Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie przed domem

Recommended Posts

Witam. Mieszkam w domu jednorodzinnym i mam problem z oświetleniem zewnętrznym nad wejściem do domu, obecnie mam lampę z czujnikiem ruchu, jednak nie jestem zadowolony z tego rozwiązania, myślałem nad zmianą lampy na światło stałe, niestety wtedy przy wyjściu z domu i powrocie po kilku godzinach światło cały musiałoby być włączona. Mam pytanie czy coś takiego mogłoby rozwiązać problem? Oto link:

https://allegro.pl/oferta/przekaznik-dopuszkowy-swiatla-wifi-wlacznik-tuya-9567926913

Witam. Mieszkam w domu jednorodzinnym i mam problem z oświetleniem zewnętrznym nad wejściem do domu, obecnie mam lampę z czujnikiem ruchu, jednak nie jestem zadowolony z tego rozwiązania, myślałem nad zmianą lampy na światło stałe, niestety wtedy przy wyjściu z domu i powrocie po kilku godzinach światło cały musiałoby być włączona. Mam pytanie czy coś takiego mogłoby rozwiązać problem? Oto link:

https://allegro.pl/oferta/przekaznik-dopuszkowy-swiatla-wifi-wlacznik-tuya-9567926913

Może cóś więcej, dlaczego nie jestem zadowolony z tego rozwiązania ?

Mieszkam w miejscu gdzie jeszcze brak latarni więc lampa zewnętrzna musi dawać odpowiednią ilość światła czyli w granicach 15-18 W i ilość lumenów z 1500 dlatego nie chcę żeby światło na marnę nie świeciło pod moją nieobecność.

Często wychodzę z domu gdy jest jeszcze jasno a wracam po zmroku dlatego zostawiając na cały czas włączone światło jest marnowaniem energii a jeśli chodzi o lampy z czujnikiem ruchu to po prostu włączają się gdy tylko auto przejedzie lub kot przejdzie przy ogrodzeniu dlatego pomyślałem o takim przekaźniku więc pytam o opinię na ten temat :)

W Twoim przypadku sterowanie zewnętrznym oświetleniem ze smartphona jest b. dobrym rozwiązaniem. Po zmroku zbliżając się do furtki apką włączasz sobie oświetlenie. Warto mieć też łącznik ręczny. Polecam naświetlacz LED Ledvance 20W. Natomiast na łącznik zmierzchowy musi być lampa numerowa.

Dajesz czujnik zmierzchowy i lampa świeci całą noc albo

Zostawiasz tak jak jest z czujnikiem ruchu,

Przestawiasz lampę albo czujnik ruchu w takie miejsce aby nie widział samochodów.

Jeżeli lampa właczy się 100x w ciągu nocy na 1minutę to i tak koszt jej świecenia w ciągu miesiąca wyniesie poniżej 1zł.

Autorze tematu - Twój pomysł jest naprawdę dobry. Instalowałem takie rozwiązania klientom, którzy wcześniej dobrze zastanawiali się jak wygląda obsługa i im to odpowiadało. Natomiast Bertha, Tolo74, mistalova to grupa dyżurnych odpowiadaczy każdemu i na każdy temat, byle wtrącić swoje 3 grosze.

No cóż - kolejne 3 grosze. Tobie nie odpowiada sterowanie ze smartphona - to jest Twoja sprawa, pewnie masz wyobraźnię gimnazjalisty. Ocenę wygody tego lub innego rozwiązania pozostaw autorowi tematu.

Dziękuje wszystkim za włączenie się w dyskusje i zrozumienie, dobrze, że osoby typu mistalova nie decydują za wszystkich bo ludzkość nadal by w jaskini siedziała. Dla mnie obsługa telefonu, aplikacji to prosta sprawa i żaden problem. Nie widziałem że nowatorskie rozwiązania to gimbaza.

• Like 1