania bez księgi wieczystej.

Na twoje pytanie nie odpowiem ale nie warto się pchać jak sytuacja nie jest czysta.

Jak to niektórzy mówią : nie ma ryzyka,nie ma zabawy.

Czemu zwracasz uwagę?

Najlepiej poczekać na wpis do KW - a do tego czasu mieć podpisaną umowę przedwstępną (najlepiej u notariusza) z osobami wymienionymi np. na poświadczeniu dziedziczenia.

Co do kwestii nabycia mieszkania spółdzielczego, to nie mam praktycznego doswuadczenia. Zwróciłbym oczy w kierunku dokumentów znajdujących się w kancelarii spoldzielni.

Wydaje mi sie,że są tu osoby znające się na tym temacie - może Bertha?

Co konkretnie sprzedają spadkobiercy?

W spółdzielni może być kilka form "własności" - spółdzielcze prawo do lokalu (niedziedziczne), spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu (dziedziczne) oraz wspólnota mieszkaniowa (tylko tu jest KW).

Konkrety uzyskasz w spółdzielni (np. czy spadkobiercy mają w ogóle prawo sprzedawać)

Nie brałbym czegoś takiego. Ja sprzedawałem swoje mieszkanie to miało swoją KW i nie kupiłbym niewłasnościowego mieszkania bez księgi wieczystej.

Na twoje pytanie nie odpowiem ale nie warto się pchać jak sytuacja nie jest czysta.

to że mieszkanie nie ma księgi wieczystej to nie problem, ja teraz właśnie takie kupuję i notariusz ma podczas transakcji , stworzyć taką księgę. tak w skrócie z tego co mi tłumaczyli.

Jestem po obejrzeniu mieszkania, sytuacja prawna chyba się wyjaśniła. Po telefonicznej rozmowie zrozumiałem, że sprzedawcą jest spadkobierca, natomiast nie - facet który sprzedaje nabył to mieszkanie od potomków zmarłej. Ma akt notarialny na siebie i żonę, przedmiotem sprzedaży na akcie jest spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Czy to jednoznacznie wyjaśnia prawo własności i zamyka sprawę potencjalnych spadkobiorców? Mieszkanie nie ma KW bo obecny właściciel kupował za gotówkę. Gdy nabywałem swoje pierwsze mieszkanie również nie miało ono KW, dopiero przy akcie zakładaliśmy, więc tego się nie boję. Czy mimo aktu własności nowego właściciela może pojawić się jakiś zapomniany potomek poprzedniej właścicielki i rościć sobie prawo do lokalu, czy już jest "musztarda po obiedzie"? Z góry dziękuję za odpowiedzi, będziemy mieli o czym dyskutować z bratem przy wigilijnym stole. Lepszy temat niż covid, czy polityka :p

to że mieszkanie nie ma księgi wieczystej to nie problem, ja teraz właśnie takie kupuję i notariusz ma podczas transakcji , stworzyć taką księgę. tak w skrócie z tego co mi tłumaczyli.

I jak zakup się udał?

A jak teraz warunki na kredyt hipoteczny wyglądają? Marża, prowizja itp.

Pogadaliśmy z bratem przez święta i ostatecznie stanęło na tym, że każdy z nas dobiera kredyt i kupuje swoje, zamiast jednego wspólnego za gotówkę więc zaczynam się interesować tym tematem.

I jak zakup się udał?

A jak teraz warunki na kredyt hipoteczny wyglądają? Marża, prowizja itp.

Pogadaliśmy z bratem przez święta i ostatecznie stanęło na tym, że każdy z nas dobiera kredyt i kupuje swoje, zamiast jednego wspólnego za gotówkę więc zaczynam się interesować tym tematem.

Na dniach będzie finalizowane. Mam do wyboru 2 banki ING i pekao.

Prowizja 0 marża 2 oprocentowanie 4

To tak mniej wiecej.