Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzanie / grzanie dynamiczne / chłodzenie

boguslaw

Recommended Posts

No widzisz mitch... O czym Ty piszesz? Ty także czegoś nie doczytałeś... Czy ja gdzieś piszę o siedzeniu na podłodze?

Czy ja gdzieś piszę o "zabójczej" temperaturze podłogi?

Piszę o - cytuję:

"Pisałem o długotrwającym siedzeniu w jednym miejscu."

Skoro rozmawiamy w kontekście podłogi, a nie krzesła, czy szkodliwości nadmiernej temperatury, to chyba logiczne, że tylko bezpośrednie siedzenie na podłodze może zagrozić jakimiś powikłaniami (niebezpieczeństwami). Inaczej, upalne lato, gdzie temperatury podłoża są dużo, duuuuużo wyższe, zwłaszcza, gdy wychodzimy poza budynek, są według Twojej teorii bardzo niewskazane. Musze powiedzieć, że mam pewien problem z przyjęciem tego do wiadomości. Wprost przyznam, że Twoja teoria za cholerę mi się nie chce spiąć z praktyką.

Wymienione przez Ciebie mogą zaszkodzić za 20-30 lat? A dlaczego nie za miesiąc, rok czy dwa?

Moja nikła wiedza medyczna poparta jedynie o rozmowy z fizjo, mówi mi, że miesiąc czy rok takich praktyk wpłynie w krótkim terminie na ciało i można temu skutecznie przeciwdziałać. Żeby zmiany były trwałe, trzeba zwyczajnie tak żyć stale.

Wątek jest na diametralnie inny temat...[

Wydaje mi się, że wątek jest na temat sensowności zastosowania klimakonwektorów Regulusa oraz łączenia podłogówki z grzejnikami. Moim zdaniem nie ma to sensu ani finansowego ani pod względem komfortu. Znacznie lepiej, taniej, prościej i bardziej komfortowo będzie do podłogówki dołączyć klimatyzację. Do tego w miarę potrzeby nawilżacz ewaporacyjny i ewentualnie oczyszczacz powietrza w przypadku złej jakości powietrza i mamy komplet urządzeń potrzebnych do bardzo komfortowego życia. Znacznie lepsze rozwiązanie, niż tworzenie potworków w postaci komplikowania instalacji podłogówki klimakonwektorami z ich koszmarnymi wadami (wilgoć, skropliny).

Ale to tylko mój punkt widzenia, spaczony wieloletnim użytkowaniem tzw. chłodzenia pasywnego w PC oraz klimatyzacji. Dwa razy miałem do czynienia z klimakonwektorami i w życiu takich wynalazków nie zamontowałbym w swoim domu. Szkoda zdrowia i nerwów.

Do tego widzę, że to jest rozwiązanie obsługowe. Coś trzeba zakładać, zdejmować. Jezu, wiesz kiedy ja ostatnio coś zmieniałem w sterowniku od PC? To ma działać. Czy jest +5, czy 0 czy -20 stopni. Bez mojego zakładania a później zdejmowania czegoś na grzejniki. Czegoś, co z pewnością przez pół roku zginie i będzie tego trzeba szukać. Po co ja się pytam, skoro podłogówka zwyczajnie działa sama, bez nadzoru, bez pilnowania temperatur?

Edytowane przez mitch

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdzie wyczytałeś, że trzeba coś zdejmować czy zakładać? Trzeba czy można? A jeśli nawet ktoś by się strasznie "pofatygował"... 10-15 sekund na jedno urządzenie w ciągu roku to tak dużo?

Ludzie kierują się różnymi motywacjami, jedni komfortem inni lenistwem.

W pierwszym poście wyczytałem. Dużo, bo urządzenie znając życie się zgubi. I masz rację, motywacje są róże. W wymienionych obydwu motywacjach wygrywa podłogówka z klimą.

Skoro jest wątek na forum, wyrazić zdanie o produkcie, czy to udanym czy też nie - chyba można? Przecież gdyby nie można było wyrazić swojego zdania (niezależnie czy za czy przeciw), to byłaby to statyczna reklama, a nie post na forum?

Skoro dajesz kiepskiej jakości argumenty o niezdrowej temperaturze podłogi, to nie rozumiem, czemu Twoje posty są bardziej poważne od moich? Bo sprzedajesz te grzejniki? No litości :) To sprzedawaj, w końcu na piece na węgiel też są chętni, choć to też niezdrowe.

Wydaje mi się, że wątek jest na temat sensowności zastosowania klimakonwektorów Regulusa oraz łączenia podłogówki z grzejnikami. ]

Regulus nie prdukuje klimakonwektorów, tylko grzejniki z wiatraczkami i tacką ociekową, na którą należy naciągnąć wężyk (np paliwowy) i jakoś sobie odprowadzić skropliny.

Nie bardzo wiadomo jaka jest moc chłodnicza i przy jakich parametrach.

Proponowanie ich do PC świadczy, że autor tego pomysłu raczej patrzy swojego interesu, niż portfela inwestora

Edytowane przez fotohobby

Regulus nie prdukuje klimakonwektorów, tylko grzejniki z wiatraczkami i tacką ociekową, na którą należy naciągnąć wężyk (np paliwowy) i jakoś sobie odprowadzić skropliny.

(...)

Klimakonwektory co to takiego? Właśnie grzejniczki z wiatraczkami i tacką ociekową, na którą należy naciągnąć wężyk (np paliwowy) i jakoś sobie odprowadzić skropliny. Ten typ tak ma...

Kupujący PC byłby skończonym frajerem, gdyby nie spróbował wykorzystać jej także jako cicho pracującego urządzenia zapewniającego chłodzenie CENTRALNE całego domu lub jego wybranych fragmentów.

Ponadto. Chłodzić dom odpowiednimi wymiennikami z wentylatorami może każdy posiadacz GWC, wyłącznie przy pomocy pompy cyrkulacyjnej. Warunek: musi posiadać odpowiednie wymienniki (czytaj grzejniki).

Edytowane przez boguslaw
skrócenie tekstu

Kupujący PC byłby skończonym frajerem, gdyby nie spróbował wykorzystać jej także jako cicho pracującego urządzenia zapewniającego chłodzenie CENTRALNE całego domu lub jego wybranych fragmentów, raz jednych, raz drugich, szczególnie gdy ma rozbudowany dom.

I dlatego tej opcji pracy PC żaden forumowy indywidualny czy grupowy "sprzeciw" nie zatrzyma...

I tym oto sposobem doszliśmy do mojego ulubionego argumentu: kto nie kupił Regulusa, ten przegrał życie. :lol2:

Przyjemnego weekendu!

Wzajemnie. Oby biznes się kręcił, a podatki płynęły szerokim strumieniem.

Słabiutko fotohobby. Bardziej się postaraj...

A klimakonwektory co to takiego? Właśnie grzejniczki z wiatraczkami i tacką ociekową, na którą należy naciągnąć wężyk (np paliwowy) i jakoś sobie odprowadzić skropliny. Ten typ tak ma...

A wiesz chociaż fotohobby co to są za, jak to nazywasz, "wiatraczki"? Z jaką głośnością pracują? Jakiej są mocy?

Nie wiem, ale chętnie ie się dowiem. Zamieść kartę techniczną z tymi danymi, plus jeszcze z mocą chłodniczą tych urządzeń.

I dlatego tej opcji pracy PC żaden forumowy indywidualny czy grupowy "sprzeciw" nie zatrzyma...

Ale jak można zatrzymać coś, co nawet nie ruszyło ?

Myjku miły. Skoro jest Ci dobrze z tym co masz to w czym problem?

W tym że wszyscy proszą o podanie KOSZTÓW tego rozwiązania i się doczekać nie mogą.

Kupujący PC byłby skończonym frajerem, gdyby nie spróbował wykorzystać ją także cicho pracującego urządzenia umożliwiającego chłodzenie CENTRALNE całego domu lub jego wybranych fragmentów, raz jednych, raz drugich, szczególnie gdy ma rozbudowany dom.

Skończony frajerem to będzie, jeśli da się nabrać na pasywny system który ma mizerną sprawność ze względu na niską moc, daje równie mizerny komfort cieplny. Przewymiarowany Fancoil pracujący na małym wydatku, dzięki niskiej temperaturze na wymienniku (u mnie glikol więc może wypadać z PC nawet <4sC), zabudowany w suficie (albo na strychu, jak w przypadku sypialni), może pracować równie cicho co pasywne kalafiory. Jeśli te wady zderzyć z ceną to by wyszło szydło z worka. Tylko nadal nie wiadomo jaka jest cena tego supersystemu. Bo że twój hydbrydowy system jest 2x droższy a jest na grzyba potrzebny, to już wiadomo od dawna.

Grzejnik rewersyjne to nie są "pełne" klimakonwektory, gdyż nie są sterowane indywidualnymi sterownikami lecz jednym niedrogim sterownikiem + transformator 24V z rozdzielki elektrycznej.

I proszę mnie na prv nie atakować pisząc że tutaj jest jakaś klika która złośliwie robi ci na złość, że nikt tutaj argumentów nie podał które przeczą temu co piszesz. Padło bardzo dużo argumentów, których niestety nie umiesz, albo perfidnie nie chcesz, przyjąć do wiadomości. Nie chcesz też podać ceny tego systemu, tak samo jak przy teorii o super "hybrydowej dystrybucji ciepła", która tak samo jak to chłodzenie kalafiorami, nie ma żadnego sensu.

Argumenty jak argumenty. Ja swoje uważam za rzetelne.

Policzyłeś, że hybryda jest dwa razy droższa? To nieprawda.

Ilu inwestorów tyle opcji. Do do domu niepodobny, gdyż zmiennych jest bez liku.

Pozdrawiam wszystkich o otwartych umysłach. Do dobrej decyzji wystarczy odpowiednia wyobraźnia i logiczne myślenie. To co jest dobre dla jednego, niekoniecznie musi być dobre dla innego...

Edytowane przez boguslaw
skrócenie tekstu

Użytkownik MUSI! mieć możliwość zastopowania pracy całej instalacji lub jej przeważającej części do ZERA.

Dla grzejących samą posadzką jest to niewykonalne.

Doprawdy?

Jaką histerezę mają termostaty?

Pokaż wykresy jak to super szybko reaguje ten dynamiczny system grzewczy, że osiągnie mniejsze amplitudy niż:

attachment.php?attachmentid=453516

Przy czym ten wieczorny skok to rozpalony komienek, a ten przedpołudniowy to słoneczko przygrzało w okno od wschodu. Owszem, mógłbym odpalić klimę, żeby te skoki próbować zbić - ale przy histerezie klimy tylko bardziej bym rozbujał wahania temperatur.

temp.jpg

Jak głowa - taka mowa.

Oj tak. Już dawno ci dobrze radizłem żebyś przestał robić ludziom wodę z mózgu i przeczyć fizyce i finansom, skupiając się na rynku gdzie masz jeszcze szansę, czyli w termomodernizacji (i modernizacji) starych durszlaków.

Argumenty jak argumenty. Ja swoje uważam za rzetelnie i prawdziwe.

Ponieważ tak ci pasuje do interesu. Ale fizyka i pieniądze przeczą że twoje "pomysły" mają sens. Są wymierzone przeciwko twoim klientom -- takie postępowanie ma krótkie nóżki.

Policzyłeś, że hybryda jest dwa razy droższa? Kłamiesz.

W takim razie podaj w końcu "swoje" kwoty, bo wielokrotnie byłeś o to proszony zarówno tutaj jak i w poprzednich wątkach i notorycznie pomijasz milczeniem.

Chcecie temat utopić w trudnych do porównywania cyferkach? Nic z tego. Ile domów tyle cyferek.

Podaj jeden konkretny przykład, możesz sobie wybrać dowolny, nawet taki który będzie ci najlepiej pasować do teorii, metraż, zapotrzebowanie domu na energię, i tu wersja twoja (hybrydowe ogrzewanie tudzież dynamiczne ogrzewanie/chłodzenie) i analogiczna oparta na klasycznych rozwiązaniach (czyli np. sterowalna podłogówka zalana anhydrytem oraz klimatyzatory do chłodzenia/grzania).

Ilu inwestorów tyle opcji. Do do domu niepodobny, gdyż zmiennych jest bez liku. Idea obroni się świetnie sama, widzę to po widocznym zainteresowaniu wśród projektantów.

Wasza wyizolowana od rzeczywistości "bańka informacyjna" będzie powoli zamierać...

Nie widziałem nikogo, NIKOGO kto w ciągu ostatnich paru lat choćby RAZ tutaj ci przyklasnął. Co jest dosyć znamienne.

Pozdrawiam wszystkich o otwartych umysłach. Do dobrej decyzji wystarczy odpowiednia wyobraźnia i logiczne myślenie. To co jest dobre dla jednego, niekoniecznie musi być dobre dla innego...

Ja się do budowy domu przygotowywałem 5 lat, zaczynałem od kominka w salonie i smoka węglowego w kotłowni, rozważając wszystkie możliwe rozwiązania skończyłem na domu bez jednego nawet komina, pompie ciepła (i chłodzeniu aktywnym), PV i podłogówce. Trudno zatem stwierdzić, że mam zamknięty umysł. Te twoje "wynalazki", na podstawie tego co mówi fizyka i ekonomia, uznaję za zwykłe herezje.

Oj

Ja się do budowy domu przygotowywałem 5 lat, zaczynałem od kominka w salonie i smoka węglowego w kotłowni, rozważając wszystkie możliwe rozwiązania skończyłem na domu bez jednego nawet komina, pompie ciepła (i chłodzeniu aktywnym), PV i podłogówce. Trudno zatem stwierdzić, że mam zamknięty umysł......

Bo masz,wszyscy co mają tylko podłogówkę mają zamkniety umysł. Ci którzy nie maja podłogówki a grzejniki ale nie regullusy równiez mają z umysłem cos w nie w porzadku.

Tylko i wyłacznie uzytkownicy regullusów mają otwarty umysł, dbają o komfort cieplny swoj i rodziny, mają najwieksza sprawnosc systemu grzewczego i w ogole wygrali zycie.

Jezeli ktos koniecznie chce miec podłogówkę to tylko moze jej miec do 30% inaczej jest zacofany, po prostu nie chce miec dobrze w swoim domu.

Nie spełniasz zadnego z tych warunków, a chwalisz sie otwartoscią na rowiazania przyszłosciowe. Nie masz zadnej wizji. Rozwiazania doskonałe tylko z regullusami.

Policzyłeś, że hybryda jest dwa razy droższa? Kłamiesz.

Chcecie temat utopić w trudnych do porównywania cyferkach? Nic z tego. Ile domów tyle cyferek. Ilu inwestorów tyle opcji.

Jest okazja, to się przypomnę:

Pamiętasz? To już 2,5 roku :)

Na FM jest sporo osób, zajmujących się profesjonalnie usługami i wycenami. Założę się, że niejedna z nich, z czystej ciekawości, wykonała symulację projektu i wyceny instalacji hybrydowej dystrybucji ciepła.. Jeśli nie to zapraszam... Proste liczenie.

To poproszę o wycenę dla mojego domu :)

Aktualne parametry mojego domu:

[...]

Wyceny ciągle brak... Wniosek oczywisty.

Jak ktoś nie wie, to klikając w ikonkę

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=386032 przenosi nas do cytowanej dyskusji i można prześledzić całość.

Lata lecą a tu ciągle ci sami - trzech czy czterech...

Poniekąd rozumiem stanowisko co poniektórych. Ktoś, kto już swoje zbudował, nigdy w życiu łatwo się nie przyzna, że może być coś jeszcze lepszego niż wybory, których dokonał...

Każdy dom jest trochę inny, każda rodzina jest trochę inna, każdy ma inne potrzeby, zwyczaje i nawyki. Żadne cyferki, żadne algorytmy tej różnorodności nie opiszą.

To co jest dobre dla jednych, niekoniecznie musi być dobre dla innych.

To co dzisiaj jest nowe, jutro będzie stare...

Edytowane przez boguslaw
skrócenie tekstu

Słowa, słowa, słowa...

I fizyka i finanse i zdrowy rozsądek i logiczne, perspektywiczne myślenie są jak najbardziej po mojej stronie.

To skończ z tymi słowami i wrzuć wykres.

Z jednego, konkretnego domu - chociaż udowodnisz, że jest choć jeden taki przypadek, w którym działa tak, jak opisujesz.

Nie zmieni faktu którego dowodem jest mój wykres, że podłogówka nie działa tak jak to opisujesz, ale chociaż drugą połowę swojej tezy obronisz.

Zrób to proste liczenie - porównamy koszty na moim konkretnym domu

Edytowane przez Kaizen

I fizyka i finanse i zdrowy rozsądek i logiczne, perspektywiczne myślenie są jak najbardziej po mojej stronie.

To raczej jest Twoje pobożne życzenie.

A jeśli chodzi o kółko wzajemnej adoracji - Ty nie dorobiłeś się nawet tego, gdyż posługując się ogólnikami i zgranymi tekstami marketingowymi nie byłeś w stanie zainteresować nikogo swoimi teoriami...