Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o główny bezpiecznik

Recommended Posts

Wierzysz, że w tym kraju instalacje elektryczne robione są tylko przez elektryków?
Nie muszę wierzyć, czy też nie. Ja wiem. SSO, SSZ, system gospodarczy itd.

Remonty we własnym zakresie, piękne kafelki a pod nimi 2-żyłowe Al, obniżane sufity zasłaniające puszki łączeniowe itd.

Ale dzięki temu, pomimo że jestem już 6 lat na emeryturze, roboty nie brakuje.

Po Januszach, po Ździchach i po innych. Zawsze te słowa - "panie, ratuj"

Edytowane przez elpapiotr

Dobrze jeśli ściany nie są czarne tzn. nie odymione. Widziałem chatę gdzie zaczęło się dymić za szafą, zanim zawołano silniejszych członków rodziny aby odsunąć mebelki to ktoś przytomny wezwał straż i to było słuszne posunięcie. Ognia było niewiele, dwie kondygnacje dokładnie pokolorowane sadzą, nawet spod pasa nadrynnowego i spod gąsiorów dym pozostawił czarny nalot. Ile śmierdziało to nie wiem lecz na pewno długo, ten zapach jest "trwały".

Witam, chciałbym zapytać wykręcenie którego bezpiecznika w takiej okapturzonej skrzynce odpowiada za wyłączenie prądu w całym domu?

Odpowiem Ci tak bo znając każdego z domorosłych majsterkowiczów to co pokazałeś na fotografii jest w tzw "opłakanym stanie"

Ale można pewne rzeczy zobaczyć i tak

Bezpieczniki które są tzw "zwatowane" kiedyś zadziałały i byłyby do wyrzucenia jednak "ktoś" postarał się o ich naprawę i zrobił to zapewne wkładając kawałek drutu zastępując element który się przepalił.

Są tutaj dwa obwody instalacji i dwa układy pomiarowe.

To co zaznaczyłem żółtymi elipsami to w bardzo prawdopodobne główne bezpieczniki - trzy bezpieczniki dla instalacji zasilanej z licznika trójfazowego i dwa bezpieczniki z licznika jednofazowego.

Co bym Ci radził - najlepiej niech się tym zajmie elektryk, jednak do Ciebie będzie należało zakupić sprawne i nowe wkładki bezpiecznikowe o odpowiedniej wartości, gdyż to co jest zrobione w tej rozdzielni jest bardzo dużym zagrożeniem pożarowym. Przede wszystkim należy wymienić te " naprawiane" wkładki bezpiecznikowe. Ujednolicić ich wartość zgodnie z mocą przyłączeniową.

IfHcqfI.jpg

obraz_2021-02-24_192926.jpg

Pytanie za 100 punktów - gdzie są zabezpieczenia przedlicznikowe ( sztuk 4 ?)

Stawiam, że poza tą skrzynką - bo liczniki są zaplombowane więc ktoś był z rejonu i to plombował .....więc bezpieczniki też zaplombował, ale ich nie widzimy na tym zdjęciu.

.....

Dobra robota. Potraktowałeś to jako łamigłówkę?

Dodam, że koszt inwestycji -to 10zł.

Teoretycznie gniazdo powinno podpowiedzieć jakie można "wcisnąć" zabezpiecznie -ale to tylko teoria.

To taka zabawa w odpowiedzi - przecież może ktoś inny niż tylko pytający otworzyć ten wątek - popatrzy jest symbolika kolorów popatrzy u siebie będzie wiedział co kupić i ewentualnie wymienić.

Można się mądrzyć i uśmiechać z czyjejś niewiedzy - sam umieściłem fotkę "porażonego" ale zawsze jest dobrze jak wątek coś wnosi do "sprawy"

Pozdrawiam

No tak -sprawa się komplikuje -jak są bezpieczniki bezkolorowe.

A wystarczyło pójść do sklepu z "wybitym korkiem" i poprosić -"taki sam tylko sprawny proszę" -płacąc 2zł.

Ale może przygoda się za często powtarzała i ktoś 'mądry' spowodował że tego problemu nie ma watując je.

A wystarczyło powiedzieć : "za często wymieniam, czy jest automat" płacąc 20zl?