Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

konfilt z ekologami

Wasowski

Recommended Posts

Zauważyłem ze ekolodzy mocno podbijają nutę przeciw ogrzewaniu domów węglem, nawet ekogroszkiem. Czy węgiel faktycznie jest taki zły? Moim zdaniem jest tanim źródłem ogrzewania domów i mieszkań. Nie każdego stać na popy ciepła czy inne cuda. :yes:

Z tego co słyszałem to się ostatnio bardzo burzą o to "eko" w nazwie ekogroszek. I w sumie mają racje, bo eko to na pewno nie jest.

A pakowanie węgla do nowego domu, ocieplonego wg WT2021 to ekonomiczna głupota, nawet już nie patrząc na ekologie. Pompy ciepła czy inne cuda wychodzą tak samo albo taniej jak ten niby tani węgiel. Tylko nie każdemu się chce policzyć.

Pompy ciepła czy inne cuda wychodzą tak samo albo taniej jak ten niby tani węgiel. Tylko nie każdemu się chce policzyć.

W samo sedno.

Co więcej, niektorzy jak mantre powtarzają, że grzanie czy to węglem czy drewnem w kominku jest tanie.

A dzisiaj takie "cuda" się wyrabiają:

A co do cen grabu, 2 lata temu kupiłem kubik w tej cenie :)

A dzisiaj ?

[ATTACH=CONFIG]453987[/ATTACH]

I weźcie już przestańcie chrzanić jak "węglarze",że ogrzewanie kominkiem jest tanie, bo przy takiej cenie drewna 1kWh wychodzi ok.0,18zl

Z tego co słyszałem to się ostatnio bardzo burzą o to "eko" w nazwie ekogroszek.

"Eko" jest używane w mowie potocznej jako skrót od "ekologiczny", A przecież w przypadku ekogroszku, chodzi o "ekonomiczny".

Celowa zagrywka marketingowa obliczona na wprowadzanie w błąd klienta.

Zauważyłem ze ekolodzy mocno podbijają nutę przeciw ogrzewaniu domów węglem, nawet ekogroszkiem. Czy węgiel faktycznie jest taki zły? Moim zdaniem jest tanim źródłem ogrzewania domów i mieszkań. Nie każdego stać na popy ciepła czy inne cuda. :yes:

zaręczam ci, że pompa ciepła wychodzi w podobnej cenie jak grzanie węglem:

- PC nie potrzebuje komina (+ obróbek blacharskich)

- PC nie potrzebuje mieszania wentylacji (a co za tym idzie szczelnych drzwi do kotłowni lub umieszczania kotłowni poza obrębem mieszkalnym domu)

- PC nie potrzebuje kotłowni i składu opału (a m2 pow. domu to 2,5 tyś wzwyż, czyli np.5 m2 kotłowni to już 12,5 tyś złotych, a zwykle węglowa kotłownia musi być większa), może stać w pralni, w wiatrołapie, schowku, spiżarni

12,5 tyś + 3 tys komin + 1 tys drzwi = 16 tyś

piec na węgiel z podajnikiem pewnie 4-6 tyś - czyli dochodzisz do 20 tyś. Czyli do ceny PC.

Edytowane przez Elfir

Jak nie stać to znaczy że należy wziąć się do pracy i nie udawać proste. Albo przenieść do Afryki tam jest ciepło i nie trzeb a nic robić.

Nie uważam się za ekologa, ale jestem zwolennikiem zakazu ogrzewania węglem i paliwami stałymi. Wybieram czyste i przejrzyste powietrze, brak sadzy i zanieczyszczeń. Jak do tego dodam patologię nazywaną górnictwem i przepalane tam miliardy, to jeszcze bym to rozszerzył na energetykę.

Nie uważam się za ekologa, ale jestem zwolennikiem zakazu ogrzewania węglem i paliwami stałymi. Wybieram czyste i przejrzyste powietrze, brak sadzy i zanieczyszczeń. Jak do tego dodam patologię nazywaną górnictwem i przepalane tam miliardy, to jeszcze bym to rozszerzył na energetykę.

Czyli wracamy do lamp naftowych i świec ?

Mój ojciec jako dziecko tak miał na wsi w latach 50-tych ......

Czyli wracamy do lamp naftowych i świec ?

Mój ojciec jako dziecko tak miał na wsi w latach 50-tych ......

Do jaskiń od razu. Polska jest w największym stopniu uzależniona od produkcji energii z węgla w Europie i jednocześnie ma najdroższy w produkcji prąd. Jakaś korelacja ci się nasuwa? Jakaś myśl, że może istnieją jakieś tańsze i mniej emisyjne źródła energii?

Do jaskiń od razu. Polska jest w największym stopniu uzależniona od produkcji energii z węgla w Europie i jednocześnie ma najdroższy w produkcji prąd. Jakaś korelacja ci się nasuwa? Jakaś myśl, że może istnieją jakieś tańsze i mniej emisyjne źródła energii?

Nie twierdzę ze nie istnieją, tylko gdzie ich szukać ?

Odpowiedź nasuwa się sama skoro jesteśmy uzależnieni od węgla :D

No chyba ze wierzycie w powstanie w ciągu 5 lat kilku elektrowni jądrowych tak jak w te słynne auta elektryczne które nam obiecano....

palenie wegla w domkach a w cieplowniach i elektrocieplowaniach to dwie rozne sprawy. poki co nie mamy alternatywy. przypomne że Polska leży w klimacie gdzie występują zimy. wiatrakami nie ogrzejesz . przemysł też potrzebuje prądu do pracy.

palenie wegla w domkach a w cieplowniach i elektrocieplowaniach to dwie rozne sprawy. poki co nie mamy alternatywy. przypomne że Polska leży w klimacie gdzie występują zimy. wiatrakami nie ogrzejesz . przemysł też potrzebuje prądu do pracy.

https://wysokienapiecie.pl/27298-produkcja-energii-elektrycznej-w-niemczech-w-koncu-widac-zmiany/

Jest słońce, wiatr, atom, hydro, biomasa. Węgiel to nie jedyny nośnik energii, a wiatr to nie jedyna alternatywa.

Jest słońce, wiatr, atom, hydro, biomasa. Węgiel to nie jedyny nośnik energii, a wiatr to nie jedyna alternatywa.

no, i słońcem napędzisz przemysł i ogrzejesz Warszawę w styczniu.

bogate USA z OZE ma raptem 15 % całej energii.

a biomasa to sorry ale nie lepsze niż węgiel

Edytowane przez Janekk1234

Jak świat postrzegasz tylko 0:1 to ja się przez to nie przebiję.

ale rozmawiajmy realnie . niemcy wydali ogromne pieniądze zeby odejsc troche od węgla. polski na to nie stac. atomu nie mamy.

wiec wiatraki i panele to jest bujanie w obłokach zeby zastąpiły węgiel w polsce przez nastepne xx lat.

Jak Polski na to nie stać ?

40mld rocznie zostaje przez Polskę puszczone w błoto na świadczenia 500+

I to Polska bierze na to kredyt.

po prostu uważam że węgiel w elektrocieplowniach to nie jest zło . w zamian tysiące wiatrakow i miliony hektarow paneli to ma byc lepsze?

Edytowane przez Elfir
skupcie się na meritum