Jawson 12.04.2022 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Termin Ci nie ucieknie. Podpisałeś umowę to skrzynka będzie. Do 11.11.2022 albo później (raczej później). Nawet jeśli w warunkach przyłączenia mam zapisane "Obiekt: budynek mieszkalny"? W umowie mam zapis taki jak autor postu, czyli w skrócie, że muszę do dnia przyłączenia zgłosić gotowość do przyłączenia wraz z oświadczeniem o wykonaniu instalacji odbiorczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 12.04.2022 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Tak. Jak będziesz chciał na etapie stanu surowego to erbetka i taryfa C. Potem zmienisz na G ale skrzynka to nawet na pustej działce może być postawiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 15.04.2022 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Tak. Jak będziesz chciał na etapie stanu surowego to erbetka i taryfa C. Potem zmienisz na G ale skrzynka to nawet na pustej działce może być postawiona. Tylko nie wiem po co taryfa C, nie ma na to żadnej podstawy i można od razu wziąć normalną G, a nie płacić jak za zboże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 15.04.2022 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Przecież nie napisałem, że ma brać C. Jak dostanie G to lepiej. Znając realnia skończy się i tak na C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.04.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Kolego, jak widać każdy przypadek jest rozważany indywidualne ale jednego nie rozumiem i nie pojmę skoro robi to elektryk to jak podpiął przyłącze pod sieć która jest pod napięciem? na jakiej podstawie założył licznik? Elektryk może sobie zrobić przyłącze tzw erbetke od ZKP które w każdym przypadku, niezależnie jaki to ZE wykonuje ZE. I jeszcze druga niezgodność, piszesz że podpisałeś umowę ale na jakiej podstawie skoro przyłącze nie wykonał PGE tylko elektryk, który tak naprawdę może zrobić każdemu i w każdym miejscu przyłącze bez podpisywania umowy z PGE i prąd będzie za darmo.. Czyli ta logika która przedstawiłeś nie jest tak klarowna jak ja opisujesz. Ktoś kumaty i logicznie myślący będzie widział kto pisze logicznie i pisze prawdę a kto kłamie i fantazjuje. Owszem może nawet sam sobie R-betkę postawić na działce i załatwić papier od elektryka i nawet niech mu ten elektryk ? podłączy, tylko do czego jak złącze na granicy działki nie istnieje a jeśli już jest koło sąsiada to nie ma rozbudowy o zabezpieczenie i układ pomiarowy. Różnica jest tylko taka że po pierwsze ma w terminie czyli na już i zamiast płacić za rozbudowę złącza o zabezpieczenie i pomiar stawkę PGE zapłacił elektrykowi który miał znajomości i uzgadniał z ZE wszystkie szczegóły. Przyłącze nawet ze słupa obok musi spełniać jakieś wymagania więc nawet własny elektryk chcąc mieć dalej znajomości w rejonie energetycznym musi to wykonać zgodnie ze sztuką Po drugie to nawet jeśli przyłączył mu całość to chcąc być jakoś rozliczanym za pobór musi podpisać umowę na energię budowlaną C11, umówić się na przyjazd montera z ZE który założy licznik i założy odpowiednie bezpieczniki. Tak czy inaczej nie ma G11 jak by wynikało z pierwszego postu tylko C11 a czy wyszedł w ten sposób na plus z kosztami ? Przy przyłączu docelowym PGE czasem niczego już może nie wykonywać bo wszystko ma gotowe chyba że ktoś naprawdę w szczerym polu ma R-betkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jawson 15.04.2022 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Przy przyłączu docelowym PGE czasem niczego już może nie wykonywać bo wszystko ma gotowe chyba że ktoś naprawdę w szczerym polu ma R-betkę No u mnie właśnie ten przypadek że mam ok 300 m do istniejącej sieci i trochę mnie to będzie kosztowało, dlatego chciałbym wiedzieć czy postawią mi tą skrzynkę przy jeśli nie będę miał jeszcze instalacji w domu a samą erbetke. Te umowy chyba specjalnie tak piszą, żeby zwykły Kowalski głowił się co ma zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.04.2022 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 No u mnie właśnie ten przypadek że mam ok 300 m do istniejącej sieci i trochę mnie to będzie kosztowało, dlatego chciałbym wiedzieć czy postawią mi tą skrzynkę przy jeśli nie będę miał jeszcze instalacji w domu a samą erbetke. Te umowy chyba specjalnie tak piszą, żeby zwykły Kowalski głowił się co ma zrobić. Postawić postawią tylko problemem jest czas realizacji. Budżet jest ograniczony, czasem przetarg na podwykonawców jeszcze się nie rozstrzygnął a innym razem tak jak wspominasz położenie. Jeśli jesteś chętnym samotnikiem na tym nie obraź się odludziu to jest problem i, natomiast jeśli działek sąsiednich jest więcej to jest nadzieja że za rok lub dwa pojawią się chętni. Zainwestowany przez ZE pieniądz musi się jak najszybciej zwrócić dlatego priorytetem są tereny z większą ilością wykupionych działek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts