Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiad chce przyłączyć się do mojego kanału wentylacyjnego

Recommended Posts

Witam,

mój sąsiad wystosował do mnie prośbę, abym umożliwił mu przyłączenie się pod kanał wentylacyjny przebiegający przez moje mieszkanie, z którego ja nie korzystam. Ma to miejsce w starej kamienicy, gdzie jego kanał jest nieużyteczny ze względu na pożar który w nim wystąpił. Jak taka sytuacja wygląda od strony prawnej, czy jest w ogóle taka możliwość? Co myślicie o tej sytuacji?

Planuję spisać z sąsiadem umowę o użyczenie tego kanału, gdzie w sytuacji spowodowania szkód w moim mieszkaniu z tytułu wykorzystania przez niego kanału, będzie on odpowiedzialny za szkody.

Edytowane przez mateuszpozn

Może byłbym egoistyczny ale - po pierwsze nie wyraziłbym zgody, po drugie co w przypadku gdyby sytuacja zmusiła Cię do poszukiwania takiego kanału dla siebie? Co w przypadku gdybyś sprzedał lokal? Czy ktoś by wypowiedział mu użyczenie jeśli by tego nie chciał?

To, że wystąpił w nim pożar! co świadczy o tym że jest to stara instalacja i przez niego nie przeglądana, a u Ciebie jest nieużyteczny - to co? też ma doprowadzić do ruiny? Niech wystąpi, podejmie się działania o włożenie wkładu do tego po "zajściu" i ma nowy - czy to takie trudne czy niemożliwe? ( chyba , że chce przyoszczędzić?)

Kanał nie jest własnością Twoją ani sąsiada - jest częścią wspólną. Więc nie możesz go użyczyć.

W tzw. małej wspólnocie zgodzić muszą się wszyscy. W "dużej" zdania są podzielone, czy wystarczy uchwała i zgoda większości liczona udziałami w całej nieruchomości, czy potrzebna zgoda wszystkich.

To zależy co jest wpisane w księdze wieczystej - jakie dodatkowe elementy budynku są przynależne do mieszkania. Może być tam wpisany konkretny kanał wentylacyjny lub spalinowy. Ja osobiście (gdyby kanał był mój) zgodził bym się użyczyć wentylacyjny ale nie spalinowy.