Miesięcznik Murator ONLINE

Jump to content

Rekuperator Karino

Recommended Posts

Mam żubra od 2014, K300 z bypassem i modułem sterowania przez RS485. Nie mogę złego słowa powiedzieć. Nigdy nie zamarzł, przynajmniej nie zauważyłem. Rok temu zaczął trochę bulgotać późną jesienią, serwis wymienił uszczelnienia na pokrywie i dalej działa jak złoto. Zwykle chodzi na 20% wydajności, więcej w nocy latem do chłodzenia.

W filtrach wymieniam tylko włókninę raz na kwartał, super tanio.

Sprawności nigdy nie mierzyłem.

• 3 years later...
ciekawe, ciekawe..nastépny niszowy produkt. Moæe to czarny koń w rekuperatorach? Rozumiem, że ta budowa wymiennika wyklucza odzysk wilgoci? Wg opisu rekuperatory nie posiadają grzałki, czy są tak święcie przekonani, że rekuperator z takim typem wymiennika nie zamarza?

Montował Karol z Psbud. Rekuperator już ma dwa lata, dawał radę nawet przy minus 20 stopniach.

Podczas montażu zwrócił uwagę na wypoziomowanie rekuperatora, tłumiki, ocieplenie 7cm (inni oferowali 3 cm).

System dzień-noc, czujniki CO2 w pokojach. Nie ma problemu z przesuszaniem.

Chłopak wie co robi. Nic nie rdzewieje, pracuje tak że jeszcze nigdy go nie słyszeliśmy.

Nie jestem za odzyskiwaniem wilgoci, bo cały czas nawiewasz starą wilgoć. Wystarczy nawiewać do pomieszczeń gdzie są ludzie i tyle.

• 3 weeks later...
Mam rekuperator Karino od Lipca, czyli przetrwał całą zimę, gdzie u nas na Podlasiu było minus 23 stopnie w nocy. Wszystko pracowało prawidłowo, nic nie zamarzło. Dostęp do wszystkich części w razie awarii, dlatego trzeba docenić, że chcą faktycznie zrobić dobry produkt dla klienta, a nie jak w przypadku lodówek kilka lat i do wymiany, bo nie płaca się naprawiać. Po moim teście mogę śmiało zarekomendować.

• 3 months later...

Ja też Wam powiem że ceny reku nawet używanych poszły w kosmos. Kiedyś ten prawilny z czymś co się zwie air pack kosztował nowy 7500zł, teraz ten sam kosztuje tyle samo. Wolę swojego kupionego lata temu na silnikach AC niż płacić za to coś. PV stare zasady i nie boli mnie te 2,4kWh/doba.

Oczywiście filtry ogarniam sam, bo są nad sufitem w spiżarni.

Przez tyle lat dają radę, to jeszcze podziałają.

Lunę kupiłem z osprzętem za 850 zł/prawię nówkę, bo chłop kupił 250m/3 zamiast 350m/3

Jak ktoś nie wie co to rekuperacja... to już się pewnie nie dowie, może podczas wizyty u znajomych którzy mają!