pawel84j 03.09.2022 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2022 Bierz co tańsze. Oba robione w formie. Jedynie ten mega white ma biąłą powłokę i nie będę się musiał martwić o słońce, oraz nie będę musiał kołkować bo ma karbowaną powierzchnię od strony którą się klei do ściany co zwiększa przyczepność. W ogóle to mam rozkminę czy w ogóle jest sens kupować któryś z tych dwóch styropianów czy poprostu jakiś zwykły grafitowy (0.031-0.032) lub biały 0.038, grubość w obu przypadkach 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 03.09.2022 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2022 Ja tak szczerze to wziąłbym biały 20cm bez cudowania..Ile aktualnie 1m3 takiego 0,038 białego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel84j 04.09.2022 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Swisspor EPS70 0.038 po 311zł/m3 a lambda mega white po 403/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 04.09.2022 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Z tego co zauważyłem rozmawiając z ludźmi oraz czytając te forum to przed podwyżkami grafitowy styropian był traktowany jak jakieś cudo techniki i technologii które mialo nadzwyczajne wręcz nadprzyrodzone moce. A od czasu gdy ten styropian osiągnął również na nadprzyrodzona cenę, miedzy nim a białym (dwa lata temu określanym jako przeżytek i gowno jakieś) różnice jakościowe i „osiągi” się zatarły. Ja mam pol domu w białym i pol w grafitowym bo taki akurat został inwestorowi z OLX’a i sprzedawał tanio. Zakupy robiłem przed podwyżkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel84j 04.09.2022 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 (edytowane) I w której połowie domu jest cieplej ? Oczywiście taki żart, ale w sumie mogłoby być ciekawe doświdczenie gdyby kamerą termowizyjną od środka popatrzyć, czy rzeczywiście jest jakaś różnica. Edytowane 4 Września 2022 przez pawel84j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 04.09.2022 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 I w której połowie domu jest cieplej ? Hahaha zawsze w tej od południa ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.09.2022 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Swisspor EPS70 0.038 po 311zł/m3 a lambda mega white po 403/m3 Właśnie ten 0,038 kupiłem niedawno. Grafitu w ogóle nie brałem pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel84j 04.09.2022 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Właśnie ten 0,038 kupiłem niedawno. Grafitu w ogóle nie brałem pod uwagę. Z jakiego powodu nie brałeś pod uwagę grafitu ? Ja też zwykłego grafitu nie biorę pod uwagę, jedynie ten z białą powłoką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 04.09.2022 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Nie ma to realnego przełożenia na koszty ogrzewania itp. Dla mnie to tylko walka o 0,001 W/mK i nic więcej. Chyba lepiej się skupić na dobrym wykonaniu termoizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel84j 05.09.2022 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 (edytowane) Policzyłem tę różnicę i tak to wygląda: ok 300kW na sezon, przy założeniu temperatury 0 na zewnatrz i 22 w środku przez okres 6 miesięcy (październik - marzec) - tylko dla samych ścian. Edytowane 5 Września 2022 przez pawel84j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 05.09.2022 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 I w której połowie domu jest cieplej ? Oczywiście taki żart, ale w sumie mogłoby być ciekawe doświdczenie gdyby kamerą termowizyjną od środka popatrzyć, czy rzeczywiście jest jakaś różnica. Ale żeby takie doświadczenie miało jakikolwiek sens to np południowa ściana musiałaby być w połowie zrobiona białym a w połowie grafitem. Mój domek jest na planie prostokąta i jedna eLka północno-wschodnia jest chyba grafitem a południowo-zachodnia białym. Ten grafit to był swisspor white (z białą powłoką, ta grafitowa strona była gładka i lambda 033) bo jest jeszcze mega white chyba 031. Dla mnie ten tysięczne po przecinku naprawdę. nie stanowią różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 05.09.2022 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Takie obliczenia i tak się rozjeżdżają z rz3eczywistością. Ta wartość lambdy to jest prawdziwa tylko dla temperatury zewnętrznej 20 C, czyli dla takiej, kiedy styropianu w ogóle nie potrzebujemy. Faktycznie do obliczeń architektów należy przyjmować przedział 0,038-0,040 dla każdej płyty renomowanego producenta. Płyty producentów "garażowych" wypadną jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel84j 05.09.2022 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Robinson74 Czyli twierdzisz że lambda 0.031 dla grafitowego jest wówczas gdy na zewnątrz jest 20 stopni ? czyli przy sprawdzaniu tej lambdy z jednej strony płyty panuje temperatura większa niż 20 stopni a z drugiej strony płyty jest 20 stopni i wówczas mierzy się lambdę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.09.2022 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Faktycznie do obliczeń architektów należy przyjmować przedział 0,038-0,040 dla każdej płyty renomowanego producenta. Płyty producentów "garażowych" wypadną jeszcze gorzej. Zgodność deklaracji z rzeczywistością sprawdza GUNB. I wybierając materiał warto przejrzeć wyniki, którzy producenci deklarują nieprawdę. https://www.gunb.gov.pl/probki Różnica pomiędzy EPS 0,032 a 0,038 to 18,75% - to oznacza, że zamiast 15cm 0,032 żeby osiągnąć ten sam efekt trzeba dać prawie 18cm 0,038. Jak podejdziemy, z drugiej strony - czyli dajemy 20cm i ile kWh zaoszczędzi nam lepszy, to mi wychodzi różnica pomiędzy 0,038 a 0,031 1,63kWh/m2/r. Czy to dużo, czy mało i czy ma sens ekonomiczny - do samodzielnej oceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 05.09.2022 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Lambda na etykiecie to jedno a druga sprawa to wykonanie. Ludzie biją się o cyferki a potem kleją to na dwa placki i cały etics bierze w łeb. Styropian to tylko jeden z elementów tej układanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 06.09.2022 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 potem kleją to na dwa placki i cały etics bierze w łeb. Honest question: a jak powinno się robić? Słyszałem już tyle opinii, że już sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.09.2022 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Honest question: a jak powinno się robić? Słyszałem już tyle opinii, że już sam nie wiem. Chyba żartujesz z tym pytaniem.... Widziałem u sąsiada. Projekt domu taki quasipasywny, a na ścianach biały na plackach, ze szparą 3-4cm od ściany. Teraz zdziwiony, że pompa 16kW chodzi na okrągło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 06.09.2022 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Zgodność deklaracji z rzeczywistością sprawdza GUNB. I wybierając materiał warto przejrzeć wyniki, którzy producenci deklarują nieprawdę. https://www.gunb.gov.pl/probki Tylko, że oni sprawdzają zgodność jednej deklaracji (producenta) z deklaracją rzeczywistego wyrobu jaką faktycznie uzyskuje. W sensie, jeśli producent bada swój produkt pod tym kątem zgodnie z normą to wyniki są zbieżne. Rzecz w tym, że to nadal wyniki labolatoryjne, które nie muszą brać pod uwagę rzeczywistych warunków na ścianie budynku. A raczej taki styropian będzie pochłaniał zimą więcej pary wodnej niż mniej. Im więcej pary wodnej pochłonie tym jego lambda będzie bardziej zbliżać się do 0,6 (wartość dla wody) i tym mniejsza będzie różnica między kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 06.09.2022 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Honest question: a jak powinno się robić? Słyszałem już tyle opinii, że już sam nie wiem. Obowodowo + na srodku ze dwa placki. Żeby powietrze nie goniło pod całą elewacją tylko było zamknięte pod każdą płytą. To moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guja 06.09.2022 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 (edytowane) U mnie będzie obwodowo +3 placki + 2 paski piany po długosci płyty tak żeby pokryć te 60%+ płyty i brak kołków Odnośnie jakości styro to jedynie co możemy sprawdzić organoleptycznie to wagę i różnice są naprawdę odczuwalne. Są firmy które są grubo poniżej normy , są takie co są na styk ale można też trafić na produkt który wazy więcej niż powinien. Edytowane 6 Września 2022 przez guja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts