Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z przyłączem prądu docelowego (PGE)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ktoś ci nagadał głupot a ty je powielasz. Od kiedy ZE wydaje warunki na erbetkę? A ja pytałem się jak podłączysz erbetkę do prądu nie mając przyłącza. Kto Ci pozwoli wpiąć się i w jaki sposób do słupa?? I na jakiej [podstawie będziesz uiszczał opłaty za prąd dla PGE skoro nie masz ZKP.

Nie na erbetkę, tylko na łacze prowizoryczne od słupa do erbetki.

Wykonuje je elektryk - robi projekt, konsultuje go z zakładem energetycznym, następnie po otrzymaniu pozytywnej opinii wykonuje przyłącze na mój koszt.

W jaki sposób - to określają warunki przyłączenia, które wydaje zakład na Twój wniosek.

Rozliczasz się na podstawie licznika, tylko instalacja jest tymczasowa i zostaje rozebrana po budowie łącza docelowego.

Proszę mnie śmiało poprawiać, jeśli to nie jest prawda, ale tak też widzę szukając "w internecie" np tu: https://www.budowawpraktyce.pl/b019-prad-na-budowie-najlatwiejszy-sposob/

autor artykułu pisze w odpowiedzi czytelniczki:

Przyłącze tymczasowe możesz zrobić zupełnie bez żadnego projektu domu i pozwolenia na budowę w dowolnym momencie. Potrzebujesz jedynie Warunków Technicznych przyłącza tymczasowego i elektryka, który zrobi przyłącze. Całość trwa 1-2 miesiące.

Tożsame z tym, co mi powiedział elektryk.

Proszę mnie nie zrozumieć źle, nie uważam, że wiem więcej od Was, ale jak to sobie wyobrażacie? po kupnie działki obowiązkowe dwa lata kręcenia kciukami w oczekiwaniu na skrzynkę i dopiero można coś robić? No chyba tak to nie wyglada, Panowie. Sąsiad mój zaczął budowę pół roku po kupnie działki :)

Edytowane przez Mokebe

Jak pisałem, firma się pojawiła 2 tygodnie przed terminem i zapytali czy mam aktualną mapę do celów projektowych i kontakt do sąsiada. :)

Po 2 tygodniach miałem przyłącze wykonane.

W tym czasie załatwili zgodę sąsiada na przejście kabla podziemnego przez 2 m jego ziemi, zgodę gminy na przejście pod drogą i zrobili projekt.

U mnie było tak że firma przyjechała mając już wszelakie uzgodnienia i projekt przyłącza, ja tylko po zakończonej robocie pokwitowałem im świstek i czekałem aż ZE przyśle mi rachunek II ratę. Po zapłaceniu II raty coś około miesiąca przyjechali z ZE, wstawili licznik i moglem cieszyć się prądem:D

Nie na erbetkę, tylko na łacze prowizoryczne od słupa do erbetki.

Wykonuje je elektryk - robi projekt, konsultuje go z zakładem energetycznym, następnie po otrzymaniu pozytywnej opinii wykonuje przyłącze na mój koszt.

W jaki sposób - to określają warunki przyłączenia, które wydaje zakład na Twój wniosek.

Rozliczasz się na podstawie licznika, tylko instalacja jest tymczasowa i zostaje rozebrana po budowie łącza docelowego.

Proszę mnie śmiało poprawiać, jeśli to nie jest prawda, ale tak też widzę szukając "w internecie" np tu: https://www.budowawpraktyce.pl/b019-prad-na-budowie-najlatwiejszy-sposob/

autor artykułu pisze w odpowiedzi czytelniczki:

Przyłącze tymczasowe możesz zrobić zupełnie bez żadnego projektu domu i pozwolenia na budowę w dowolnym momencie. Potrzebujesz jedynie Warunków Technicznych przyłącza tymczasowego i elektryka, który zrobi przyłącze. Całość trwa 1-2 miesiące.

Tożsame z tym, co mi powiedział elektryk.

Proszę mnie nie zrozumieć źle, nie uważam, że wiem więcej od Was, ale jak to sobie wyobrażacie? po kupnie działki obowiązkowe dwa lata kręcenia kciukami w oczekiwaniu na skrzynkę i dopiero można coś robić? No chyba tak to nie wyglada, Panowie. Sąsiad mój zaczął budowę pół roku po kupnie działki :)

Nie wiem kto to pisał ale jak przeczytałem tą poradą z tego linku co wkleiłeś to odechciało mi się dalej czytać tego blogu

I. Zasilanie budowy od sąsiada

Jeżeli masz sąsiada, to pierwszym sposobem na zasilenie budowy, jaki przychodzi do głowy, jest podłączenie się przedłużaczem do niego. Z technicznego punktu widzenia jest to całkiem dobre rozwiązanie, ale uwaga: jest to nielegalne! Musisz zatem poszukać innych metod.

Skoro jest to nielegalne to po jakiego o tym pisze w artykule???

Przyłącze o jakim piszesz (teraz mi się przypomniało) to było tak robione z trzydzieści lat temu gdzie nie było jeszcze w modzie ustawiania skrzynek ZKP w granicy działki tylko w wybudowanym domu lub na jego ścianie zewnętrznej. Teraz takich rzeczy się nie stosuje.

I jeszcze jedno bo tego dalej nie rozumiem, skąd licznik energii weźmiesz skoro nie masz przyłącza. Licznik zakłada tylko i wyłącznie ZE a nie znajomy elektryk z papierami.

Zazdroszczę :) ja niestety mam termin wykonania skrzynki w połowie sierpnia 2022 (liczę, że zrobią ją dokładnie dwa tygodnie przed upływem terminu). Z budową chcę ruszyć rok wcześniej, więc muszę wykombinować jakieś rozsądne rozwiązanie.

Też swoje odczekałem ale było to jakieś pół roku a nie półtora.

Rozsądne rozwiązanie to będzie jak kupisz sobie agregat prądotwórczy.

OK, zatem co proponujesz? Czkać do września 2022 z ruszeniem z budową? Bo skrzynki w granicy działki nie ma. Wystąpiłem dziś o przyłączenie placu budowy (tj. wypełniłem i wysłałem wniosek ze strony PGE).

Daj link do tego wniosku.

Czemu miałbyś czekać z budową, kupuj agregat i heja, niech się jury pną do góry :)

Kiedyś, zaraz po elektryfikacji miast i wsi, można było zarzucić, na gołe przewody sieci, kable i zasilić w ten sposób elektryczną młockarnię prosto na polu.

Może ten elektryk, co autora poinformował, jest z tamtego okresu. :)

Pisałem też już o tym :)

Nie rozumiesz jak zapytałem do czego ta erbętke podepnie? Zarzutkę zrobi na siec abyś miał prąd w tej erbetce?

Przyłącze placu budowy to to samo co przyłącze docelowe nazywając po Twojemu.

Nie zawsze jest nielegalne.

Nielegalne jest tylko wtedy gdy sąsiad dostaję za ten prąd zapłatę.

Prawda jest taka że nie jeden inwestor takie coś robił i płacił sąsiadowi za zużyty prąd i wszyscy byli szczęśliwy. Nielegalne jest wtedy gdy jakaś dobra dusza niechcący doniesie do urzędu.

Daj link do tego wniosku.

Czemu miałbyś czekać z budową, kupuj agregat i heja, niech się jury pną do góry :)

Z tego, co koledzy piszą na forum, agregat + paliwo wyniesie mnie wielokrotnie więcej, niż tymczasówka wykonana przez PGE ;) plus uciążliwości związane z korzystaniem z agregatu podczas budowy.

Zobaczę jeszcze, co mi przyśle PGE w odpowiedzi na wniosek o przyłącze placu budowy. Bo jeśli jest tak, jak mówisz, tj. muszą zrobić szafkę tak czy siak i pierdykną mi termin "za 1,5 roku", to kaplica. Wtedy już tylko agregat albo żebry u sąsiada.

Z tego, co koledzy piszą na forum, agregat + paliwo wyniesie mnie wielokrotnie więcej, niż tymczasówka wykonana przez PGE ;) plus uciążliwości związane z korzystaniem z agregatu podczas budowy.

.

A czy agregat będziesz używał 24h/24? Za prąd czy używasz czy nie płacisz opłaty stałe a w trakcie budowy domy jakby się zliczyło dni ile potrzebne jest na budowie to raptem wyjdzie trzy miesiące a budowa trwa średnio dwa,trzy lata więc więc nie wiem jak koledzy liczyli że wychodzi im znacznie drożej, acha i jeszcze przecież zostaje Ci agregat którym będziesz mógł zasilać dom w razie zaniku prądu.

Zobaczę jeszcze, co mi przyśle PGE w odpowiedzi na wniosek o przyłącze placu budowy. Bo jeśli jest tak, jak mówisz, tj. muszą zrobić szafkę tak czy siak i pierdykną mi termin "za 1,5 roku", to kaplica. Wtedy już tylko agregat albo żebry u sąsiada.

Co to wniosek? Miałeś dać linka.

Link:

https://pgedystrybucja.pl/przylaczenia/przylaczenia-online

Do złożonego wniosku w PGE nie ma wglądu. Można tylko sprawdzić status :)

Czyli złożyłeś wniosek o przyłączenie do sieci.

Czy to jest ten wniosek? https://pgedystrybucja.pl/przylaczenia/przylaczenia-online/chce-przylaczyc-prad-do-obiektu/Wniosek

Co wpisałeś w rubryce o - Co chcesz przyłączyć? i jaki podałeś typ obiektu w rubryce - Podaj typ obiektu *

henrykow, mam dwa wnioski.

Zatwierdzony - na prąd docelowy. Umowa (druga wersja) leży niepodpisana na biurku. Mam 60 dni (zostalo z uwagi na miesięczny czas doręczenia 30), po którym się zdezaktualizuje i dowalą mi kolejne 3 miesiące do i tak długiego terminu. Pierwszą dostałem w lutym, ale nie podobało mi się, że przyłącze docelowe będzie wykonane w czerwcu 22. Zgłosiłem więc prośbę o skrócenie terminu i w rezultacie 2 m-ce później dostałem nową umowę z wydłużonym terminem. Heh.

Złożony - na prąd budowlany. Dopiero dziś wysłałem.

W obu przypadkach typ obiektu to "budynek mieszkalny". Wiem, że ludzie kombinują z altanami, etc. ale ja chciałem wpisać zgodnie z rzeczywistym przeznaczeniem, co być może było naiwne.

Błądzisz bo ktoś Cię źle naprowadził na temat.

Trochę poczytałem i w PGE pisze co należy zrobić gdy chcemy podłączyć się do sieci

Chcę przyłączyć dom/działkę/plac budowy

Dla kogo?

Gdy budujesz dom, garaż, domek letniskowy i chcesz przyłączyć go do sieci, potrzebujesz standardowego przyłączenia o napięciu 230 V (jednofazowego) lub 400 V (trójfazowego).

Jak się przyłączyć?

Krok 1 – złóż odpowiedni wniosek o warunki przyłączenia (wraz z załącznikami – patrz niżej) do PGE Dystrybucja S.A.(PGE Dystrybucja). Możesz zrobić to on-line, osobiście w Punktach Obsługi Klienta Dystrybucji lub wysłać pocztą do odpowiedniego Rejonu Energetycznego .

Krok 2 – w ciągu 30 dni PGE Dystrybucja prześle Warunki przyłączenia do sieci (400/230 V) wraz z umową o przyłączenie. Warunki ważne są przez dwa lata. W tym okresie należy podpisać umowę i odesłać do PGE Dystrybucja. Od podpisania przez Strony umowy biegnie czas na realizację przyłączenia.

Krok 3 – PGE Dystrybucja zaprojektuje przyłącze, uzgodni przebieg kabli/przewodów i lokalizację złącza na twojej posesji. Uzyska też niezbędne pozwolenia wybierze wykonawcę. Ten etap zajmuje najwięcej czasu.

Krok 4 –PGE Dystrybucja wykona przyłącze, dokona jego odbioru technicznego i wystawi fakturę z tytułu opłaty za przyłączenie w wysokości zależnej od wnioskowanej mocy i długości przyłącza. Od tego momentu ze strony PGE Dystrybucja będzie techniczna możliwość dostarczania energii.

Krok 5 – po wykonaniu instalacji elektrycznej posiadający odpowiednie uprawnienia elektryk musi podpisać „Oświadczenie o wykonaniu instalacji”, które należy dostarczyć do PGE Dystrybucja. Po dostarczeniu oświadczenia i uregulowaniu opłaty za przyłączenie PGE Dystrybucja wystawi zaświadczenie o „Potwierdzeniu możliwości świadczenia usługi dystrybucji i określenie parametrów technicznych dostaw ”. Jest ono niezbędne dla zawarcia umowy kompleksowej lub umowy sprzedaży energii elektrycznej..

Krok 6 – po zawarciu ww. umowy PGE Dystrybucja instaluje licznik i już można korzystać z energii elektrycznej.

Proces przyłączenia do sieci niskiego napięcia w PGE Dystrybucja trwa od kilku do kilkunastu miesięcy. Zależy on od indywidualnych uwarunkowań - terminów uzyskania zgód odpowiednich urzędów, ewentualnej konieczności rozbudowy sieci dystrybucyjnej. Dlatego w przypadku planowania własnej inwestycji na terenie niezurbanizowanym radzimy dokładnie przeanalizować harmonogram realizacji swojego budynku.

Pisze jak byk w pkt 1 aby złożyć wniosek o warunki przyłączeniowe a pkr 2 że warunki zostaną przesłane wraz z umową do podpisania (termin przyłącza jest to termin proponowany nie późniejszy niż w 2022 w lipcu co nie oznacza że ZE wykona przyłącze szybciej)

Proces przyłączenia do sieci niskiego napięcia w PGE Dystrybucja trwa od kilku do kilkunastu miesięcy. Zależy on od indywidualnych uwarunkowań - terminów uzyskania zgód odpowiednich urzędów, ewentualnej konieczności rozbudowy sieci dystrybucyjnej. Dlatego w przypadku planowania własnej inwestycji na terenie niezurbanizowanym radzimy dokładnie przeanalizować harmonogram realizacji swojego budynku.

Gdzie masz wniosek na "prąd budowlany" i na jakieś przyłącze budowlane?? bo nigdzie na stronie PGE nie mogę znaleźć takiego wniosku. Ty poprostu dublujesz i mieszasz sobie w papierach które złożyłeś w PGE.

Błądzisz bo ktoś Cię źle naprowadził na temat.

Trochę poczytałem i w PGE pisze co należy zrobić gdy chcemy podłączyć się do sieci

Pisze jak byk w pkt 1 aby złożyć wniosek o warunki przyłączeniowe a pkr 2 że warunki zostaną przesłane wraz z umową do podpisania (termin przyłącza jest to termin proponowany nie późniejszy niż w 2022 w lipcu co nie oznacza że ZE wykona przyłącze szybciej)

Tak zrobiłem. Tak zrobili. Termin "nie później niż" w praktyce oznacza, że zrobią okło tego terminu :)

Gdzie masz wniosek na "prąd budowlany" i na jakieś przyłącze budowlane?? bo nigdzie na stronie PGE nie mogę znaleźć takiego wniosku. Ty poprostu dublujesz i mieszasz sobie w papierach które złożyłeś w PGE.

6oJWV7v.png