miodas007 15.01.2021 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Cześć,przymierzam się do kupna domu (gotowego, pewnie od dewelopera z rynku pierwotnego). Obecnie posiadam samochód spalinowy, pewnie jednak za jakiś czas jednak kupię elektryczny - i tutaj moje pytanie. Na co przy zakupie mam zwracać uwagę, żeby potem bezpiecznie i sensownie móc ładować samochód elektryczny. Czy po prostu na to, żeby była instalacja trójfazowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 15.01.2021 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 W garażu osobny obwód z rozdzielnicy = przewód 5 x 2,5 zabezpieczony 3 x C16A, zakończony puszką. Docelowo ładowarka będzie podłączona do tej puszki. Gdyby w garażu był słaby zasięg Wi-Fi to wtedy obok puszki warto z routera doprowadzić skrętkę kat. 5e lub 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2021 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Czy po prostu na to, żeby była instalacja trójfazowa ? Instalację trójfazową masz w domu praktycznie zawsze (ja jest jednofazowa, to nie kupuj domu). Ważne, gdzie możesz auto podpiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.01.2021 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 W garażu osobny obwód z rozdzielnicy = przewód 5 x 2,5 zabezpieczony 3 x C16A, zakończony puszką. Docelowo ładowarka będzie podłączona do tej puszki. Gdyby w garażu był słaby zasięg Wi-Fi to wtedy obok puszki warto z routera doprowadzić skrętkę kat. 5e lub 6. Ta i oczywiście na taką ładowarkę 22kW wystarczy Ciekawe dlaczego C, jakieś uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 15.01.2021 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Ładowarka może mieć max 11 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 16.01.2021 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Ładowarka może mieć max 11 kW. A skądże takie ograniczenie? Ładowarkę możesz mieć na ile pozwialają Twoje kable zasilające i zabezpieczenie przedlicznikowe. Green Wallbox ma 22 kW. https://greenwallbox.pl/produkt/green-wallbox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.01.2021 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 U siebie wszystkie gniazda robiłem 5x4mm2. Lepiej mieć zapas jeśli chodzi o prąd pod ładowarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 19.01.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 A skądże takie ograniczenie? Ładowarkę możesz mieć na ile pozwialają Twoje kable zasilające i zabezpieczenie przedlicznikowe. Green Wallbox ma 22 kW. https://greenwallbox.pl/produkt/green-wallbox Pamiętajmy jeszcze o mocy przyłączeniowej domu. Zazwyczaj 12-14kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.01.2021 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Pamiętajmy jeszcze o mocy przyłączeniowej domu. Zazwyczaj 12-14kW. 12,5 to miałem w małym mieszkaniu. Domy to raczej od 16 (i więcej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts