stos 09.03.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 12 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 09.03.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Ci co mają kable namawiają na kable a ci co grzeją klimą namawiają na klimę. Nieszczęście lubi towarzystwo. Ja mam klimę i nie namawiam. Tanio, grzeje, ale szału nie ma(założyłem póki co ze względu na koszty). Rozkład temperatur z dupy... pod sufitem gdzie nie siedzę najcieplej, do tego szum(z 2 razy byłem zmuszony spać pod nią i żaden komfort). Podłogówka, grzejniki... a potem długo, długo nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 09.03.2021 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Nie jestem zwolennikiem grzania klimą podczas pełnej zimy, ale jeszcze bardziej nie lubię wchodzić w polemikę z ludźmi wyznającymi zasadę "cztery pierścienie robią wrażenie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 09.03.2021 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Nie jestem zwolennikiem grzania klimą podczas pełnej zimy, ale jeszcze bardziej nie lubię wchodzić w polemikę z ludźmi wyznającymi zasadę "cztery pierścienie robią wrażenie" Ty tak serio czy trollujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 09.03.2021 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Jako wieloletni już użytkownik domu szkieletowego napisze tak: przy tym systemie i przy takiej powierzchni postawić na ocieplenie i WM do tego ogrzewanie prądem bezobsługowe i jak najmniej kosztowe na etapie budowy. Tak czy siak koszty ogrzewania to będą "grosze", a może dołożyć fotowoltanikę i zejść z kosztami jeszcze niżej Tylko co tu jeszcze poprawić ? 15 wełny jest od środka, na zewnątrz zamiast 10cm styro dajemy 15 . Ktoś tu pisał o stropie ze 25 wełny to mało , dorzucimy jak bedzie trzeba tylko ile ? Fundament ma 10 styro , jeśli damy 15 lub 20 to z automatu obniżymy sufit ale jesteśmy niscy to w sumie można tak zrobić . Do tego WM i coś jeszcze ? Z kim nie rozmawiam, a mam nawet w rodzinie dom szkieletowy , to wszyscy odradzają kotłownie. Ostatnio w mrozy spaliśmy u kuzynki , przy wyłączonej kanałówce temp do rana spadła o 1`C , na dworze było -12 , jak wstaliśmy załączyli to ustrojstwo , chwila szumu a potem puszczony TV zagłuszał ruch powietrza. Uzupełnieniem tego są maty pod płytkami. Mają to samo co my 10 syrto, 15 wełny, fundament 10, dach 25 , okna 2 szyby , dom 8 lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 09.03.2021 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 OK. Twój cyrk i Twoje małpy. Ale to co planujesz nie będzie nawet zbliżone do mieszkania w bloku. Postaram sie pochwalić jak bedzie to juz gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2021 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 (edytowane) ... bo pompa ciepła p-p to taka Dacia Logan, a p-w z podłogówką, to nowe Audi z salonu. A kable w wylewce to co? Tesla jeżeli chodzi o komfort a Tata jeżeli chodzi o koszt instalacji? Edytowane 9 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 09.03.2021 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 ... bo pompa ciepła p-p to taka Dacia Logan, a p-w z podłogówką, to nowe Audi z salonu. Niby to i to jest samochodem, ale na tym wspólne mianowniki się kończą... to pisze użytkownik klimy od 2 sezonów Tylko weź steruj temperaturą jak nagrzejesz w nocy tony betonu a za dnia świeci słońce a temp na zewnątrz jest o 15 stopni większa ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 09.03.2021 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 A kable w wylewce to co? Tesla jeżeli chodzi o komfort a Tata jeżeli chodzi o koszt instalacji? Mogą być i kable, ważny rozkład temperatur, fakt że nie dmucha i brak hałasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.03.2021 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 12 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.03.2021 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Prawda jest znana od wielu lat i najbardziej komfortowe dla człowieka jest ogrzewanie podłogowe. Nie ważne czy to wodne czy też elektryczne. Ogrzewanie podłogowe ma najlepszy rozkład temperatur dla człowieka i jest najbardziej komofortowe. Jest zupełnie niesłyszalne , nie ma żadnego "przepływu powietrza".Ogrzewanie nadmuchowe to najgorszy rodzaj ogrzewania z całkowicie beznadziejnych rozkładem temperatur. Do takiego domku albo kable i do tego PV , albo najmniejsza pompa ciepła 3,5-5KW , wodne ogrzewanie podłogowe + PV. Klima czemu nie , ale do chłodzenia , do ogrzewania są bardziej komfortowe rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 10.03.2021 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 A kolejna prawda znana od wielu lat jest taka, ze ogrzewanie kablami bez PV jest drogie. Najpierw opowieści jakie to kable są tanie, bezawaryjne, proste w montażu a po sezonie albo dwóch zaczyna się montaż klimy "tylko do chłodzenia", dogrzewanie kozą i pompa ciepła do CWU. Ja osobiście znam dwa domy grzane prądem.W pierwszym hajcują 5 dni w tygodniu w kominku "dla klimatu".W drugim zimą mają w domu 18 stopni i twierdzą że tak lubią i że to zdrowo. Chociaż odkąd założyli PV to już lubią 20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 10.03.2021 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 sitoRobiąc analizy porównawcze dla domów juz wykonywanych zgodnie z WT 2021:- siostry 81m2 parter, technologia BK na płycie; - znajomi 102m2 tech. szkielet z poddaszem;- córka 115m2 parter z BK, ławy:co najbardziej się opłaca i jest naj mniej problematyczne na przestrzeni lat i uwzględniając koszty eksploatacji oraz ilość miejsca dla urządzeń, to w/w budynkach najbardziej opłacalne są kable + CWU z baniaka 200-300 litrów z grzałką 3kW.Budynki tej wielkości potrzebują na CO 3-4 kWh co przy pompach jest nie osiągalne, wszystkie są przewymiarowane.Wykonując posadzkę o grubości min.12cm otrzymujemy niezbędną ilość akumulacji, by używając kabli korzystać tylko z II taryfy bez zauważalnych spadków temperatury. W/w domy w okresie styczeń br. zużyły na CO od 670 do 900 kWh (180-245zł II taryfa Tauron), a w lutym 530 do 710 kWh (145-192zł w II taryfie Tauron), więc gdzie tu sens PC przy nakładzie kosztów 3500-4300 za kable ze sterowaniem, układanie siły własne.Oczywiście dla budynków o powierzchni >120m2v PC już bywa warta zastosowania, a dla domów pow. >140m2 tylko PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2021 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 ... Budynki tej wielkości potrzebują na CO 3-4 kWh co przy pompach jest nie osiągalne, wszystkie są przewymiarowane. .. Jak duzo bedzie przywmiarowana Altherma III 4 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 10.03.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 sito Budynki tej wielkości potrzebują na CO 3-4 kWh co przy pompach jest nie osiągalne, wszystkie są przewymiarowane. Bzdura, nawet szkoda komentować. sito W/w domy w okresie styczeń br. zużyły na CO od 670 do 900 kWh (180-245zł II taryfa Tauron), a w lutym 530 do 710 kWh (145-192zł w II taryfie Tauron), więc gdzie tu sens PC przy nakładzie kosztów 3500-4300 za kable ze sterowaniem, układanie siły własne. Mój dom zużywał w zimowych miesiącach ok 600-700kWh miesięcznie - przy grzaniu PC. Więc albo w tych domach jest zimno jak w psiarni albo jest ostro grzane czymś innym - jak to zwykle przy kablach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 10.03.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Jak duzo bedzie przywmiarowana Altherma III 4 kW? O całe 24 tyś.zł. uwzględniając koszt montażu, oraz ok.200zł rocznie za przegląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 10.03.2021 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Bzdura, nawet szkoda komentować. Mój dom zużywał w zimowych miesiącach ok 600-700kWh miesięcznie - przy grzaniu PC. Więc albo w tych domach jest zimno jak w psiarni albo jest ostro grzane czymś innym - jak to zwykle przy kablach.... Temperatury mają na poziomie 22*C, brak kominów, np. popatrz na moją stopkę w domu nonstop 22,5*C. Rozumiem twoją frustrację ze względu na poniesione przez ciebie koszty, ale fakty są takie jak przytoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2021 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 O całe 24 tyś.zł. uwzględniając koszt montażu, oraz ok.200zł rocznie za przegląd. Po co pisac o kosztach inwestycyjnych jak wspominałes o mocy pompy?. Czasam trudno okreslic o czym sie pisze. Ja odrózniam pojecie przewymiarowania mocy od przeinwestowania, Ty jak widac nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 10.03.2021 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Oczywiście masz rację.Tylko jeżeli rozważamy wszystkie za i przeciw w jednostce czasu, to jest to ze sobą powiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 10.03.2021 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Temperatury mają na poziomie 22*C, brak kominów, np. popatrz na moją stopkę w domu nonstop 22,5*C. Rozumiem twoją frustrację ze względu na poniesione przez ciebie koszty, ale fakty są takie jak przytoczyłem. Patrze na Twoja stopkę, Ty popatrz na moją. Domy podobnie ocieplone, Twój znacząco większy. Ja zużywam 3-3,5 kKWh na sezon z COP3 a Ty 4-4,5 z COP1. Moje zużycie nie odbiega od tego co można podpatrzeć na udostępnionych w necie podglądach np: http://ghs-polska.pl/odczyty/app/ Więc jesteś mi w stanie powiedzieć jaka fizyka działa, że jesteś w stanie ogrzać 150m2 przez pół roku przy pomocy 4kKWh? I nie wiem czym miałbym się frustrować, jestem bardzo zadowolony ze swojego systemu grzewczego i z kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts