stos 07.03.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 12 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.03.2021 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Jesteś gość. Masz podłogówkę, pompę ciepła PW, rekuperacje i do tego błyskawice. Chłop przedstawił swoje wstępne założenia i to co totalnie wykluczył. Odnośnie izolacji. Pan Kaizen chyba ma racje co do izolacji stropu. Nie da rady dorzucić 5-10cm? Gdybys zlikwidował komin to jak będzie wyglądała WG? Na kominkach wentylacyjnych? Mam rozumieć ze komin dymowy byłby połączony z wentylacyjnymi kanałami? Nie pytałem ale zapytam jak juz bedzie decyzja kredytowa ile bedzie dopłaty do grubszej wełny . Tylko nie wiem czy jest to potrzebne skoro wszyscy co maja taki dom i spalając 2 tony pelletu często otwierają okna..... Komin wiem tyle co ludzie piszą , przy rezygnacji ze "spalinowego" i tak zostaje na potrzeby wentylacji tylko jest mniejszy ( chyba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.03.2021 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Tak wygląda strych w bliźniaczym domku : http://www.domyinterstyl.pl/big/dom-inter-styl-75m2-14.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.03.2021 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Nie pytałem ale zapytam jak juz bedzie decyzja kredytowa ile bedzie dopłaty do grubszej wełny . Tylko nie wiem czy jest to potrzebne skoro wszyscy co maja taki dom i spalając 2 tony pelletu często otwierają okna..... Komin wiem tyle co ludzie piszą , przy rezygnacji ze "spalinowego" i tak zostaje na potrzeby wentylacji tylko jest mniejszy ( chyba ) I to jest właśnie marnotrawstwo konwektory i klima dają tyle ciepła ile jest konieczne nic się nie zmarnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.03.2021 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Tak wygląda strych w bliźniaczym domku : http://www.domyinterstyl.pl/big/dom-inter-styl-75m2-14.jpg zajebisty nie marnuj go i zrób podłogę jest potencjał na przyszłość 2 pokoje i ąłzienka wyjdzie z palcem w nosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.03.2021 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Dom większy od Twojego bo przy tej samej powierzchni parteru mam jeszcze poddasze użytkowe. To skomplikowało trochę orurowanie wentylacji i kosztowała z rekuperatorem 11 tyś. W domu parterowym tą wentylację można zrobić samemu. Koza w te duże mrozy będzie ogrzewała tylko swoje otoczenie. Co dalszymi zakątkami domu? Patrząc na ten rzut domu zastanawiam się jak wygląda ta wentylacja grawitacyjna w sypialniach i łazience. Na tym rzucie kanały wentylacyjne są tylko w kotłowni. Ta koza na pelet to ile kosztuje? Jak będziesz grzał CWU? Koza stoi w salonie blisko korytarza , zerknij gdzie jest komin na ten rzut projektu . Koza nie wiem ile nas bedzie kosztowała , są za 3k są za 10 . Myslę nad taką lepszą za 4-8k Woda to drugi problem...... w sumie jak dla mnie to mogę miec zwykły bojler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.03.2021 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 zajebisty nie marnuj go i zrób podłogę jest potencjał na przyszłość 2 pokoje i ąłzienka wyjdzie z palcem w nosie My juz nie planujemy dzieci Strych będzie podzielony na 2 częsci , czyli graciarnia i jakiś salonik na spotkania z kolegami , moze bilard , może salka do oglądanie meczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.03.2021 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Koza stoi w salonie blisko korytarza , zerknij gdzie jest komin na ten rzut projektu . Koza nie wiem ile nas bedzie kosztowała , są za 3k są za 10 . Myslę nad taką lepszą za 4-8k Woda to drugi problem...... w sumie jak dla mnie to mogę miec zwykły bojler są świetne kozy jotula retro za grosze taką ma Kaizen mam linki w razie czego do takich kóz. Pc cwu aristona z jednostlą zewnętrzna kosztuje 3600 to nie jest drogo. Bojler przy 2 osobach zjada ok 8 kwh /24 ok 3 MWh7 rok nie przeceniaj tego Pc będzie oszczędniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.03.2021 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 My juz nie planujemy dzieci Strych będzie podzielony na 2 częsci , czyli graciarnia i jakiś salonik na spotkania z kolegami , moze bilard , może salka do oglądanie meczów brzmi fajnie może openspejs z kibelkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.03.2021 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 są świetne kozy jotula retro za grosze taką ma Kaizen mam linki w razie czego do takich kóz. Pc cwu aristona z jednostlą zewnętrzna kosztuje 3600 to nie jest drogo. Bojler przy 2 osobach zjada ok 8 kwh /24 ok 3 MWh7 rok nie przeceniaj tego Pc będzie oszczędniejsza Jest nas troje, dzieciak ma 6 lat. Teraz w mieszkaniu zużywamy 10m wody bieżącej, ile ciepłej z tego jest nie wiem . Mamy wannę, pralkę , zmywarkę. W domu też bedzie wanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.03.2021 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 brzmi fajnie może openspejs z kibelkiem To melodia przyszłości bo w cenie domu dach jest nieocieplony Nam to co jest na parterze styknie bo teraz mamy mieszkanie 47m ( 3 pokoje ) i dajemy radę. Brakuje tylko miejsca na graty co wylądują na strychu . Plan był i jest taki żeby nie było za dużo do sprzątania , a jak młody wyfrunie z domu to 86m bedzie o jakieś 30 za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.03.2021 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Jest nas troje, dzieciak ma 6 lat. Teraz w mieszkaniu zużywamy 10m wody bieżącej, ile ciepłej z tego jest nie wiem . Mamy wannę, pralkę , zmywarkę. W domu też bedzie wanna jezeli będzie kanalizacja to faktycznie przy wannie najsłabszym ogniwem będzie bojler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.03.2021 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 jezeli będzie kanalizacja to faktycznie przy wannie najsłabszym ogniwem będzie bojler Tzn będzie wanno-prysznic czyli wanna z zabudową, tak co by w lato można sie było spłukać na szybko. Bojler chyba tylko po odbioerze domu przejdzie ale biore pod uwagę pompę ciepła lub nawet kolektor słoneczny , wiem że sie nigdy nie zwróci ale podoba mi sie sama jego idea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.03.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Tzn będzie wanno-prysznic czyli wanna z zabudową, tak co by w lato można sie było spłukać na szybko. Bojler chyba tylko po odbioerze domu przejdzie ale biore pod uwagę pompę ciepła lub nawet kolektor słoneczny , wiem że sie nigdy nie zwróci ale podoba mi sie sama jego idea solary sobie daruj lepiej pv w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.03.2021 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 solary sobie daruj lepiej pv w przyszłości Też jest taki plan . Zostaje kwestia jak to ugryźć. Myślę o klimie z dobrymi parametrami do grzania, do tego konwektory w drugim końcu domu, tam gdzie bedą kafelki bedą maty . Byłem ostatnio u kuzynki w szkieleciaku jak były mrozy , klima z matami pod kafelkami dawała radę . Panele jesli wlecą na dach to po pierwszym sezonie grzewczym i nie bedzie to duża instalacja, raczej taka co zaspokaja nasze potrzeby w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.03.2021 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 (edytowane) Ktoś podpowie jak wkleić zdjęcia ? Próbuję z serwera gmaila i nie umiem Edytowane 7 Marca 2021 przez sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.03.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Też jest taki plan . Zostaje kwestia jak to ugryźć. Myślę o klimie z dobrymi parametrami do grzania, do tego konwektory w drugim końcu domu, tam gdzie bedą kafelki bedą maty . Byłem ostatnio u kuzynki w szkieleciaku jak były mrozy , klima z matami pod kafelkami dawała radę . Panele jesli wlecą na dach to po pierwszym sezonie grzewczym i nie bedzie to duża instalacja, raczej taka co zaspokaja nasze potrzeby w ciągu dnia. Pomysł fajny i realny ja grzeje budżetowym kaisajem sciagnałem pomysł z Kuliboba i jest ok jeżeli chcesz na to przeznaczyć nieco więcej to jest fajny kajsaj pro+ i ma faktycznie niezłe parametry z tym że ja płaciłem 2780 z montazem a tamten ma cenę katalogową na poziomie 3800 netto jest rożnica. Ja na twoim miejscu sprawdziłbym możliwośc i warunki taryfy energetycznej as czyli antysmogowej polega ona na tym że musisz mieć jakis okres normalnego użycia energii i w momencie przejscia na as róznica pomiędzy tym dotychczasowym a aktualnym liczona jest po super taniej stawce i to ma sens aczkowiek wyklucza pv ale jest tanie i daje czas na oszacowanie potzrebnej mocy. Może ktoś z aesoców się wypowie w temacie jakie są warunki szczegółowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.03.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 W projekcie jest jeszcze pompa ciepła jako alternatywa i wg niego mieści sie w EP Marne szanse przy WG. Raczej "kratywne" liczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.03.2021 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Ktoś podpowie jak wkleić zdjęcia ? Próbuję z serwera gmaila i nie umiem możesz z dysku lub z linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.03.2021 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Pomysł fajny i realny ja grzeje budżetowym kaisajem sciagnałem pomysł z Kuliboba i jest ok jeżeli chcesz na to przeznaczyć nieco więcej to jest fajny kajsaj pro+ i ma faktycznie niezłe parametry z tym że ja płaciłem 2780 z montazem a tamten ma cenę katalogową na poziomie 3800 netto jest rożnica. Ja na twoim miejscu sprawdziłbym możliwośc i warunki taryfy energetycznej as czyli antysmogowej polega ona na tym że musisz mieć jakis okres normalnego użycia energii i w momencie przejscia na as róznica pomiędzy tym dotychczasowym a aktualnym liczona jest po super taniej stawce i to ma sens aczkowiek wyklucza pv ale jest tanie i daje czas na oszacowanie potzrebnej mocy. Może ktoś z aesoców się wypowie w temacie jakie są warunki szczegółowe Montaż klimy mam z głowy bo mam kumpla co montuje i ma wszelakie uprawnienia Prąd tylko Tauron , będzie dopiero w maju 2022 na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts