MarekkB40 14.02.2021 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Witam serdecznie, Szukam informacji na temat tego czym się różni linia SN izolowana od nie izolowanej. Ekspertyza Tauronu kosztuje miedzy 1-2k PLN wiec zanim wydam ciężko zarobione pieniądze chciałbym się dowiedzieć czy któś z forumowiczów byłby w stanie mi doradzić. Przepisy mówią że odległość domu od linii napowietrznej o napięciu od 1 do 45 kV musi wynosić nie mniej niż 3 m w przypadku gdy jest ona izolowana i 6m gdy takiej izolacji nie ma, na mojej działce słupy wygladają następująco: https://imagizer.imageshack.com/img922/3545/PHM39p.jpg https://imagizer.imageshack.com/img922/4534/JdfaE5.jpg To jak są izolowane czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.02.2021 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Przepisy mówią że odległość domu od linii napowietrznej o napięciu od 1 do 45 kV musi wynosić nie mniej niż 3 m w przypadku gdy jest ona izolowana i 6m gdy takiej izolacji nie ma A nie odwrotnie? Czyli nie ma zakazu budowy domu przy istniejącej linii - ale budowniczy muszą zachować odległości budując linie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 14.02.2021 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) To co na zdjęciach, to jak widać przewody nie izolowane. Jesteś pewien , że to 20kV ? , ponad 80% lini S/N to 15kV. Edytowane 14 Lutego 2021 przez ksysju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.02.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Na południu Polski to raczej 20kV, 10kV to między przedwojennymi elektrowniami wodnymi. Chociaż widziałem też 6kV, jeden przewód na podwójnym izolatorze na szczycie słupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekkB40 14.02.2021 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 tak to na pewno 20kV, taka informacje dostalem od Tauronu. Dzieki za informacje w zaistnialej sytuacji bede szukal projektu ktory pozwoli mi sie oddalic od linii na min. 6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.02.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Witam serdecznie, Szukam informacji na temat tego czym się różni linia SN izolowana od nie izolowanej. Ekspertyza Tauronu kosztuje miedzy 1-2k PLN wiec zanim wydam ciężko zarobione pieniądze chciałbym się dowiedzieć czy któś z forumowiczów byłby w stanie mi doradzić. Przepisy mówią że odległość domu od linii napowietrznej o napięciu od 1 do 45 kV musi wynosić nie mniej niż 3 m w przypadku gdy jest ona izolowana i 6m gdy takiej izolacji nie ma, na mojej działce słupy wygladają następująco: https://imagizer.imageshack.com/img922/3545/PHM39p.jpg https://imagizer.imageshack.com/img922/4534/JdfaE5.jpg To jak są izolowane czy nie? Przepisy przepisami a zdrowy rozsądek też powinien być Linia nie izolowana. Zdrowy rozsądek mówi nie buduj w odległości mniejszej niż wysokość słupa. Przepisy np. o prowadzeniu prac w pobliżu linii, czyli przyjedzie dźwig czy podajnik betonu i Pan operator powie nie rozwinę bo za blisko linii ewentualnie po wyłączeniu. Nie pchaj się na siłę w pobliże linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.02.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Jak Remiks napisał, odsunięcie się na odległość równą co najmniej wysokość słupa to dobry pomysł. W jakiejś przedwojennej książce o tematyce kolejowej znalazłem rysunek sieci WN na której podczas lodowicy osadził się lód o promieniu 160 milimetrów. O następstwach lepiej nie pisać. To bylo w latach 20' XXw. gdzieś na Dolnym Śląsku i południowej Wielkopolsce. Coś podobnego było kilkanaście lat temu w okolicach Szczecina. Spokojny sen jest najważniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 07.03.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Tylko należy pamiętać, że odległość dotyczy każdego elementu budynku. Nawet dachu, czy rynny. Radziłbym odsunąć jak najbardziej. Linia na twojej działce? Mają zgodę na użytkowanie gruntu? Jak nie to żądaj usunięcia linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts