jezykbdg 26.03.2021 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Dzień dobry, znalazłem fajną działkę, 2000 m2, jedyną "wadą" jest to że graniczy ona ze stadniną koni(5-7 koni). Mam pytanie do ludzi, którzy mieszkają w podobnej lokalizacji czy taki sąsiad jest bardzo uciążliwy? Mam na myśli głównie nieprzyjemny zapach, który z pewnością wydobywa się ze stadniny. Czy jest aż tak źle, że nie da się wysiedzieć na zewnątrz czy poprostu w powietrzu unosi się "wiejski" zapach? Niestety nie byłem na miejscu w okresie letnim, a zapewne latem jest najgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.03.2021 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 muchy! jak daleko jest stajnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 26.03.2021 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 (edytowane) polecam przejechać się do jakiejś agroturystki w lecie i przekonać się na własnej skórze .Nie kupuj działki pod budowę domu jeżeli :1) przy granicy znajduje się trakcja kolejowa2) przy granicy znajduje się gastronomia3) przy granicy znajduje się tartak lub jakikolwiek zakład rzemieślniczy, działalność gospodarcza gdzie pracują ludzie którzy o 5-6 rano będą przychodzili do pracy i szurali paletami, wózkami widłowymi, ładowali towar na samochody itp itd4) przy granicy znajduje się jakikolwiek hiper maket lub jakakolwiek hala z wentylacją mechaniczną ( wentylacje mechaniczne przemysłowe wywiewno nawiewne to przemysłowe sprzęty z 2 silnikami po kilka kW każdy których nie wyciszysz, żadne tłumiki nie wyciszą w 100% ) Nie mylić z wentylacją mechaniczną domu 5) przy granicy znajduje się stajnia, stodoła, hodowla psów itp itd6)przy granicy znajduje się jakikolwiek ciek wodny Trzymając się tych zasad będziesz mógł spać i spokojnie żyć w swoim nowym wymarzonym domu. Kupowanie działki pod odm w uciążliwej/przemysłowej okolicy to proszenie się o kłopoty Edytowane 26 Marca 2021 przez Karasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.03.2021 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Zależy jak daleko. Ja mam stajnię jakieś 600m od domu, nic nie czuć, mógłbym nie wiedzieć, że istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.03.2021 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Zapewne owa działka mieści się na terenach wiejskich więc samo przezsie jak nie ze stadniny będą zalatywały zapaszki to z okolicznych hodowli trzody chlewnej czy z wywozu gnojownika czy gnojownicy będą swojskie zapachy, ale czy to będzie uciążliwe? zależy kto jaki ma drażliwy nos Co do much to nie musi być w pobliżu stajni, obory czy świniarni aby był nalot tych uciążliwych i upierdliwych stworzeń. Od tego aby zapobiegać są między innymi moskitiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.03.2021 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Zapewne owa działka mieści się na terenach wiejskich więc samo przezsie jak nie ze stadniny będą zalatywały zapaszki to z okolicznych hodowli trzody chlewnej czy z wywozu gnojownika czy gnojownicy będą swojskie zapachy Zależy od wsi i okolicy. Znam dziesiątki (albo i więcej rowerowo mijam) wsi, które a i owszem wzdłuż i wszerz polami uprawnymi stoją, ale hodowli zwierząt nie uświadczysz. Po Polsce całej nie jeżdżę ale w okolicach, w których bywam wieś z hodowlą zwierząt to wybitna rzadkość. Na te kilkadziesiąt wsi to właśnie ze 3 stajnie hobbystyczne i tyleż samo trzody chlewnej zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 26.03.2021 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 ja osobiście uważam, że konie ładnie pachną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezykbdg 27.03.2021 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 muchy! jak daleko jest stajnia? Jakieś 20-30m od granicy działki Dużą zaletą jest to, że nie jest to jakaś amatorska stajnia tylko bardzo profesjonalna, konie są przystosowane do terapii z dziećmi niepełnosprawnymi więc stajnia jest zadbana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezykbdg 27.03.2021 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Zapewne owa działka mieści się na terenach wiejskich więc samo przezsie jak nie ze stadniny będą zalatywały zapaszki to z okolicznych hodowli trzody chlewnej czy z wywozu gnojownika czy gnojownicy będą swojskie zapachy, ale czy to będzie uciążliwe? zależy kto jaki ma drażliwy nos Co do much to nie musi być w pobliżu stajni, obory czy świniarni aby był nalot tych uciążliwych i upierdliwych stworzeń. Od tego aby zapobiegać są między innymi moskitiery. Działka znajduje się przy rzece, jakieś 500 m od sporego osiedla (osiedle jest na górnym tarasie) do centrum miasta Wojewódzkiego jest jakieś 7 km. W najbliższej okolicy na tą chwilę stoi tylko jeden dom ale powoli zaczynają budować się nowe. Myślę, że najlepiej będzie jak wstrzymam się z zakupem chociaż do maja gdzie temperatury będą wyższe i przekonam się sam na własny nos jak to jest naprawdę. Pytanie jeszcze czy nawet jeśli by "zalatywało" od tych koni za mocno czy nie można by się od nich odgrodzić jakimś wysokim murem + gęsta roślinność, żeby ten potencjalny zapach tak się nie roznosił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 27.03.2021 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 To zależy czy ktoś lubi/polubi konie.Jeżeli tak -to nawet ten 'zapaszek' nie będzie mu przeszkadzał. Jeżeli niezbyt przepadacie za tymi kopytnymi -poza widokiem przez okno na pastwisku -to odpuścicie sobie. Miłośnicy dopłaciliby za tą miejscówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.03.2021 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Działka znajduje się przy rzece, jakieś 500 m od sporego osiedla (osiedle jest na górnym tarasie) do centrum miasta Wojewódzkiego jest jakieś 7 km. W najbliższej okolicy na tą chwilę stoi tylko jeden dom ale powoli zaczynają budować się nowe. Myślę, że najlepiej będzie jak wstrzymam się z zakupem chociaż do maja gdzie temperatury będą wyższe i przekonam się sam na własny nos jak to jest naprawdę. Pytanie jeszcze czy nawet jeśli by "zalatywało" od tych koni za mocno czy nie można by się od nich odgrodzić jakimś wysokim murem + gęsta roślinność, żeby ten potencjalny zapach tak się nie roznosił. Miejscówka super! Wiesz, stadniny koni za kilka lat może nie być a może się rozrosnąć, tego nikt nie wie co będzie w przyszłości. zapach ze stajni jest "perfumem" w porównaniu z zapachem z chlewni czy kurników z kurami. Możesz poczekać do lata ale czy cena tej działki nie wzrośnie? O d smrodu się nie uchronisz, jest on w powietrzu i nie wiem jakie wysokich mury byś stosował to on przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.03.2021 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Zależy od wsi i okolicy. Znam dziesiątki (albo i więcej rowerowo mijam) wsi, które a i owszem wzdłuż i wszerz polami uprawnymi stoją, ale hodowli zwierząt nie uświadczysz. Po Polsce całej nie jeżdżę ale w okolicach, w których bywam wieś z hodowlą zwierząt to wybitna rzadkość. Na te kilkadziesiąt wsi to właśnie ze 3 stajnie hobbystyczne i tyleż samo trzody chlewnej zauważyłem. Zgadza się, zależy jaka produkcja jest przodująca w danej okolicy. Kiedyś latem przejeżdżałem przez słynne Pudliszki i powiem Ci że w okolicy kilkunastu kilometrów na polach nie widziałem żadnych zbóż, tylko same warzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.03.2021 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Ziemia nie odrasta, jej tylko ubywa. Cena tylko wzrośnie z powodu braku alternatywy na lokowanie pieniądza oraz z powodu inflacji. MNP milczą na jej temat, lecz prawa ekonomii są niezależne od rządu. Jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.03.2021 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Stajnia i konie to nie problem - pytanie, jak blisko i jak długo składują obornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.03.2021 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Koński obornik nie ma uciążliwego zapachu że tak to nazwę a po drugie jest w cenie i jest cenny.Są przepisy/normy które mówią ile od granicy może być usytuowany obornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Jakieś 20-30m od granicy działki Dużą zaletą jest to, że nie jest to jakaś amatorska stajnia tylko bardzo profesjonalna, konie są przystosowane do terapii z dziećmi niepełnosprawnymi więc stajnia jest zadbana. czyli od samego rana ktoś będzie tam się kręcił, pracował, hałasował. Trochę za blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts